Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kiskutya hasmenés okai, tünetei, kezelése
2023.02.15
15:44
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kiskutya hasmenés okai, tünetei, kezelése

Kiskutya hasmenés okai, tünetei, kezelése

A kiskutya hasmenése mögött számos probléma állhat. Köztük előfordulhat táplálékintolerancia, parazitafertőzöttség, de például lehet enyhébb vagy súlyosabb vírusos, esetleg bakteriális betegség is. Ismerd meg a leggyakoribb okokat, tüneteket és kezelési lehetőségeket, beleértve a diétás változtatásokat, gyógyszereket és természetes kezeléseket.

Mi okozza a hasmenést a kiskutyáknál?

Kutya hasmenés okai, gyomorrontás tünetei

A kölyökkutya emésztőrendszere igen érzékeny, de mindenekelőtt a legfontosabb, hogy ne csak az itt olvasottakra hagyatkozz! Kedvenced hasmenését vedd komolyan, és vidd őt mielőbb állatorvoshoz, mert egy néhány hetes kutya számára ez akár végzetes is lehet. Az időben kivizsgált hasmenés gyógyítható, de ehhez szükséges a megfelelő kezelés. 

Egy kölyök korú kutya hasmenését okozhatja

  • a nem megfelelő táp etetése,
  • túl korai eledel váltás,
  • laktózérzékenység,
  • gyomorrontás,
  • mérgezés,
  • bélférgesség,
  • vagy más komolyabb betegségek is. 

Nem ajánlatos találgatni. A diagnózist bízd a szakemberre. Tünetei könnyen felismerhetők, bár a szabadban tartott kutyák esetében némiképp nehezebb.

Ha ezekkel a jelekkel találkozol, jó okod van az aggodalomra:

  • gyakori székletürítés
  • híg, vizes széklet
  • normál táplálkozás melletti fogyás
  • beesett pocak
  • hasi tájék érzékenysége
  • bágyadtság
  • kedvetlenség
  • láz
  • esetenként hányással párosul.

A kutyák meglehetősen falánk lények, ezért különösen fontos, hogy már kis korban megtanítsd kedvencednek, hogy nem ehet meg akármit. Számos olyan élelmiszer van, ami az ember számára ehető, de a kutyáknak tilos, mert mérgező. Ezeket lehetőség szerint zárd el előle, hogy még véletlenül se egyen ilyesmit. 

A kutyák számára mérgező ételekről itt olvashatsz bővebben: Kutyának tilos ételek 

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy kíváncsiságuk miatt előfordulhat, hogy macska, vagy más állat ürülékét kóstolja meg, ami szintén bajt okozhat. Tanítsd meg neki a lehető leghamarabb, hogy csak azt eheti meg, amire engedélyt adsz neki és ha azt mondod, nem szabad, akkor nem eszi meg a számára veszélyes dolgokat.

A kiskutya neveléséről további hasznos tanácsokat itt olvashatsz: Kölyökkutya nevelése 

Hogyan állathítom meg a kiskutya hasmenését

Így állíthatjuk meg a hasmenést

A legjobb megoldás, ahogy fentebb is írtuk, ha már az első tünetek észlelésekor orvoshoz fordulsz. Ő megvizsgálja kedvencedet és megállapítja a hasmenés pontos okát, majd célzott gyógymódot javasol. A legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel, vagy egyszerű étrend váltással orvosolható a probléma. Emellett léteznek olyan természetes hatóanyagú készítmények is, melyekkel segíthetsz kedvenceden addig, amíg el nem éritek az állatorvost. 

Milyen diétás változtatásokat kell tenni a hasmenés kezelése érdekében?

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy lehetőség szerint 4 hónapos koráig csakis olyan táppal etesd, amit az anyatejes táplálása ideje alatt már megismert. Ennél korábban nem javasolt új táplálékkal megismertetni. A legjobb, ha egész kölyök korában az ő korának és felnőttkori testméretének megfelelő kölyök tápot kapja, mert az fedezi számára a kiegyensúlyozott étrendet.

Amikor tápváltásra kerül sor, nagy figyelmet kell fordítani a fokozatosságra. A váltás tartson minimum egy hétig, de legalább 10 napig. Az állatorvosok általános javaslata, hogy 10 nap alatt szoktasd rá az új eledelre a kutyát fokozatosan. Egyre nagyobb mennyiségben keverve a régi eledelt az újjal, úgy, hogy első nap a tápláléka 10%-át tegye ki az új és 90%-át a régi. Majd így növelve változtasd az arányokat, míg a 10. napon már 100%-ban az új eledelből kaphat. 

Gyomorkímélő diétára a legkedvezőbb a főtt rizs és a lehető legsoványabb hús etetése. Szükség esetén az állatorvosoknál kapható gyomor- és bélrendszert kímélő konzerv és száraz eledel is. Ezeket az orvos előírása alapján kell alkalmazni. 

Milyen gyógyszerek és természetes megoldások állnak rendelkezésre?

Amennyiben gyógyszeres kezelésre van szükség, a kezelést mindig az állatorvosorvos állapítja meg a betegség okozójának megfelelően. A célzott kezelés mellett általában toxinkötőt javasolnak, valamint pre- és probiotikumokat érdemes alkalmazni a bélflóra helyreállítására. 

Eredményes kiegészítője a hasmenéses kezeléseknek a természetes hatóanyagú toxinkötő, a BiogenicPet Digestion Paszta kutyák számára. Hatóanyagai huminsavak és ásványi anyagok, melyek jó hatással vannak az emésztő-szervekre és gyorsan megszünteti a hányingert és hányást is.

Pre- és probiotikumokat tartalmazó készítmény a Happy&Fit probivit paszta, ami szintén segítség lehet a kezelés kiegészítésében. 

Kiskutya táplálékintolerancia

Mit tegyünk, ha a hasmenés tartós vagy súlyos?

Előfordulhat, hogy kedvencednek valamilyen táplálékintolerancia, vagy táplálékallergia miatt alakul ki hasmenése. Ez értelemszerűen gyógyszeres kezelés ellenére sem szűnik meg. Ezek a problémák több más tünettel is jelentkezhetnek, de az is igaz, hogy gyakran a hasmenés az első szembetűnő tünet. 

A probléma kiderítésére a legjobb módszer az eliminációs diéta. Ennek lényege, hogy a gyaníthatóan problémás tüneteket okozó összetevőket ki kell zárni kedvenced étrendjéből. Normál esetben ilyenkor a tünetek elmúlnak. Nagyjából 2 hét után fokozatosan apránként újra be lehet iktatni az étrendjébe a gyanús összetevőket. Fontos, hogy ez a visszatérés fokozatos legyen, az elhagyásos fázis után egyes összetevők újbóli fogyasztása heves reakcióval járhat. Ha a problémás összetevőre fény derült, javasolt egyszer s mindenkorra kizárni a kutya étrendjéből. 

Az eliminációs diétánál – teljes mértékben lebontott fehérjéket tartalmazó - hipoallergén tápot érdemes választani. Ez biztosan nem vált ki allergiás reakciót. 

Ez a módszer jónak és barátságosnak tűnhet, ám fontos tudni, hogy 4 hónaposnál fiatalabb kiskutyáknál az allergiák nem jellemzőek. A kölyök kutyánál általában inkább valamilyen fertőzés okozza a hasmenéses tüneteket, ezért neki a legjobb módszer, ha mielőbb állatorvoshoz viszed.  

Mikor kell állatorvoshoz vinni a hasmenéses kölyökkutyát?

Kölyök korban, ahogy már fentebb is említettük, nem szabad a találgatásra bízni a kutya sorsát. Nagyon fontos, hogy ha hasmenés, vagy hányás, esetleg mindkettő fenn áll, a lehető leghamarabb vigyük állatorvoshoz a kiskutyát. Nem kell megvárni míg véres székletet produkál, vagy kiszárad. Bármennyire is tapasztalt vagy a kutyatartásban, ez esetben jobb félni, mint megijedni. A kiskutya szervezete gyenge, emésztőrendszere pedig nagyon érzékeny. Könnyen végzetes lehet számára egy ilyen betegség. 

A kiskutyák leggyakoribb betegségeiről és az ellenük való védekezésről ebben a cikkben olvashatsz bővebben: Kölyökkutya oltások 

Hasmenéses kölyökkutya panaszainak enyhítése

Enyhébb esetekben, ha egyébként a kutyus általános állapota jó – vidám, játékos és úgy tűnik, hogy egészséges, ezeket teheted érte, amíg állatorvoshoz nem tudod vinni őt:

  • akinek kiskutyája van, annak fontos, hogy mindig legyen a házipatikádban toxinkötő és pre-, valamint probiotikum. Ezek gyors segítségek lehetnek ilyen esetekben
  • az egészséges kutya számára is nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben jusson friss, tiszta ivóvízhez. A hasmenéses betegségeknél a legnagyobb problémát a kiszáradás okozhatja. Ha nem akar inni, akkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni. 

Kiszáradás ellen

Gyakorlati tanácsok a kutya otthoni vizsgálatához: 

Így vizsgáld meg, hogy kedvenced kiszáradt-e: húzd meg a kiskutya bőrét redőben a vállánál. Ha az visszahúzódik nagyjából egy másodperc alatt, akkor nincs ok az aggodalomra. Ám, ha ez a redő lassan simul el, akkor azonnal keresd fel az állatorvost, mert a kutya kiszáradt és infúzióra van szüksége. 

Annak eldöntésében, hogy sürgősen állatorvoshoz kell-e menni, segíthet a lázmérés. Ha a hasmenéses tüneteket vírusfertőzés, vagy baktérium okozza, a kutya lázas lehet. Ha a kiskutya hőmérséklete 39,5 °C fölötti, akkor a kiskutyának hőemelkedése van. Gyakorlottabb gazdik tartanak otthon a kiskutya számára saját lázmérőt, hogy megmérhessék kedvencük lázát és könnyen el tudják dönteni, hogy szükséges-e orvoshoz menniük. 

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy soha, semmilyen körülmények között ne adj kedvencednek ember számára készített gyógyszer, mert azzal veszélyeztetheted életét. Kutyák számára csakis olyan gyógyszert szabad adni, amit számukra engedélyeztek és javasolnak. Az emberek számára készített láz és fájdalomcsillapítók nagyon súlyos gyomorvérzést okozhatnak a kutyák számára. 

Neked ajánljuk

Mire figyelj, ha kölyökkutya érkezik a családba? Hogyan legyen szobatiszta? Olvasd el blogcikkünket! 

Kölyökkutya érkezik a családba, most mit tegyek?

Most érkezik a legújabb családtag?

Tudj meg többet a kölyökkutya kezdőcsomagjainkról!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.