Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Mi a különbség a kis-, közepes- és nagytestű kutya etetése között?
2022.10.14
14:15
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Mi a különbség a kis-, közepes- és nagytestű kutya etetése között?

Aki látott már valaha kutyát, az valószínűleg tisztában van vele, hogy mindegyik egyszeri és megismételhetetlen. Csakúgy, mint az emberek. Ebből következik, hogy igényeik is eltérőek. A boltok polcain már számos prémium minőségű táp elérhető, puppy, adult és senior típusokban is. De vajon mi a helyzet a small, medium és large breed kifejezésekkel? Olvass tovább, és megtudod!

Kölyökkutya (puppy / junios), felnőtt- (adult) és idős kutyáknak (senior) készített kutyatáp

A kutyák etetését nagyban befolyásolja az életkori sajátosság, azaz, hogy ő éppen kölyök-, felnőtt, vagy időskorú. Másra van szüksége a fiatal, növésben lévő szervezetnek és másra annak, aki életerős, kifejlett.

Életkora szerint így választhatsz kedvencednek eledelt:

Felnőttkori testmérete szerint Puppy / Junior (kölyök) Adult (felnőtt)

Senior (idős)

Kistestű

8 hónapos korig

8 hónapos kortól 8 éves korig

8 éves kortól

Közepest testű

12 hónapos korig

1-7 éves korig

7 éves kortól

Nagytestű

18 hónapos korig

1,5-6 éves korig

6 éves kortól

Óriás testű

akár 24 hónapos korig

kb. 2-5 éves korig

5-6 éves kortól

Meddig számít kölyöknek a kutya

Az eltérő kor és méret eltérő táplálékigénnyel párosul

A kölyökkutyák energiaigénye akár kétszerese is lehet a felnőttekének, ám kis gyomruk miatt a felnőtt kutyáknak készült tápból nem tudnak annyit megenni, ami a tápanyag- és energiaigényüket fedezné.

A kölyköknek szánt eledelek abban különböznek a felnőttekétől, hogy koncentráltabb, tápanyagokban és energiában dúsabbak, és eltér a tápanyag és energia aránya is. Így tehát a kölyökkutyákat minden esetben javasolt kölyök táppal etetni.

Ugyanez igaz az idősekre is. Nekik már szükségük lehet egyes vitaminok, ásványi anyagok pótlására, esetleg olyan egészségmegőrző alkotóelemekre, melyek védelmet nyújtanak például az időskori ízületi problémák ellen.

Kistestű (small), közepestestű (medium) és nagytestű (large) kutyafajták

Ha a kutyatáp csomagolásán a small, medium vagy large breed felirat szerepel, akkor az azt jelenti, hogy egyazon márkából külön készült kis-, közepes és nagytestű kutyáknak szánt változat. Ez azért is nagyon jó, mert neked már nem kell kitapasztalnod, melyik tápszem lesz a legjobb kedvencednek, hiszen a gyártó már gondoskodott róla, hogy a legjobbat válaszd.

A felnőttkori testméret már a kölyökkort is meghatározza

A kis test nem egyenlő a kölyök korral! A testméretnél mindig azt kell figyelembe venned, hogy kedvenced felnőttként mekkorára nő majd. Ahogy a fenti táblázatból is láthatod, a kisebb és nagyobb testű kutyák eltérő ideig számítanak kölyöknek. Egészen egyszerűen azért, mert más a fejlődési ütemük. Míg egy törpe, vagy kistestű kutya nagyjából 8 hónapig számít kölyöknek, egy óriás testű kutyának 2 évig is eltarthat, mire eléri a felnőtt, kifejlett testméretét. Éppen ezért megfelelő ideig kell őt a számára fejlesztett táppal etetni. Ha mindez nem lenne elég, különös figyelmet kell fordítani az etetés rendszerességére és az etetési mennyiségre is.

Ezekre figyelj a kölyökkutya etetése során

A kis- és törpe méretű kutyák esetében a legnagyobb probléma általában a túletetés, vagy helytelen táp etetésének következtében kialakult elhízás. Mivel az ő gyomruk egészen picike, nagyon kis mennyiségű tápra van szükségük. Fontos, hogy ízletes eledelt kapjanak és az adagjukat meg is egyék. Mindemellett, mivel aktivitásuk kisebb, mint a nagytestű kutyáké, felnőtt korukban is érdemes a pontos etetési mennyiséget betartani. Ha ez nem sikerülne, kedvenced elhízhat, ami számos kellemetlen betegséghez vezet.

Kölyökkutya etetése

Ha kedvenced felnőttkorában nagy-, vagy óriás testű lesz, neked is jóbarátod lesz a mérőpohár! A nagytestű kutyák túletetése szintén elhízáshoz és – ami talán még ennél is rosszabb – túl gyors növekedéshez vezethet.

Mivel a csontnövekedés egy úgynevezett kétdimenziós növekedés, a túl gyors növéssel a csont nem képes arányosan követni a testtömeg növekedését. Ez olyan csontnövekedési zavarokhoz vezethet, mint az ízületi elváltozások és a csonthártyagyulladás. Az a kutya, akit kiskorában nem megfelelően etettek, jó eséllyel egész életében mozgásszervi zavarokkal küzd majd.

A nagytestű kutyád táplálása akkor tekinthető ideálisnak, ha a szomszédod megszól amiért ilyen sovány a kölyökkutyád. Ne ijedj meg, ha a kutya kicsit kisebb még, mint ahogy azt várnád. A marmagassága hosszabb idő múlva éri el a felnőtt kori magasságot és ez így természetes.

Tápszemcse mérete

A felnőtt korú kutyák etetése során inkább a szemcse méretre kell nagy figyelmet fordítani. Az elsődleges cél, hogy kedvenced megrágja a tápot és ne habzsolja be egészben a tápszemeket. Ezzel nem csak a fogkövesség előzhető meg, de a jól megrágott tápot jobban is emészti a kutya. Így a megvásárolt táp hatékonyabban hasznosul kedvenced szervezetében.

A felnőttkori tápok esetében is hasznos, ha az ő testmérete szerint választasz eledelt, hiszen nem csak a tápszem mérete a különbség. Általában az adott kutyára jellemző egészségügyi problémák megelőzésére tartalmaznak olyan összetevőket és hatóanyagokat, amikkel a felnőtt kori problémák megelőzhetők. Ilyen például a zöldkagyló kivonat, glükózamin és kondroitin, amik jellemzően az ízületi problémák megelőzésében nyújtanak segítséget.

Legyen bármilyen méretű, és korú legyen is kedvenced, a legjobbat akkor teszed vele, ha mindig a korának és méretének megfelelő prémium, vagy szuper prémium minőségű tápot adod neki a megfelelő adagolásban.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.