Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Állatorvos válaszol
Korábbi kérdések / válaszok
Témakör:
2023.09.20 / Nagy / Viselkedés megváltozása.
Kutya megfogja a farkát a fogával és pörög, nyüszít és ugat eszt gyakran csinálja. Enni eszik szaladgál és néha játszik is vissza hozza a labdát. Köszönöm előre is a segítségét. Nagy Sándor.
Ádám

Kedves Nagy Sándor!

 

Ennyi információból ezt sajnos nem lehet megítélni.

Javaslom, hogy vigye el állatorvosi fizikai kivizsgálásra.

A farokrágást/vakarást okozhatja több probléma is (belső paraziták [pl. bélférgek], külső élősködők [pl. bolhásság], allergiás tünetek, bűzmirigy probléma, stb...)

Állatorvosi vizsgálat során ezeket ki lehet zárni, és a diagnózis megtalálása után megfelelő kezelésben lehet részesíteni az ebet.

 

Üdvözlettel,

A Grandopet állatorvosa

2023.09.18 / Lúcia / Ivartalanítás
Tisztelt Doktornő/úr! Az lenne a kérdésem hogy maga ajánlaná e az ivartalanítást 1 éves kan Rottweilernél? Hallottam már olyat hogy elfog hízni tőle de voltak olyanok is akik azt mondták hogy sokkal nyugodtabb a kutyájuk mióta ki van ivartalanítva. Miben fog változni a viselkedése ha ki lenne ivartalanítva? Maga ajánlaná? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:Lúcia
Ádám

Kedves Kiss Lúcia! 

 

A válasz bemutatására a weboldal összes helye sem lenne megfelelő mennyiség, ezért rövidítve fogalmaznám meg a választ:

- az állat súlya attól függ, mennyit foglalkoznak az adott ebbel. Tehát az ivartalanított és ivartalanítás nélkül is változni fog a korral a kutya súlya, annak megfelelően, hogy mennyit mozog, mennyit foglalkoznak vele, milyen tápot kap, stb… 

- igen, vannak kutatások, ami bebizonyították az elhízást és ennek ellenkezőjét is. (Hasonlóan, mint a vaj, margarin / olaj, zsír dilemmában – melyik az egészségesebb témakört…) 

- ivartalanítás után vélhetően nyugodtabb lesz, szaganyagok is csökkennek. Javít esetleges konfliktusok/ agresszivitás/ szökési hajlam esetén. 

- állatorvosként minden esetben javaslom az ivartalanítást. Kivétel, ha törzskönyves, kivizsgált, komoly – MEOESz-nél bejegyzett – tenyésztési szándék áll a háttérben. 

 

Bármilyen további kérdésére szívesen válaszunk! 

 

Üdvözlettel, 

A Grandopet állatorvosa

2023.09.05 / Regina / Nemiszerv vérzés
Tisztelt Doktornő/úr! Azzal a problémával kerestem fel Önöket, hogy 5 napja örökbe fogadott gyepis kiskutyámnak IZGALMI állapotban (amikor haza érek és örömpisi van "merevedéssel") akkor minimális halvány vércseppet látok a kukija körül. Általában 1 csepp, és az sem tömény vér. Vizelet teljesen tiszta, pelenkára pisil még, így látnám, ha véres lenne. Széklet is rendben van. Étvágya van, iszik, kedve jó. Mikor megtörlöm a kukacát, nem fájlalja, nem nyalogatja többet a kelleténél, és a vér csak izgalmi állapotban jelentkezik. Köszönöm előre is a segítséget.
Ádám

Tisztelt Demeter Regina!

 

Köszönöm a pontos leírást!

Bármennyire is tisztának tűnik a vizelete, célszerű lenne a vizelet beltartalmi értékeinek ellenőrzése, illetve szükség esetén ultrahangos húgyúti vizsgálat is.

Javaslom, hogy forduljon állatorvosához, aki ezeket el tudja végezni.

Mindenképpen győződjön meg arról, hogy kis Kedvence megfelelő mennyiségű folyadékot iszik – főleg a jelenlegi nagy melegekben; illetve figyelje meg megfelelően, hogy minden esetleges mechanikus behatást (nyalás, dörgölés, párnával/más kutyával párzás vagy párzási mozdulatok) ki lehessen zárni.

Ezekből legyen felkészülve, állatorvosa a fizikális vizsgálat alatt vélhetően rá fog kérdezni.

 

Amennyiben további kérdései lennének, állunk rendelkezésére!

 

Üdvözlettel,

A Grandopet állatorvosa

2023.08.24 / Tamás / Hólyagprobléma
Üdvözlöm! Van egy 11 éves szuka labrador kutyusunk. Májusban vettük észre hogy nagyon gyakran próbál pisilni és mindig csak néhány csepp jön neki. Katéterrel le lett engedve nagy mennyiségű gennyes vizelet. Volt neki egy hétig foley katéter amin keresztül minden nap átmostuk a hólyagot és antibiotikumot fecskendeztünk bele. Ez mellett 2 hétig kapott Xeden és Kolin antibiotikumokat. Sajnos úgy tűnik hogy az idült hólyaghurut miatt nagyon bevastagodott. a hólyag fala. Sajnos most újra kezdődött a dolog, hiába kap újból antibiotikumot és fájdalomcsillapítót nehezen tud pisilni, fájdalmai vannak. Tudunk még bármit tenni a kutyusért? Lehet valahogy csökkenteni a holyagfal vastagságát: Üdv: Tamás
Ádám

Tisztelt Bukta Tamás!

 

A kérdés viszonylag nehéz, főleg aktuális fizikális vizsgálatok – illetve kiegészítő ultrahang és laborvizsgálatok híján. Mivel a leírásából nem tudni, hogy mi okozta a hólyaggyulladást, „csak kezelve volt”, és ez visszatért, így javaslom egy komoly húgyúti vizsgálat elvégzését.

Több probléma okozhatja a hólyaggyulladást, de amíg a kiváltó indokot nem találjuk meg, addig „ágyúval lőni verébre” nem célszerű. Az Ön kis Kedvencének sem biztos, illetve célnak sem feltétlenül megfelelő.

Javaslom, hogy kérje állatorvosától a komplett fizikai, labor és képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, amellyel kideríthető a probléma forrása és célzott kezeléssel (konzervatív gyógyszeres, szükség esetén sebészeti beavatkozással) megszüntethető, illetve fenntartó kezeléssel meggátolható a kiújulása.

 

A mielőbbi javulás reményében üdvözlettel,

A Grandopet állatorvosa

2023.08.20 / Viktória / Refluxos
Üdvözlöm! Viktória vagyok, van egy 9 éves mentett keverék pitbull kutyusom és valószínűleg ég a gyomra.Eddig a cibau lamb tápot kapta, viszont emiatt a probléma miatt cserélném a tápját. Milyen tápot javasolna ami ilyen jellegű próblémára megfelelő lehet? Válaszát előre is köszönöm.
Ádám

Tisztelt Veres Viktória!

Előszeretettel javaslom a Happy&Fit Superior termékcsaládot. Kiváló minőségű, könnyen emészthető alapanyagokat tartalmaz.

Viszont más lehetőséget is ajánlanék. Annak érdekében, hogy csökkentse a tüneteket, javaslom, hogy a napi adagját ossza el 2, akár 3 felé. Így nem ürül ki teljesen a gyomor, nem lesz „refluxnak tűnő” tünet.

 

Amennyiben további kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal.

 

Üdvözlettel,

A Grandopet állatorvosa

2023.08.16 / Bernadett / Tápválasztás
Tisztelt Doktor Úr! Most lesz 4 èves Havanese hím kutyusom, és szeretném kérdezni, hogy Happy&Fitt Superior tápra váltottam, N&D tàpról.Abban is megvannak ugyanúgy a szükséges tàpanyagok mint az előbb említettben? Úgy értem nincs szükség más kiegészítèsre? (Vitamin stb.) Egyébkènt légcsőszűkületes, de az orvos szerint még nem igényel kezelèst. Köszönettel: Bernadett
Ádám

Tisztelt Bártfai Bernadett!

 

Igen, a HappyFit Superior tápsora kifejezetten jó választás volt. Minden szükséges elemet tartalmaz a tökéletes fejlődéshez, életvitelhez. Másnak is ezt javasolnám.

A vitaminozás más kérdés. Sokan szeretnek adni kiegészítő vitaminkezeléseket, amiket úgy szoktunk megfogalmazni egy egészséges kutya esetében, hogy „ártani nem használ”.

Ez azt jelenti, hogy egy egészséges egyed esetén nem szükséges külső vitamin használata. Egy beteg egyed esetén természetesen már más kérdés, de akkor a betegségnek megfelelő kezelés részeként kapja / adható a vitamin.

Amennyiben szeretné külső vitaminok adagolását, pl szőr minőségének javítása érdekében, vagy aktivitását javítani, esetleg mobilitását kornak megfelelően minél tovább fenntartani, akkor javaslom a BiogenicPet termékcsaládot, amely termékek a legtöbb (legjellemzőbb) gondokra nyújtanak sok segítséget vitaminokkal, minreáliákkal, kiegészítőkkel.

 

Amennyiben további kérdései lennének, állunk rendelkezésére.

 

Üdvözlettel,

A Grandopet állatorvosa

2023.08.09 / Judit / Milprazon adagolás
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Törpe tacsink jelenleg 8 hónapos és 6 kg. Az állatorvosunktól beszereztünk Milprazon tablettát a szívférgesség megelőzése érdekében, de a javasolt adagolással nem értek egyet. Havonta 1/4 tablettát írt elő. A tájékoztató szerint 5-25 kg-os kutyák számára 1 tablettát kellene adni. Nem szeretném, ha a kevesebb hatóanyag miatt nem lenne hatékony a védekezés. Ön szerint megfelelő lehet a negyed tabletta? Üdvözlettel: Bozókyné Judit
Ádám

Tisztelt Madarász Judit!

 

Kérdésére nem egyértelmű a válasz. Az Ön állatorvosa, aki átvizsgálta kis Kedvencét vélhetőleg okkal javasolta a negyed tablettát. Javaslom kérdezze meg állatorvosát, kérjen rá magyarázatot.

Természetesen a tabletta adagolása a kezelési útmutatónak megfelelően lenne szükséges és/vagy célszerű, de minden állat egyedi szükségét is figyelembe kell venni.

Állatorvosa elvileg már ismeri az Ön kis Kedvencét, így el tudja magyarázni, hogy miért annyit adott, amennyit, illetve ezt hogyan kell majd változtatni a jövőre való tekintettel.

 

Amennyiben további kérdései lennének, állunk rendelkezésére.

Üdvözlettel,

A Grandopet állatorvosa

2023.08.04 / Tamara / Nyugtató
Jó napot kívánok! 8 éves yorki fiú kutyusomnak megvettem a Relaxa Bits tablettát, esküvő napjára szeretném nyugodtabbá tenni. Az adagolás teljesen eltér attól, amit az állatorvos mondott. Hogy adjam neki Ön szerint? Előtte már napokkal? Mi legyen a napi adagja? Válaszát előre is köszönöm!
Ádám

Tisztelt Szok Tamara!

 

Amennyiben az Ön állatorvosa kevesebbet javasolt, aszerint adagolja. Ön ismeri a kis Kedvencét, így Ön tudja, mennyire szokott nyugtalan lenni.

Amennyiben az Ön állatorvosa többet – sokszorosát – javasolta az adagolásnak, kérje ki véleményét, hogy miért tette. Amennyiben nem bízik a válaszában, adagolja a leírásnak és az állat súlyának megfelelően.

 

Üdvözlettel,

A Grandopet állatorvosa

2023.02.27 / Ivett / viselkedés zavar
Üdvözlöm! Segítségért, tanácsért fordulok Önhöz. Az a gond, hogy van egy lassan két éves tacskó kutyusunk, akit imádunk. Nem is volt kb. két hónappal ezelőttig semmig probléma vele, teljesen szobatiszta volt, nappal és éjjel egyaránt, a 'pisi-pisi vezényszóra' mindig pisilt. Ez most is megvan, viszont ennek ellenére minden éjjel bepisil (nem kicsit jelölve, hanem nagyon), és már délután is. Kizárólag a fekhelyére pisil, és azon fekszik mindig reggel. Este 10 körül pisil utoljára, reggel 7-ig kell kibírnia, ami - ahogy írtam is - működött egészen kb. két hónappal ezelőttig, soha nem volt baleset. Mára teljesen mindennapos, nincs nap, hogy ne pisilne be reggelre. Ha a férjem hajnalban kel, kb. 4 órakor, és kiviszi, már akkorra be van piszkítva. Családunkban változás nem történt, sokat vagyunk vele, sokat sétál, lehet kint a kertben is, amennyit szeretne. Voltunk vele állatorvosnál, vér és vizelet negatív, illetve mértük napokig hány dl-t iszik, de az is normális. Tehát valami viselkedési probléma lesz. Talán egyetlen dolog változott, az az, hogy ő mindig nagyon húzva sétált, és elhatároztuk,hogy igyekszünk 'rendre' tanítani őt. Ami annyiban nyilvánul meg,hogy amikor siet, mondjuk neki,hogy 'nem siet', és visszarántjuk a pórázt, illetve nem mehet hosszú, flexibilis pórázon. Így nyilván nem olyan élvezetes neki a séta, de hogy ettől lenne a bepisilés? És mi lenne a megoldás? Mert sajnos azt hiszem ez a rossz szokás már kialakult, szóval,hogy hogy lehetne megoldani, egyszerűen ötletem sincs, az állatorvos sem tudott mit tanácsolni. Esetleg Önnek van ötlete,hogy tudnánk véget vetni a mindennapos bepisilésnek? (külön, a szélfogóban pihen minden éjjel, kezdettől fogva ott van a fekhelye) Köszönöm szépen, ha megpróbál segíteni, mert én teljesen tanácstalan vagyok. Üdvözlettel: Ivett
Ádám

Kedves Ivett!

Ez a probléma sajnos több oldalról közelíthető meg és nincs elég információm a megválaszolásához.

Alábbiakat tudom tanácsolni:
  - Amennyiben ivartalanított nőstény Kedvencük van, kérdezzenek az állatorvosuktól, mert megvannak azok az állatgyógyászati gyógyszerkészítmények, amelyek ennek megoldását hivatottak rövidre zárni. Jellemzően sikeresen.

  - Szintén állatorvosnál komoly biokémiai laborral kivizsgálható a változás vagy az aktuális állapot, amiből következtethetünk az ok(ok)ra.

  - Olyan megoldások is lehetnek, amik bár az Önök véleménye szerint nem okoz változást, de a kis Kedvencük szerint viszont annál nagyobb: Ilyen lehet például a tavasz beköszönte, madarak a kertben, új kutyát sétáltatnak az utcán, más szagok a környéken, macska jár a házhoz, stb...

  Ez mind-mind stresszfaktor lehet, amelyet mi emberek szinte észre sem veszünk és éjszakai vizeletcsöpögést eredményezhet.


A mielőbbi javulást remélve, üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa

2023.02.21 / Marianna / Kutya véresre nyalja a lábát.
Üdvözlöm! 11 éves Weimari vizsla kan kutyánk nyalja a lábát, ami nem tud begyógyulni. Több orvost, kórházat is felkerestünk - megoldást senki sem talál. Volt vérvétele. Hipoallergén tápot kapott nagyon sokáig. Kezelték szőrtüsző atkára, izületi fájdalomra - felsorolni sem lehet, mi mindenre. A valós ok nem derült ki. Élősködők elleni védelme folyamatos, a szükséges oltásokat rendszeresen kapj. Már nem tudjuk merre induljunk, hogy rendbe jöjjön a lába. Ön szerint hogyan lehet megakadályozni, hogy a kötést leegye és ismét szétnyalja a sebet. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Csengődi Marianna
Ádám

Tisztelt Csengődi Marianna!

Amennyiben állatorvosával teljes mértékben kivizsgálták az Ön kedvencét, én sem tudok sokkal többet segíteni, főleg fizikális vizsgálat hiányában.

Esetleg az ötleteléshez tudnék javaslatokat adni:
- Sebgyógyulásig gallér alkalmazása segít, hogy ne szedje le a kötést, ne nyalogassa.
- Bár a hipoallergén táp kizárja bizonyos (leggyakoribb) allergénforrásokat, de nem helyettesíti az eledel intolerancia vizsgálatokat. Így célszerű lenne elvégezni azt.
- Allergiavizsgálattal felmérhető, hogy pontosan mi is okozhatja – ha egyáltalán ez a probléma áll fenn. Majd speciális diétával megoldható a probléma.
- A talppárnák nyalogatása nem csak túlérzékenység miatt “viszkethet”. Egy betokolódott toklász is okozhat hasonló – sőt, akár durvább – tüneteket.

Amennyiben további kérdései lennének, keressen minket bizalommal!

A mielőbbi gyógyulást kívánva üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa

2023.02.06 / Szandra / Mi lehet a kutyam farkával
Jonapot dr úr A kutyam pár hete még sérült s farka egy szökés közben 1,5 éves kan nemet juhasz eddig a farka csak lógott most viszont pár napja el kezdte harapni rágni már olyan szinten hogy lassan le rágja a saját farkát külső sérülést a rágás után fertőtlenítés megvolt de nem javul neki ha javul is újra el kezdi rágni fereghajtas bolha irtás meg volt mi lehet a baja kérem segítsen ő csaladtag nálunk nem szeretném ha baja lenne szegvari szandra
Ádám

Kedves Szegvári Szandra!

Fizikális vizsgálat hiányában sajnos nem tudok segíteni Önnek.
Mivel az Ön Kedvencének sérült a farka, sőt leírása alapján visszatérő és egyre fokozódó a probléma, így javaslom keresse fel állatorvosát, aki el tudja dönteni, hogy mi a megfelelő kezelés a problémára.

Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa

2023.01.27 / Tímea / szívférgesség/bőrférgesség
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! A negatív szívféreg gyorsteszttel rendelkező 2 éves kan foxim herezacskójában ivartalanítás során egy férget fedezett fel az orvos. A műtét után végeztettünk PCR tesztet, ami szintén negatív lett. Engem nem hagy nyugodni, hogy hogyan lehet a PCR-je is negatív, ha volt benne kifejlett féreg. Előfordulhat, hogy csak hím férgek vannak benne ezért negatív a teszt eredménye? Ön mivel kezelné? Fontos megjegyeznem, hogy a kutyám mentett állat, december 6-án találtam, akkor készíttetem szívféreg gyorstesztet és adom neki a Milpro tablettát. Köszönöm válaszát!
Ádám

Tisztelt Tóth Tímea!

Gratulálok az örökbefogadáshoz és a felelős kutyatartáshoz!
A herezacskóban talált féreg vélhetően nem szívféreg, így nem mutatja ki a szívférgesség kimutatására alkalmas teszt. A Dirofilaria fonálféreg fajok közé sorolt Dirofilaria immitis, azaz szívféreg jellemzően az oxigéndús erekben (vérben), esetleg előrehaladott állapotban a szívben található meg. A Dirofilaria repens, azaz bőrféreg található meg a bőrben, kötőszövetben, bár kevésbé jellemző a herezacskóban. De nem kizárható… Elvileg a komolyabb rendelői szívféreg tesztek kimutatnák a bőrféreg-fertőzést is. Mivel PCR is készült, így gyanítható, hogy nem Dirofilaria fajról van szó.

A féreg megfelelő mikroszkópos vizsgálata után megállapítható, hogy milyen faj, majd ez alapján kezelhető az Ön Kedvence.
A Milpro elméletileg megfelelő állatgyógyszer a szív- és bőrférgesség, illetve további bélférgesség kezelésére. Amennyiben úgy ítélik meg, hogy mégsem hatásos, keresse fel állatorvosát és kérjen más javaslatot, válasszanak más terméket, mivel jellemzően széleskörű választék van jelen a rendelőkben külső és belső antiparazitikumból.

Amennyiben további kérdései lennének, keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa

 

2023.01.18 / Lászlóné / Üdvözlöm! Véres széklet, véres vizelet, közben hányás és gyengeseg, nyujtozkodas.
Üdvözlöm! Nagyon rosszul van a kutyánk, hajnal óta hány, gyenge, nyujtozkodik, és véres a széklete, illetve a vizelete is. Előtte lévő hónapokban, rengeteget iszik és nyujtozkodik és alszik. Beagle és 9 éves. Semmi gyógyszert nem szed, csak kalciumot adtam neki. Mi lehet a probléma? Előre is köszönöm szépen a segítséget és a válaszát!!! Üdvözlettel Zsuzsanna
Ádám

Kedves Dobos Lászlóné Zsuzsanna!
Attól tartok ennyi információból nem lehet megállapítani a kórokot. Legyen kedves fáradjon be beteg kedvencével egy állatorvosi rendelőbe, ahol fizikális vizsgálattal, kiterjedtebb előzményfelvétellel tudnak segíteni az Ön kis Kedvencének!

Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa

2023.01.17 / Dalma / Tüdődaganat?
Tisztelt Doktor Úr! 2022.12.07-én vittük el közel 13 éves nőstény ivartalanított labradorunkat, elhúzódó fulladó köhögés végett vizsgálatokra, mely alapján a laborja teljesen jó volt, apró gyulladást jelezve, viszont a tüdő rtg képét a doktor úr vizesnek állapította meg és kapott kezelésként: Furon 40mg, SPIRON 50 mg , Anilapril 10mg. A kutyus azóta is szedi a felírt gyógyszereket viszont a köhögés nem javult, de vannak napok amikor jobb. 2023.01.13-án újabb kontrollra vittük vissza, ahol egy negatív szív ultrahang vizsgálati eredmény született, viszont a kontroll röntgen alapján a doktor úr ezt állapította meg a korábbi rtg képpel összehasonlítva: A szív mögött tüdőlebeny beszűrődés, feltehetőleg daganat, folytassuk a szív gyógyszerek adagolását, amennyiben az állapota romlik euthanasia javallt. Elsősorban, az érdekelne, hogy biztosra vehető-e a megállapított diagnózis (daganat)? (első alkalomnál ez fel se merült) A kutya részére rendeltem egy HerbalVet Tumor Bio készítmény, illetve érdeklődni szeretnék, hogy milyen szerrel tudnám a légzését könnyíteni és fulladásos köhögését csillapítani? A köhögése mozgás, felkeléskor történik. Alvás pihenéskor nem köhög. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel Dalma
Ádám

Tisztelt Adorján Dalma!

A köhögés jellemzően 2 oldalról közelíthető meg. A szív oldalát, ahogy olvasom lefedték és kizárták a lehetséges szívproblémákat. A tüdő oldala felől pedig fény derült a vizsgálat alapján a köhögés lehetséges indokára. A vízhajtó hatású szerek (furon, spiron) a kor haladtával elősegítik a szívműködést, illetve az anilapril szívgyógyszer is támogatja a szívműködést, ami egy 13 éves kedvencnél már szükséges is lehet.
Amennyiben szeretne továbbmenni a diagnózis tökéletes megállapítása érdekében (tényleg daganatos elváltozásról beszélünk-e?) javasolt egy CT-vel rendelkező állatorvosi rendelőbe, kórházba elmenni vizsgálatra. Ebben az esetben azzal tudja segíteni vizsgáló kollégáimat, hogy előkészti az eddigi papírjait az Ön – már kiválóan 13 életévet megélt – kedvencéről.
A CT vizsgálattal jobban behatárolható, hogy miről is van szó. A diagnózis tudatában fordulhat kifejezetten kis kedvencek daganatos kezelésére specializálódott kollégákhoz is. Ezen rendelő(k) elérhetőségét a kezelő állatorvosa tudja majd megadni.
A köhögés – mint tünet – sajnos csak az alapproblémára csak a megállapítása után lesz lehetőség terápiát javasolni – amennyiben kezelhető lesz…

Felépülést és boldog éveket kívánva üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa

2023.01.09 / Renáta / Immunovet
Jó Napot kívánok! Olyan kérdésem lenne, hogy az Immunovet tablettát kúra szerűen kell szedetni a kutyussal vagy célszerű állandóan. Ha kúra szerűen akkor mennyi ideig kell szednie? Köszönöm szépen. Üdvözlettel Ravaszné
Ádám

Tisztelt Ravaszné Farkas Renáta!

Az Immonuvet tablettát mind kúra jelleggel, mind folyamatosan adható a kutyusnak. Amennyiben esetleg problémák merülnének fel a tabletta beadásával kapcsolatban, úgy javasolunk egy alternatív megoldást is, hasonlóan megfelelő termék a BiogenicPet Immunity, amely folyadék állagú, a tápba keverve könnyedén beadható az állatnak.

Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa

2022.12.28 / Alexandra / Atka
Tisztelt Doktor! Van egy 5 éves franciabulldogom, ivartalanított. Nem szeretném adni neki a simparica tablettát, mivel egyre több negatív hatásról olvasok, illetve külföldi oldalakon látottak alapján féltem a mellékhatásoktól. Viszont folyamatosan visszatérő probléma a szőrtüsző atka. Optima tápot kap, nyúl húsosat. Emellett adok neki minden féle immunerősítőt, májvédőt , szőr és bőr vitamint, különböző olajokat kúraszerűen. ( milgamma N, immun r, huminsav, lazac olaj, fekete köményolaj, C11) Emellett most szeretném beszerezni a fokhagyma port is számára. Mivel tudnám megerősíteni az immunrendszerét annyira, hogy elég legyen számára, a bolha-kullancs csepp is? Igyekszem mindenre odafigyelni, és bármilyen tanácsot megfogadok, mert hosszú boldog életet szeretnék a kiskutyámmal. Akár tápváltás is szóba kerülhet, viszont a csirke-marha allergiája miatt nehezen találtuk meg a megfelelő tápot számára. Köszönettel, Alexandra
Ádám

Tisztelt Futó Alexandra!

Ön egy kifejezetten összetett problémát dobott fel kérdésnek. Megpróbálnám sorrendben megválaszolni:
1. Ameddig nem okoz az Ön kis Kedvencében elváltozást, problémát, addig nincs oka félni a Simparica terméktől. Jellemzően egyéni érzékenységekkel és felkapott videókkal találkozunk a médiában. Mindemellett vannak további hatékony kullancs-bolha-szívféreg elleni szerek is a piacon, amelyekről állatorvosánál tájékozódhat.
2. Amennyiben az állat fogékony az atkásságra, úgy az egyszerűbb kullancs-bolha irtó szerek sajnos nem lesznek jók, így kibővített parazitaellenes szert javaslok használni.
3. A vitaminok és a tápok nagyon jók, jól el van látva az Ön kis Kedvence!

Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa

2022.12.22 / Zoltán / tabletták adása
kullancs,bolha és szívféreg elleni tabletát allandóan adni kell éven át a kutyának
Ádám

Kedves Viszket Zoltán!

Kullancs, bolha és szívféreg elleni szereket akkor célszerű használni, amikor 12 °C felett van az átlaghőmérséklet, ugyanis a fent említett külső élősködők 12 fok alatt jellemzően elbújnak. Viszont a globális felmelegedés hatására már-már a tél közepén is elérheti a 12 fokot egy szép decemberi napsütéses délután, így javasolt az éven át tartó szedése ezeknek a szereknek, ezáltal éven át tartó védelem is kialakul.
Nem okoz problémát az éven át tartó szedés, de lehet szünetet is tartani. Szünet tartása esetén viszont szívféreg elleni szer alkalmazása esetén kötelező az újra ellenőrzés a szedés megkezdése előtt, mivel az esetleges téli szívféreggeket a hatóanyag elöli – ami akár halálos is lehet, mivel az elölt férgek elzárhatják az ereket, ezáltal végzetes lehet a kis Kedvence számára.
Éven át tartó – határidőket betartott – kezelés esetén nem szükséges a szűrővizsgálat, bár állatorvoshoz évente 3-4x szükséges lenne elvinni a kutyákat rendszeres kivizsgálásra, hogy idejekorán észrevegyék az esetleges betegségeket, megakadályozzák a kialakulásukat.

Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa

2022.12.04 / Kinga / Tápváltás
Tisztelt Állatorvos Úr/Hölgy! 5 hónapos keverék kan kiskutyám van. 2,5 hónaposan került hozzánk, brit care lamb&rice puppy tápot kapott, széklet rendben volt. Anyagi okok miatt Happy dog naturcroq puppy tápot vettünk. Széklete világosbarna, hígabb. Összefüggésben lehet a tápváltással? Illetve eddig 2-szer fordult elő, hogy fehér habosat hányt. De nem volt kedvetlen, bágyadt, etvágya ugyanúgy volt. Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Kovács Kinga
Ádám

Tisztelt Kovács Kinga!

Igen, alapvetően a tápváltás nagymértékben közre játszhat a széklet minőségének megváltozásában. A Brit kiváló, szuper-prémium minőségű táp, a lamb & rice ezentúl még hypoallergén is. Emellett javasolhatom a Happy&Fit száraztápokat, például a Happy&Fit Professional Plus Adult Sensitive Lamb&Rice tápot is, ár-érték arányban hasonlóan megfelelnek, ha nem jobbak.

A problémára visszatérve, a kutyák „túlevés” esetén jellemzően meghánytatják magukat, de akkor gyomortartalommal együtt jön vagy üres gyomor esetén pedig éhgyomri hányás a jellemző, ami sárgás-fehéres színű, nyálkás, epés, gyomortartalom nélküli.

Amennyiben sokszor előfordul – vélhető indok nélkül, forduljanak állatorvosához, képalkotó diagnosztikával ellenőrizendő az emésztőtraktus.

További kérdés esetén keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel,
A grandopet állatorvosa

2022.12.03 / Csaba / Ivartalanított szuka etetése
Tisztelt Doktor Úr! Ivartalanított rottweiler szukának keresem a megfelelő tápot. Kölyökként most még a Josera Kid-et kapja, mellette a már felnőtt Roti kan kutyánk a Josera Festivált, így Josera márkában keresgéltem, de nem tudtam eldönteni, melyik lenne jó. Előre is köszönöm a segítséget
Ádám

Tisztelt Sipos Csaba!

A Josera tápok kiváló minőségűek, mind árban, mind értékben megfelelőek.

Ha konkrét javaslatomat szeretné kérni, akkor a Happy&Fit márkát javaslom. A H&F Superior és Professional Plus szuper-prémium kategóriás német minőségű termékek, többféle ízesítésben megtalálhatók. A saját kutyám is ezt eszi. Sőt, szükség esetén ennek a márkának van probiotikum pasztája is, ami bármilyen bélzavar (stresszhelyzet, antibiotikum szedése, hasmenés, stb...) esetén adható.

Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa

2022.11.28 / Vivien / Bolha
A kutyám folyamatosan kap spot on cseppet (Preventol), ami be is vált eddig, mert sosem volt kullancs benne. Másfél hete nagyon vakarja és rágja magát és észrevettem a fején egy bolhát. Állatpatikus tanácsára kapott Frontline kombinált cseppet, a lakást átfújtuk Insecticide spray-vel. A cseppek után 3 nappal megfürdettük, jött is ki belőle bolha. Bolhafésűvel is fésültük, azonban a bolhaürüléken kívül mást nem találtunk. Ma a fején újra mászott bolha és mintha még jobban vakarná, rágná magát. Ebben az esetben mi a pontos teendő? Mit vegyek neki (márka, formula) és mikor használhatjuk tekintve, hogy 1 héttel ezelőtt kapott cseppeket. (Border collie, szuka, 2 és fél éves, kb. 19 kg) Válaszát előre is köszönöm!
Ádám
Kedves Erős Vivien!
 
A Preventol spot-on készítmény riasztó hatású szer, amely némely esetben rezisztenciát válthat ki bizonyos külső élősködőknél, jelen esetben a bolháknál, továbbá nem biztos, hogy teljes mértékben hatásos bizonyos külső körülmények hatása alatt (kinti-benti kutya / megázott / kezelés helye / lenyalogatás / stb...
 
Javaslom, hogy konzultáljon állatorvosával és védekezzen „komolyabb” (hatékonyabb és hatásosabb) szerekkel bolha, kullancs – sőt, akár szív-, tüdő-, szem- és bélférgesség ellen is ható állatgyógyszerekkel.
Ezekkel kapcsolatban itt olvashat tovább:
 
A leírásában úgynevezett „bolhaallergia” is számottevő lehet, amely valójában a bolhaürülék által kiváltott túlérzékeny bőrreakció. Ez bolhamentesítéssel egyszerűen kezelhető, de a bolhamentesség fenntartandó.
Továbbá – állatorvosánál – a választott alkalmazandó szertől függ, hogy mikor kezdheti el kezelni az Ön kis Kedvencét.
 
Bolhamentes élelet kívánunk!
Amennyiben további kérdései maradtak, keressen minket bizalommal!
 
Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa
2022.11.06 / Barbara / Két tacsko össze szoktatasa
Jo estet kérdeznen hogy a 3eves tacso lány kutyat es a 6hetes kutyat aki lany es uj család tag lett hogyan szoktasuk öket egymáshoz mert a 3eves tacsko neki megy a 6hetes tacsko kutyusnak mindkettö lány
Ádám
Kedves Barbara! 
 
Egészségügyi szempontból a 6 hetes kiskutya immunrendszere még nem feltétlenül megfelelő az időszak a szocializációra. 
Amennyiben nincs egészségügyi akadálya a szoktatásnak, akkor próbálják meg jutalomfalatokkal egymáshoz szoktatni. Néhány acsarkodás nem probléma, ez fogja kialakítani a hierarchiát közöttük. Arra kell figyelni, hogy ne durvuljon el, illetve ne érezze az idősebb Kedvenc a “kivételezést”. 
Az eledel együtt adása adhat lehetőséget az összeszoktatás gyorsítására is, viszont amennyiben habzsolós típus az Ön kis Kedvence, okozhat viszályt is. 
 
Amennyiben nem javul a helyzet, oltási sor beadása után célszerű kutyaiskolába járni mindkét kutyával, ahol szakszerűen, hozzáértő kezek között ki lehet alakítani a megfelelő viselkedésformát. 
 
Amennyiben további kérdései lennének, keressen minket bizalommal!
 
Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa
2022.10.29 / Mónika / Megfelelő száraz táp
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! 4 éves, ivartalanított, foxi keverék kutyám számára keresek megfelelő száraz eledelt. A kutya nap közben kennelben van,viszont estétől másnap reggelig az udvaron tartózkodik. Mivel a nap második felétől aktív, tehát energia igénye bőven van, Ön szerint elegendő-e számára az ivartalanított kutyák számára készített eledel, nem kellene-e átállni normál, magasabb tápértékű változatra? Előre is köszönöm szíves válaszát! Üdvözlettel: Gáll Mónika
Ádám
Tisztelt Gáll Mónika!
 
Köszönjük kérdését! A megfelelő táp választása igenis fontos és igényes feladat. Gratulálunk az Ön felelőségteljes kutyatartásához, tartsa meg eme jó szokását! ????
 
Javasoljuk, minden esetben prémium, szuper prémium minőségű táppal etetni a Kedvenceket. Bár az alsóbb kategóriás termékekben is megtalálható minden szükséges tápanyag, de minőségileg akadhatnak kifogásolható termékek.
Az Ön kistestű, ivartalanított, nagy aktivitású Kedvence számára sajnos csak elvi alapon tudunk javasolni. Gyakorlatban szükséges kipróbálni a tápokat, erre megoldást jelenthet a kisebb zsákok vásárlása, kipróbálása – változás feljegyzése – majd szükség esetén táp cseréje. Ha megtalálta a megfelelő tápot, onnantól a kilogrammra vetített árkérdés miatt pedig ráállhat egy nagyobb zsákos termékre.
 
Milyen változásokra kell felfigyelni?
 • Testsúly változása megfelelő/azonos etetése mellett.
 • Aktivitás változása (kevesebb/több futás/játék, stb...)
 • Széklet mennyisége, minősége (esetlegesen szaga, állaga is számottevő lehet).
 • A Kedvencének fogazata (fogkő alakulása miatt).
 
Elsődlegesen kipróbálásra javasolt termékeink a következők:
 
Mivel a Grandopet az egyik legnagyobb állategészségügyi és -eledel készlettel rendelkező webáruház, így a fenti 3 lehetőségen túl még több ezer lehetőséget tudunk szükség esetén javasolni. Amennyiben tudtunk segíteni a fentiekkel, kérjük, válaszlevélben a gazdi@grandopet.hu címre küldje el a gyakorlati tapasztalatokat, ezáltal felhasználói véleményekkel tudunk beszállítóink, gyártóink segítségére lenni – esetleges fejlesztésekkel kapcsolatban.
 
 
Ha további kérdései adódnának, állunk rendelkezésére!
 
Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa
2022.10.24 / Éva / Bőr elváltozás
Jó napot! Van egy két éves keverék kutyánk, akinek a bőrén korpa szerű elváltozás van, és véletlenszerűen erős szőr hullás párosul hozzá. Nem fertőző véleményünk szerint, mivel van neki egy kisebb testű pajtása és nála nincs ilyen probléma. Jövő hónap elején jön hozzá az állat orvos viszont szeretném meg tudni mi okozhatja. Annyit hozzá tennék, hogy mióta nem kap csirke hús ízesítésű kutya tápot az erős szőr hullás megszűnt, viszont a korpa jellegű börelváltozás meg maradt. A válaszát előre is köszönöm.
Ádám
Tisztelt Körmendiné Pál Éva!
 
A kérdésére kizárólag fizikális vizsgálat, illetve laborminta vételezés után lehet megmondani, hogy pontosan mi okozhatja a korpásodást. Örömmel olvasom, hogy az eledel-intolerancia többé-kevésbé kizárásre került, ettől függetlenül allergiavizsgálat hiányában nem lehet biztosra állítani, hogy a korpásodott bőrfelület nem ettől származhat.
Kérje állatorvosát, hogy vegyen mintát, amelyet – ha kórokozó okozza a problémát – ennek tenyésztése után speciálisan a kórokozóra legjobban ható szerrel kezelhet. Amennyiben nem kórokozó okozza a problémát, további bőrvizsgálatok javasoltak.
 
Amennyiben további kérdései lennének, forduljon hozzánk bizalommal!
 
Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa
2022.10.24 / Sándor / Kullancs elleni szer használata
Tisztelt Doktor Úr! Hét éves staffordshire kutyusunk van. Idén váltottunk NexGard Spectra kullancs elleni szerre. (A szűrővizsgálat a szedés megkezdése előtt el lett végezve.) Erdő mellett lakunk, így a kullancsokat nem nagyon tudjuk elkerülni és szúnyog is bőven van. Kérdésem, hogy lehet-e ezt a szert folyamatosan adni a kutyusnak, avagy javasolt-e szünetet beiktatni? Mennyi az a szünet idő, ami után még nem kell újabb szűrővizsgálat? Köszönettel: Smartika
Ádám
Tisztelt Sándor Istvánné!
 
A Nexgard Spektra kiváló szer, mivel bolha-, kullancsfertőzések, rühösség, sőt sok bél-, szem-, tüdő- és szívférgesség megelőzésére is alkalmas.
Akkor célszerű használni, amikor 12 °C felett van az átlaghőmérséklet, ugyanis a fent említett külső élősködők 12 fok alatt jellemzően elbújnak. Viszont a globális felmelegedés hatására már-már a tél közepén is elérheti a 12 fokot egy szép decemberi napsütéses délután, így javasolt az éven át tartó szedése ezeknek a szereknek, ezáltal éven át tartó védelem is kialakul.
Kérdésére válaszolva, nem okoz problémát az éven át tartó szedés, de lehet szünetet is tartani. Szünet tartása esetén viszont kötelező az újra ellenőrzés (ahogy említette) a szedés megkezdése előtt, mivel az esetleges téli szívféreg fertőződést a tavaszi milbemicin hatóanyag elöli – ami akár halálos is lehet, mivel az elölt férgek elzárhatják az ereket, ezáltal végzetes lehet a kis Kedvence számára.
Éven át tartó – határidőket betartott – kezelés esetén nem szükséges a szűrővizsgálat, bár állatorvoshoz évente 3-4x szükséges lenne elvinni a kutyákat rendszeres kivizsgálásra, hogy idejekorán észre vegyék az esetleges betegségeket, megakadályozzák a kialakulásukat.
 
Amennyiben további kérdései lennének, állunk szolgálatára!
 
Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa
2022.10.10 / Angelika / Gyakori vizelés
Tisztelt doktor úr! 15 éves yorki kutyusom napközben több órát is alszik egyben, de éjszaka gyakran felkel, óránként kell kiengedni pisilni. Idős kutyus, már nehezen jár, gyengék az izmai, ízületvédőt, kalciumot kap, de így is sokszor sántít, ha sokat fekszik. A sok fekvés után nehezen is áll lábra, így esténként a felkelések előtt sírdogál. 8 mg-os cimalgex fájdalomcsillapítót kap, illetve estére gyógynövényes nyugtató tablettát próbáltam, de nem segített, mivel a vizeletürítés inkább a gond. Az utóbbi egy-két hétben történt nagyobb változás, azóta többet iszik, és nyugtalan esténként, nem tud rendesen aludni - már mi sem. Ha kevesebb vizet kap, sírdogál, hogy inna és keresi a vizet. Tudnék-e valamivel segíteni neki, hogy este nyugodtabban aludjon, ne keljen fel annyit kimenni, és könnyebb legyen neki? Köszönöm a segítségét!
Ádám
Tisztelt Kovács Angelika!
 
Idősödő kutyáknál ez jellemző sajnos. Javasoljuk, hogy vigye el állatorvosához, aki egy fizikális vizsgálat (szükség esetén további laborvizsgálatok) után indokot találhat a rendszeres vizelési problémára, így a kezelésében is tud segíteni. Vizelettartási problémákra többféle megoldás is létezik, de látatlanban nem szabad ilyet javasolnunk. Továbbá felülvizsgálhatja a fájdalomcsillapító dózisát, szükség esetén emelheti az adagot vagy javasolhat másféle nyugtató hatású készítményeket.
 
Amennyiben lehetséges vigyék ki nagyobb sétára koraeste, ameddig bírja lábakon. Mivel szükségletét próbálja fedezni az ivással, így az esti „vízmegvonás” nem megfelelő. Javaslom az általános állatorvosi vizsgálatot.
 
Jobbulást a kis Kedvencének!
Amennyiben további kérdései lennének, állunk szolgálatára!
 
Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa
2022.10.04 / Nikolett / Vitamin
Üdvözlöm! Van egy 21 hónapos, ivaros, aktív, szuka Rottweiler kutyám és van egy 12 hónapos kevésbé aktív, ivartalan, kan Rottweiler kutyám. A kérdésem az lenne, hogy milyen vitaminokat kellene szedniük? Eddig kaptak calciumot, zöldkagyló port és kölyök korukba SYNOQUIN és APTUS apto-flex-et állatorvosi javaslatra. Ui.: A kan kutyám terhelés után sántít a jobb első mancsára. Mindenféle állatorvosi vizsgálaton részt vettünk és azt mondták az orvosok, hogy csak meghúzodott a mancsa. Más magyarázatot nem kaptuk rá. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: M. Nikolett
Ádám
Kedves Matolcsi Nikolett!
 
Alapvetően, első körben megfelelő (prémium / szuper prémium) minőségű tápot javasolnék, ami optimális szinten tartalmazza azokat a alapanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek a megfelelő regenerációhoz, szükségesek a fejlődéshez, emésztéshez, stb..
 
Ha esetleg ezen felül is szeretne vitaminokat adni javasoljuk a BiogenicPet takarmánykiegészítő termékeket, amely kiváló alapanyagokból áll össze. Többféle probléma esetén segíti elő a gyógyulást, regenerálódást. Izom, ízület, mozgásprobléma esetén a VitalityMobilityLiquid-Arthro, illetve Vitality ProMobility ProAgility Pro javasolt.
Továbbá a Julius K-9® Vitality és Julius K-9® Mobility termékek is megfelelő hatással bírnak.
 
 
Amennyiben további kérdései lennének, keressen minket bizalommal!
 
Mielőbbi gyógyulást kívánva,
A Grandopet állatorvosa
2022.10.03 / Viktor / Kölyök kutya nem akar sétálni
Tisztelt doktor úr! Van egy 4hónapos francia bulldogunk első hétbe nagyon szeretett sétálni jött de egy hete le ül az utcán és meg se mozdul kicsit jon majd megint le ül haza fele úton rohan!! Meg se áll egyszer se! Jutalom falat se érdekli ilyenkor… Semmi féle tróma nem érte egyik úton se. Mi lehet a baj?? Kezdünk aggódni érte
Ádám
Tisztelt Kónya Viktor!
 
Kérdése érdekes, szocializációs kérdést feszeget. Amennyiben nem történt semmilyen trauma, elváltozás vagy negatív esemény a sétáltatások alkalmán, akkor ez inkább viselkedésbeli probléma, amire nincs „állatorvosi gyógyír”. Rendszeres, gyakoribb, pozitív megerősítéses séták javíthatnak a helyzeten. Esetleg más féle jutalomfalattal hátha változik a viselkedése. Ha a továbbiakban sincs semmilyen állatorvost igénylő betegség, akkor javasoljuk a kutyaoktató(k) bevonását. Szakszerűen hozzáértő oktatással hátha lehet javítani a viselkedésén.
 
Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa
2022.09.25 / Szilvia / Nexgard spektra
Tisztelt Doktor Úr! Május óta adom a kutyának a Nexgard spektrát. Minden hónapban ugyan azon a napon. Sajnos most szeptemberben elkéstem vele 5 napot. Szept 20.-a a fordulónap. Pótoltam 25-én. Nem fertőzött területen élünk, napok óta nem is láttam szúnyogot. Szeretném kérdezni, hogy védett maradt-e a kutya? Illetve az utolsó adagot október végén tervezem beadni és kihagynám február végéig. Ezután folytatnám. Kell-e majd akkor ismételnem a szívféreg szűrést? Köszönöm a választ! Szép napot! Pusztai Szilvia
Ádám

Tisztelt Pusztai Szilvia!


Kisebb bevezetővel indítanék:

Amennyiben az Ön kutyája skót juhászkutya vagy rokon fajta, akkor ez az 5 napos időablak JELENTHET gondot, de nem jellemző, főleg ha nem fertőzött területen élnek.
Amennyiben nem talált kedvencén külső élősködőt, abban az esetben bolha, kullancs ellen megfelelően tartott még a védelem. A szer szúnyogok esetén is sikeresen véd, bár nem repellens a hatása, így a szúnyog megcsípheti az Ön kedvencét, viszont elpusztul, mielőtt átjuttatná a kórokozót.
Továbbá mondhatjuk, hogy „szerencsére” a Dirofilária fajok fejlődése igen lassú. Szívféreg esetén (Dirofilaria immitis) ez 6-8 hónap.

Vissza a tárgyra:
Mivel mindössze 5 napos az Ön csúszása, így szerencsére nem számít, hogy skót juhászkutya / rokon / további fajtába esik-e az Ön kedvence, adagolhatja tovább a Nexgard Spectra rágótablettát, mivel fertőződés esetén is az első hónapban még hatásos a lárvák elpusztítására a milbemicim-oxim hatóanyag. Így ez az 5 napos csúszás, mondhatni „hibahatár”, tehát nem kell tartania a kedvence fertőződésétől vagy azonnal kezelés alá is kerülhet az Ön kedvence.

Második kérdése már nehezebb dió:
Magyarországon a szívférgességet jellemzően bármilyen csípőszúnyog terjeszthet sajnos. A szúnyogok fejlődési ciklusa pedig addig megszakítás nélküli, amíg a hőmérséklet bármikor 12 Celsius fok felett van.
Tehát egy gyönyörű, napsütéses karácsonyi ebédidő, ahol 2-3 déli órán keresztül 12 fok felett is lehet akár a hőmérséklet egy jó meleg zugban (ami a globális felmelegedés hatására sajnos egyre valószínűbb...) sajnos elegendő, hogy ezek a szúnyogok előmásszanak és megtalálják az Ön kedvencét, mintegy táplálékforrást, ezáltal akár megfertőzzék őt.

Korábban megengedhető volt, hogy kihagyják a téli időszakot, de sajnos a felmelegedésnek köszönhetően ez a kihagyható időablak egyre szűkebb és folyamatos figyelmet igényel. Amennyiben kihagyja az időszakot, akkor igen, célszerű állatorvosi vizsgálattal indítani a következő szezont, mivel esetleges időközi fertőződés esetén a milbemicim-oxim hatóanyag a nagyobb lárvákat elöli a szervezetben, amelyek, ha rossz helyen vannak (O2-ben dús vért szállító tüdőartériák és a tüdő nagyobb erei) akár az erek elzáródásához vezethet, ami jobb szívfél elégtelenséget, sőt akár hirtelen szívhalált is okozhat. Ezt egy egyszerű szűréssel meg lehet tudni, de mindig kiemelendő, hogy jobb megelőzni, mint kezelni.

Ha egyet tanácsolhatok:
A saját kutyám esetében kombinált, kétoldalú védekezést használok. Az egyik a Nexgard Spektra, amely jellemzően elmondható, hogy „minden ellen véd”, de amikor valóban nem kell bolháktól és kullancsoktól tartani (a téli időszakban), akkor áttérek a Moxiclear nevű termékre, amellyel sikeresen el tudjuk kerülni az esetenkénti felmelegedés miatt elő-előkerülő szúnyogokat. Ennek hátránya, hogy kullancs ellen nem véd, de ebben az időszakban a saját házunk táján nem is félek a kullancsoktól.
Szükség esetén a kombinált védekezésről kérje állatorvosa ajánlatát. Mivel sok készítmény van a piacon, legegyszerűbb az állatorvosa kínálatából választania, de a Moxiclear nevű terméket bátran merem ajánlani. A moxidectin hatóanyag még azért is jó, mert a szívférgesség lassú és hosszútávú kezelésére is alkalmas szer, mert lassan öli el a szívféreg lárváit, ezáltal nem vezet hirtelen szívhalálhoz a felelőtlen és kivizsgálás nélküli adagolása.

De minden esetben kiemelendő, ha bizonytalan a bolha-kullancs-szívféreg védekezéssel kapcsolatban vagy kedvence bármilyen tünetet produkál, javasoljuk az állatorvosi vizsgálatot!

 

Ha további kérdései lennének a témával kapcsolatban, állunk rendelkezésére!

Üdvözlettel,
A Grandopet csapata

2022.09.20 / Nikolett / Tüzelés
Üdvözlöm! Van egy 20 hónapos Rottweiler szuka kutyám. Az első tüzelése 11 hónaposan volt és most ez a második tüzelése. Érdeklődnék, hogy nem e probléma a 9 hónap a két tüzelése között? Eszik, iszik, játszik. Köszönöm szépen a válaszát! Üdvözlettel: M. Nikolett
Ádám

Kedves Nikolett!

A kutyák jellemzően 6-10 hónaposan érik el ivarérettségüket, méretüktől függően – kisebb testűek gyorsabban, nagyobb testűek lassabban. Így a 11. hónap az első tüzelésre egy Rottweiler esetében élettaninak tűnik. A kutyák általában évente kétszer szoktak tüzelni – kora tavasszal és ősszel. Így az Ön 20 hónapos kedvence esetében a második tüzelés – 9 hónap elteltével – is élettaninak mondható. A későbbiekben megfigyelve a ciklust pontosabb jellemzés is írható majd.

Továbbá felmerülhet a csendes tüzelés fogalma is, amikor tünetmentesen tüzelnek az egyedek. Ez jellemzően fiatalabb, még kifejletlen korban történhet meg. Jelen esetben úgy tűnik, ezzel nem lesz gond.
Ameddig a Kedvence jól van, ahogy említette – eszik, iszik, játszik, – addig tökéletes a fejlődése.

A Grandopet nevében kívánok hosszú, játékkal és szeretettel teli életet Önnek és Kedvencének!

Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa

2022.09.05 / Rita / Kutya melle
Tisztelt Doktor Úr! Tacskó kutyám egy mellbimbója meg van nagyobbodva illetve egy apró var is van rajta. Nem sokkal nagyobb de egy apró borsószem nagyságú. A többi nem ilyen nagyságú, kisebb. Ivartalanított szuka kutyáról van szó. Voltunk vele állatorvosnál, aki azt mondta, hogy még nem foglalkozna vele, menjünk vissza ha változik. Én félek, hogy mégis nagyobb baj lehet ebből. Ön szerint vigyem más állatorvoshoz vagy valóban nem lehet olyan nagy baj?!
Ádám
Tisztelt Nagy Rita!
 
Amennyiben az Ön állatorvosa úgy ítélte meg, hogy nincs vele probléma, akkor nem szükséges az eltávolítás. Ha változik, elkezdi vakarni, folyamatosan kisebesedik, az már más kérdés.
Amennyiben nincs változás, és az esztétika nem zavarja Önt, akkor nincs értelme az Ön kis kedvencét műtéti beavatkozással terhelni. Az esztétikai műtéteknek pedig megvan a maga szabályozása az állatvédelmi törvényben, így személy szerint ezért sem ajánlom az esztétikai beavatkozásokat.
 
Viszont, ha változás történik keresse fel állatorvosát, konzultáljon, hogy mi a legjobb az Ön kedvencének.
Mik lehetnek ezek az elváltozások? Viszket, vakarja, kisebesedik, gennyedzik, egyéb folyadék ürül belőle, mérete változik (csökken vagy nő), színe változik, stb...
 
Amennyiben bármilyen további kérdése merülne fel a helyzettel kapcsolatban, írjon nekünk bizalommal!

Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa
2022.08.28 / Nikolett / Villanypásztot
Üdvözlöm! A magyar vizsla 1 éves kutyám megnyalta a villanypásztort ami teheneknek van végig vezetve a legelő körül. Ugrott egy nagyot, de azóta úgy látom nincs baja. Okozhatott ez bármi problémát a kis szervezetében? Köszönöm előre is a választ!
Ádám
Kedves Lenge Nikolett!
 
El tudom képzelni, hogy mennyire vicces és félelmetes is volt egyben az a pillanat, amikor a ugrott egyet az Ön kis kedvence. Saját kutyámmal is előfordult már. Amennyiben nem lát viselkedésváltozást – persze a villanypásztor elkerülésén kívül, illetve további tüneteket (sántaság, gyors kifáradás, lustaság, túlzott fekvés), akkor nem okozhatott problémát a villanypásztor! Amennyiben igen, menjenek el az állatorvosához fizikális vizsgálatra, hogy kiszűrjék, hol és mi a probléma.
 
További áramütésmentes szaladgálást Önnek és kis kedvencének!
Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa
2022.08.25 / Zsuzsanna / táplálék kiegészítők
Üdv! Van egy 6 hónapos standard bullterrier kan kiskutyám, 15 kg. Az utóbbi hetekben nagyon megnyúlt, sokat magasodott és észrevettük, hogy néha ülés közben remeg 1-1 lába (inkább a mellsők, de hátsó is elfordult), ezért adunk neki naponta egyszer tojáshéjport. Porcerősítésre vettünk neki zöldkagylóport. Az lenne a kérdésem, hogy mindenből a megfelelő adagot kapja-e, nem szeretném semmivel sem "túladagolni", ha nem szükséges vitamint szednie, akkor nem adunk neki. Tojáshéjport és kagylóport is naponta 1-1 grammot kap. A tápja prémium, napi adagja jelenleg kb. 270-300 gramm, a következő összetevőket tartalmazza: Adalékanyagok / kg A-vitamin 15.000 NE, D3-vitamin 1.600 NE, E-vitamin 300 NE, C-vitamin 200 mg, B1-vitamin 13 mg, B2-vitamin (riboflavin) 15 mg, B6-vitamin/piridoxin-hidroklorid 10 mg, B12-vitamin 200 mcg, niacin 40 mg, kalcium-D-pantotenát 40 mg, biotin 350 mcg, folsav 1,3 mg, kolin-klorid 2. 500 mg, réz (réz(II)-szulfát-pentahidrát) 12,5 mg, cink (cink-szulfát, monohidrát) 100 mg, cink (glicin-cinkkelát, hidrát) 50 mg, mangán (mangán(II)-szulfát, monohidrát) 30 mg, vas (vas(II)-szulfát-monohidrát) 250 mg, jód (kalcium-jodát, vízmentes) 2,5 mg,sSzelén (nátrium-szelenit) 0,40 mg. Ezen kívül még azt szeretném kérdezni, hogy ha várhatóan 35 kg súlyú lesz, kan kutya és most 6 hónapos, akkor megfelelő-e a 270-300 gramm táp/nap? Előre is köszönöm a segítséget!
Ádám
Kedves Galina Zsuzsanna!
 
A növekedés közbeni lábremegés a gyorsan-sokat fejlődő kutyák esetében sajnos jellemző.
A prémium minőségű táp kiváló, de pontosítani szükséges. Nem mindegy, hogy felnőtt vagy fiatal kutyának szánt-e a termék. Választékunkban megtalálható a puppy, junior, adult és senior típusú tápok is. A lábremegést jellemzően a gyors növekedés okozza, ami sok bevitt fehérjének köszönhető. Inkább visszafognám kicsit a fehérjebevitelt, annak érdekében, hogy a növekedési intenzitást csökkentsük, ezáltal kezeljük a lábremegést is.
 
Amennyiben életkorának megfelelő (jelen esetben junior) tápot kap, akkor a tápra minden esetben rá kell lennie írva, hogy mennyi a javasolt adag/testtömeg kg. Azaz az Ön 15 kg-os kutyájánák mennyi lenne az adott tápból a megfelelő mennyiség. Ez minden táp esetében más és más, ezért Önnek kell az adagot figyelnie! Annak érdekében, hogy a fehérjét csökkentsük, különböző rosttartalmú – kutyáknak is adható – élelmiszerekkel (pl főtt répa, tök) lehet „oldani” / vegyíteni a tápot, ezáltal csökken a fehérjemennyiség a napi adagban is.
 
Beltartalmi értékei alapján a tápot megfelelőnek gondolom és inkább a súly és méretnövekedést csökkenteném, minthogy vitaminokkal segítsem a szervezetet a túlzó növekedésre.
 
Amennyiben további kérdései lennének, állunk rendelkezésére!

Üdv,
A Grandopet állatorvosa
2022.08.21 / Szilvia / Csonthártyagyulladás
Tisztelt doktor ÚR! 13 hónapos németjuhász kan kutyus járáskor, terhelés után, minimális mértékben sántít a jobb hátsó lábára, lassan 3 hónapja. Egyéb tünete nincs, energikus, futáskor, ugráskor, ügetéskor terheli a lábát. A dyszplazia szűrése negatív, orvos átvizsgálta az izületeit, csonthártyagyulladást diagnosztizált, ami a hirten, gyors növekedéstől alakulhatott ki. Az orvos szerint 2 éves koráig ez megjelenhet.Reumocam gyógyszert kapott eddig, de mivel nem javult, leállítottam mert féltem a máját, veséjét. Kapott antibiotikumos kezelést is de nem használt. Szeretném megkérdezni, hogy esetleg van-e valamilyen alternatív módszer vagy esetleg más, hatékonyabb gyógyszer (nem szteroid) amivel ezt az időszakot áthidaljuk, vagy esetleg valamilyen más betegség állhat a háttérben? A választ köszönöm! Pusztai Szilvia
Ádám

Tisztelt Pusztai Szilvia!


Az Ön által említett kérdésekre sajnos csak fizikai és további laborvizsgálatok alapján lehet korrekt választ adni.

Amennyiben csonthártyagyulladás gyanúja áll fenn, célszerű újra kivizsgáltatni, illetve a kezelést az előírtaknak megfelelően adagolni, a megfelelő dózisban a megfelelő napon keresztül!

A meloxicam hatóanyagtartalmú állatgyógyászati készítmények megfelelő fájdalomcsillapító szerek. A meloxicam egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő, amely megfelelő választás csont, ízületi, lágyszöveti és egyéb fájdalmak esetén. A fő kérdés inkább a dozírozás. A megfelelő dózis mellett nagyon ritkán máj- és vesekárosító. Jellemző inkább a gyomor- és bélrendszeri fekélyképző mellékhatása. Ezeket rendszeres állatorvosi vizsgálatokkal ki lehet szűrni és meg lehet előzni, viszont elengedhetetlen az Ön gondos és felelősségteljes hozzáállása.

Alternatív megoldás sajnos nincs rá, viszont az eledel megfelelő megválasztásával csökkenthető hirtelen növekedés. Fehérjében csökkentett tápokkal visszafogható ez a nagy növekedési hajlam, amely elősegíti a gyógyulást is.

Az Ön kis Kedvencének problémája rendszeres állatorvosi vizsgálatot, megfelelő hozzáértést és pontosan betartandó kezelési formát igényel, amíg a probléma meg nem oldódik.

 

Amennyiben további kérdési lennének, keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa

2022.08.18 / Gerda / Advantix
Tisztelt Dr.Úr /Nő! Van egy három hónapos kiskutyám, akit már kétszer kezeltem Advantixel. Legutóbbi alkalommal azonban (2hete ) ugyanazt a cseppet kapta mint előtte..azaz az Advantix 4 kiló alattit, viszont úgy gondolom, hogy már a 10 kilós kutyusra valót kellett volna adnom. (Kutyus 8 kg) kullancsok vannak benne, de bolhát nem láttam. Van itthon Advantix 10 kilós kutyusra. Két hét elteltével használhatom rajta ezt ? Vagy várjak még vele ? Másik kérdésem pedig, hogy Aniprantel féreghajtót az Advantix után hány nappal adhatok neki? Válaszát előre is köszönöm! Gerda
Ádám
Tisztelt Sebestyén Gerda!
 
A külső parazita ellenes szerek, mint amilyen az Advantix is, jellemzően súlyra vannak kalibrálva. Amennyiben kutyusa a számára súlyban alsóbb kategóriás készítményt kapta, akkor a hatása csökkent mértékben jelenhet meg. Ez lehet korai hatásvesztés vagy egyáltalán nem megfelelő védelem.
Így mindig érdemes a kutyusra a súlyban megfelelő méretet csepegtetni. Ha a kutyus egy gyors növekedésű fajta, (márpedig a leírtak alapján azt gondolom) akkor célszerű folyamatos súlyméréssel ellenőrizni a kedvence súlyát, amihez folyamatosan kalibrálni kell a hatóanyag dózisát. A külső parazita elleni védekezés mellett a belső paraziták ellen is célszerű adni, az Aniprantel féreghajtó tabletta erre tökéletes megoldás. Amíg az Advantix megfelelő használat mellett 1 hónapig hatásos, célszerű 3-4 havonta féreghajtót is adni a kis kedvenceknek.
 
Tehát a kérdésekre összefoglalva a válaszok:
 1. Az Ön kis kedvence ahogy nő, úgy növelje az Advantix dózisát. Az előírt súlyra vonatkozó szabályokat viszont ne lépje túl, ne dozírozza túl. Amennyiben éppen a hónap közepén váltana súlycsoportot, abban az esetben is a következő hónaptól váltson a nagyobb kategóriára. Amikor megjelennek a kullancsok a kutyáján, elindíthatja a következő hónapi kezelést. Amennyiben megfelelő dózissal is 30 napnál előbb talál kullancsokat a kutyája bőrében, javasolt más készítményt is kipróbálni.
 2. Aniprantel féreghajtó adható a kedvencének bármikor. Nem okoz gondot, ha egyszerre alkalmazzák.
 
+1 tipp: Állatorvosi rendelőkben lehet kapni olyan készítményeket, amelyek egyszerre hatásosak külső és belső parazita fertőzések ellen, illetve megelőzésre. Jellemzően drágább készítmények, ha viszont kiszámoljuk mennyit költünk külön-külön, illetve vacillálunk, hogy „vajon beadtuk-e a belső élősködők ellenit, amikor a külső ellen védekeztünk”, ezt a stresszfaktort is megoldja. Érdeklődjön bátran állatorvosánál ezekkel kapcsolatban, illetve olvashat az állatorvos válaszol rovatunkban további ezzel a témával kapcsolatos kérdésekről. Némely állatgyógyászati készítmény szívféreg ellen is hatásosan véd, viszont állatorvosi vizsgálatot igényel az első alkalmazása.
 
Amennyiben további kérdései lennének, keressen minket bizalommal!
 
Üdvözlettel,
A Grandopet állatorvosa
2022.08.11 / Gáborné / Advantix
Üdvözlöm! 8 éves kis testű keverék kutyám kezdettől fogva Advantix-ot kap havi rendszerességgel. Enyhe allergiás reakciót mindig mutatott, néhány napig vakarta a csepegtetett helyet a nyakán, de egyéb probléma nem volt. A legutóbbi cseppentés másnapján mozgási nehézségeket, kedvetlenséget tapasztaltam. Kb. 2 nap elteltével rohamosan javult majd teljesen rendbe jött az állapota. Elképzelhető, hogy az Advantix váltja ezt ki és ha igen, mit ajánl helyettesítőként? Köszönöm szépen.
Ádám

Tisztelt Hruby Gáborné!

A csepegtetés helye körüli viszketés és a kedvetlenség benne van a készítmény leírásában – nagyon ritka, illetve ritka mellékhatásai a kezelésnek. Ha tényleg csak 1-2 napig tart és kis kedvence újra életvidám lesz és nem vakarja a kezelés helyét, akkor nem szükséges váltani.

Amennyiben ez kellemetlenséget okoz (pl.: túl kivakarja a helyet, szőrhullást, sebet, bőrproblémát okoz) vagy kedvetlensége nem javul megfelelően, célszerű a váltás.

A készítmény a klasszikus bolha-kullancs elleni védekezésen felül szúnyog repellens hatással is rendelkezik, így a Frontline Tri-Act termék hatásával tökéletesen megegyező, nem vényköteles termék. Viszont működése is hasonlatos, így valószínűsíthető, hogy a mellékhatások is megjelenhetnek.

Javasolt elmenni az állatorvosához, kikérni a véleményét a külső élősködők elleni védekezéssel kapcsolatban, továbbá javaslatot kérni esetleges más úton alkalmazandó termékekkel kapcsolatban (szájon át beadható tabletta, nyakörv, egyéb kombinált kezelés, szívféreg elleni védekezési lehetőségek, stb...).

Vannak egyéb módon alkalmazandó külső élősködő elleni készítmények is (pl.: nyakörv), amelyek nem vényköteles termékek, de mind hatóidőben és spektrumban más tulajdonságokkal bírnak. (pl.: Foresto, Kiltix, Scalibor)

Ezen felül vannak hatékonyan működő, de állatorvosi rendelvényre kapható készítmények is, amelyek akár szélesebb spektrummal is rendelkezhetnek, viszont előzetes kivizsgálást igényelnek. (pl.: Bravecto, Moxiclear, Advocate) Sőt, ezek jellemzően szívféreg ellen is működő állatgyógyászati termékek.

Forduljon állatorvosához bizalommal! Amennyiben további kérdés merülne fel, a Grandopet csapata is áll a rendelkezésére!

Üdvözlettel,
a Grandopet állatorvosa.

2022.04.21 / István / DIABÉTESZ
Tisztelt Doktor Úr! Humán inzulint U100-ast(emberi inzulin actrpid penfil) lehet adni a kutyáknak?
Admin

Kedves Gazdi!

Nem javasoljuk, inkább az állatgyógyászati megfelelőjét, a Caninsulin inj. beállítása lenne szükséges.

Üdvözlettel, dr. Borbély Fanni állatorvos

2022.04.08 / Bettina / Advantix allergia
Tisztelt Doktor Úr! Két éves, 5 kg-os tacskóm tarkójára négy napja tettem Advantix cseppet, nem tudtam, hogy allergiás a permetrinre. Azóta folyamatosan rázza a fejét. Kapott három szteroid injekciót, (2 dexadresont, 1 Solu medrolt), egy infúziót, fürdettem 5x, abból kétszer speciális allergyl samponnal, kapott Zylkéne nyugtatót, napi 2x3 cetilizin Hexalt és még mindig rázza a fejét. Igaz, nem folyamatosan, mint az első két napon, kis megszakításokkal, de rázza. Mit tudok még tenni? ELőre is köszönöm válaszát.
Admin

Kedves Bettina!

Az allergia mellett más betegség is felmerülhet, ha nem javul a kezelésre. Több okból is rázhatja a kutya a fejét, például a füle miatt. Az is előfordulhat, hogy fülgyulladása van. Érdemes egy fülvizsgálatot végezni. Keresse fel újra állatorvosát!

Üdvözlettel, dr. Borbély Flóra állatorvos 

2022.03.12 / dora / Kutya szemprobléma
Tisztelt Doktor úr/nő 5 eves kutyamnak egyik naprol a masikra kijott a szemen egy kis barna csomó.elmentunk az elso orvoshoz aki arpat allapitott meg. Utanna elkezdett noni, (1.kep) elmentunk a masodik orvoshoz aki talyognak mondta. Masnap becsipasodott,konnyezett, tobb apro holyag alakult ki. Masik szemhely illetve a vizvonalaba alul. Es Belazasodott. Ezt koveto nap, kinott neki egy dudor a fule alatt ami kemeny! Naprol napra nott. ( 2.kep) Elmentunk a 3. Orvoshoz. Injekciot,gyogyszert kapott. ( kesium gyogyszer 8 napig) Most igy nez ki (3.kep) vakarja a szemet amibol veres genny jon , illetve a csomo a fule alatt ki fakadhatott mert abbol is jott ki ilyen valadek. Mi lehet ez? Vigyem mashova vagy varjam meg a 8 nap gyogyszer hatasat? Koszonom! https://kepkuldes.com/image/LAVMDc
Admin

Kedves Dóra!

Képek alapján nehéz diagnózist mondani, de ha kifakadt akkor valószínűleg tályog lehet. Ne hagyja, hogy kutyája vakarja ezeket a duzzanatokat, mert csak rosszabb lesz és hátráltatja a gyógyulást. Javaslom egy védőgallér viselést. Ha nem lát javulást, menjen vissza állatorvosához. Előfordulhat, hogy antibiotikumot kell váltani és gyulladáscsökkentőre is szükség lehet.

A fül alatti nagyobb duzzanat lehet akár nyálmirigy vagy nyirokcsomó is, mindenképpen forduljon állatorvosához.

 

Üdvözlettel dr. Borbély Fanni állatorvos

2022.03.05 / Szilvia / Jobb mellső láb, sàntítás
Tisztelt Címzett! 4 éves kan, hannoveri vérebem ( 2 éve esett át ivartalanításon, 30 kg) nem terheli a jobb első lábát. A kiváltó okot sajnos nem tudom, nem történt olyan esemény, ami után feltűnően fájdalmat jelzett volna. Az első orvosi vizsgálat soràn nem jelzett tapintásra, làb mozgatására vokálisan fájdalmat, de miután egy hét Carprox (2x1) tabletta szedése után sem javult a helyzet, visszavittem az állatorvoshoz, ahol vàll,könyök és csukló röntgen is készült, mindhiába, mert az orvos nem látott szemmel látható eltérést. Egy Elanco tablettàt írtak fel, de a kímèletes életmódon kívül más tanácsot nem kaptam, mostanra pedig már olyan csúnyán jár, hogy a körmével folyamatosan súrolja a földet, mikor lép. Az erről készült videót az alábbi linken éri el. https://youtube.com/shorts/rCuo8HRm35Y?feature=share A röntgenfelvétel képei pedig itt fellelhetôek: https://youtube.com/shorts/Xy6pdvvHjLM?feature=share Örömmel venném válaszát, hogy tisztában legyek,mivel állok szemben és miként lehetne leghamarabb orvosolni a problémát. Segítő szándékát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Szilvia
Admin

Kedves Szilvia!

Úgy látom, hogy az állatorvosa alaposan megvizsgálta kutyáját, de ezután mindenképpen egy ortopéd szakorvos felkeresését javaslom.

Üdvözlettel dr, Borbély Flóra állatorvos

2022.02.08 / Melinda / Oltással kapcsolatos kérdés
Kedves Állatorvos, A kutyámat 10 hetesen oltották második kombinált vakcinával (Versican), és én azóta hoztam el a tenyésztőtől. A tenyésztő azt ajánlotta, hogy a korai második oltás miatt, egy harmadik oltást még be kell a kutyámnak adni (kb. 16 hetes korban) és hogy amíg ez az oltás nincs meg neki, addig ne vigyem az utcára sétálni. Viszont amikor elvittem egy állatorvoshoz, ő azt mondta hogy már nem javasol másik oltást, és hogy megvan már a védettsége. A kutya adatai: Születési dátum — 1 November 2021 (jelenleg 14 hetes) 1. Nobivac — 15 december 2021 (6.5 hetesen) 2. Versican Plus L4 & DHPPI — 27 december 2021 (8 hetesen) 3. Versican Plus L4 & DHPPI — 13 január 2022 (10.5 hetesen) 4. Virbagen (veszettség elleni) — 24 január 2022 (12 hetesen) Kérem elmondaná a véleményét hogy Ön mit javasol, így hogy a második kombinált vakcinát 10 és fél hetesen kapta? Előre is köszönöm a segítségét! Fekete Melinda
Admin

Kedves Melinda!

Én úgy gondolom, hogy az ön kutyája az oltási protokollnak megfelelően lett beoltva, a jó  vakcinákkal és jó  időben. A kombinált oltást nyugodtan meg lehet ismételni a veszettség oltás után is, hogy minél erősebb legyen a védettség.

Üdvözlettel dr. Borbély Fanni állatorvos 

2022.01.03 / Cecília / Sovány kutya etetése
Kedves Állatorvos, Zserbó 3 éves, mozgékony, szép kislányka, ivartalanított vizsloid. Egy energia bomba. Nyáron/ősszel elégedett voltam az alakjával, most viszont girnyónak látom. Emésztése rendben, nem férges. Nem túl jó evő, sosem volt az. Az asztalról kunyizna, az bejönne neki, de ugye az nem neki való. Brit száraz tápon él(-nek). Ezt volt hajlandó megenni. Ugyan azt az ízt más márkából nem ette meg. Kizárólag a csirke menteset ugyanis 90% hogy arra allergiás mindkettő.Kérdésem hogy milyen tápot (lehetőleg száraz) tápot javasolna ami a hízást segíti? Én elvesztem a választékban, leírásokban. Előre is köszönöm! Üdvözlettel, Cecília
Zsolt

Kedves Cecília!

Először tényleg érdemes megbizonyosodni arról, hogy kutyája valóban egészséges. Ha mindent rendben talált az állatorvos, pár praktikát érdemes kipróbálni az étvágy és hízás fokozása érdekében. Lehet növelni a napi etetések számát, illetve az adag mennyiségét, persze nem túlzásokba esve, nagytestű kutyáknál különösen figyelni kell a gyomorcsavarodás veszélye miatt. Fontos a jó minőségű táp és érdemes közülük magasabb kalóriatartalmúakat keresni. Ha szereti a kutyusa a házi kosztot, akkor lehet a táphoz keverni magasabb energiatartalmú élelmiszereket, például túrót, sajtot, sült vagy főtt sütőtököt, édesburgonyát. Léteznek sütőtököt vagy más zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó tápok, amelyek ízletesebbek lehetnek számukra. Az etetések között adhatunk kedvencünknek jó minőségű, energiában gazdag jutalomfalatokat, amit akár játékkal is összeköthetünk.

Mindezek mellett ilyen esetben javasolt vitaminokban és nyomelemekben gazdag táplálékkiegészítők etetése.

Üdvözlettel,

dr. Borbély Flóra állatorvos

2021.10.04 / Éva / Nexgard spectra
Kedves Állatorvos! Másfél éves kiskutyám minden hónapban nexgardot kap, viszont nem hajlandó már megenni. Szeretnék érdeklődni, hogy mivel tudom kiváltani? Válaszát előre is köszönöm!
Admin

Kedves Éva!

Amennyiben a szájon át történő beadás nem megoldható a továbbiakban sem, javaslom próbáljon meg cseppentős vagy nyakörves kullancs/bolha elleni kezelést alkalmazni, melyre tudunk több szabad forgalmú (Fiproclear, Scalibor, stb), vagy akár vényköteles terméket is ajánlani.

Vényköteles termékek kapcsán keresse fel álatorvosát bizalommal. 

Üdvözlettel,

Dr. Lukács Zoltán állatorvos

2021.08.16 / Zsolt / Gyümölcs
Milyen gyümölcsöt és mennyit ehet a kutya egy nap?
Admin

Kedves Zsolt!

Az emberi fogyasztásra szánt bármely gyümölcsből ehet a kutya is, ha a gyümölcs evés egyébként nem tùl gyakori. Fontos, hogy ügyeljen a mértékre és legyen különös tekintettel arra, hogy a csonthéjas gyümölcsökben lévő mag fizikai traumát okozhat (pl. bélelzáródás/fogtörés!). Bár a szőlőnek kisebb magjai vannak, érdemes abból is eltávolítani azokat. 

Üdvözlettel,

dr. Lukács Zoltán állatorvos

2021.08.04 / József / A széklet szine és állaga megváltozott.
Hét éves németjuhász kutyám széklete egy-két napra megváltozik,hasmenés tüneteit mutatja.Utána újra a megszokott állagú lesz .Idáig Josi Activ tápot kapott,vidám és mozgékony volt.Most a megszokott ételét nem akarja megenni.Nem kedvetlen,nem bágyadt.Lehet hogy tápot kellene váltani? Köszönöm a válaszát.
Admin

Kedves József!

Sajnos nagyon sok betegséghez kapcsolódóan lehetnek ilyen tünetek kutyája esetében. Pl. lehet akár Giardia okozta bélgyulladás is.

Elsőkörben kérem, mielőbb forduljon állatorvoshoz és vizsgáltassa ki kedvencét.

Mielőbbi jobbulást kívánva, üdvözlettel,

dr. Lukács Zoltán állatorvos

2021.07.16 / László / Hullik a kutyám szőre
Jó napot kívánok! kb. Január óta jelentkeztek különböző helyeken szőrhullások a sharpei kan kutyámom, azóta az állatorvos tanácsára kapott simparica gyógyszert atka ellen, de a tünetek később ismét előjöttek. A helyi állatorvosunk azt látta rajta hogy valamilyen tápra lehet allergiás,szerinte lehet hogy a csirkére, valamint cseppegtetőt írt fel neki atka ellen. Azóta nyakán, lábánál, hónaljánál, és a könyökénél is előjöttek a tünetek. A nyakánál pl közepén az álla alatt lecsupaszodott neki a szőr. Ahová először vittük állatorvos tanácsára allergia elleni kúrát kapott valamint simparica gyógyszert, vakarózni már nem vakarózik olyan sokszor ahogyan eddig, csak ritkán azt is csak az állánál. A szőrzet a fülénél már visszanőt, de a többi részen egyenlőre nincs változás. Azt szeretném megkérdezni hogy mit tetszene javasolni nekünk ebben a helyzetben?
Admin

Kedves Medve László!

A Simparica tabletta kiváló készítmény kullancs, bolha és ATKA ellen, így ha az jól működött, akkor azt kéne 5 hetente kapnia.

Az allergiát nem lehet csak úgy ránézésre megállapítani, legfőképpen azt, hogy mire, de kaphat olyan tápot, ami nem tartalmaz csirkét, azzal bajt nem okozunk.

A shar-pei hajlamos a bőrbetegségekre a bőre, genetikája miatt, de egy tünetegyüttes több oktanú is lehet.

Legtöbbször akár immungyengeség, akár allergia is indíthatja a bőrtüneteket, majd ezt követően baktérium és gomba is megtelepedhet a sérült (vakart, nyalt) felületén.

Javaslom, hogy vegyen valamelyik állatorvos kolléga bőrkaparék mintát és laborba küldve vizsgálják meg (mikroszkópos, tenyésztés és rezisztencia vizsgálat).

Az eredménytől függően javasolt a kezelés.

Ez lehet hypoallergén táplálás (egyéb táplálékot akkor semmit nem kaphat), atkaellenes, antibakteriális és gombaellenes kezelés.

Kiváló bőrgyógyászati fertőtlenítő samponok is elérhetőek, vagy antibiotikumos sprayk, attól függően, hogy milyen eredményt kapnak a labortól.

Ha nem tapasztalatak a kollégák ezen a területen, akkor keresse fel a bőrgyógyász szakállatorvosok egyikét az országban.

Üdvözlettel,

dr. Gellei Zsófia állatorvos

2021.02.18 / Zsuzsanna / Veseelégtelenség
Kedves Doktor Úr/Hölgy! Végső elkeseredésemben írok most Önnek! Sajnos az én kutyusomon már nem lehet segíteni, szombaton eltávozott Tőlünk. Egy 5 éves argentin dog volt, akit gerincsérvvel műtöttek, mert a hátsó fele teljesen lebénult. A műtét úgy tünt sikerült, mert a kutyus lábra is állt de aztán pár nap leforgása alatt teljesen leépült. Mikor vissza vittük az orvoshoz azt mondta, hogy leállt a kutya veséje, a tüdeje megtelt vízzel és már nem lehet megmenteni. Elaltattuk. A kérdésem az lenne hogy mitől állhatott le a kutya veséje, ha időben észre vesszük megmenthettük volna még esetleg? Tudom hogy ezek ilyenkor már felesleges kérdések de mardos a lelkiismeret, hogy mi hibáztunk. Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Zsuzsanna
Admin

Kedves Zsuzsanna!

Látatlanban nem tudok semmilyen szakmai választ adni sajnos. Még egy boncolási jegyzőkönyv se biztos, hogy megnyugtató választ tudna adni.

Sokszor a műtét előtti vérvételen semmilyen veseproblémára utaló jel nincs, mégis a műtét után már károsodott eredményeket mutat. Egy középkorú kutyusnál ez valóban váratlan!

Azt gondolom, hogy ha önök komoly gerincműtétre szánták rá magukat, hogy újra lábra állíthassák szeretett kutyusukat, akkor önöket a jószándék vezérelte, és semmi esetre sem szabad, hogy lelkifurdalásuk legyen.

Emlékezzenek arra az öt évre, amit együtt tölthettek.

Üdvözlettel,

dr Gellei Zsófia Edit

2019.03.03 / Dóri / Mit használjak kullancs ellen?
Annyi készítmény van? Mit használjak?
Ádám

Kedves Dóri!

Mi ellen is védekezzünk tulajdonképpen?

Általánosságban elmondható, hogy kutyák esetében kullancsok, bolhák, szúnyogok ellen, kijáró macskák esetében bolhák, kullancsok és a fülrühösséget okozó atkák ellen szükséges védekezni.

Mikor védekezzünk?

Kullancsok, bolhák, fülatkák ellen egész évben szükséges a megelőzés (tévhit, hogy ezek az élősködők télen nem jelentenek veszélyt), szúnyogok ellen pedig a tavasztól őszig tartó védekezés javasolt.

Milyen készítménnyel védekezzünk?

Fontos, hogy mindig megbízható készítményt válasszunk. Így megértem kérdésed, hisz annyifelé van már... A különböző parazita ellenes samponok, porok, ultrahangos riasztók, illóolajakat tartalmazó készítményektől megkezdve a rágótabletta, spot on, nyakörvig bezárólag igen széles a skála...Nézzük a 2 leggyakoribbat: 

A spot on-ok

A rácsepegtetős oldatok használata egyszerű és gyors: a száraz szőrt széthúzva a gerinc mentén a bőrre egy vagy több helyre csepegtetve felvihetők. A bőrről gyorsan felszívódnak, pár órán belül kifejtik hatásukat. A megfelelő hatás érdekében azonban fontos, hogy a tubus teljes tartalma a bőrre és ne a szőrzetre kerüljön, és a rácsepegtetés után 12 óráig vízzel ne érintekezzen az állat.

Hatástartam:  1 hónap

Előnyök:

 • hatásuk gyors és megbízható
 • több készítmény rendelkezik repellens (távoltartó) hatással, azaz a parazitának nem kell vért szívnia ahhoz, hogy hatását kifejtse
 • készítménytől függően többféle parazita ellen nyújtanak védelmet (bolhák, kullancsok, szúnyogok, rühatkák, szívférgek stb.), ezek részleteiről érdeklődjön patikánkban
 • egyszerű alkalmazása miatt ideális választás macskák esetében

Hátrányok:

 • havonkénti ismétlés
 • gyakori fürdetés, úsztatás esetén a rácsepegtetős oldatok zöme veszít hatékonyságából
 • egyes készítmények használata olajos foltot hagyhat a szőrzeten

Fontos, hogy a spot on termékek közül minden esetben az állat fajának és méretének megfelelő készítményt válasszunk! A kutyáknak készült spot on-ok többsége permetrint tartalmaz. Ez a hatóanyag a macskákra erősen toxikus hatású, súlyos görcsöket vagy végzetes mérgezést is okozhat, ezért macskánkon ne használjunk kutyák részére készült termékeket.

Javaslom az alábbi készítményeket:

Frontline Spot On
Pestigon Spot On


A nyakörvek

Alapvetően porzó és zsíroldékony nyakörveket különböztetünk meg. A porzó nyakörvekről  a hatásidő alatt egy nagyon finom porréteg válik le, ami bevonja és megvédi az állatot. Hatásuk kifejtéséhez 1-2 nap szükséges, fürdetés után visszahelyezve a nyakörvet ismételten ugyanennyi időre van szükség a hatékony védelem kialakulásáig. A zsíroldékony nyakörvekből a bőrrel érintkezve folyamatatosan oldódik ki a hatóanyag, gyorsabban kialakul a hatásuk, amit  a fürdetés számottevően nem befolyásol.

Hatástartam: 6-8 hónap

Előnyök:

 • tartós, több hónapos védelem
 • nem kell a csepp, vagy tabletta ismétlését fejben tartani
 • egyes nyakörveknek szúnyog távol tartó hatása is van, ilyen formában szerves részét képezik a szívférgek elleni védelemnek
 • az állatorvosi forgalmazású nyakörvek (szemben a szabadforgalmú nyakörvekkel) macskák számára is biztonságosak, ugyanis egy meggyengített részt tartalmaznak, ahol elszakadnak, ha fennakad valahol az állat

Hátrányok:

 • egy tömött bundájú állaton a nyakörv nem fog olyan hatékonysággal működni, mint egy spot-on vagy tablettás készítmény, ezért elsősorban rövid szőrű állatoknak javasoljuk
 • kölyök állatoknál, akik a nyakörvet gyorsan kinövik, illetve esetleg magukról leszedhetik és megrághatják használatukat nem javasoljuk
 • a porzó nyakörvek használata kisgyermekes családokban nem biztonságos
 • az állatok elveszíthetik a nyakörvet


Javaslom az alábbi készítményeket:

Kiltix

Foresto

Milyen módon fokozhatjuk még a paraziták ellenes védelmet?

A kullancsok elleni védekezésben ezeken a készítményeken túlmenősen nagy jelentőséggel bír, ha az erdei kirándulások után átnézzük, átfésüljük kedvencünk bundáját. Az állatra került kullancsok 1-2 óráig vándorolva keresik a legalkalmasabb helyet a bőrön, így egy alapos átvizsgálással akár még a befúródás előtt felfedezhetjük a nem kívánt betolakodót. Ha mégis befúródott kullancsot találunk, akkor mihamarabb távolítsuk el  azt (kullancseltávolító kanállal/csipesszel, vagy egy gyakorlott csavaró mozdulattal akár kézzel is kiszedhető). Kerüljük az olajos bedörzsölést, és egyéb népi módszereket. Eltávolítás közben előfordulhat, hogy a kullancs feje beszakad. Ez gyakran nagy aggodalommal tölti el a gazdikat, de valójában teljesen alaptalanul. A beszakadt kullancsfej ugyanis (egy szálkához hasonlóan) enyhe gyulladás kíséretében pár nap alatt kilökődik a bőrből. Ebben az esetben fordítsunk különös hangsúlyt a kullancscsípés helyének fertőtlenítésére.

Végezetül pedig érdemes figyelembe venni, hogy kedvencünk parazita ellenes védelme nemcsak állataink, de saját és családunk egészségét is védi. Hiszen a bokrokban bemászó állatok sokkal gyakrabban vannak kitéve a kullancsok támadásának, mint mi emberek. Ugyanakkor szőrzetükön védelem hiányában otthonunkba hazahozhatják a parazitákat, ezzel minket is kitéve a kullancs által terjesztett betegségek kockázatának.

 

A részletes összefoglalót köszönöm a Lutra Állatpatikának!

Üdvözlettel:

Dr. Tilly Péter
Grandopet.hu állatorvosa

 

2019.03.03 / Zotya / Fogköves a kutyám...
Kell különösebben foglalkozni a fogkővel? Mit tegyek?
Andor

Kedves Zotya!


Ma már az előre legyártott tápok, konzervek világában a kutyák egyre kevesebbet rágnak, pedig a fogak egészsége szempontjából számukra fontos a mechanikai tisztítás, vagyis "fogmosás". A kutya fogán is lerakódik táplálkozáskor lepedék, és kialakul a fogkő, fogágy betegség, ínygyulladás, majd a fogak elvesztésének folyamata.

Kutyáink, fogazata a miénktől eltérő nyál pH miatt nem szuvasodni kezd, hanem sokkal masszívabb fogkő szokott náluk képződni, mint nálunk. A fogkő egy idő után vastagodni kezd. Beférkőzik az íny és a fog közé, ezáltal tönkreteszi a fog természetes védelmét és ínygyulladást okoz.

A folyamat eredménye, hogy a fog kilazul, kihullik, az íny pedig fájdalmasan kipirul és érzékennyé válik, emiatt a kedvencünk nem fog szívesen rágni.

A kutyák, szemfogait minden Gazda meg tudja vizsgálni saját kedvencén. Ha azon barnás kövesedés alakult ki, akkor itt az idő egy fogkő eltávolításra. Ez a betegség nem csupán kellemetlen, de komolyabb, általános következményekkel is járhat - a baktériumok a véráramba kerülve veseinfarctusokat, szívbetegséget is okozhatnak.

Mit tehetünk a fogkövek ellen?

Egy ultrahangos fogkő eltávolító készülékkel a fogkő szépen, maradéktalanul eltávolítható. Az állatok ezt éberen nem viselik el, emiatt a kezelés minden esetben általános bódításban történik és állatorvosi rendelőben szakemberek végzik. Természetesen megelőzésre is van lehetőség. Ajánlom a Plaqueoff terméket

 

Üdvözlettel:

Dr. Tilly Péter
Grandopet.hu állatorvosa

Jó Hír! Az említett termékek megvásárolhatok a Grandopet.hu webáruházban, csak kattints a szövegben a termék nevére!    

 

 

2019.03.03 / Sanya / Mitől fáradékony a kutyám?
Azt veszem észre, hogy egyre fáradékonyabb a kutyám... Mi lehet ennek az oka? Mitől kapna újra erőre?? Azt hallottam, hogy ez a tavaszi fáradtság jele, de nem igazán értem...
Andor

Kedves Andor!

A kérdés jó! Nos lássuk, hogy mit is tehetünk kedvenceink tavaszi fáradtságának elkerülése érdekében?!

Az első és legfontosabb dolog, hogy kedvencünket egész évben kiegyensúlyozott és a számára legmegfelelőbb táplálásban részesítsük. Ez ma már szerencsére könnyen megoldható, hiszen jobbnál jobb minőségű tápok kaphatók, amelyek közül nem egy teljes értékű, vagyis minden olyan táplálóanyagot tartalmaz, amelyre kedvencünknek szüksége van az egészséges élethez.

A télen is kiegyensúlyozottan táplált, megfelelő kondícióban lévő, és folyamatos állategészségügyi felügyelet alatt álló állatoknál egyébként nem is nagyon mutatkoznak a tavaszi fáradtság klasszikus tünetei.

Ennek ellenére résen kell lennünk, és bár a jó minőségű teljes értékű tápokat fogyasztó állatoknak nincsen szükségük külön vitamin vagy ásványi elempótlásra, csak jót teszünk velük, ha tavasszal pl. egy BiogenicPET Immunity szirupos immunerősítő kúrában részesítjük őket.

A BiogenicPET Immunity fokozza áz állatok ellenálló képességét és vitalitását. Fertőzések esetén elősegíti a szervezet megfelelő védekezését. Alkalmazása ajánlott túlzott fizikai megterhelés, stressz, valamint teljes szervezeti kimerülés esetén. A szirup egyébként nemcsak általános immunerősítőként, hanem a védőoltások beadásakor a védettség gyorsabban történő kialakulásának, és hosszabb ideig történő  fennmaradásában is nagy segítségünkre lehet.

A csak lakásban tartott, sok maradékot fogyasztó, rendszeresen nassoló és keveset mozgó, az átlagnál sérülékenyebb és ingerlékenyebb állatokkal nyugtatására – különösen stresszhelyzetekben javallot az életmód váltás és a mozgás. Ha állatunk vedlés után van, vagy bundája kissé megkopott a télen, a szőrnövekedés serkentése érdekében a BiogenicPET Vitality-t ajánlom. A bőr és a szőr egészségének és szépségének kiteljesítéséhez az előbb említett rágótabletta is elegendő, de biztosan nem ártunk, ha az omega-3 zsírsavakban gazdag Grizzly lazacolajat is adunk.

Üdvözlettel:

Dr. Tilly Péter
Grandopet.hu állatorvosa

Jó Hír! Az említett termékek megvásárolhatok a Grandopet.hu webáruházban, csak kattints a szövegben a termék nevére!    

 

 

 

 

 

 

az újrarendelés gyakoriságát a kosár oldalon tudod megadni a kiválasztott termékek esetében