Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kiskutya fürdetése
2023.03.03
14:13
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kiskutya fürdetése

Kiskutya fürdetése

A kiskutya fürdetése egyszerre lehet örömteli és kihívást jelentő feladat. Ahhoz, hogy kedvenced bundája mindig szép csillogó, egészséges és simogatni való legyen, nem árt, ha tisztában vagy néhány tisztálkodási szabállyal. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, hogyan könnyítheted meg a dolgod!

Általánosságban elmondható, hogy a kutyák fürdetéséhez az alábbi teendőkről kell tudnod:

  • Előkészületek: Mielőtt hozzálátnál, készítsd elő a fürdetéshez szükséges dolgokat. Ez fontos, hiszen a zökkenőmentes fürdetés elengedhetetlen része, hogy minden eszköz kéznél legyen. Egy kis kölyökkutya fürdetéséhez szükséged lehet egy kádra vagy zuhanyzóra, meleg vízre, kutyasamponra, egy törölközőre és egy kefére.
  • Víz hőmérséklete: Fontos, hogy a víz hőmérséklete ne legyen túl hideg vagy túl meleg. A legjobb, ha langyos vízzel fürdeted a kölyökkutyádat.
  • Samponos fürdetés: Mindig használj kutyasampont, és ne olyat, amint az embereknek szántak. Az emberi sampon irritálhatja a kiskutya bőrét, ráadásul, ha véletlenül kedvenced szemébe kerülne, komoly fájdalmat okozhatsz vele neki. A sampon adagolása azon múlik, hogy milyen méretű a kutya és mennyire koszos. Általában csak egy kis mennyiségű sampon szükséges ehhez. Egyes kutyasamponok koncentrátumok, ezért hígítani kell. Mielőtt a samponos fürdetés kezdetét venné, mindenképp olvasd el a csomagoláson feltüntetett útmutatót.
  • Állítsd bele a kedvenced a kádba, vagy zuhanytálcába, öblítsd át testét langyos vízzel úgy, hogy a víz ne érje el a kutyájának fülét és szemét. Ezzel a szennyeződés nagy részét el is távolítod. Vigyél fel egy kevés sampont a kutyád testére, és finoman masszírozd be.
  • Öblítsd le a kutya testét, hogy eltávolítsd a sampont.
  • Töröld szárazra: A kutya természeténél fogva a vizet lerázza magáról. Így ha nem szeretnél te is zuhanyozni, a lehető leggyorsabban burkold őt törölközőbe és töröld szárazra, vagy vonulj fedezékbe :D .

A kutyakozmetikákban gyakran láthatjuk, hogy szárítóberendezésekkel szárítják a kutyát. Fontos, hogy ez nem olyan, mint az otthon használatos hajszárító. A szőrzetet nem szabad forró levegővel szárítani, mert ez teljesen kiszárítja a szőrzetet, töredezni fog tőle, ráadásul a forró levegő kellemetlen érzést is okozhat számára. Csak akkor alkalmazz hajszárítót, ha lehetőséged van olyan készüléket használni, ami hideg levegős szárításra is alkalmas. 

A kutyák nagyrésze ösztönösen fél a hajszárító levegő fújásától, így kölyökkutyánál (főleg az első alkalommal) semmiképpen sem javasoljuk ezt. Hosszas szoktatás után jöhet csak számításba. Fürdetés után lehetőség szerint meleg, száraz helyen tartózkodjon, amíg meg nem szárad teljesen a bundája, ezzel is elkerülve az esetleges megfázás esélyét.

  • Keféld ki: Amikor kedvenced bundája megszáradt, keféld ki alaposan, hogy eltávolítsd a csomókat.

Kutya lerázza magáról a vizet

Tapasztalatlan gazdik azt gondolhatják, hogy a kutya élvezi, ha egy kellemes kád vízbe tesszük őket, ám ez nem így van. Ez a helyzet kifejezetten ijesztő lehet számára. Így barátságosabb neki, ha csak lezuhanyoztatod testét kellemes, langyos vízzel. 

Fontos megjegyezni, hogy nem szükséges gyakran fürdetni a kutyád. A túl gyakori fürdetést célszerű kerülni, mert kiszáríthatja a kutya bőrét, és eltávolíthatja a bőrt és szőrzetet védő faggyúréteget, amelyek segítenek megőrizni ezek az egészségét. A legtöbb kutyát elegendő havonta 1 vagy 2 alkalommal fürdetni attól függően, hogy mennyire koszolja össze magát. 

A kölyökkutya első fürdetése

A kölyökkutyák fürdetése nem nehéz feladat, de a megfelelő előkészületekkel és óvatossággal még könnyebbé teheted a folyamatot. Légy vele türelmes, és élvezd a fürdetés folyamatát a kiskutyáddal együtt, de ügyelj arra is, hogy a fürdetés az tisztálkodás és a fürdőszoba nem a játék helye. 

Ha a kölyökkutyád élete első fürdetését szeretnéd végezni, akkor a fentieken kívül még ezek az apróságok a segítségedre lehetnek:

  • A fürdőszoba előkészítésekor távolíts el minden olyan dolgot, ami veszélyes lehet a kiskutyádra, vagy amit a kutya könnyen összetörhet. Ügyelj arra is, hogy a kiskutya ne tudjon kijutni a fürdőszobából.
  • Kutyasampon választásnál lehetőség van kifejezetten kölyökkutyáknak készített kutyasamponokat vásárolni. Ebbe nem tesznek semmi olyan összetevőt, ami egy kiskutya esetében problémát okozhatna. Ez még kevésbé irritál, így, ha véletlenül kis kedvenced szájába kerül, sem lesz problémája.
  • Engedd meg, hogy a kiskutyád megszokja a vizet és a környezetet. Kezdd azzal, hogy beengeded a fürdőszobába, hogy körülnézhesse és szagolhassa a környezetet. Azután tedd be a kiskutyát a kádba, hogy lássa és megszokja a vizet.
  • Vigyázz a fej környékére: óvatosan mosd, és arra ügyelj, hogy a szembe, orrba vagy a fülbe ne kerüljön víz vagy sampon! A fülbe kerülő víz fülgyulladást okozhat, míg a szembe és orrba kerülve kellemetlen érzés lehet neki.
  • Ne hagyd magára a kiskutyádat a kádban, és segíts neki, hogy a fürdőzés nyugodt és örömteli legyen.
  • A fürdetés után jutalmazd meg őt egy csemegével, vagy játékkal, hogy pozitív élmény legyen a számára.

Kiskutya első fürdetése

Mikortól lehet fürdetni a kiskutyát?

Általánosságban véve a kölyökkutyák fürdetése akkor ajánlott, amikor szükség van rá. A kölyökkutyák bőre és szőrzete rendkívül érzékeny, így a túl gyakori fürdetés kiszáríthatja a bőrt és eltávolíthatja az egészséges faggyúréteget, amely szükséges a bőr és szőrzet egészségének fenntartásához.

Azonban, ha a kutyád koszos, és szüksége van fürdetésre, akkor általában 8-10 hetes kortól lehet próbálkozni a fürdetéssel. Az első időszakban csak a koszos részeket mosd le (lába, hasa alja), és ne arra törekedj, hogy a teljes testét megfürdesd. 

Fontos, hogy ellenőrizd az adott kutyafajtára vonatkozóan ajánlott fürdetési gyakoriságot, mivel a különböző fajtáknak eltérő szőrzete van, és ennek megfelelően eltérő gondozásra van szükségük. Ha bizonytalan vagy a fürdetési gyakorisággal kapcsolatban, kérj tanácsot egy állatorvostól vagy kutyakozmetikustól, aki segíthet a kölyökkutyád számára legmegfelelőbb gondozási rutin kialakításában.

Nagytestű kutya fürdetése

A kistestű kutyák fürdetése általában egyszerűbb, mivel kisebbek és könnyebbek, így könnyebben kezelhetők a fürdőkádban vagy zuhanyzóban. Nekik általában nincs szükségük olyan nagy mennyiségű samponra, mint a nagytestű kutyáknak, mivel a szőrzetük kevesebb területet fed le. 

A nagytestű kutyák fürdetése összetettebb lehet, mivel nehezebbek és nehezebben kezelhetők a fürdőkádban vagy zuhanyzóban. Nagyobb mennyiségű samponra lehet szükség a szőrzetük alapos tisztításához, és a szárítási folyamat is hosszabb időt vehet igénybe. Fontos, hogy a nagytestű kutyák bőrét és szőrzetét alaposan megmosd, és hogy minden részt megfelelően megtisztítsanak.

Minden esetben fontos, hogy az adott kutya fajtájának megfelelően történjen a fürdetés, és hogy figyelembe vegyük a kutya egyedi igényeit is. 

Lakásban tartott kutya fürdetése

A lakásban tartott és az udvaron élő kutya fürdetésének folyamata között nincs különbség, de ha kedvenced a lakásban él veled, normális elvárás, hogy gyakrabban fürdesd. Kedvencedet nem zavarja, ha piszkos, sáros, esetleg büdös a bundája, ám ez számodra, ha ő a bútoraidon, vagy netán veled alszik, kifejezetten kellemetlen lehet. 

Mikor kell a kiskutyát fürdetni

Kinti kutya fürdetése

Az udvarban tartott kutyákat télen alapvetően nem szükséges fürdetni. Sőt, lehetőség szerint csak a jó idő beállta után fürdessük. Esetükben fokozottan fontos, hogy bőrük és szőrzetük alkalmazkodott a kinti időjáráshoz, ezért nem tanácsos megzavarni a már kialakult védőréteget azzal, hogy lemossuk a meglévő faggyúréteget és kifésüljük a téli bunda egy részét. Itt inkább arra kell ügyelni, hogy az első meleg idő beköszöntével eltávolítsuk a kutya bundájából az elhalt szőrzetet, kifésüljük a csomókat és ha szükséges, lenyírjuk a bundáját. Vízzel fürdetni tehát csak akkor ajánlott, ha már megfelelő az időjárás ahhoz, hogy biztosan ne fázzon meg. 

Nagy melegben, az igazi nyári kánikulában egy kutyának nincs kellemesebb érzés egy kutya számára, amikor természetes vizekben úszhat, fürdőzhet, vagy játszhat a kerti locsolóval. Fontos azonban, hogy ekkor is ügyeljünk a víz hőmérsékletére, ami lehetőség szerint ne legyen sokkal hidegebb, mint a hőmérséklet, ne hűtse le túl hirtelen a kutya testét. 

Kutya fürdetés gyakoriság

A kutyák fürdetési gyakorisága függ a kutya fajtájától, az életkorától, az életmódjától és az egészségi állapotától. Általában azonban a kutyák nem igényelnek gyakori fürdetést, ráadásul ez kiszáríthatja a bőrüket és eltávolíthatja a kutya bundájából az egészséges faggyúréteget, amely szükséges a bőr és a szőrzet egészségének fenntartásához.

Átlagosan elegendő havonta 1-2 alkalommal, a tartásának megfelelően fürdetni. Természetesen, ahogy fentebb is írtuk, egy lakásban tartott kutya esetében ez lehet gyakoribb, hiszen ő folyamatosan együtt él velünk és szennyezettsége, vagy szaga kellemetlen lehet számunkra. Ha gyakran kell fürdetned kedvencedet ez miatt, akkor érdemes kifejezetten erre a célra fejlesztett kímélő kutyasampont használsz. 

Javasolt havonta egy alkalommal kutyakozmetikushoz látogatni, aki nem csak a fürdetést végzi el, de karban tartja a karmokat és a mancsokat, valamint kitisztítja a füleket és lenyírja a túl hosszúra nőtt szőrzetet is a gazdi kérésének vagy a fajtának megfelelően. 

Neked ajánljuk

Mire figyelj, ha kölyökkutya érkezik a családba? Hogyan legyen szobatiszta? Olvasd el blogcikkünket! 

Kölyökkutya érkezik a családba, most mit tegyek?

Most érkezik a legújabb családtag?

Tudj meg többet a kölyökkutya kezdőcsomagjainkról!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.