Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Amit a kutya örökbefogadásáról tudni érdemes
2022.01.25
10:52
Molnár Tamásné Zsazsa
Amit a kutya örökbefogadásáról tudni érdemes

Amit a kutya örökbefogadásáról nem tudtál: mindig a kutya választ

önálló írás vendégszerzőnktől, a székesfehérvári ASKA Menhely vezetőjétől

Aki kutyát szeretne örökbefogadni, az már biztosan elolvasott egy rakás cikket arról, hogy hogyan érdemes kutyát választani. Egy valamit azonban sokan nem mondanak el, pedig épp olyan fontos, mint az, hogy mindig vedd figyelembe otthonod és lehetőségeid a kutyaválasztás előtt. Ez pedig nem más, mint az a tény, hogy mindig a kutya választ!

Sokan azt gondolják, hogy a kutya örökbefogadása pont olyan, mint amikor bemegy valaki a boltba, és leveszi a polcról a neki tetsző árut. Ez azonban nem így van!

A kutyák érző lények, akik szeretnek, félnek, akik kötődnek, vagy éppen irtóznak egy-egy embertől. Lehet a gazdinak elképzelése, hogy milyen formájú, színű kutyát szeretne, de a legfontosabb, hogy a napi ritmusába melyik kutya illik bele, hiszen az örökbefogadó családnak része lesz a kutya. Ha lakásban laknak, akkor új programok lesznek a sétáltatással, a kutyasulival a közös kirándulásokkal. Nincs ez másként akkor sem, ha bősz házőrző társat választottak, mert akkor is új élet lesz, hiszen már nem lehet csak úgy, több napra elutazni, mert van otthon valaki, akit etetni és gondozni kell. Ezeket mindig figyelembe kell venni.

A legtutibb választás, amikor egymásra néz a kutya és gazdája, és mindketten tudják: megtalálták az igazit. De vannak olyanok is, akik egészen konkrétan kiharcolják maguknak a gazdát. Egy ilyen, szívmelengető történet következik most: elő a zsepikkel, mert szem nem marad szárazon!

Bogyó és az én történetem

Egyszer egy kis harcos amazon döntött úgy, hogy megtalálta a maga emberét a személyemben, és ha törik, ha szakad, már pedig ő velem él. Bár nagyon tetszett, és éreztem is valami féle kötődést felé, de ekkor már volt 4 kutyám...  Bogyót ez nem igazán érdekelte, hiszen ő egész eddigi életében harcolt az életben maradásért, valószínűleg azt gondolta, hogy „nehogy már itt adja fel, amikor ő igenis tudja, hogy csak át kell szakítania a célszalagot”.

Bogyeszről tudni kell, hogy egy igencsak szegény környezetből - vályogházak, sok gyerek, sok kutya, semmi ennivaló helyen - került befogásra. Nem egyedül jött: az élelem kereső útjaira vitte magával a kölykeit is, mert az ilyen környéken ez mindennapos esemény. Az ilyen környéken úgy tartják, hogy „kell a kiskutya játszani a gyerekeknek, aztán ha megunták, mehet amerre lát, ha enni akar”. Egyik ilyen, élelem kereső útja során került fel Bogyó és népes családja az ASKA menhely (https://www.segitokezalapitvany.hu) autójára.

A kölykök már önállóan is lakhattak, hiszen elérték már azt a kort, amikor anyuka nélkül is jól elvoltak. Anyukára viszont több figyelmet kellett fordítani, mert borzalmas állapotban volt a bundája, csaknem egy uszályt húzott maga után.  A menhelyen rögtön láttuk, hogy ezt a kutyát meg kell nyírni, mert abban a bundában, bármi lehet, még akár élőkények is. Így is történt: rövid frizurát kapott, megfürdettük, amit a szép nyári melegben való pihenés követett egy mobil kennelben, hogy megszáradjon a megújult, tiszta bunda.

Nos, Bogyó, mint öntudatos kiskutya nem hagyta annyiban a vágyát és máris intézkedett: kinyitotta a mobil kennel ajtaját és bevágtázott az irodámba, az asztalom alá, miközben én kint tettem-vettem a kenneleknél. Beérve az irodába meglepve láttam, hogy új lakóm van, akit szépen visszacuccoltam a szárítóba. A művelet éppen annyi ideig tartott, míg a lábam mellett el nem vágtázott az eb, előbb beérve az ajtón, mint én. „Na, ezt nem játsszuk! Tessék szépen viselkedni, menj ki száradni.” – mondtam, és kisegítettem ideiglenes helyére. Sajnos a harmadik ilyen próbálkozásom sem járt sikerrel, mert szétdöntötte a mobilt és ezerrel mondta a magáét, hogy „értsd már, én a te kutyád leszek”.

Mit lehet ilyenkor tenni? Haza kell vinni, hiszem ő tudta, hogy nekünk együtt kell élnünk. Azóta is mindössze 10 cm-es, láthatatlan kötél köt össze minket, mert Bogyó egyszerűen tapadó korongokkal rendelkezik, és elhagyhatatlan.

Molnár Tamásné Zsazsa – Állatmentő – Segítőkéz Alapítvány

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
HÍREK / VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)

az újrarendelés gyakoriságát a kosár oldalon tudja megadni a kiválasztott termékek esetében