Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kölyökkutya nevelése
2023.01.24
09:23
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kölyökkutya nevelése

Kölyökkutya nevelése

Ismerd meg a kölyökkutya nevelés alapjait! Tippek és trükkök a tanításhoz, kiképzéshez és a szocializációhoz.

Mit kell megtanulnia egy kölyökkutyának?

A kiskutyák szocializációja életének első 6-12 hetes korában alakul ki. Ekkor a kutyatársaihoz, az emberekhez kezd szocializálódni. Ez az időszak számára a játékról szól, ekkor tanulja meg, hol a helye a családban. Ha ebben az időben jól szocializálódik, szívesen fogadja majd a kutyatársai és emberek társaságát is.

Ha kölyök kutyád van, kezdd el a minél előbb oktatni a megfelelő viselkedésre. Azt, hogy „ül”, „fekszik”, „helyedre” már kölyökkorban megtaníthatod neki. Sőt, a legjobb, ha már egészen kis korától gyakorlod ezt vele.

Ha már annyira ügyes, tanítsd meg neki a „marad” parancsot és a jelhez kötött behívást is. Ez utóbbi két egyszerű parancs ismerete életet menthet.

Otthon vagy kutyaiskolában? Hol, mit kell megtanulnia?

Az alapdolgokon felül minden egyebet fontos, hogy képzett szakemberek segítségével taníts meg kedvencednek. Itt megtaníthattok neki bizonyos „őrző-védő” feladatokat is, aminek segítségével akár egy füttyszóval védelmedre lehet a bajban.

Kölyökkutya nevelése

Milyen alapvezényszavakat kell ismernie egy kölyökkutyának?

Bizonyos kutyák nem csak alapszavakra, hanem kéz- vagy füttyjelekre is taníthatóak. Ezt a pár alapfeladatot mindenképp hasznos megtanítanod kedvencednek (az első három feladat a legfontosabb):

  1. helyben maradás (marad)
  2. behívás (hozzám)
  3. rossz szokásokról, helytelen viselkedésekről való leszoktatás (nem szabad)
  4. evés megkezdése engedélyre (tied)
  5. tárgyak / dolgok elengedése (ereszd el)
  6. láb melletti séta
  7. apportírozás – játék keresése és visszahozása (keresd, hozd ide)

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

Hogyan lesz a kölyökkutya szobatiszta?

A lakásban tartott kölyök kutya szobatisztaságra nevelése során segítségképpen használhatsz helyhez szoktató kendőt, azaz kutyapelenkát. Ez segítség lehet, ha nem tudod megoldani, hogy gyakran kividd kedvenced a szabadba, vagy bepisil a kutya éjszaka. A kölykök koruk miatt gyakrabban táplálkoznak és ennél fogva gyakrabban is ürítenek. Erre különösen fontos figyelni, hogy a kutya szobatisztaságra nevelés sikeres legyen.

A kölyök kutya tartása lakásban némiképp több odafigyelést igényel, mint ha a szabadban tartanád. Kölyök korban a lakásban tartott kutya szobatisztaság kérdése befolyásolhatja a szőnyegeid állapotát is. Így, ha ezeket megmentenéd, tedd el őket egy időre.

A helyhez szoktató kendőkről itt írtunk bővebben: Kutyapelenka kisokos - minden, amit tudnod kell róla!

Kölyök kutya szobatisztaságra nevelése

Vértezd fel magad sok-sok türelemmel. Igyekezz szabályos időközönként kivinni vagy pelusra tenni a kutyát. Az első alkalom mindig közvetlenül reggel, az ébredés után legyen. Ilyenkor biztosan fog produkálni valamit. Ha sikerül, a „produkció” után alaposan dicsérd és jutalmazd meg, hogy pozitív élményhez kösse a kinti pisilést. Ezt kell sokat gyakorolni és ismételni. Teremts neki alkalmat a pozitív megerősítésre, így tanulja meg a helyes viselkedést. Következetességed jutalma pedig egy jól nevelt, boldog és nyugodt kutya lesz.

Praktikus, ha kiviszed a szabadba minden étkezés után fél órával. Semmiképp se azonnal evés után, mert az étkezés utáni sok mozgás az arra hajlamos kutyáknak gyomorcsavarodást okozhat. Várj vele minimum 30 percet!

Egyesek szerint az étkezés előtti séta jobb megoldás, hogy ezzel, kicsit játékosan felvezesd a „vadászat” utáni „zsákmány szerzés” örömét. Ez különösen az esti időszaknál lehet jó megoldás. Vacsora előtt sétáltatva jobb lesz az étvágya, és könnyebben tér majd nyugovóra. Ha mindezt fordítva teszed, könnyen túlpörgött kutya társaságod lehet éjszakára.

Bármelyik megoldást is választod, a legfontosabb, hogy legyen olyan napi rutinotok, amire ő mindig számíthat. Így tanulja meg, hogy minden nap lesz lehetősége elvégeznie a dolgát a szabadban és az ételért sem kell harcolnia. Következetességgel, türelemmel és odafigyeléssel eredményes lesz oktatása. Fontos, hogy figyelj és értsd meg kedvenced jelzéseit. Ha forgolódik, topog, forog, akkor biztos lehetsz benne, hogy ki kell vinni őt néhány percre.

Hogyan szoktathatom a kölyökkutyát a szájkosárhoz és a nyakörvhöz?

Lassan, a fokozatosság elvét érdemes alkalmazni és sokat gyakorolni. Ne akkor viselje ezeket először, amikor már élesben mentek sétálni, vagy tömegközlekedési eszközön utazni, hanem előtte ismertesd meg vele ezeket. Akár otthon, vagy kisebb séták során is, már kicsi kortól kezdve tanítsd meg neki, hogy viselje őket. Így szokik hozzá, és válik számára természetessé a nyakörv és a szájkosár is.

Kiskutya tanítása

Hogyan tudom megtanítani a kutyának, hogy visszajöjjön (lábhoz jön)

Amikor tanítasz neki új dolgokat, és elvégzi a tanult feladatot, mindig dicsérd és jutalmazd jutalomfalattal.

Persze, jóból is megárt a sok: ne etesd jutalomfalattal állandóan. Tartsd meg számára a jutalom élményét! Lehetőség szerint éhesen, két étkezés között gyakoroljatok, mert akkor motiváltabb és jobban figyel, mert érdekében áll elvégezni a kiszabott feladatot. Mindig tarts magadnál jutalomfalatot, amivel bármikor motiválhatod őt a helyes viselkedésre.

A visszahívást eleinte érdemes otthon, zárt helyen gyakorolni. A biztonság kedvéért szabadtéri séták során csakis akkor vedd le róla a pórázt, ha már biztosan visszahívható bármilyen helyzetben. 

Miért harapja meg a kutya a gazdáját?

Alapesetben, ha felugrál a kutya és harapdál, játszik, játékból harapdálja a társait és a gazdit. Ezzel nem is lenne baj, de idővel eldurvulhat és a harapdálás egyre fájdalmasabbak lesznek és erről nem szokik le magától. Jó, de meddig harapdál a kiskutya? Fontos, hogy erről a játékról időben leszoktasd őt. Következetesen és szigorúan tudatni kell vele, hogy ezt nem szabad.

Nagyobb korban etetésnél, az étel miatt is haraphat. Emiatt kisebb korában meg kell neki tanítani, hogy akkor kezdheti el enni az ételt, amikor te ezt megengeded neki (például kimondod neki azt a parancsszót, hogy „tiéd”). Ugyanez igaz arra is, amikor a tálját elvennéd tőle, vagy meg akar enni olyan dolgot, amit nem lenne szabad. A gazdinak mindig el kell tudnia venni a kutyától a nem megfelelő falatokat anélkül, hogy kedvence agresszívvá válna és / vagy megharapná őt. Különösen fontos ez, nem csak a biztonság miatt, hanem azért is, mert sok kutya irtó falánk. Ha tehetné, mindenféle, számára veszélyes dolgot is megenne. Ennek tudatában mindkettőtök érdeke, hogy amit nem szabad megennie, el tudd venni tőle.

Kölyökkutya jutalmazása

Tabuk egy kiskutya nevelése során

Felejtsd el a büntetést!

Számtalan baleset, és szituáció fordulhat elő, amikor olyan dolgot csinál kutyád, amit nem szabad. Ilyenkor ne büntesd meg kedvenced. Ha rajtakapod, hogy bepisilt, vagy helytelenül viselkedett, a kutya fegyelmezése legyen egy határozott „nem szabad” vagy „rossz kutya” dorgálás, hogy tudja, ez most nem volt helyes. Semmiképp se csapj az orrára, vagy fenekére! Órákkal később, már semmi esetre se szidd le, mert nem fogja tudni, miért haragszol rá. Még a makacs kutya nevelése során is jobb, ha a pozitív megerősítés módszerénél maradsz. Minden alkalommal, amikor jól viselkedett és elvégezte a rá szabott feladatot, részesítsd elképesztő dicséretben. Kezdetben egy aprócska jutalomfalattal is értékelheted tettét.

A pozitív kötődési minta kialakítása az első perctől kezdve fontos a kutya számára. Ha már ekkor megtanítod neki, hogy te vagy a „falkavezér”, akkor mindig bízni fog benned és szót fogad neked. Az egész nevelés alapja a következetesség. Ha egyik nap megdicsérted valamiért, akkor ugyanezért a másik nap is kapjon elismerést. Ezzel ösztönözheted, hogy mindig tudja a szabályokat.

Ha mégis büntetéssel próbálnád nevelni kedvenced, attól ő legfeljebb agresszívvá vagy félőssé válhat, de az teljesen biztos, hogy a helyes viselkedési formát nem fogja megtanulni. Mindkettőtök érdeke, hogy a pozitív megerősítéssel inkább egy nagyszerű és szeretetteljes bizalmi kapcsolat alakuljon ki köztetek.

Végezetül ne feledd, hogy légy mindig minden körülmények között következetes a kutyussal. Nagyon nehéz ellenállni neki, hiszen irtó édes, ezt mindannyian tudjuk. Ha azonban a család úgy dönt, hogy van egy szabály, akkor azt minden esetben be kell vele tartani. A nem következetes szabályok csak összezavarják és bizonytalanná teszik őt. Ráadásul, ha egyszer megengedtél neki valamit, ettől kezdve azt fogja hinni, hogy zöld utat kapott. Egy neveletlen kutya tanítása sokkal nehezebb feladat, mint egy rakoncátlan kölyöké, hidd el, megéri a fáradozást. Még a kezelhetetlen kutya is megszelídül egy következetes falkavezértől.

Neked ajánljuk

Mire figyelj, ha kölyökkutya érkezik a családba? Hogyan legyen szobatiszta? Olvasd el blogcikkünket! 

Kölyökkutya érkezik a családba, most mit tegyek?

Most érkezik a legújabb családtag?

Tudj meg többet a kölyökkutya kezdőcsomagjainkról!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.