Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Amit a kutya örökbefogadásáról tudni érdemes
2022.01.25
10:52
Demkó Kata & Molnár Tamásné Zsazsa
Amit a kutya örökbefogadásáról tudni érdemes

Kölyökkutya örökbefogadás

Aki kutyát szeretne örökbefogadni, az már biztosan elolvasott egy rakás cikket arról, hogy hogyan érdemes kutyát választani. Vannak azonban fontos dolgok, amikről mindenképpen érdemes gondolkodnod, mielőtt belevágnál ebbe az élethosszig tartó folyamatba. Kutya örökbefogadás vagy vásárlás? Mire kell figyelni kutya örökbefogadásnál? Hogyan válasszunk megfelelő kutyát? Ha ezek a kérdések foglalkoztatnak, akkor olvasd el cikkünket, mert most mindenre választ adunk!

Kutya örökbefogadás vagy vásárlás? Melyik a jobb választás?

Mindenekelőtt érdemes eldöntened, hogy fajtatiszta, vagy menhelyi kölyökkutyára vágysz.

Ahogy már korábbi cikkünkben is írtunk róla, szerintünk a legjobb, ha keresel a lakóhelyedhez közel egy menhelyet és onnan választasz egy négylábú társat. Manapság a menhelyek zsúfolásig vannak igazi otthonra vágyó kutyákkal, akik között biztosan találsz kölyök és fiatal felnőtt kutyát is. Ezek az állatok többnyire nagyon rossz körülmények közül kerültek a menhelyre és mindennél jobban vágynak egy igazi, szerető gazdira.

A menhelyeken gyakran szerveznek örökbefogadó és látogatási napokat. Ha nem ragaszkodsz a kölyökkutya örökbefogadásához, akkor a kiszemelt kutyust akár sétálni és játszani is elviheted a látogatás alkalmával. A menhelyeken nagy hangsúlyt fektetnek rá, hogy a választott kutyának is szimpatikus legyen a gazdi jelölt, nem elég, ha ez csak fordítva igaz.

Kölyökkutya örökbefogadás

Mire kell figyelni kutya örökbefogadásnál?

Ha mindenképpen ragaszkodsz ahhoz, hogy kölyök kutyusod legyen, és az is egy bizonyos fajtából, akkor lehetőség szerint egy olyan jó hírű tenyésztőt keress, aki biztosítja, hogy megbízható alomból, egészséges kiskutyához juthass.

Ilyen, megbízható tenyésztőt tenyésztői szervezeteken keresztül, kutyakiállításokon, vagy akár versenyeken is találhatsz. Jellemzően van weboldaluk, ahol minden fontos információt megtudhatsz róluk és kenneljükről. Egy tenyésztő számára kiemelten fontos, hogy a kiskutyáknak jó helye legyen és jó helyre kerüljenek majd. Ők biztosan megengedik, hogy megnézd az almot és megengedik, hogy te válaszd ki a leendő kedvencedet.

Hogyan válasszunk megfelelő kutyát?

Első és legfontosabb tudnivaló: egy kutya átlagosan 12-16 évet is él, tehát ennyi időre kell berendezkedned, ha valóban az örökbefogadása mellett döntesz.

A kutyák érző lények, akik szeretnek, félnek, kötődnek, vagy éppen irtóznak egy-egy embertől. Lehet elképzelésed arról, hogy milyen formájú, színű kutyát szeretnél. A legfontosabb azonban az, hogy a napi ritmusodba melyik kutya illik bele, hiszen családod része lesz a kutya. Ha lakásban laksz, akkor új programok lesznek például a sétáltatással, a kutyasulival, a közös kirándulásokkal. Nincs ez másként akkor sem, ha bősz házőrző társat szeretnél, mert akkor is új élet kezdődik számotokra! Egy kutya gazdijaként már nem tudsz csak úgy, több napra elutazni, hiszen van otthon valaki, akit etetni és gondozni kell. Ezeket mindig figyelembe kell venni.

A legjobb választás, amikor egymásra néz a kutya és gazdája, és mindketten tudják: megtalálták az igazit. De vannak olyan kutyusok is, akik egészen konkrétan kiharcolják maguknak a gazdát.

Amit a kölyökkutya örökbefogadásáról tudni érdemes

Hogyan kell gondoskodni a kutyáról?

Az első időszak az új otthon megszokásáról és a szobatisztaságról szól egy kiskutya számára. Érdemes kialakítani neki már a kezdetekkor egy biztonságos helyet, ahol nyugalomban pihenhet. Megtaníthatod neki, hogy mi az övé és mi nem, valamint, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálnia. Lehetőség szerint még érkezése előtt tedd kölyökbiztossá a lakást (rejtsd el a számára veszélyes felszereléseket, pl. villanyvezetékek, mérgező szobanövények).

A kölyökkutyákat gyakrabban kell etetni, mint felnőtt társaikat, ezért erre is fel kell készülni, ha kölyök korú állatot fogadnál örökbe. Biztosítani kell számára a friss ételt és tiszta ivóvizet. Mivel gyakrabban esznek, gyakrabban is kell üríteniük. Pici korban még nem szobatiszták, ezt meg kell nekik tanítani. Mielőtt nagyobb sétákra, kirándulásokra indulnál vele, biztosítsd számára, hogy megkapja az ajánlott oltási sorát és megtanítsd őt láb mellett sétálni pórázon.

Milyen viselkedésre figyeljek?

A menhelyen lévő kutyák mindegyike eltérő személyiségű. Vannak nyitott, barátkozósabb kutyák, de ugyanígy vannak tartózkodóbbak, félősebbek is. Fontos szem előtt tartani, hogy a felnőtt kutyák általában nagyon nehéz körülmények közül kerülnek ki a menhelyre. Ez szerencsére a kölyök korúakra nem jellemző.

Célszerű mindig tanácsot kérni a menhelyen dolgozó gondozóktól, akik ismerik a kiszemelt kutyát. Ők pontos tanácsot tudnak adni arról, milyen az ő egyénisége, és milyen családban érezné igazán jól magát. Soha ne várjuk, hogy egy néhány perces találkozás után kötődni kezd hozzánk a kutya. Neki is időre lesz szüksége.

A legtöbb menhelyen lehetőséget nyújtanak arra, hogy időt tölts a kutyával. Lehet őket sétáltatni, játszani vele, így ha több szimpatikus kutyát is találnál, könnyebb a választás.

A kölyökkutya örökbefogadásáról

Bogyó és Zsazsa, az ASKA menhely vezetőjének története

„Egyszer egy kis harcos amazon döntött úgy, hogy megtalálta a maga emberét a személyemben, és ha törik, ha szakad, már pedig ő velem él. Bár nagyon tetszett, és éreztem is valami féle kötődést felé, de ekkor már volt 4 kutyám... Bogyót ez nem igazán érdekelte, hiszen ő egész eddigi életében harcolt az életben maradásért, valószínűleg azt gondolta, hogy „nehogy már itt adja fel, amikor ő igenis tudja, hogy csak át kell szakítania a célszalagot”.

Bogyeszről tudni kell, hogy egy igencsak szegény környezetből - vályogházak, sok gyerek, sok kutya, semmi ennivaló helyen - került befogásra. Nem egyedül jött: az élelem kereső útjaira vitte magával a kölykeit is, mert az ilyen környéken ez mindennapos esemény. Az ilyen környéken úgy tartják, hogy „kell a kiskutya játszani a gyerekeknek, aztán ha megunták, mehet amerre lát, ha enni akar”. Egyik ilyen, élelem kereső útja során került fel Bogyó és népes családja az ASKA menhely autójára.

A kölykök már önállóan is lakhattak, hiszen elérték már azt a kort, amikor anyuka nélkül is jól elvoltak. Anyukára viszont több figyelmet kellett fordítani, mert borzalmas állapotban volt a bundája, csaknem egy uszályt húzott maga után. A menhelyen rögtön láttuk, hogy ezt a kutyát meg kell nyírni, mert abban a bundában, bármi lehet, még akár élőkények is. Így is történt: rövid frizurát kapott, megfürdettük, amit a szép nyári melegben való pihenés követett egy mobil kennelben, hogy megszáradjon a megújult, tiszta bunda.

Nos, Bogyó, mint öntudatos kiskutya nem hagyta annyiban a vágyát és máris intézkedett: kinyitotta a mobil kennel ajtaját és bevágtázott az irodámba, az asztalom alá, miközben én kint tettem-vettem a kenneleknél. Beérve az irodába meglepve láttam, hogy új lakóm van, akit szépen visszacuccoltam a szárítóba. A művelet éppen annyi ideig tartott, míg a lábam mellett el nem vágtázott az eb, előbb beérve az ajtón, mint én. „Na, ezt nem játsszuk! Tessék szépen viselkedni, menj ki száradni.” – mondtam, és kisegítettem ideiglenes helyére. Sajnos a harmadik ilyen próbálkozásom sem járt sikerrel, mert szétdöntötte a mobilt és ezerrel mondta a magáét, hogy „értsd már, én a te kutyád leszek”.

Mit lehet ilyenkor tenni? Haza kell vinni, hiszem ő tudta, hogy nekünk együtt kell élnünk. Azóta is mindössze 10 cm-es, láthatatlan kötél köt össze minket, mert Bogyó egyszerűen tapadó korongokkal rendelkezik, és elhagyhatatlan."

(Molnár Tamásné Zsazsa – Állatmentő – Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány)

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.