Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kölyökkutya kisokos - mire figyeljek az első hetekben, hónapokban?
2022.10.25
15:37
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kölyökkutya kisokos - mire figyeljek az első hetekben, hónapokban?

Kölyökkutya érkezik a családba, most mit tegyek?

Mire figyeljek? Milyen oltásokat kapjon? Hogyan legyen szobatiszta? Mit kell mindenképpen beszereznem?

Amikor az ember csak tervezget, és álmodozik róla, hogy egyszer majd, egy megfelelő napon végre lesz egy saját kiskutyája, egy sor kérdés marad megválaszolatlanul. Érhet akár váratlanul, vagy teljesen megtervezetten, biztosan felvetődnek olyan kérdések, amiket körbe kell járnod. Ebben a cikkünkben segítünk választ adni mind arra, amikre kezdő-, vagy még csak lélekben gazdiként biztosan szükséged lesz. 

Hogyan juthatok kutyához?

Mielőtt belecsapnánk a lecsóba, nagyon fontos körbe járjuk azt a kérdést, hogy egyáltalán hogyan juthatsz kutyához. Először is, el kell döntened, hogy fajtatiszta, vagy menhelyi kölyökkutyára vágysz. 

Nem kertelünk: szerintünk a legjobbat azzal teszed, ha nem ragaszkodsz a fajtatiszta kutyához és az örökbefogadáshoz keresel a lakóhelyedhez közel egy menhelyet. Napjainkban a menhelyek zsúfolva vannak gazdára váró kutyusokkal. Köztük rengeteg kölyök és fiatal felnőtt kutyával. Ezek az állatok jószerivel szörnyű körülmények közül kerültek ki és az új gazdijuknak elmondhatatlanul hálásak lesznek, ha kapnak egy esélyt a családi életre. 

A menhelyeken sokszor szerveznek örökbefogadó napokat és látogatási napokat. Ha nem kölyökkutyát szeretnél, akkor a kiszemelt kutyust akár el viheted sétálni és játszani. Nagy hangsúlyt fektetnek az összehangra, és arra, hogy a választott kutyának is szimpatikus legyen a gazdi jelölt, nem csak fordítva. Ez ugyanis a boldog és élethosszig tartó kapcsolatotok egyik alapköve lehet. 

Ha mindenképpen ragaszkodsz egy adott fajtához, akkor fontos, hogy egy olyan jó hírű tenyésztőt keress. Ő biztosítja, hogy megbízható alomból, egészséges kiskutyához juthass. 

Kiskutya a mamájával

 

Mi a különbség a tenyésztő és a szaporító között? 

A szaporítók olyan személyek, akik kizárólag az anyagi haszon érdekében szaporítják a kutyákat. Jellemzően nagyon rossz körülmények között tartják őket, nem törődve az állatok egészségi állapotával és szükségleteikkel. Ha szeretnéd megnézni a kutyusokat, valószínűleg nem adnak rá lehetőséget. Náluk nem választhatsz magad az alomból, cserébe a piaci áron jóval alul juthatsz hozzá „fajtatiszta” kutyákhoz. Lehetőség szerint óvakodj a szaporítóktól, mert a tőlük vásárolt olcsó, törzskönyv nélküli kutyák általában egészségügyi problémákkal is küzdenek. 

A kutya, nem a kinézetétől vagy szüleitől lesz fajtatiszta, hanem attól, hogy törzskönyve van. Törzskönyvet akkor kaphat, ha a szülei is fajta tiszták és genetikájában igazolható, hogy egy bizonyos fajtához tartozik. Két fajtatiszta, törzskönyvvel rendelkező kutya kölyke nem számít fajtatisztának abban az esetben, ha neki nincs saját törzskönyve.

Megbízható tenyésztőt tenyésztői szervezeteken keresztül, kutyakiállításokon, vagy akár versenyeken is találhatsz. Nekik jellemzően van weboldaluk, ahol informálódhatsz róluk és kenneljükről. Egy tenyésztő számára fontos, hogy jó helye legyen az alomnak és jó helyre kerüljenek a kiskutyák. Náluk biztosan megtekintheted a tenyészetet és megengedik, hogy te magad válaszd ki az alomból a jövőbeni kedvencedet. 

Mire figyeljek egy kölyökkutyánál?

Az első időszak a kutyus számára az új otthona megszokásáról és a szobatisztaságról szól. Ekkor már érdemes kialakítani számára egy biztonságos helyet, ahol nyugalomban pihenhet. Megtaníthatod neki, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálnia (például megrágni dolgokat, vagy veszélyes helyre menni). Emellett nagyon fontos, hogy kölyökbiztossá tedd a lakást (gondolva itt a villanyvezetékekre vagy a mérgező szobanövényekre).

A kölyökkutyáknak olyan szükségleteik lehetnek, amire alapból talán nem is gondolnál. Ilyen például, hogy őket gyakrabban kell etetni, ennél fogva gyakrabban is kell üríteniük. Pici korban még nem szobatiszták, viszont annál játékosabbak. Mielőtt azonban nagy sétákra indulnál vele, nagyon fontos, hogy megkapja az oltási sorát és megtanítsd őt láb mellett sétálni pórázon.

Kutya fekhelye 


Milyen oltásokat kapjon egy kölyökkutya?

Hazánkban csak a veszettség elleni oltás kötelező a kutyák számára, ám egészségük megőrzése érdekében nagyon fontos, hogy az állatorvos által javasolt oltási sort megkapja. 

A legtöbb súlyos, fertőző betegség ellen már van védőoltás, így mindenképpen érdemes kikérned az állatorvos véleményét, mely vakcinák beadását javasolja. Fontos tudnod, hogy a kutyák jellemző betegségei közé tartozik a parvovírusos bélgyulladás és a szopornyica is. Ezek védőoltás hiányában végzetesek lehetnek a kiskutya számára. Ennek ismeretében pedig bizonyára te is egyetértesz abban, hogy igazán nem éri meg ezen spórolnod. 

Az oltási program függ a területi populáció jellemző betegségeitől és az anya oltottságától is. Ha az anya megfelelően volt oltva, a kiskutyát az anyai ellenanyagok védik az első 6-8 hétben.

Általában az alábbi oltási sort ajánlják a kölyökkutyák részére körülbelül 8 hetes kortól kezdve kéthetes ismétlődéssel:

Mikor kell beadatni?  Melyik oltás javasolt?
8 hetes korban parvovírus elleni vakcina
10 hetes korban kis kombinált oltás, ami a legfontosabb és legtöbb problémát okozó betegségek ellen véd (leptospira és annak 4 típusa ellen, parvovírus, parainfluenza, szopornyica és adenovírus ellen)
12 hetesen újabb kiskombinált oltás
3 hónapos korban 1. veszettség elleni oltás
2 héttel később kiskombinált oltás
6 hónappal az első veszettség elleni oltás után 2. veszettség elleni oltás

A kombinált oltás rendkívül ajánlott, hiszen, ahogy fentebb is írtuk, tartalmazza a parvovírus és szopornyica – a két legveszélyesebb betegség - elleni védelmet is. A jól eltalált oltási idővel ki lehet védeni a legtöbb kölyökkori betegséget. Az ismétlő oltások szerepe rendkívül fontos, hiszen az 1. oltással csak megalapozzuk és a 2. oltással alakítjuk ki a megfelelő védelmet.

Léteznek olyan választható oltások, amik nem feltétlenül szükségesek, de egyes élethelyzetek miatt beadásuk hasznos lehet. Ilyen például a kennelköhögés vakcinája, amit orrba spriccelve adnak be a kutyáknak. Ez tartalmazza a kennelköhögés kombinált kórokozói elleni hatóanyagot és megvédi kedvenced a fertőzéstől. Hasznos lehet akkor, ha valami miatt kutyapanzióba viszed, vagy olyan közösségbe, ahol sok kutya megfordul. 

Ha kedvenced kullancs elleni védelme ellenére is rendszeresen visz haza a bőrébe fúródva kullancsokat, hasznos lehet az oltása lyme-kór ellen is. 

Bövebb információk a kölyökkutya oltásokkal kapcsolatban: Kölyökkutya oltások: mire figyelj? 

Külföldi utazás előtt mindig informálódj az adott ország elvárásairól és gondoskodj kedvenced betegségek elleni védelméről is, nehogy rémálommá váljon az utazás. 

Ha az állatorvosod javasolja, célszerű lehet kedvencedet herpesz és gombák ellen is vakcináztatni.

Bár nem sorolandó az oltások közé, de nem hanyagolható el a folyamatos féreghajtás. Kölyök korban pasztával, nagyobb korban pedig tablettával. 

A kölyökkutyák féregtelenítéséről itt olvashatsz bővebben: Kiskutya féreghajtás: minden, amit tudod kell róla

Kiskutyával az erdőben

 

Mikor vihetem ki kiskutyámat a kutyafuttatóba, vagy az erdőbe? 

A kölyökkutyákkal eleinte kerülni kell a közösségbe járást. Ennek az az oka, hogy amíg nem kapja meg a szükséges védőoltásokat, számos betegség veszélyezteti életét. Amint kialakítottátok a kiskutya megfelelő immunitását, megkezdheted a közösségbe járást. Onnantól, hogy kedvenced megkapta az első veszettség elleni oltását, már megfelelően védett, de a 6. hónapban kapott 2. veszettség elleni oltás mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a veszettség ellen is tökéletesen ellenálló legyen.

Fontos, hogy tudd, hogy ha lakóhelyedhez közel van egy kis zöld terület, ahová sok kutya jár, már közösségnek számít. A kutyák itt így, vagy úgy „érintkeznek” egymással, tehát meg is fertőzhetik egymást anélkül, hogy tudnánk róla. Elég, ha egy korábban arra járt, fertőzött kutya gondatlan gazdija ott felejti az ürüléket és kedvenced megszagolja, érintkezik vele és kész a fertőzés. 

A parvovírus és szopornyica bárhol megélhet. Ha korábban volt beteg kutya a saját kertedben, akkor számolnod kell azzal, hogy a vírusok elég sokáig életben maradnak és fertőzőképesek. 

A kutya számára a maternális immunitás egyrészt az anyaméhen keresztül, másrészt pedig az anyatej segítségével alakul ki, 6-8 hetes korig tart. Ha nem tudod megoldani, hogy az oltási sor felvétele előtt ne vidd közösségbe, vagy bizonytalan vagy, ne ess pánikba! A szabadban töltött idő után töröld meg kedvenced orrát, tappancsait és popóját egy vizes ruhával. Ettől függetlenül fontos, hogy olyan helyet válassz neki az ürítésre, ahová jó eséllyel nem, vagy csak kevés kutya jár.  Emellett lehetőleg csak kevés ideig tartózkodjatok ott. 


Felelős gazdiként figyelni kell a többi kutyára is

Felelős gazdiként figyelni kell rá, hogy kedvenced lehetőleg ne fertőzzön meg más kutyákat és ne barátkozzon beteg kutyusokkal. Mindemellett ne hagyd, hogy pározzanak a kutyák a futtatóban.

A nem tervezett utódok ellen az alábbiakat teheted:

Ivartalanítás

Aki nem kutyatenyésztő, annak a legjobb megoldás az ivartalanítás. Bár sok tévhit övezi, de semmilyen tudományos alapja nincs annak, hogy egy szuka kutyának életében legalább egyszer szülnie kellene. Az ivarérettség a kutyáknál a felnőttkori testmérettől függően változik.

Kedvenced ekkortól lesz ivarérett:
Testméret Hím Nőstény
Kistestű kb. 5-7 hónap kb. 5-7 hónap
Közepes testű kb. 6-9 hónap kb. 6-9 hónap
Nagytestű kb. 10-14 hónap kb. 10-14 hónap

Az ivartalanítás időpontjáról egyeztess állatorvosoddal. Általánosságban a legszerencsésebb, ha még ivarérettség előtt elvégezteted a műtétet. 

Tüzelésgátló pelenka és fogamzásgátló

Ha még bizonytalan vagy az ivartalanítást illetően, vagy a műtét előtt álltok, megóvhatod kedvenced a nem tervezett szaporulattól esemény utáni injekcióval. Ez állatorvosi vizsgálathoz és vényhez kötött, ráadásul, ha nem megfelelő időben adják, nem 100%-os a védelem. Fontos tudnod, hogy ennek használatával nagyon megbolygatod kedvenced hormonális egyensúlyát.

Kiemelten fontos: bármilyen human gyógyszer potenciális gyilkos lehet a kutya számára. Semmiképpen se adj neki embernek való fogamzásgátlót. 

A tüzelés kellemetlen tüneteit (vércseppek a lakásban) megelőzheted tüzelésgátló pelenkával.

Bővebben az ivartalanításról ebben a cikkünkben olvashatsz:
Kutya ivartalanítás menete, előnye és ára. Mit kell tenni előtte és utána?

Hogyan lehet szobatiszta a kutya, hogyan tudom segíteni a folyamatot?

A szobatisztaság sok gyakorlással és még több dicsérettel könnyen megtanítható. A kölyökkutyákat röviddel evés és ivás után érdemes kivinni a szabadba. Az ő szervezetükön hamarabb átmegy az eleség, így kis szerencsével elkapjátok a pillanatot. Ha minden jól ment és dicséretet kap, hamar rájön, hogy jót csinált. 

Ha már szobatiszta is, mindenképp hasznos, ha 3-4 óránként lehetőséget nyújtasz számára, hogy kimehessen és elvégezhesse a dolgát.

Az első időkben jóbarát lehet a kutyapelenka, amiről itt olvashatsz bővebben

Mit tegyek, hogy a kölyökkutya maximálisan bízzon bennem?

A pozitív kötődési minta kialakítása már az első perctől kezdve fontos. Ha már a kezdetekkor megtanítod neki, hogy te vagy a „falkavezér”, akkor mindig bízni fog benned és szót fogad majd. Ennek az alapja a következetesség. Mindig legyél következetes! Ha egyik nap megdicsérted valamiért, azért másik nap is kapjon jutalmat. Ha egyik nap nem fekhet az ágyadba, akkor ez alól ne legyenek kivételek. Így ösztönzöd majd arra, hogy mindig tisztában legyen a szabályokkal. 

Amikor tanítasz neki új dolgokat, és jól cselekszik, mindig dicsérd és jutalmazd. Ez nem csak a szobatisztaságra való nevelésnél, de minden más feladatnál is fontos lesz.

Ahhoz, hogy kedvenced megbízzon benned, alakíts ki számára olyan szokásokat, amik neki is kényelmesek és elfogadhatóak. Rendkívül boldoggá teszed őt azzal, hogy ha minden nap ugyanabban az időpontban eteted és a nap ugyanazon szakaszában viszed el sétálni, játszani. 

Ha a kutya megbízik a gazdájában, akkor ez egy csodálatos kapcsolat kialakítását eredményezi.

Kölyökkutya oktatása

Hogyan tanítsam meg az alapokra (ül, fekszik, helyedre)?

A kiskutyák szocializációja az első időszakban, 6-12 hetes korban alakul ki. 6-10 hetes korban a kutyatársaihoz, majd 8-10 hetes kora között kezd az emberekhez szocializálódni. Ez az időszak számára a társaival és az emberrel való játékról szól. Ekkor tanulja meg, hol a helye a családban. Ha ez a két szocializációs szakasz megadatik a kiskutya számára, jól szocializálódnak, és szívesen fogadják majd a kutyatársaik és emberek társaságát is. 

Kölyök kutyádat akár már ebben az időszakban, a lehető leghamarabb elkezdheted oktatni a megfelelő viselkedésre. Azt, hogy „ül”, „fekszik”, „helyedre” már a kezdetekkor megtaníthatod neki kutyasuli nélkül is. 

Ha tovább szeretnél lépni, mert már annyira ügyes, tanítsd meg neki a „marad” és a jelhez kötött behívás mutatványát is. Ez utóbbi kiváltképp hasznos, akár életet is menthet. 

Ezt követően akár magad, akár kutyasuli keretében megtaníthatsz neki bizonyos „őrző-védő” feladatokat, aminek segítségével akár egy füttyszóval védelmedre lehet a bajban. 

Érdekel a téma? Olvasd el a cikkünket: A kölyökkutya nevelése

Mit kell mindenképpen beszereznem, ha kiskutyám lesz?

Egy kiskutyának az alábbiakra biztosan szüksége lesz:

Kezdőcsomag kiskutyáknak

Hogyan etessem a kiskutyámat?

A kölyökkutya etetése eltér a felnőtt kutyákétól. Amikor megszületik, az anyatej a legtökéletesebb számára. Az első 24 órában az úgynevezett föcstej (kolosztrum) ellenanyagokat tartalmaz, ami hozzásegíti a kölyköket az ellenálló képességük kialakulására. Ez a maternális időszak, más néven anyai védettség körülbelül 6-8 hetes koráig tart.  Ezért is kell a 6-8. héttől beoltani a kutyákat. Általában ezt inkább a 8. héttől javasolják, mert ha túl korán kapja meg az első kombinált oltását, akkor az hatástalan lehet. 

Ha nincs elég teje a mama kutyának, vagy nem neveli az anya a kölykeit, kutyatejpótló készítményekkel táplálhatjuk a kicsiket. Tehéntejet nem ajánlott adni neki. Ez nem fedezi a kutyák szükségleteit, ráadásul ennek a legmagasabb a tejcukor tartalma, amit a kiskutyák nem tudnak tolerálni.

A kutyakölyköket 4 hetes kortól lehet megismertetni az új táplálékkal. 

TIPP: ha az anyakutyát azzal etetik, amivel a kölyköket is fogják, akkor a mama kutya kalcium és fehérje ellátása jobb lesz, ráadásul a tej összetételét is befolyásolja. Ennek segítségével könnyebben rászoknak a kölykök az új eledelre.

4 hetes korban, amikor a hozzátáplálás megkezdhető, a kölykök általában még a tenyésztőnél vannak. Ha száraztápra szoktatják, akkor azt először nedvesítve kell adni, majd a víz mennyiségért idővel egyre csökkenteni kell. 

Amikor elhozod a tenyésztőtől, vagy régi helyéről új négylábú barátodat, hasznos, ha megkérdezed, mivel etették korábban. Így folytathatod a táplálást a számára megszokott táppal és nem szükséges azonnal tápot váltani. Az új táp bevezetése egyébként is nagy gondot okozhat a kiskutyánál, jobb ezzel várni legalább 12 hetes korig. 

A kölyökkutyák etetéséről itt olvashatsz bővebben

A kölyökkutya emésztési problámáról itt olvashatsz bővebben: Kiskutya hasmenés okai, tünetei, kezelése

Pórázon sétáltatás kezdő lépései

Ha jártál már kisállat eledel- és felszerelés üzletben, biztosan észrevetted már, hogy árulnak különböző pórázakat, nyakörveket és hámokat is. Amikor kedvenced még csak gyakorolja a pórázon való sétát, érdemes neki elsőre egy sima nyakörvet és egyszerű pórázt választani. Ennek segítségével még nem tud túlságosan messze menni tőled. A nyakörv segít abban, hogy érezze a tempód és azt, ha esetleg túl gyorsan, vagy túl messzire ment el tőled. Már a hosszabb séták előtt hasznos megtanítani számára néhány hasznos parancsot, amelyekkel magadhoz hívhatod például a zebrához érve. 

Fontos, hogy mindig legyen nálad jutalomfalat, amivel motiválhatod őt a helyes viselkedésre. 

Amikor már elég ügyes, a nyakörvet le lehet cserélni egy kényelmesebb hámra, a pórázt pedig automata flexi pórázra. Utóbbi segítségével akár 5-8 méterre is elmehet tőled anélkül, hogy elkóborolna. 

Biztonságotok érdekében csakis akkor engedd szabadon kedvenced, ha már biztosan visszahívható mindig, minden helyzetben. Ha ezt nem sikerült még megtanítani neki, akkor csakis pórázzal sétáltasd.

Kutya sétáltatása

Milyen legyen a jutalomfalat? 

A jutalomfalat a nevelésben kulcsfontosságú, hiszen ezzel tudod kedvencedet a legjobban motiválni a helyes cselekvésre. Amikor tanítani szeretnél neki valamit, mindenképpen érdemes megfelelő minőségű és a kutya számára ízletes jutalomfalattal értékelned az igyekezetét.

Fontos, hogy ebben is legyél következetes! Akkor adj neki belőle, amikor valóban helyesen végrehajtotta azt a feladatot, amit megmutattál neki.  

A jutalomfalat lehetőleg legyen nedves jellegű, vagy könnyen rágható és lenyelhető forma. A boltban kapható jutalomfalatok általában kicsik, félig nedves, puha állagúak. 

A legjobb, ha kifejezetten nekik gyártott jutalomfalatot vásárolsz, de ha nem ál módodban ez a lehetőség, némi vékonyra szeletelt virsli is megteszi. Ha a háztartásból megmaradt dolgokból válogatsz, fontos, hogy olyan elemózsia legyen a jutalmazás záloga, amit a kutya szeret és az emésztő rendszere is elbír. Olyan legyen, ami biztosan nem káros a számára. A  kutyák számára tilos ételekről itt olvashatsz bővebben.

Fontos, hogy ne etesd jutalomfalattal állandóan. Tartsd meg a jutalom élményét, mert ellenkező esetben nem éred el vele a megfelelő hatást. Lehetőleg éhesen gyakorolj vele, két étkezés között, mert akkor jobban figyel és motiváltabb is, hiszen érdekében áll megkapni a falatkákat. Evés után nem csak csökken a motivációja, de az arra hajlamos kutyáknál felmerülhet a gyomorcsavar veszélye is. 

Kérdésed merült fel a kölyökkutya nevelése kapcsán? Írd meg nekünk és állatorvosaink válaszolnak neked!

Most érkezik a legújabb családtag?

Ismerd meg a kölyökkutya kezdőcsomagjainkat!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.