Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Mi a gabonamentes kutyatáp és miért fontos?
2022.07.19
14:21
Demkó Kata
Mi a gabonamentes kutyatáp és miért fontos?

Mi a gabonamentes kutyatáp?

Íme egy útmutató a grainfree kutyaeledelekről: hogyan hasonlíthatók össze a gabona alapú tápokkal? Milyen hatásai vannak, miért jó, ha Kedvenced gabonamentes száraztápot kap és mikor kell különösen odafigyeled a gabonamentes táplásra? Cikkünkben ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adunk választ.

Biztonságos a gabonamentes táp?

Megfelelő összetétel esetén a gabonamentes kutyatápok tökéletesen biztonságosak a kutyák számára. Ha azonban a kutyaeledel nem megfelelően kiegyensúlyozott, és hiányoznak belőle az alapvető tápanyagok, problémák merülhetnek fel.
Fontos tudni, hogy a gabona kiváló szénhidrát- és tápanyagforrás lehet. Vannak azonban más szénhidrátforrások, mint például a keményítőtartalmú zöldség, az édesburgonya, amelyeket ehelyett etethetünk a kutyákkal. A kutyaeledelek között a legnagyobb különbséget az összetevők minősége és arányai jelentik.

gabonamentes kutyatap


Az állatorvosok milyen gabonamentes tápot javasolnak?

Az állatorvosok jól tudják, hogy a kutyatáplálás kapcsán is sok téves információ kering a szénhidrátok táplálkozásban betöltött szerepéről és értékéről. A teljes kiőrlésű gabonák fontos tápanyagforrást biztosítanak a kutya számára. Többek között tartalmaznak B-vitaminokat, vasat, magnéziumot, szelént, szénhidrátokat az energiaellátáshoz, valamint rostokat az emésztés elősegítéséhez. Bizonyos esetekben indokolt lehet a gabonamentes táplálás. Fontos azonban, hogy ne tévesszük össze a gabonamentes eledelt a glutén-, esetleg szénhidrátmentes tápokkal.

Talán te is hallottad már, hogy a gabonamentes kutyatápok több húst tartalmaznak, mert ez ellensúlyozza a gabonafélék hiányát. Az igazság az, hogy a gabonamentes tápok nem csak húsból állnak, bár lehet, hogy nagyobb arányban tartalmaznak húst, mint más eledelek.

Ahogy fentebb is írtuk, a gabonafélék egy részét más szénhidrátokkal is helyettesítik. Akár gabonaalapú, akár gabona nélküli étrendet választasz Kedvencednek, mindig tartsd szem előtt, hogy a szénhidrátok fontosak az energia és az agyműködés szempontjából. A szénhidrátok ugyanis glükózt (energiát) biztosítanak az agy és a központi idegrendszer számára. Ezen kívül:

  • a szénhidrátok energiát biztosítanak, ami elengedhetetlen a túléléshez
  • kutyák és macskák nagyon hatékonyan emésztik és alakítják energiává a szénhidrátokat.

A kutyák és macskák hatékonyan emésztik és alakítják energiává a szénhidrátokat. BARF és gabonamentes etetésnél különösen fontos figyelni a szénhidrátok bevitelére. Kulcsfontosságú szerepet tölt be a szénhidrátok típusa, és az, hogy hogyan keverednek a fehérjékkel, zsírokkal, rostokkal.

Az összetett szénhidrátok fokozatos energiává alakulása és jól emészthetősége miatt hosszú távú energiaraktározást biztosítanak, ami elhízáshoz vezethet. Amikor a háziállatok esznek, a szénhidrátok, fehérjék és zsírok megemésztődnek és kisebb részekre bomlanak. Miután lebomlanak, ezek a részek különbözőképpen hatnak a vércukorszintre attól függően, hogy hogyan szívódnak fel és hogyan használja fel őket a szervezet. Az összetett szénhidrátokkal a kutyák általában kevesebb vércukorszint-emelkedést tapasztalnak, és tovább maradnak jóllakottak. Ez teszi az olyan összetett szénhidrátokat (pl. quinoa, barna rizs) kiváló összetevőkké a kutyák számára, különösen a rendkívül aktív kutyák számára, akik egész nap futnak, játszanak és dolgoznak.

Amikor gabona tartalmú kutyatápról beszélünk, akkor olyan eledelről van szó, ami az alábbi gabonaféléket tartalmazhatja:

  • búza
  • kukorica
  • rizs
  • rozs
  • árpa
  • szója.

gabonamentes kutyatáp 2

A gabonamentes és a gluténmentes nem szinonim kifejezések!

Ha Kedvencednek az állatorvos gabonamentes táplálást javasol, tudni kell különbséget tenni a két mentes eledel között.

A gluténmentes eledelek nem tartalmaznak gluténtartalmú gabonaféléket, például búzát, árpát és rozst, de ettől még tartalmazhatnak más gabonaféléket. A gabonamentes tápok lehetnek gluténmentesek.

Az eledelek összetevőiben lényeges eltérések lehetnek.

Miért jobb a gabonamentes táp, mint a normál?

Sokan azt gondolják, hogy a gabonamentes kutyatápok csak kiváló minőségű összetevőket tartalmaznak. Egyrészt ez nem feltétlenül igaz a száraz kutyatápok esetében, másrészt az előző állítás nem általánosítható a tápokkal kapcsolatban.
Nehéz lenne kijelenteni, hogy a gabonamentes kutyaeledel jobb, mint a többi, hiszen alapvetően a gabonafélék fontos tápanyagokat tartalmaznak. Bár a kutya eredetileg a farkastól származik, képes a gabonákból származó fehérjék lebontására. Így nem összehasonítható a gabonamentes eledel a gabona tartalmúval. A gabonamentes étrend alapvetően nem egy divatirányzat, hanem indokolt esetben ajánlott.

Ha elbizonytalanodtál abban, hogy jó minőségű eledelt kap-e kedvenced, nézd meg az összetevőit és a javasolt napi etetési mennyiséget! Ezek az információk minden csomagoláson, és a legtöbb webáruház leírásában is megtalálhatók.
A humán élelmiszergyártáshoz hasonlóan az állateledelek csomagolásán szereplő összetevők között a gyártók kötelessége első helyen feltüntetni azt, amiből a legtöbb van a termékben. Célszerű olyan tápot választanod, ami magas állati eredetű összetevőt tartalmaz. Legyen szó akár száraz, vagy konzerves nedves tápról, ha az összetétel leírásában az első számú összetevő állati eredetű, jó minőségű fehérjéből származik, akkor prémium eledelről beszélhetünk. Ilyen lehet például a friss pisztráng, bárány, vagy szárított/dehidratált húsok. Ha az összetevők között első helyen növényi eredetű fehérje található (pl. kukorica, kukoricaglutén, búza, búzaglutén), akkor a táp nagy részben ezeket tartalmazza, ami nem egy jó minőségű eledelre vall.

Fontos ezenkívül megvizsgálni azt is, hogy mekkora mennyiségű eledelt javasol a csomagolás. Esetenként egy nagy zsák kutyatáp drágának tűnhet, ám egy jó minőségű eledelből keveset kell adni Kedvencednek. Így tulajdonképpen a napi etetési költség napi egy kávé áránál is alacsonyabb lehet (a kutya testméretétől és érzékenységétől függően). Ez nem is olyan sok, igaz?

+1 tipp: a prémium márkákat könnyen felismered abból, hogy termékei megtalálhatók a kutyák minden korára lefedve. Épp úgy kapsz belőle puppy, junior, adult vagy kis- és nagytestű kutyáknak valót, de akár hipoallergén és direkt fajtákra szabott terméket is.

mikor kell gabonamentes kutyatáp

Mikor szükséges a gabonamentes táplálás?

Bizonyos helyzetekben az állatorvos gabonamentes, speciális étrendet javasolhat. Például olyan kutyák esetében, akiknél táplálékallergia gyanúja merül fel, kísérleti jelleggel gabonamentes étrendet javasolhat, hogy lássa, javulnak-e a tünetek (bőr viszketés, vakaródzás, fokozott szőrhullás). Fontos azonban felismerni, hogy nagyon kevés kutya allergiás a kutyatápokban található gabonafélékre. Ezt minden esetben allergiavizsálattal célszerű igazolni, így a Kedvenced számára megkeresheted az ideális eledelt is.

Jó tudni:

Az ételallergiák túlnyomó többsége az eledelben lévő fehérjeforrásra (hús) vonatkozik. Kutatások alapján tudhatjuk, hogy a kérődzők, ezen belül is a szarvasmarha eredetű fehérjeforrások a leggyakoribb allergének. Emellett még az alábbiak is gyakran okoznak a kutyáknak allergiás reakciókat:

  • marhahús
  • tej
  • búza
  • tyúktojás
  • csirkehús
  • birkahús és a szója

Létezik olyan laborvizsgálat, amelyből megállapítható, hogy mire allergiás a kutya, de alternatív megoldásként az eliminációs diéta is jó megoldás lehet arra, hogy kiderüljön, mire allergiás a kutya és mely étrend lesz számára a legmegfelelőbb.

Az eliminációs diéta lényege, hogy a gyaníthatóan allergiás tüneteket előidéző összetevőket kizárják az állat étrendjéből minimum 2 hónapra. Ha ezen feltételek betartásával a kutya eljutott a teljes tünetmentesség állapotáig, elkezdik apránként beiktatni az étrendjébe a gyanús ételeket. A megszokott táplálási szokásokhoz fokozatosan kell visszatérni, mert az elhagyásos fázis után egyes ételek újbóli fogyasztása heves allergiás reakcióval járhat. Ha kiderül, mi okozta az allergiás reakciót, a problémás összetevő könnyen kizárható az étrendből.

Pusztán egy gabonamentes tápra váltás nem képes teljesen tünetmentesíteni az allergiát, ha egyébként nem derítjük ki, milyen további tápanyag okoz problémát a kutyánál. Emiatt mielőtt gabonamentes eledelre váltasz, érdemes kivizsgálni a kutyát a fenti eljárással, hogy kiderüljön, mi okozza a tüneteket. Erre pedig első lépésként remek megoldás nyújthatnak a grain-free tápok, melyek nem tartalmaznak gabona eredetű fehérjéket.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.