Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kutya fogkő kialakulása és eltávolítása
2022.11.08
10:47
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kutya fogkő kialakulása és eltávolítása

Kutya fogkő kialakulása és eltávolítása


Éppúgy, ahogy az emberek körében, a kutyáknál is rendszeres problémát okoz a fogkövesedés. Ez nem csak a mi és háziasított kedvenceink „kiváltsága”, nem is úri hóbort, sajnos még a vadállatoknál és sok egyéb állatnál is előfordul. Szerencsére, ahogy nálunk embereknél, úgy kedvenceinknél is van lehetőség megelőzni a kialakulását. Ha kíváncsi vagy, mi is ez pontosan és hogyan lehet megszabadulni tőle, olvasd el cikkünket, mert az alábbi sorokban lerántjuk róla a leplet. 

Mi a kutya fogkő?

Legyen szó akár kutya, vagy emberi fogkőről, ez nem más, mint egy elmeszesedett lepedék réteg. A megevett táplálék, a környezetből bekerülő szennyeződések és a nyál együttesen egy lepedékréteget képez a fogak felületén. Amikor ez megkövesedett, már nem mosható le egy egyszerű fogmosással, állatorvosi beavatkozást igényel. 

Fogköves kutya

Miért káros?

A fogkő a fognyakon és a fogak felületén rakódik le és a kellemetlen szájszag a legkisebb kellemetlen tünet, amit okozhat. 

Ha nem tisztítjuk a fogakat rendszeresen, vagy nem adunk lehetőséget arra, hogy maguktól tisztuljanak, akkor a szennyeződések lerakódnak a fogakon. Ezek remek táptalajt képeznek a baktériumoknak. Ezen baktériumok jelenléte folyamatos gyulladást okoz a szervezetben. Ettől a gyulladástól a kutya nem lesz lázas és rossz közérzete sem. Ez egy olyan állandó gyulladás, amin az immunrendszer szinte némán, folyamatosan dolgozik. Ezért a szervezet védekezőképességét csökkenti. Az elhanyagolt fogkövesség nem csak folyamatos gyulladást eredményez a szervezetben! Súlyosabb esetben fájdalmas fogínygyulladást, fogágybetegséget, foglazulást és fogvesztést is okozhat.

Ahhoz, hogy kedvenced szilárd táplálékot tudjon fogyasztani, egészséges fogazatra van szüksége. A fájdalmas fogínygyulladás miatt nem szívesen rág, még ha éhes is lenne, inkább kerüli a száraz tápot. Ha már több fogát is elvesztette, könnyen rágható nedves eledelre kell váltani, hogy meg tudja enni táplálékát. 

Hogyan alakul ki a fogkő?

Nem csupán a lepedék a ludas. A nyálból és levegőből bejutó szennyeződések is segítik a fogkő képződést. A nem megfelelő szájhigiénia következtében kialakuló fogkő remek táptalaj a baktériumok számára. Ezek életműködésük során különböző sók válnak ki, amelyek lerakódása elmeszesedett lepedék formájában keserítik meg titkon kedvenced életét. 

Kialakulása a nem megfelelő szájhigiénia mellett a fajtadiszpozíciónak is köszönhető. Ez azt jelenti, hogy az embereknél is eltérő a fogak szerkezete és a fogkövesedésre való hajlam, úgy a különböző kutyafajtáknál is eltérő lehet. Jellemzően gyakrabban okoz problémát a fogkő a csivava, a yorki és pincsi fajtáknál, valamint a pofaszőrös és hosszú fejű kutyáknál is. 

Hogyan lehet diagnosztizálni?

A fogkövesség szemmel látható, orral érezhető. A kellemetlen szájszag mellett az elsárgult fogak, és a fogak között megjelenő sárgás-barnás elszíneződés egyértelműen fogkő jelenlétére utal. Ennek ellenére érdemes az éves állatorvosi látogatás során szakvéleményt kérni, nem szabad megvárni, míg elhatalmasodik a lerakódás kedvenced fogain.

Fogkő kialakulása kutyáknál

Mennyi idő alatt keletkezik a fogkő a kutya fogain?

Szerencsés esetben előfordulhat, hogy szinte sosem vesszük észre, de az arra hajlamos egyedeknél akár néhány hét után komoly fogkövesedés alakulhat ki. Egy átlagos kutya számára rendkívül nagy segítség lehet a kisállateledel és -felszerelés üzletekben kapható szájhigiéniás termékpaletta. Ezzel megelőzhető a fogkő kialakulása, de a már kialakult problémát nem szünteti meg.

Hogyan lehet eltávolítani a fogkövet?

Míg korábban különböző eszközökkel egyszerűen lepattintotta az állatorvos a fogakról a fogkövet, mára szerencsére sokkal modernebben módon tudják ezt megoldani. Szerencsére sem a gazdinak, sem a kiskedvenceknek nem kell tartaniuk a művelettől, hiszen nagyon kíméletes. Jó, ha tudod, ma már a kutyák számára is létezik ultrahangos fogkő eltávolítási módszer. A művelet során a kutyát elbódítják, és ultrahanggal finoman végig tisztítják az érintett területet. 

Ez a módszer:

  • dörzsölésmentes,
  • csendes és rezgésmentes
  • az ultrahang erejével nemcsak a fogak felületéről, hanem a fogíny alól is eltávolítja a lerakódást és a baktériumokat.

Ne várd meg, amíg elhatalmasodik a fogkövesedés kedvenced szájában! Mindamellett, hogy sok esetben már túl későn jutnak el a házikedvencek fogkőeltávolításra, a hónapokon át tartó fogkövesség szörnyű fájdalmat is okoz kedvencednek. Sokszor az elhanyagolt fogkövesség eredményeként az eltávolítás során a fogkővel együtt 1-2 fog is kihullik. Éppen ezért jó, ha tudod, hogy – ahogy a legtöbb betegség esetében is - a legfontosabb a megelőzés. 

Ultrahangos fogkő eltávolítás

Hogyan lehet megelőzni a fogkövesedést?

A válasz igen egyszerű: a lehetőségnek megfelelő szájhigiéniával és fogápolással. Nem szabad elfelejteni, hogy a fogkövesedésre való hajlam kutyánként eltérő. 

A leghatásosabb módszer az, ha az állat fogait megmossuk speciális, neki fejlesztett eszközökkel. Ha ezt a módszert választod, akkor érdemes kedvencedet már kölyökkorában hozzászoktatni a rendszeres fogtisztításhoz. Ezt érdemes akár a napi rutinba is beleépíteni. A rutinszerű cselekvés esetén kedvenced könnyebben alkalmazkodik majd ehhez a furcsa, számára idegen szokáshoz.

A kutyáknak való fogápolók és a jó minőségű, megfelelő szemcse nagyságú táp etetése sokat segíthet a megelőzésben. Ha a kutya megfelelő szemcseméretű tápot kap, akkor azt az evés során meg is rágja. Ez különösen előnyös, hiszen a rágással a száraztáp segít eltávolítani a lerakódásokat, így nem ad megfelelő táptalajt a kellemetlen baktériumok számára. 

A kisállateledel- és felszerelés üzletekben már számos kutyafogkefe és más szájhigiéniai eszköz, vagy rágóka kapható erre a célra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek a már meglévő fogkövet nem fogják feloldani, csakis a megelőzésre szolgálnak. 

A termékek sokasága elrettenthet, hiszen a piacon nagyon nagy a választék. Jó, ha tudod: a gazdik visszajelzése alapján az egyik leghatékonyabb termék a Plaqueoff Animal fogápoló por. Ez 100%-ban természetes, speciálisan kiválogatott tengeri algát tartalmaz. Érdekessége, hogy eredetileg humán használatra fejlesztették ki és embereken le is tesztelték. Kedvenced eledelébe keverve kis mennyiségben bizonyítottan az egyik legjobb természetes hatóanyag, ami segít megelőzni a fogkő kialakulását.

Ha bizonytalan lennél, vagy aggaszt kedvenced fogainak állapota, látogasd meg állatorvosotokat, vagy kérdezd a Grandopet szakértőit bizalommal!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.