Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kutyapelenka kisokos - minden, amit tudnod kell róla!
2022.10.05
13:47
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kutyapelenka kisokos - minden, amit tudnod kell róla!

Kutyapelenka: mire figyelj?

Kutyapelenka: minden, amit tudnod kell róla! Miért hasznos? Miért van szükség rá? Hogyan válassz? 

Kezdő gazdik számára talán furcsa lehet a kutyapelenka használata. A kutyapelenka az embereknek való pelenkákkal ellentétben nem csak a nadrágpelenkát jelöli. Ha te is a kezdő gazdik táborát erősíted, vagy még csak tervezed egy kiskutya örökbefogadását, olvass tovább! Ez a cikkünk sokat segíthet a szobatisztaságra való nevelésben. 

Miért hasznosak a kutyapelenkák a kutyák számára?

A kutyapelenka nem csupán a beteg, ürítési gondokkal küldő kutyáknak lehet segítséges. Annak a kutyusnak is hasznos, aki még csak kb. 8-10 hete jött a világra és gazdijával a szobatisztaságot kezdi gyakorolni. 

Bár sokan azt mondják, elég egy kis újságpapír, valljuk be, ez egy elavult módszer. Ha kedvencednek szüksége lehet a lakáson belül is üríteni, akkor egy nedvességet és szagokat elzáró pelenka lényegesen hasznosabb megoldás

helyhez szoktató pelenka

Kezdetekben nagyjából ennyi ideig lehet hasznos a kiskutyádnak a kutyapelenka

Kutyapelenka használata során fontos szempont a kutya kora és az oltások megléte. Amíg kedvenced kölyök, gyakrabban ürít felnőtt társainál. Ilyen korban hasznos lehet a pelenka, hiszen az oltások nélkül jobb a kutyás közösségi tereket is elkerülni. Ráadásul megelőzheted a baleseteket, amik mindkettőtöknek kellemetlenek lehetnek. 

Ideális esetben 3 hónapos korig a szobatisztaságot meg lehet tanítani kedvencednek, és ebben óriási segítség lehet a kutyapelenka. 

Javasolt oltási sor

A kutyákat általában 8 hetes korban kezdik oltani, majd ezt követően 2 hetente ismétlő oltások ajánlottak. Az, hogy javasoltan ekkor kezdik oltatni a kutyusokat, nem jelenti, hogy védtelenek a betegségekkel szemben. Tény azonban, hogy rájuk jobban kell vigyázni, mint oltott társaikra, mert egyes betegségek az életét veszélyeztethetik.

Az 1. oltás a parvovírus elleni vakcina 8 hetesen, melyet 2 hét múlva követ egy kombinált oltás. Ez után 2 héttel ismételt kombinált oltás jön. 3 hónapos korban megkaphatja az 1. veszettség elleni oltást, majd 2 hét múlva egy újabb kombináltat.  Az első veszettség elleni oltás után 6 hónappal a 2. veszettség elleni oltás. 

Egyes állatorvosok természetesen ettől eltérhetnek a helyi viszonyoknak megfelelően. Fontos, hogy erről mindig konzultálj a saját állatorvosoddal. 

kutyapelenka

Miért van szükségünk kutyapelenkára?

Körülbelül 4 hónaposan, az első veszettség utáni oltást követően fokozott óvatossággal már készen áll kedvenced arra, hogy közösségbe vidd. Addig azonban (ha 8 hetesen fogadtad őt örökbe) eltelt nagyjából 8 közös hét. 

Ha minden rendben van, akkor ebben a 8 hétben is szüksége lesz kijárni, és nem biztos, hogy ezt a munkád, vagy a kutya fejlettségi szintje szerint balesetmentesen fogja tudni megtenni. 

Ebben a kis korban is bátran elkezdheted megtanítani számára az alap dolgokat. Ha a kutyust nem a szabadban szeretnéd tartani, hanem lakásban, vagy bent és kint egyarán, elengedhetetlenül fontos, hogy szobatisztaságra neveld. Ha nincs lehetőséged őt olyan helyre vinni, ahol nem fordul meg kutya, nagyon nagy segítség lehet a kutyapelenka használata. 

Úgy vonhatod be a pelenkát, ha eleinte a saját helye mellé teszel egyet. Helyhez szoktató cseppekkel (pl. Trixie helyhez szoktató csepp könnyebben hozzászoktathatod kedvencedet a kutyapelenka használatához.

Amikor kedvenced mozgásán, viselkedésén látod, hogy hamarosan pisilnie, vagy kakilnia kell, vidd a kutyát a pelusra. Ha ott sikeresen elvégezte dolgát, dicsérd és jutalmazd meg. Ezt ismételve idővel a pelenka helyét eltolhatod mindig kicsivel közelebb a bejárati ajtóhoz. Amikor már ügyesen hozzászokott a pelenkához, kihelyezheted azt a kertbe is, így szoktatva a kinti ürítésre. 

A pelenkát méret szerint, kedvencedhez mérted tudod megvásárolni. Létezik belőle 60x45 cm-es, 60x60-es és 60x90 cm-es is. 

Idővel, amikor már a szabadban végzett dolog után is kap dicséretet, jelezni fog, hogy szüksége van kimenni. Ha mindent jól csinálsz, idővel el is hagyhatjátok a pelenka használatát. 

Nem csak a szobatisztaságra való nevelés során lehet szükség kutyapelenkára! 

Az élet néha úgy hozhatja, hogy a kutyust pelenkázni kell. Egyes műtétek után (pl. szuka kutyák esetében ivartalanítás után lehetnek vizeletürítési gondjai, amihez gyógyszeres kezelés is szükséges), vagy időskorban már nem a leterített, hanem inkább a nadrágpelenka lehet a megoldás a balesetek megelőzésére.  Nadrágpelenkából már egészen sok típus létezik kezdve a hím és nőstény kutyákra szabva, egészen a mosható pelenkákig. Ezek méret szerint vásárolhatóak, így könnyen megtalálod a kedvencedre leginkább passzolót. 

nadrágpelenka kutyáknak

A kutyapelenka, legyen az akár leteríthető kendő, vagy nadrágpelenka, hasznos lehet még 

  • utazáskor a szállítóboxba téve
  • kölyök, vagy idős kutyának állandóran, vagy ideiglenesen műtét után a fekhelybe bélelve.

A kutyapelenkák fajtái

Kutyapelenkából több típusú termék is létezik. Ahogy fentebb is írtuk, vannak

  • leteríthető kutyapelenkák (helyhez szoktató kendők) helyhez szoktatáshoz
  • nadrágpelenkák  inkontinencia, vagy egyéb betegségek esetére
  • mosható nadrág- és leteríthető kutyapelenkák – a környezettudatos gazdiknak.

Mindkét típus esetén a pelenka egyik oldala valamilyen szigetelő réteg, ami meggátolja az átnedvesedést, a másik oldala pedig nedvszívó anyag

Bár a mosható változat szimpatikus lehet a környezettudatos vásárlók számára, nem árt gondolni arra is, hogy később ezeket valamilyen úton-módon tisztítani, mosni kell.

A kutyapelenkák előnyei

  1. Már akkor elkezdheted a szobatisztaságra nevelést, amikor még csak keveset viheted a szabadba:

    Ha kedvenced még nem kapta meg oltásait, nagyon vigyáznod kell rá, mert olyan betegségektől kell megóvnod, amik akár végzetesek is lehetnek számára. 

  2. Megelőzheted a baleseteket:

    Egy kölyökkutya többször ürít, mint egy felnőtt, így előfordulhat, hogy nem tudod óránként a szabadba vinni. A pelenka használatával megtaníthatod kedvencednek, hogy megfelelő helyre ürítsen, így, ha a szobában jönne rá a szapora, sem csinál semmi rosszat. 

  3. Az újságpapír már a múlté!

    Sokan azt gondolják, hogy erre bőven elegendő az újságpapír, amivel egyébként is kéretlenül tömik tele a postaládát. Az újságpapír elázik és nem zárja el a szagokat. Ezzel szemben a kutyapelenka akár több vizelésre is alkalmas lehet, ráadásul megtapad a padlón, így nem csúszik, nem gyűrődik. 
    Egyes kutyusok kölyök korban előszeretettel rágják meg a dolgokat. Így van ez a kutyapelenkával is. Már csak ebből a szempontból is jobb, ha nem újságpapírral szoktatod őt helyhez, hiszen azt megrágva nyomdafestéket is benyal, ami mérgező.
     
    Ha kedvenced megrágja a pelenkát, két dolgot tehetsz:

    1. olyan leteríthető pelenkát vásárolsz, melynek az alja öntapadós,
    2. vagy kiegészíted egy rögzítő kerettel (pl. Trixie pelenka rögzítő keret). Így biztosítod számára, hogy ne egye meg, ráadásul a helyén is marad, nem csúszik el. 

  4. A kis mozgásigényű kutyusoknak, nehezen mozgó gazdiknak, vagy váratlan helyzetekben jóbarát lehet.

    Vannak olyan helyzetek, amikor nem sikerül megfelelő időben sétáltatni a kutyát. Ilyenkor jó szolgálatot tehet a pelenka használata, hiszen a lakásban lévő kellemetlen meglepetések a kutyusnak és a gazdinak sem okoznak jó élményeket.  

Fontos, hogy pelenka használatakor ügyelj arra, hogy az aktuálisan használt pelenkán legyen száraz terület. A kutyák nagyon érzékenyek a tisztaságra és nem szívesen lépnek rá egy már pisis pelenkára. Ha nincs a pelenkán elég száraz terület, cseréld ki.

Most érkezik a legújabb családtag?

Ismerd meg a kölyökkutya kezdőcsomagjainkat!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.