Loading...
Bezár
Kutya
Macska
Kisállat
Madár
Akvarisztika
Lótartás
Járványvédelem
Új felhasználók
A fiók létrehozása gyorsabbá teheti a fizetési folyamatot, tárolhat több szállítási címet, megtekintheti és követheti a rendeléseit.
PROFIL LÉTREHOZÁSA
Korábbi kérdések / válaszok
Válassz témakört:
2019.03.03 / Dóri / Mit használjak kullancs ellen?
Annyi készítmény van? Mit használjak?
Andor

Kedves Dóri!

Mi ellen is védekezzünk tulajdonképpen?

Általánosságban elmondható, hogy kutyák esetében kullancsok, bolhák, szúnyogok ellen, kijáró macskák esetében bolhák, kullancsok és a fülrühösséget okozó atkák ellen szükséges védekezni.

Mikor védekezzünk?

Kullancsok, bolhák, fülatkák ellen egész évben szükséges a megelőzés (tévhit, hogy ezek az élősködők télen nem jelentenek veszélyt), szúnyogok ellen pedig a tavasztól őszig tartó védekezés javasolt.

Milyen készítménnyel védekezzünk?

Fontos, hogy mindig megbízható készítményt válasszunk. Így megértem kérdésed, hisz annyifelé van már... A különböző parazita ellenes samponok, porok, ultrahangos riasztók, illóolajakat tartalmazó készítményektől megkezdve a rágótabletta, spot on, nyakörvig bezárólag igen széles a skála...Nézzük a 2 leggyakoribbat: 

A spot on-ok

A rácsepegtetős oldatok használata egyszerű és gyors: a száraz szőrt széthúzva a gerinc mentén a bőrre egy vagy több helyre csepegtetve felvihetők. A bőrről gyorsan felszívódnak, pár órán belül kifejtik hatásukat. A megfelelő hatás érdekében azonban fontos, hogy a tubus teljes tartalma a bőrre és ne a szőrzetre kerüljön, és a rácsepegtetés után 12 óráig vízzel ne érintekezzen az állat.

Hatástartam:  1 hónap

Előnyök:

 • hatásuk gyors és megbízható
 • több készítmény rendelkezik repellens (távoltartó) hatással, azaz a parazitának nem kell vért szívnia ahhoz, hogy hatását kifejtse
 • készítménytől függően többféle parazita ellen nyújtanak védelmet (bolhák, kullancsok, szúnyogok, rühatkák, szívférgek stb.), ezek részleteiről érdeklődjön patikánkban
 • egyszerű alkalmazása miatt ideális választás macskák esetében

Hátrányok:

 • havonkénti ismétlés
 • gyakori fürdetés, úsztatás esetén a rácsepegtetős oldatok zöme veszít hatékonyságából
 • egyes készítmények használata olajos foltot hagyhat a szőrzeten

Fontos, hogy a spot on termékek közül minden esetben az állat fajának és méretének megfelelő készítményt válasszunk! A kutyáknak készült spot on-ok többsége permetrint tartalmaz. Ez a hatóanyag a macskákra erősen toxikus hatású, súlyos görcsöket vagy végzetes mérgezést is okozhat, ezért macskánkon ne használjunk kutyák részére készült termékeket.

Javaslom az alábbái készítményeket:

Frontline Spot On
Pestigon Spot On


A nyakörvek

Alapvetően porzó és zsíroldékony nyakörveket különböztetünk meg. A porzó nyakörvekről  a hatásidő alatt egy nagyon finom porréteg válik le, ami bevonja és megvédi az állatot. Hatásuk kifejtéséhez 1-2 nap szükséges, fürdetés után visszahelyezve a nyakörvet ismételten ugyanennyi időre van szükség a hatékony védelem kialakulásáig. A zsíroldékony nyakörvekből a bőrrel érintkezve folyamatatosan oldódik ki a hatóanyag, gyorsabban kialakul a hatásuk, amit  a fürdetés számottevően nem befolyásol.

Hatástartam: 6-8 hónap

Előnyök:

 • tartós, több hónapos védelem
 • nem kell a csepp, vagy tabletta ismétlését fejben tartani
 • egyes nyakörveknek szúnyog távol tartó hatása is van, ilyen formában szerves részét képezik a szívférgek elleni védelemnek
 • az állatorvosi forgalmazású nyakörvek (szemben a szabadforgalmú nyakörvekkel) macskák számára is biztonságosak, ugyanis egy meggyengített részt tartalmaznak, ahol elszakadnak, ha fennakad valahol az állat

Hátrányok:

 • egy tömött bundájú állaton a nyakörv nem fog olyan hatékonysággal működni, mint egy spot-on vagy tablettás készítmény, ezért elsősorban rövid szőrű állatoknak javasoljuk
 • kölyök állatoknál, akik a nyakörvet gyorsan kinövik, illetve esetleg magukról leszedhetik és megrághatják használatukat nem javasoljuk
 • a porzó nyakörvek használata kisgyermekes családokban nem biztonságos
 • az állatok elveszíthetik a nyakörvet


Javaslom az alábbi készítményeket:

Kiltix

Foresto

Scalibor  

Milyen módon fokozhatjuk még a paraziták ellenes védelmet?

A kullancsok elleni védekezésben ezeken a készítményeken túlmenősen nagy jelentőséggel bír, ha az erdei kirándulások után átnézzük, átfésüljük kedvencünk bundáját. Az állatra került kullancsok 1-2 óráig vándorolva keresik a legalkalmasabb helyet a bőrön, így egy alapos átvizsgálással akár még a befúródás előtt felfedezhetjük a nem kívánt betolakodót. Ha mégis befúródott kullancsot találunk, akkor mihamarabb távolítsuk el  azt (kullancseltávolító kanállal/csipesszel, vagy egy gyakorlott csavaró mozdulattal akár kézzel is kiszedhető). Kerüljük az olajos bedörzsölést, és egyéb népi módszereket. Eltávolítás közben előfordulhat, hogy a kullancs feje beszakad. Ez gyakran nagy aggodalommal tölti el a gazdikat, de valójában teljesen alaptalanul. A beszakadt kullancsfej ugyanis (egy szálkához hasonlóan) enyhe gyulladás kíséretében pár nap alatt kilökődik a bőrből. Ebben az esetben fordítsunk különös hangsúlyt a kullancscsípés helyének fertőtlenítésére.

Végezetül pedig érdemes figyelembe venni, hogy kedvencünk parazita ellenes védelme nemcsak állataink, de saját és családunk egészségét is védi. Hiszen a bokrokban bemászó állatok sokkal gyakrabban vannak kitéve a kullancsok támadásának, mint mi emberek. Ugyanakkor szőrzetükön védelem hiányában otthonunkba hazahozhatják a parazitákat, ezzel minket is kitéve a kullancs által terjesztett betegségek kockázatának.

 

A részletes összefoglalót köszönöm a Lutra Állatpatikának!

Üdvözlettel:

Dr. Tilly Péter
Grandopet.hu állatorvosa

 

2019.03.03 / Zotya / Fogköves a kutyám...
Kell különösebben foglalkozni a fogkővel? Mit tegyek?
Andor

Kedves Zotya!


Ma már az előre legyártott tápok, konzervek világában a kutyák egyre kevesebbet rágnak, pedig a fogak egészsége szempontjából számukra fontos a mechanikai tisztítás, vagyis "fogmosás". A kutya fogán is lerakódik táplálkozáskor lepedék, és kialakul a fogkő, fogágy betegség, ínygyulladás, majd a fogak elvesztésének folyamata.

Kutyáink, fogazata a miénktől eltérő nyál pH miatt nem szuvasodni kezd, hanem sokkal masszívabb fogkő szokott náluk képződni, mint nálunk. A fogkő egy idő után vastagodni kezd. Beférkőzik az íny és a fog közé, ezáltal tönkreteszi a fog természetes védelmét és ínygyulladást okoz.

A folyamat eredménye, hogy a fog kilazul, kihullik, az íny pedig fájdalmasan kipirul és érzékennyé válik, emiatt a kedvencünk nem fog szívesen rágni.

A kutyák, szemfogait minden Gazda meg tudja vizsgálni saját kedvencén. Ha azon barnás kövesedés alakult ki, akkor itt az idő egy fogkő eltávolításra. Ez a betegség nem csupán kellemetlen, de komolyabb, általános következményekkel is járhat - a baktériumok a véráramba kerülve veseinfarctusokat, szívbetegséget is okozhatnak.

Mit tehetünk a fogkövek ellen?

Egy ultrahangos fogkő eltávolító készülékkel a fogkő szépen, maradéktalanul eltávolítható. Az állatok ezt éberen nem viselik el, emiatt a kezelés minden esetben általános bódításban történik és állatorvosi rendelőben szakemberek végzik. Természetesen megelőzésre is van lehetőség. Ajánlom a Plaqueoff terméket

 

Üdvözlettel:

Dr. Tilly Péter
Grandopet.hu állatorvosa

Jó Hír! Az említett termékek megvásárolhatok a Grandopet.hu webáruházban, csak kattints a szövegben a termék nevére!    

 

 

2019.03.03 / Sanya / Mitől fáradékony a kutyám?
Azt veszem észre, hogy egyre fáradékonyabb a kutyám... Mi lehet ennek az oka? Mitől kapna újra erőre?? Azt hallottam, hogy ez a tavaszi fáradtság jele, de nem igazán értem...
Andor

Kedves Andor!

A kérdés jó! Nos lássuk, hogy mit is tehetünk kedvenceink tavaszi fáradtságának elkerülése érdekében?!

Az első és legfontosabb dolog, hogy kedvencünket egész évben kiegyensúlyozott és a számára legmegfelelőbb táplálásban részesítsük. Ez ma már szerencsére könnyen megoldható, hiszen jobbnál jobb minőségű tápok kaphatók, amelyek közül nem egy teljes értékű, vagyis minden olyan táplálóanyagot tartalmaz, amelyre kedvencünknek szüksége van az egészséges élethez.

A télen is kiegyensúlyozottan táplált, megfelelő kondícióban lévő, és folyamatos állategészségügyi felügyelet alatt álló állatoknál egyébként nem is nagyon mutatkoznak a tavaszi fáradtság klasszikus tünetei.

Ennek ellenére résen kell lennünk, és bár a jó minőségű teljes értékű tápokat fogyasztó állatoknak nincsen szükségük külön vitamin vagy ásványi elempótlásra, csak jót teszünk velük, ha tavasszal pl. egy BiogenicPET Immunity szirupos immunerősítő kúrában részesítjük őket.

A BiogenicPET Immunity fokozza áz állatok ellenálló képességét és vitalitását. Fertőzések esetén elősegíti a szervezet megfelelő védekezését. Alkalmazása ajánlott túlzott fizikai megterhelés, stressz, valamint teljes szervezeti kimerülés esetén. A szirup egyébként nemcsak általános immunerősítőként, hanem a védőoltások beadásakor a védettség gyorsabban történő kialakulásának, és hosszabb ideig történő  fennmaradásában is nagy segítségünkre lehet.

A csak lakásban tartott, sok maradékot fogyasztó, rendszeresen nassoló és keveset mozgó, az átlagnál sérülékenyebb és ingerlékenyebb állatokkal nyugtatására – különösen stresszhelyzetekben javallot az életmód váltás és a mozgás. Ha állatunk vedlés után van, vagy bundája kissé megkopott a télen, a szőrnövekedés serkentése érdekében a BiogenicPET Vitality-t ajánlom. A bőr és a szőr egészségének és szépségének kiteljesítéséhez az előbb említett rágótabletta is elegendő, de biztosan nem ártunk, ha az omega-3 zsírsavakban gazdag Grizzly lazacolajat is adunk.

Üdvözlettel:

Dr. Tilly Péter
Grandopet.hu állatorvosa

Jó Hír! Az említett termékek megvásárolhatok a Grandopet.hu webáruházban, csak kattints a szövegben a termék nevére!