Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kutya ivartalanítás menete, előnye és ára. Mit kell tenni előtte és utána?
2022.11.24
11:26
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kutya ivartalanítás menete, előnye és ára. Mit kell tenni előtte és utána?

Számtalan kutya él kóborként a világban, és ennek csak kis részét adják azok, akik a menhelyeken várják családba kerülésüket. Ezek az állatok sokszor szörnyű sorsokat élnek meg. Gyakran kerülnek ki olyan családokból, ahol anyagi okokból, vagy információ hiányában nem ivartalanítják őket és nem tudják számukra biztosítani a teljes értékű táplálékot. Nem véletlen, hogy napjainkra a felelős állattartás részévé vált az ivartalanítás.

Kutya ivartalanítása pro és kontra

Aki nem kutyatenyésztő, annak ez lehet a megoldás a nem kívánt szaporulat megelőzésére. Bár sok tévhit kering az ivartalanításról, jó tudni, hogy annak semmilyen tudományos alapja nincs, hogy a szuka kutyáknak életükben legalább egyszer ellenie kellene.

Rengeteg érv áll mellette és ellene. Vessünk össze néhányat a sok közül!

Pro Kontra
Megelőzi a nem kívánt szaporulat világrajövetelét és leveszi a vállunkról az utódok elhelyezésének gondját. Az ivartalanítás egy komoly műtét, ami altatással jár. Mára az altatáshoz használt szerek és a műtétek körülményei biztonságosnak mondhatók. Mint minden műtét, ez is idősebb, vagy beteg állat esetében rizikóval járhat.
Elkerülhető általa a vemhességgel és a szoptatással járó egészségromlás. A sterilizáció növelheti az elhízás esélyét. A nemi hormonok kiiktatása megváltoztatja az anyagcserét, és megváltozik az állat tápanyagigénye, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Megelőzi a tüzeléssel járó kellemetlen tüneteket.  
Enyhíti a kan kutyák ivarzási agresszióját és szökési kedvét.  
Csökkenti egyes megbetegedések kockázatát (emlődaganat, heredaganat, petefészek és méh daganatos betegségei, gennyes méhgyulladás).  

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ivartalanított kutyák élettartama átlagosan 3-4 évvel is nőhet a fenti daganatos betegségek megelőzése végett.

 

Kutya állatorvosnál ivartalanítás előtt

Milyen fogamzásgátlási lehetőségek vannak szuka kutyák számára?

Ha bizonytalan vagy az ivartalanítás kapcsán, vagy a műtét előtt áll kedvenced, megóvhatod kedvenced a nem tervezett szaporulattól esemény utáni injekcióval. Ez állatorvosi vizsgálathoz és vényhez kötött. Sajnos azonban, ha nem megfelelő időben adják be, nem nyújt 100%-os a védelmet, hiszen nem tudhatod, hogy az észrevett esemény előtt nem történt-e hasonló korábban. Fontos tudnod, hogy ennek használatával nagyon megbolygatod kedvenced hormonális egyensúlyát.

A kutyák születésszabályozása érdekében nagyon fontos, hogy semmiképpen se használj embernek gyártott gyógyszereket. Minden nemű human gyógyszer potenciális gyilkos lehet kedvenced számára. Ha bármi kérdésed lenne, legjobb, ha egy hiteles állatorvostól kérsz tanácsot.

A tüzelés olyan kellemetlen velejáróit, mint a vércseppek megjelenése a lakásban, könnyen megelőzheted tüzelésgátló pelenka használatával.

Milyen fogamzásgátlási lehetőségek vannak kan kutyák számára?

Kan kutyák esetében, ha a gazdi nem szeretné ivartalaníttatni, lehetőség van hormontartalmú implantátumot alkalmazni. Ez meghatározott ideig az agyalapi mirigyre ható hormonokat bocsát ki. Ez meggátolja az spermiumok termelődését, így a beültetés után 6 hónapig a kutya nem képes utódokat nemzeni. Ennek beültetése orvosi beavatkozást igényel és igény esetén 6 hónappal később újat kell beültetni. Ennek használatával a kan kutya agressziója csökken és nyugodtabbá válik. Ára vetekszik az ivartalanítással, egyetlen hátránya, hogy ezt 6 havonta ismételni kell.

Milyen korban érdemes elvégezni a kutya ivartalanítását?

Az ivartalanítás időpontjáról legjobb, ha állatorvosoddal egyeztetsz. Általánosságban elmondható, hogy a legideálisabb időpont erre az ivarérettség előtti időszak. Az ivarérettség változó, és a felnőttkori testmérettől függ. A kistestű kutyák 5-7 hónaposan, a közepes testűek 6-9 hónaposan, a nagytestűek pedig 10-24 hónapos korban válnak ivaréretté.

Természetesen, akkor sincs gond, ha ezt követően végezteted el a műtétet, ám fennáll annak a kockázata, hogy nem tervezett szaporulat jön a világra. Így, ha ezt szeretnéd elkerülni, különös tekintettel kell lenned erre az „apróságra”. Semmiképp se hagyd a kutyafuttatóban párosodni kedvenced más kutyákkal!

Idősebb korban feltétlenül fontos kedvenced egészségi állapota. Ha erre kerülne sor, feltétlenül egyeztess az ivartalanítást végző állatorvossal.

Kutya az állatorvosnál ivartalanítás előtt

Mit kell tenni ivartalanítás előtt?

Az ivartalanítási műtét előtt minden esetben kövesd az állatorvos tanácsait! Alapszabály, hogy a műtétek előtti estén az állatoknak már nem szabad enni adni. Kivétel ez alól a kölyök, vagy beteg állat. Ezekben az esetekben az állatorvos a kockázatok és előnyök figyelembevételével tesz javaslatot kedvenced megfelelő táplálásra.

Kutya ivartalanítása utáni lábadozás

Kedvenced teljes ébredéséig légy a közelében és készülj fel az esetlegesen előforduló altatási mellékhatásokra. Előfordulhat remegés, reszketés, nyálzás, öklendezés, vagy akár hányás is. Esetenként nyüszítés, ami inkább ijedtséget jelez, mint fájdalmat, illetve támolygás és bizonytalan járás, gyakori elesés is előfordulhat.

Nagyon fontos, hogy a zavart koordináció miatt ne tedd kedvenced olyan magas helyre, ahonnan leeshet. Érdemes kifejezetten a padlón, takarón hagyni őt ébredezni. Lehetőség szerint ne adj neki se inni, se enni, amíg teljesen magához nem tért, ezzel elkerülve a félrenyelés veszélyét. Légy a közelében, nyújts neki biztonságérzetet. A szokatlan helyzet ijedtséggel, félelemmel töltheti el kedvenced. Ő mindenképp megpróbál majd közeledbe jutni, akár erőlködés árán is, ami a seb esetleges felszakadásához vezethet. Nyugtasd meg, és bizonyosodj meg arról, hogy teljesen magához tért, mielőtt – csakis felügyelet mellett – enne vagy inna.

Kutya ivartalanítás után

A műtét után a székelés nem lesz sima ügy az első napokban. Érdemes székletet hígító, rostban gazdagabb tápot adni kedvencednek ebben az időszakban. Emellett pedig biztosítsd számára a bőséges mennyiségű tiszta ivóvizet.

A sebet minden nap ellenőrizni kell és ha duzzadtnak, vörösnek látod, vagy levedzeni, gennyesedni kezd, azonnal fordulj vele állatorvoshoz. Számos állatorvos javasolja, hogy naponta hígított Betadinos oldattal töröljük át, vagy valamilyen sebkezelő spray-vel fújjuk be a seb környékét. Ezzel megelőzve a gyulladást, elfertőződést.

Kutya ivartalanítás ára

Egy általunk megkérdezett állatkórházban a cikk írásának időpontjában egy kan kutya ivartalanítása 45.900 Ft - 64.900 Ft-ig, míg a szuka kutyáé 49.000 Ft- 69.000 Ft-ig terjed. Az ár a kutya testtömeg kilogramjától függ. Az említett állatkórházban bevett gyakorlat szerint a műtét utáni 3. napon kontrollvizsgálat következik, melynek ára 5.000 Ft. 

Ez természetesen településenként és állatorvosonként, vagy állatkórházanként változhat. Érdemes figyelni a helyi híreket is, hiszen időnként állatvédő szervezetek, vagy az állam támogatásával szerveznek ivartalanítási kampányokat. Ezek keretében kedvezményesen is elvégeztethető ez az eljárás.

Mit tudsz tenni, ha nem szeretnéd ivartalanítani a kutyádat?

Ha nem szeretnéd ivartalaníttatni kedvenced, akkor fontos tudnod, hogy a kutyák vemhessége csak 63-70 napig tart. Ezt követően 6-8 hetes korig a kiskutyák az anyjukkal vannak, és szerencsés esetben anyatejjel táplálkoznak. Ha minden rendjén működik és sikerül szuka kutyádat megóvni a szoptatás alatti fedezéstől, akkor is lehetséges, hogy egy évben akár 2 almot is produkáljon. Ez egy kutya szervezetének rettentően megterhelő, és nem csak legyengíti, de akár az életét is kockáztathatja ez a gyakori fialás.

Menhelyi kutyák - túlszaporulat

Ha a legjobbat szeretnéd kedvencednek, akkor gondoskodsz védelméről. Amennyiben kedvenced nem törzskönyveztetett kiállítási, vagy verseny kutya, a leghumánusabb megoldás lehet számára az ivartalanítás. Egy felelős állattartó mindenképpen így gondolkodik.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.