Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kiskutya felszerelések
2023.03.29
15:55
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kiskutya felszerelések

A tökéletes kiskutya felszerelés – Útmutató az első lépésekhez

Ha úgy döntöttél, hogy kiskutyát fogadsz örökbe, és már csak pár nap választ el attól, hogy hazavidd őt, érdemes beszerezni pár dolgot, amire kedvencednek szüksége lesz. Betérve egy kisállat felszerelés boltba biztosan össze fogsz zavarodni a hatalmas választékból. Ezért dr. Zsigmond Gábor állatorvos és tapasztalt kutya gazdival összeállítottunk neked egy listát. Ennek ismeretében könnyebb dolgod lesz, és tudni fogod, hogy mi az, ami feltétlenül szükséges a kis jövevénynek. 

A kölyökkutya felszerelések fontossága

Egy kiskutya érkezése mindig nagy öröm és izgatottság, különösen akkor, ha eddig még nem volt kutyád. Most, hogy már csak néhány nap választ el attól, hogy hazavidd, ideje gondoskodnod az otthonod és új kiskedvenced biztonságáról, valamint a kutya kényelméről. 

A kutya lakásban tartásának feltétele a kutyabiztos otthon

A kölyökkutyák irtó kíváncsiak, ráadásul ösztönösen szeretnek rágni. Erre rátesz egy nagy lapáttal, hogy a kiskutyák fogváltásának időszakában még a normálisnál is többet rágnak. Nem csak cipőt, meg gumipapucsot! Olyan pusztítást képesek csinálni, amit egyelőre te még el sem tudsz képzelni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mielőtt kedvenced beköltözik otthonodba, tedd a lakást és (ha van) az udvart kutyabiztossá. Ehhez biztosan szükséged lesz olyan kábelvezetőkre, amik a telefon-, internet- és egyéb kábeleket elterelik, vagy el is rejtik a kutya útjából. Gondoskodj róla, hogy ne legyenek elérhető helyen számára veszélyes kábelek, vezetékek és olyan eszközök, amik veszélyes sérülést okozhatnak neki. Bármilyen olyan dologra gondolnod kell, amit, ha megrág és lenyel, fulladást, vagy bélelzáródást okozhat neki. 

Veszélyesek lehetnek még a lépcsők is. Egy kis kutya könnyen legurulhat, leeshet a lépcsőkről, vagy erkélyről. Amíg nem tudja kedvenced, hogy mit szabad és mit nem, mindenképpen érdemes ezeket a területeket elzárni előle egy biztonsági ajtóval. Ha ez megvan, jöhet az ő saját helyének kialakítása. 

A kutya etetése

A kölyökkutyák táplálásáról korábban már részletesen írtunk itt: Kölyökkutya etetése: ha azt akarod, hogy a kölyökkutyád egészséges legyen, akkor ezt olvasd el!

Ha a fenti cikket már olvastad, akkor bizonyára nem mondunk újat a kölyök kutyáknak szánt tápok kiválasztásának fontosságával. A kutyák kölyök korban fejlődnek a legtöbbet és ha ebben az időszakban megadod kedvencednek mindazt, amire a testének szüksége van, nagyon meg fogja hálálni. A megfelelő kutyatáp etetésével elkerülhetsz egy sor betegséget és fejlődési rendellenességet. Így tehát fontos, hogy még azelőtt tájékozódj a kutyatápok között, mielőtt kedvenced megérkezik. Attól a perctől kezdve ugyanis, ahogy átlépi otthonod küszöbét, neked kell gondoskodnod a táplálásáról is.

Hasznos, ha segítséget kérsz közvetlenül attól, akitől a kiskutya hozzád kerül. Legyen az tenyésztő, vagy a menhelyi vezető, biztosan jó tanácsokkal lát majd el. Ha őket nem tudod elérni, egy állatorvos is szívesen segít neked a táp választásában. Egy a fontos: semmiképpen se vegyél neki felkészületlenül csak valamilyen eledelt, hiszen akármelyik táp nem biztos, hogy megfelelő kedvenced számára. 

 kutyatál

Etető tálak

Talán az egyik legkisebb, ám igen fontos kiegészítő, amit be kell szerezned, az az etetőtál. Biztosíts kedvencednek egy állandó helyet, ahol a táljait megtalálja. Hasznos, ha a tálak strapabíró anyagból készültek és csúszásgátló megoldással rendelkeznek. 

Gondoskodj róla, hogy legyen számára mindig elérhető a friss, tiszta ivóvíz. Emellett pedig igyekezz őt korának és felnőttkori testméretének megfelelően, lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban etetni tiszta tányérjából. 

Jutalomfalat

A jutalomfalat különösen fontos szerepet tölt be egy kiskutya nevelésében, hiszen a pozitív megerősítéssel hihetetlen dolgokra képesek. Bizonyára már te is láttál olyan videót, ahol egy kutyával „Itt a piros, hol a piros”-t játszottak. Nos, ez nem véletlen, ugyanis a kutyák rengeteg dolgot képesek megtanulni, ha megfelelően vannak motiválva. 

Ha szeretnél egy igazán kedves, játékos és okos kiskutyát, akkor feltétlen olvasd el ezt a cikkünket: Kölyökkutya nevelése. Itt bővebben írtunk arról, hogy hogyan kell alkalmazni a jutalomfalatokat és mi mindent taníthatsz meg segítségével kedvencednek. Ráadásul arra is választ kaphatsz, hogy hogyan alkalmazd a jutalomfalatot és mi alapján válassz neki megfelelőt. 

Fekhely

Ahogy az embernek, úgy a kutyáknak is fontos, hogy legyen egy biztonságos és állandó fekhelye, ahol mindig meghúzhatja magát, amikor csak szeretné. Nem csupán pihenéskor, de akár betegségek átvészelésekor is fontos, hogy legyen egy helye, ahol nyugalomban lehet. Ha már az első naptól saját helyhez szoktatod őt, kis következetességgel nem lesz gondod arra, hogy olyan helyekre fekszik, ahová te nem szeretnéd. A „Kutyafekhely kisokos” című írásunkban minden fontosat megtalálsz a kutya fekhely megfelelő kiválasztásáról. 

Kiskutya alom: a pihenés és higiénia alapjai

Amikor kölyök korú kiskutya kerül a házhoz, ő még valószínűleg csak 8-10 hetes lehet. Ekkor még meg kell tanítani neki a szobatisztaság fortélyait, ha nem szeretnéd, hogy a lakásba piszkítson. Ahogy a „Kutyapelenka kisokos”-ban is írtuk, a helyhez szoktató kendőket tévesen kutyapelenkának is hívják. Hasonlóan működik, mint a macska alom, csak éppen a kutya jóeséllyel nem ebbe fog piszkítani élete végéig. Ha elég ügyesen alkalmazzátok, nem fog rászokni kedvenced. Ellenben segít abban, hogy amíg nincs meg minden oltása, vagy nem tudod kivinni naponta több alkalommal üríteni, ne okozzon gondot. A kutyák nagyon intelligens állatok, sok-sok pozitív megerősítéssel könnyen megtaníthatod neki, hova szabad a pisilés, és hová nem. Ebben nyújt segítséget a kutyapelus és kiegészítői. 

Ürülékgyűjtő zacskó és zacskótartó

A szobatisztaságra való nevelésnél fontos megemlítenünk, hogy minden város saját rendeletben szabályozza a közterületek tisztaságának megtartását. Ebbe pedig beletartozik a kutyák ürülékének felszedése is. A gazdiknak kutya kötelességük gondoskodni róla, hogy a kutyagumik a megfelelő gyűjtőládákba kerüljenek. Aki nem így tesz, az bírságra számíthat, és egyébként is hozzá tartozik a kulturált kutyatartáshoz. 

Ahhoz, hogy mindig legyen nálad erre a célra zacskó, egy ürülékgyűjtő zacskótartó jó szolgálatot tesz. Persze, kakizacsi nélkül mit sem ér ;) . 

Hogyan válasszuk ki az első fejlesztő és szórakoztató játékokat?

A kölyökkutyák természetüktől fogva kíváncsiak és nagyon játékosak. A kutyáknak készített játékok általában elég strapabíróak egy éppen fogat váltó kiskedvencnek. Amikor kedvenced még kicsi, érdemes apránként csak 1-2 darab játékkal felszerelkezni. Egyrészt jó, ha tudja, mi az övé és szabad rágni, és mi az, amit tilos. Másrészt pedig inkább ezeket rágja, mint a cipőidet, nem igaz? 

A játékok fogyóeszközök. Biztos lehetsz abban, hogy alkalmanként újat kell majd venni, mert elhagyjátok, vagy használhatatlanra rágja őket a kutyád. Elnyűhetetlen kutyajáték sajnos nem létezik! Ha csak egy kicsit is kiszakította, érdemes lecserélni, nehogy lenyeljen belőle egy darabot, vagy sérülést okozzon. 

Figyelj rá, hogy olyat vásárolj neki, ami kifejezetten kutyáknak készült (nincs rajta olyan rész, amit lenyelhet) és elég tartós ahhoz, hogy sokáig jó szolgálatot tegyen nálatok. 

Vannak kifejezetten olyan játékok, melyet a kölyök kutyáknak lettek gyártva. Ezek azért jobbak, mint a felnőtt kutyák játékai, mert a gyártók figyelembe vették a kiskutyák fogváltásának időszakát is. Ha kölyköknek szánt játékot vásárolsz, akkor biztos lehetsz abban, hogy nem lesz túl kemény ahhoz, hogy a fogak sérülését okozza. 

kutya hám

Nyakörv, hám és póráz

Akinek kutyája van, az biztos lehet benne, hogy kedvencét előbb utóbb sétáltatni is fogja. A kölyökkutyákat a lehető legkisebb korától kezdve érdemes rászoktatni a nyakörv és hám viselésére, és a pórázon, láb melletti sétára. 

A póráz és hám különbségéről, valamint a kutya sétáltatásáról korábban a „Kirándulás kutyával” című cikkünkben írtunk. Ebben gyakorlati tanácsokat is adunk a póráz és hám használatára vonatkozóan. 

Kiskutya kerítés: biztonság és határok kijelölése

Akár a kertben, vagy a lakásban szeretnéd kis kedvencedet biztonságban tudni, vásárolhatsz olyan karámokat, amivel elkeríthetsz neki egy biztonságos területet. Ezeket csak egy bizonyos korig tudod alkalmazni, mert idővel a saját súlyával fellökheti. Ám addig jó szolgálatot tehet, hogy megtanulja, mi a rend nálatok. 

Ha kedvenced kijárhat a kertbe, vagy ott is él, gondoskodj róla, hogy mindig legyen árnyékos terület, ahová elbújhat a tűző nap elől. Ez igaz akkor is, ha mozgatható karámmal kerítesz le neki egy területet, vagy kutyaháznak, kennelnek keresel megfelelő helyet. 

Nagyon fontos, hogy a karámok és kerítések fémből készüljenek, mert egy kutya minden más anyagból készült kerítésből ki tud szökni. 

Általános szabályt mondani nehéz arra, hogy milyen magas legyen egy kerítés. Egy kistestű kutya számára egy normál magasságú kerítés is megfelelő, ám egy nagytestű kutya akár egy 2 méteres kerítést is képes átugrani. Éppen ezért a kutyakennelek általában felülről is zártak.

kutya ház

Kutyaház, kennel

Erre csak akkor van szükség, ha kedvenced 100%-ban kinti kutya lesz. Kutyaház kapható hőszigetelt változatban, ami egyaránt véd a nyári melegtől és a téli hidegtől is. Ez kiváltképp hasznos egy szabad tartásban élő kutyusnak. 

Ahogy fentebb is írtuk, a kutya helyének kijelölésekor fontos szempont, hogy legyen lehetősége árnyékba vonulni, ha szükséges, és etető, valamint itató tálja is árnyékos helyen lehessen. 

Napjainkban szerencsére tilos a kutya láncon tartása ezért, ha nem szeretnénk, hogy az egész kert a kutya területe legyen, hasznos, ha egy kennellel kijelölünk számára egy területet. Nagysága a kutya testméretétől is függ, hiszen egy kisebb kutyának kisebb mozgástér is elegendő. Fontos, hogy a kennel ne az állandó helye legyen, de szívesen menjen oda, ha éppen vendégek érkeznek hozzád, vagy bármi egyéb okból el kell őt zárni egy kis időre. 

Kutyaszállító box: a biztonságos és kényelmes utazás titka

Előbb utóbb eljön az a pillanat, amikor valamiért autóval kell szállítanod kiskutyádat. Ez lehet egy állatorvosi látogatás miatt, vagy akár azért is, mert elviszed őt egy jót kirándulni. Akárhogy is, egy gazdinak nem csak a kedvence, de a saját biztonsága érdekében is gondoskodnia kell a kutya megfelelő szállításáról. 

Ehhez ma már kaphatók a kutya méretétől függően 

  • kistestű kutyáknak szánt műanyag szállító boxok, amiket a biztonsági övvel rögzíteni lehet,
  • közepes testű kutyáknál elegendő lehet egy hámra kapcsolható biztonsági öv és egy ülésvédő takaró,
  • nagyobb kutyáknál a kombi autóba szánt csomagtér elválasztó rácsok. 

A legprofibb megoldás a kifejezetten kutyáknak szánt, autóba való fém szállító boxok. 

Bármilyen szállítási módot is választasz a legfontosabb, hogy soha, semmilyen körülmények között ne hagyd kedvenced a nyári melegben zárt autóban. 

A különböző kistáskák és hasonló divatos szállítóeszközök egy kistestű kutya számára megfelelőek lehetnek, de sajnos nem olyan biztonságosak, mint egy műanyag szállító box. A táska jó lehet egy plázai shoppingoláshoz, ám tömegközlekedve, vagy autóval utazva nem nyújt kedvencednek megfelelő biztonságot. 

Szájkosár: mikor és hogyan használjuk?

A legjobb, ha már kölyök korban megismerteted kedvenceddel a szájkosarat, még akkor is, ha egyelőre nem tervezel vele tömegközlekedéssel utazni. Egy átlagos kutyatartó számára csak a tömegközlekedési eszközön van rá szükség, ám sosem tudhatod, mikor kellhet! 

Fontos, hogy olyan szájkosarat válassz neki, ami könnyű, kényelmes és amiben még ki tudja benne nyitni a száját. Ennek főleg nyáron van jelentősége, hiszen a kutyák lihegéssel, szájon át adják le a hőt. Így, ha a szájkosárban nem tudna lihegni, könnyen hőgutát kaphatna. 

Ha már kölyök korban megismeri a szájkosarat, nem lesz gond, ha egyszer váratlanul élesben is használnotok kell. Eleinte akár otthon, vagy a saját udvarotokon, esetleg 1-1 séta alkalmával is ráadhatod, hogy megszokja és ne ellenkezzen a viselésekor. 

Egyéb kiegészítők, amik jól jöhetnek

kutyaruha

Kutyaruha

Egy lakásban tartott, rövid szőrű kutyának 5°C alatt szüksége lehet kutyaruhára, mert ha nincs hozzászokva a nagy hideghez, fázhat a hűvösebb idők beköszöntével. 

Kutyasampon és törölköző

Még ha rendszeresen kutyakozmetikushoz is tervezed vinni kedvenced, célszerű tartani otthon egy kímélő kutyasampont, és egy saját törölközőt, amivel szükség esetén megtisztíthatod kedvenced tappancsát vagy szőrét. 

A kutya fürdetéséről itt olvashatsz bővebben: Kiskutya fürdetése

Fogtisztító eszközök

A kutyák nagyrészénél hasznos, ha kis korban hozzá szoktatod kedvenced a fog és szájápoláshoz, megelőzve a későbbi fogkövesedést. Ehhez hasznos tanácsokat találsz itt: Kutya fogkő kialakulása és eltávolítása

Felszerelésének karbantartása és tisztítása

Ahogy fentebb is írtuk, elnyűhetetlen kutyajáték és felszerelés nem létezik. Ahhoz, hogy minél tovább használhassatok 1-1 eszközt, karban kell tartani. A felszerelések természetétől függően a tisztításáról és higiénikus tartásáról általában a termékek csomagolásán olvashatsz. 

Fontos, hogy ha kedvenced a játékát csak egy kicsit is kiszakította, esetleg megsérült a kennel rácsa, vagy a kerítés, érdemes lecserélni (vagy megjavítani) nehogy sérülést okozzon. Balesetveszélyes lehet az elrongyolódott póráz és nyakörv, a sérült etető, itató tál is. Gondos gazdiként ellenőrizd nap, mint nap kutyád felszereléseit, hogy szükség esetén megóvhasd őt a kellemetlen balesetektől. 

Ha bármi olyan kérdésed lenne még, amire ebben a cikkben nem kaptál választ, írj nekünk a gazdi@grandopet.hu címre, vagy az „Állatorvos válaszol”-ba és kiegészítjük írásunkat. 

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.