Loading...
Ingyenes házhozszállítás

BEAGLE

Beagle

 

A vérbeli vadász, akit mindenki imád: beagle fajtaleírás

A beagle középtermetű kopóféle vadászkutya, az egyik legősibb vadászatra tenyésztett fajta.

Tudj meg róla mindent fajtaleírásunkból!

Tartalomjegyzék

1.  A beagle története: a vadászmezőktől a családi otthonig

2.  Megjelenés: apró termet, hatalmas kitartás

3.  Természete: játékos, aktív és kedves társ

4. Jellemző betegségei

5. Ápolása és etetése

6. Kinek való a beagle?

A beagle középtermetű kopóféle vadászkutya, az egyik legősibb vadászatra tenyésztett fajta. Szaglása kifinomult, vadhajtónak tenyésztették, de nyomkövetésre is kiválóan alkalmas. Jó természete, intelligenciája és viszonylag kis mérete miatt egyaránt jó házi kedvenc.

Ha szeretnéd tudni, hogy milyen egy beagle természete, hogy jó gazdi lehetsz-e a számára, és hogy hogyan kell ápolnod kedvencedet, hogy egészséges és hosszú életű legyen, tarts velünk! Fajtaleírásunkból ezt, és még sokkal többet is megtudhatsz az egyik legnépszerűbb vadászkutyáról, aki kiváló házi kedvenc és barát is egyben!

beagle kutya

 A beagle története: a vadászmezőktől a családi otthonig 

A beagle igazi vadászkutya, melynek ma ismert jelleme többszáz évnyi tudatos tenyésztés eredménye. Őse a Hubertus kutyaként is ismert Norhern Hound amit a normannok 1066-ban Britannia elfoglalásakor hoztak be a szigetországba. 1400 környékén párosították a Dél-Afrikából származó Southern Hound-al, melynek célja kifejezetten egy falkában is alkalmazható, megbízható vadászkutya kitenyésztése volt.

A beagle nevet először 1515-ben említették, VIII. Henrik könyveiben, csak „kis beagle” néven hivatkoznak a kutyára. Ez nem véletlen, hiszen a kutyát méretének köszönhetően kedvelték a vadászok, ugyanis nyeregtáskájukban is könnyen elfért. Ebből adódóan azonban a beagle nem apportkutya, hiszen egy kisebb elejtett állat is túl nehéz lehet a számára. Hivatalos fajtaként 1890-ben a British Kennel Club ismerte el.

 Megjelenés: apró termet, hatalmas kitartás  

A beagle egy középtermetű, zömök testalkatú kutya. Lábai rövidek és erősek, ennek köszönhetően gyors és kitartó. Nem véletlen a vadászkutyaként történő alkalmazása, melyhez különösen kifinomult szaglása is hozzájárul. Akár 40 centiméter magasra is megnőhet, súlya pedig átlagosan 18 kg körül mozog. Jellegzetesen hosszú és mélyen ülő, lógó füleiről ezer közül is felismerhető.

Bundája a fajtastandard szerint rövid és fényes, ami bármilyen színű lehet, a máj színt leszámítva. A leggyakoribb színvariációk a kétszínű barna-fehér, a vörös-fehér, a sárga-fehér és a háromszínű fekete-barna-fehér. A farka hegye minden esetben fehér. Az égnek meredő fehér végű farok segít abban, hogy a kutya akár messziről, az aljnövényzetben mászkálva is észrevehető legyen. Ez szintén egy olyan tulajdonság, ami miatt ideális vadászkutyának tekinthető.

A normál testalkatú beagle mellett a fajta kisebb termetű változata mini beagle néven ismert. Ez a miniatűr kutyus olyan apró, hogy akár a gazdája tenyerében is elfér. Marmagassága mindössze 17-25 cm, a súlya pedig 4-8 kg.

bigl kutya

 Természete: játékos, aktív és kedves társ 

A beagle egy rendkívül céltudatos fajta, aki mindig tudja, mit akar. Nagy benne a vadászösztön, aminek köszönhetően akár arra is hajlamos lehet, hogy elcsatangoljon. Éppen ezért tapasztalt, határozott gazdira van szüksége. Olyanra, aki igazi falkavezér a számára, így a beagle kutya felnézhet rá.

Rendkívül aktív fajta, igényli a mozgást, éppen ezért sokat kell vele foglalkozni. Szeret játszani, futni és a különböző kutyás sportokat sem veti meg. Nagyon intelligens is, ami azt jelenti, hogy nemcsak fizikai szempontból van szüksége törődésre. Kifejezetten szereti az olyan játékokat, ahol nemcsak céltalanul szaladgálhat, de az eszét is használnia kell. Ideális lehet számára például az agility tréning.

A beagle különösen barátságos fajta, az agresszió egyáltalán nem jellemző rá. Éppen ezért családi kedvencnek is ideális választás. Ráadásul igazi falkakutya, ami azt jelenti, hogy fajtársaival és más kutyákkal is nagyon jól kijön. Kisebb háziállatokkal azonban nem érdemes együtt tartani, vadászkutya mivoltából adódóan ugyanis könnyen zsákmánynak tekintheti őket.

A beagle-t jó természetének köszönhetően napjainkban terápiás kutyaként is alkalmazzák. De a tudományos kutatásokban is a legsűrűbben alkalmazott kutyafajtának számít. Szerencsre azonban napjainkban egyre kevésbé jellemző, hogy állatkísérletek alanyává válna. Kiváló szaglásának köszönhetően azonban nemcsak a vadászatok során tesz még napjainkban is jó szolgálatot, de a határőrségnél is foglalkoztatják. Feladata főként illegális élelmiszerek, növények és állatok felkutatása.

beagle

Jellemző betegségei 

A legtöbb kutyafajtához hasonlóan a beagle esetében is akadnak olyan betegségek, melyekre az állat hajlamos lehet. Ezek közt olyanok is előfordulhatnak, amelyek genetikai úton öröklődnek. Megelőzésükben így a legnagyobb segítséget az jelenti, ha beagle kölyök vásárlása során kizárólag megbízható tenyésztőt választunk. Olyat, aki a szükséges papírokkal és referenciákkal képes igazolni a felmenők egészségét.

Gyakori betegség az ataxia (degeneratív myelopathia), mely egy neurológiai probléma. A gerincvelő degeneratív gyulladása, amely az agytörzsben található szürkeállomány mozgási zavaraiban és spasztikus bénulásban mutatkozik meg.

A fajtára jellemző probléma lehet a beagle törpeség, melynek hatására a kutya testalkata a normálisnál kisebb. Ez az állapot más fizikai rendellenességekkel, például rövid lábakkal is párosulhat. Hasonlóan a beagle-re jellemző az úgynevezett Kínai Beagle-szindróma (CBS) is. Az ettől a rendellenességben szenvedő állatot széles koponya és ferde szemek jellemzik. Ebben az állapotban gyakran jelentkezhetnek szívproblémák és a lábujjak rendellenességei is jellemzőek.

A kutya alapvetően zömök testalkatából adódóan a beagle hajlamos lehet a porckorong problémákra is, de ennél a kutyafajtánál sokszor diagnosztizálják az agyhártyagyulladást is, melyet más néven „beagle fájdalom szindrómának” is neveznek. A betegség a gerincvelőt és az artériákat érinti, kezelése pedig hosszú hónapokig is elhúzódhat és antibiotikumos kúrát is igényelhet.

A kutya hosszú, lelógó fülei hajlamosíthatnak egyes fülbetegségekre, mint például a füljáratok gombás és/vagy bakteriális gyulladása, így fontos, hogy gyakran gondoskodjunk a tisztításról. A letapadt fülzsír, az idegen testek, illetve a különböző kártevők (például atkák) egyaránt komoly, fájdalmas problémát okozhatnak kedvencünknek. A fülgyulladás első jeleit könnyen felismerhetjük. Ezek a ferdén tartott fej és a gyakori fej- és fülrázás.

A fülek mellett sajnos a betegségek a szemet sem kímélik. A beagle ugyanis sok kutyafajtához hasonlóan hajlamos lehet a szürkehályogra, a zöldhályogra és a könnycsatorna-elzáródásra, de a progresszív retina atrophia, illetve az entropium is manifesztálódhat. A megfelelő odafigyelés és a tenyésztő gondos kiválasztása mellett azonban a beagle alapvetően egy egészséges és aktív kutyafajta, mely akár 12-15 évig is a család hűséges tagja lehet.

beagle kölyök

Ápolása és etetése 

A beagle bundája rövid és fényes, ami sok ápolást nem igényel. Hetente egyszer is elég átfésülni. Hosszának köszönhetően az élősködők sem igazán maradnak meg benne, így egy nagyobb túra vagy kirándulás után sem kell a kullancsok miatt aggódni. Ettől függetlenül érdemes ellenőrizni a szőrzetet, ha a kedvencünk sokat szaladgált az aljnövényzetben. Ahogyan azonban fentebb már említettük, a beagle fülei rendszeres tisztítást és odafigyelést igényelnek, mivel közepes termete miatt a fülekbe egyszerűen bejuthatnak a növények szúrós részei. A toklász eltávolítása húzós állatorvosi költségekhez és akár fájdalmas beavatkozásokhoz is vezethet.

Táplálkozás terén a beagle-ről is elmondható az, ami a legtöbb aktív kutyafajtáról. Az egészséges fejlődés érdekében szüksége van a megfelelő mennyiségű fehérjére és tápanyagra. Ebből adódóan fontos, hogy kizárólag magas minőségű, sok húst és tápanyagot, ám kevés gabonát tartalmazó, vagy gabonamentes (grain free) kutyatáppal etessük.

Különösen fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy beagle kutyánkat ne etessük túl. A beagle ugyanis falkakutya lévén hajlamos a habzsolásra és az elhízásra. Ennek oka, hogy a falkában mindig a leggyorsabb és talpraesettebb egyed az, aki ételhez jut. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk az adagra, és kedvencünket tartsuk távol az egészségtelen vagy épp veszélyes ételektől, például a csokoládétól. Fontos továbbá az is, hogy mind szellemileg, mind fizikailag aktívan tartsuk a kutyánkat.

beagle kutyus

Kinek való a beagle? 

A beagle kutya rendkívül aktív, mozgékony fajta. Nem szeret semmiből sem kimaradni, éppen ezért olyan gazdiknak ajánlott, akik képesek lépést tartani vele. Az aktív életmódot folytató embereknek kifejezetten jó társ, azonban, ha szereted az idődet a kanapén ücsörögve semmittevéssel tölteni, nem neked való kedvenc.

Mivel különösen intelligens kutya, így mindenképp határozott, tapasztalt gazdira van szüksége. A céltudatos nevelés az esetében rendkívül fontos, máskülönben könnyen átveheti az irányítást. Ha pedig dominánssá válik, akkor hatalmas felfordulást okozhat. A megfelelő nevelés mellett azonban kiváló, szeretnivaló házikedvenc válik belőle.

Jól érzi magát nagycsaládos környezetben, és más kutyákkal, valamint a gyerekekkel is remekül kijön. Fontos tudnod azonban, hogy a beagle nem szeret egyedül lenni, így sok időt kell vele töltened. Ha azonban olyan társat keresel, aki kedves, játékos és jóban-rosszban melletted van, a beagle lehet számodra a tökéletes választás!

Vissza a kutya fajtaleírásokhoz >>

Most érkezik a legújabb családtag?

Tudj meg többet a kölyökkutya kezdőcsomagjainkról!

Méret
Szőrtípus
Jellemzők
Egészség
Energiaszint
Gyerekbarát
Harapásra való hajlam
Házőrző képesség
Hízásra való hajlam
Intelligencia
Játékosság
Képesség, hogy otthon maradjon egyedül egész nap
Képezhetőség
Lakásban tartható
Macskabarát
Megfelelő első kutyának
Szökésre való hajlam
Szőrhullás mértéke
Ugatásra való hajlam
Kapcsolódó blogok
Kutyának tilos ételek
Demkó Kata
2022.07.07. 09:30
Kutyának tilos ételek

Egy szerető és gondos gazdi gyakran nem gondol bele, hogy kutyájának szeretete nem merülhet ki abban, ha mindent megad számára, amit csak kér.

Tévhit, hogy a kutyáknak mindent meg kell adni. Sőt! Vannak kutyának tilos ételek.

Mi a gabonamentes kutyatáp és miért fontos?
Demkó Kata
2022.07.19. 14:21
Mi a gabonamentes kutyatáp és miért fontos?

Mi a gabonamentes kutyatáp? Egy útmutató a grainfree kutyaeledelekről, hogyan hasonlíthatók össze a gabona alapú tápokkal. Milyen hatásai vannak, miért jó...

A kisállat eledelek minősége
2022.04.14. 13:15
A kisállat eledelek minősége

A mai hatalmas kínálat mellett nehéz dolgunk van, ha kutyánk vagy macskánk számára szeretnénk megfelelő tápot választani.

Kapcsolódó Termékek
2 féle kiszerelésben
4.9 / 35
17 990 Ft -tól
Nem rendelhető, megszűnt
Kiszerelés kiválasztása
2 féle kiszerelésben
5 / 24
8 990 Ft -tól
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
Kiszerelés kiválasztása
5 féle kiszerelésben
5 / 1
1 090 Ft -tól
Ideiglenesen nem elérhető
Kiszerelés kiválasztása
4 féle kiszerelésben
0 / 0
9 890 Ft -tól
Rendelésre tartott, várható szállítás 4-5 munkanap
Kiszerelés kiválasztása
0 / 0
Normál ár:
590 Ft
Ideiglenesen nem elérhető
Jelenleg nem rendelhető
6 féle kiszerelésben
0 / 0
9 790 Ft -tól
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
Kiszerelés kiválasztása

az újrarendelés gyakoriságát a kosár oldalon tudod megadni a kiválasztott termékek esetében