Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kirándulás kutyával: hogyan védd meg a kutyádat?
2022.09.06
09:56
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kirándulás kutyával: hogyan védd meg a kutyádat?

Kirándulás kutyával: hogyan védd meg a kutyádat a kullancsoktól, a sérülésektől?

Akinek kutyája van, az jól tudja, hogy az ősz és a tavasz mennyire izgalmas egy kutya számára. Ahogy az időjárás hűvösebbé válik, a kutyáknak egyre nagyobb kedvük lesz a szabadban játszani. A kirándulásokat kedvelő gazdiknak megnyílik a lehetőségek tárháza, hiszen a kutyabarát kirándulóhelyek csodás élményeket tartogatnak. 

Gazdi, ugye, tudod, hogy egy kirándulás mennyi veszélyt rejt kedvenced számára? Cikkünkben most ezekről olvashatsz. Érdemes elolvasnod, mert biztosan van benne olyan, amiről még kutyás berkekben is alig hallani!

Milyen kockázata van kutyával szabadba menni?

Az aktívabb kutyák imádnak a szabadban szaladgálni és játszani. Azokból az írásokból, melyek a kullancsok és egyéb külső élősködők veszélyeiről írnak, már akár Dunát is rekeszthetnénk. Bármennyire is unalmas már ez a téma, beszélnünk kell róla!

A kutyák képesek akár csak egy városi séta során is élősködőket összeszedni. Fontos, hogy egész évben gondoskodj kedvenced kullancs, bolha és szúnyogcsípés elleni védelméről.

A külső élősködők számos betegséget hordoznak. A kutyákra különösen veszélyes például a lepkeszúnyog csípése, ami szívférgességet terjeszt. A kullancs csípése Lyme-kórral, babesiosissal, anaplasmosisal és rickettsiosissal fenyegeti négylábú kedvenced. A kutya bolha csípése allergiás reakciókat válthat ki és féregfertőzést is okozhat. Bár, ha időben felfedezzük a tüneteket, a fertőzések többsége kezelhető, de a lehető legjobbat azzal teszed kedvenceddel, ha megelőzöd a bajt. 

Szeretnél bővebben olvasni az élősködők fajtáiról és a parazitás fertőzések tüneteiről? Olvasd el ezt a cikkünket is!  

Kullancs ellen kutyáknak léteznek ultrahangos távoltartó készülékek, természetes távoltartó szerek és hatóanyagokat tartalmazó parazita irtó készítmények is. 

Az ultrahangos távoltartó készülékek a kibocsátott magas frekvenciájú rezgéseknek köszönhetően tartják távol a kullancsokat és bolhákat. Teljesen vegyszermentes, ennek megfelelően bármilyen korú és fajtájú kutyáknak alkalmas és bármilyen egyéb készítménnyel kombinálható.

Érdekesség, hogy a Skudo Dog ultrahangos kullancs és bolhariasztót a Milánói Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai Tanszéke fejlesztette ki. 40 kHz-el, 2-3 méteres körzetben fejti ki hatását. Az újgenerációs készülékeken már ellenőrizhető a Skudo készülék működése is. Az aktiválástól számítva 10-12 hónapon át óvja kedvenced a kullancsoktól. 

Kiváló megoldás még a kullancs riasztó rácsepegtető oldat (spot-on), vagy nyakörv használata. Arról, hogy ezeknek milyen előnyeik és hátrányaik vannak, és hogyan válassz kedvencednek megfelelő készítményt, itt olvashatsz bővebben. 

Fontos, hogy ha már kullancs került a kutyába (vagy akár magunkba), azt mielőbb távolítsuk el egy csipesszel, vagy kullancs kiszedő kanállal. Nem kell megijedni, ha véletlenül beszakad a kullancs feje, fontosabb, hogy az eltávolítással ne várjunk órákat, vagy napokat! 

Kutyával kirándulni

Hogyan védekezz a méhek, darazsak ellen? 

A méhek és a darazsak főleg az ember számára okozhatnak gondokat, ám egy kutyának is veszélyesek, ha a fejét, vagy nyakát éri a csípés. Kutyával túrázni kicsit olyan, mint egy 3 éves gyermekkel. Mindent meg akarnak ismerni és mindent meg szeretnének szaglászni. Mivel a kutyák az orrukkal és a szájukkal próbálnak fogni, jellemzően az orr és a száj területét éri a csípés. 

A méhek és darazsak ellen nincs távoltartó készítmény, ám figyelmességgel megelőzheted, hogy kedvenced egy darázsfészekkel kezdjen ismerkedni. A legveszélyesebb a lódarázs, amiből 20-30 csípés akár halálos is lehet. Ezekkel főleg erdőkben találkozhattok, így különösen fontos a darázsfészkeket elkerülni.

Olykor előfordulhat, hogy nem sikerül megóvni a kutyát a csípéstől. A tévhitekkel ellentétben az ecetes borogatás és egyéb házi praktikák (pl. kalcium itatása) nem menti meg kedvenced életét, ha a csípés miatt fulladásveszélybe került. Ha a csípés elkezd dagadni, a legjobb, amit tehetsz, hogy azonnal állatorvoshoz viszed. Injekció beadásával a fájdalom és duzzadás csökken és kedvenced életben marad.  

Hogyan védd meg a kutyádat a szúnyogok ellen? 

A szúnyogok elsősorban nyáron, de tavasszal és ősszel is köztünk élnek, különösen a vízparti területeken. A lepkeszúnyog által terjesztett szívférgesség minden gazdi rémálma. A megelőzés különösen fontos, hiszen egyetlen csípés is megfertőzheti az állatot és ha nincs elég korán felfedezve a fertőzöttség, az a kutya életébe is kerülhet.

A legjobb, ha

  • felvértezed kedvenced szúnyog ellenes készítménnyel (spot-on, vagy nyakörv) és
  • évente elviszed kedvenced az állatorvoshoz szívférgesség szűrésre.

Hogyan kerüld el a kutya sérüléseit?

Még a legbiztonságosabbnak tűnő, kutyabarát helyek is tartogatnak veszélyeket. Elég, ha kedvenced a szaladgálás során felsérti bőrét vagy tappancsát, és kész a baj. Egy horzsolást elegendő fertőtleníteni, ám ha nagyobb, mélyebb a sérülés, a fertőzés elkerülése érdekében mielőbb állatorvoshoz kell vinni.  Az orvos szükség esetén kitisztítja, összevarrja és bekötözi a sérült testrészt. 

Mások sérüléseire is gondolnod kell!

Magyarországon kötelező a veszettség elleni oltás a kutyák számára, ami egyúttal chip beültetésével is jár. A chip, ha már van, legyen regisztrálva is! Ha elbizonytalanodnál ennek meglétéről, kérd állatorvosodat, hogy ellenőrizze és szükség esetén pótolja azt. Ha bármilyen adatod változna (lakcím, tulajdonos, elérhetőségek), fontos, hogy az állatorvos frissítse az adatokat. 

Ha kedvenced elkóborol, vagy megharapják, esetleg éppen ő harap meg mást, a chip-pel igazolhatod az állat oltottságát (ennek regisztrációja is az orvos feladata). A regisztrálás mellett hasznos, ha kedvenced nyakörvére azonosító bilétát helyezel a telefonszámoddal. Így, ha elkóborolna, könnyen azonosíthatják és visszakaphatod őt. 

Kutya sétáltatás láb mellett

Gyakorlati tanácsok kutyával történő kiránduláshoz

Főszabály, hogy ne menj olyan területre, ahol éppen vadászat zajlik. Ha egy kutya elkezd üldözni egy vadat, a vadász nem tudja felismerni kedvenced, és könnyen lelőheti. 

A kutya és a vadállatok találkozása vadászati idényen kívül is veszélyes, ráadásul a kutyás kirándulóhelyek is tartogathatnak meglepetéseket. Amennyire csak lehet, kerüld annak lehetőségét, hogy kedvenced vadakkal találkozzon. Bármennyire is igaz, hogy a kutya több, mint tízezer éve háziasított, a vadászösztön a vérében van.  Ha meglát egy nyulat, őzet, rókát és elkezdi üldözni, elveszíti fejét és a pillanat hevében – legyen bármennyire engedelmes – rendkívül nehéz leállítani. Egy ilyen helyzet kedvenced számára is veszélyes, hiszen a harcban ő is megsérülhet, vagy életét veszítheti. 

Az erdőkben többnyire táblák jelzik a vadászidényt, és erről az erdészetek honlapjaikon is kommunikálnak. Akár kutyával, akár anélkül túráznál, feltétlenül tájékozódj, mielőtt útnak indulsz!

Kevesen tudják, hogy a tömegközlekedési eszközökön előírás a szájkosár használata akkor is, ha egyébként kedvenced még sosem harapott meg senkit. 

Ahhoz, hogy egy kutyával kirándulni tudj, meg kell őt tanítani néhány szabályra. Ilyen például a láb melletti séta. Ennek megtanításához nyakörvre és pórázra van szükség. Ha már elég ügyes kedvenced, a nyakörvet lecserélheted hámra, a kényelmesebb mozgás érdekében. Ekkor már egy automata flexi póráz is remek választás lehet számára, mert ez akár 5-8 méterre is kihúzható és nagyobb szabadságot ad a kíváncsi kutya számára. 

A saját és kedvenced biztonsága érdekében csak akkor engedd el a pórázról kedvenced, ha ő már biztosan visszahívható, bármikor, bármilyen szituációban. Ha ezt nem sikerült még megtanulnia, csakis pórázzal sétáltasd.

A kirándulás során mindig legyen nálad játék, víz és jutalomfalat

A kutyás természetjárás nagyon izgalmas, de a kutyáknak egy idő után unalmas lehet a túra. Emiatt jó, ha van számára egy labda a táskád mélyén, amivel lefoglalhatja magát a kirándulás végéig. 

A természetes vizekben (állott vizek, pocsolyák) olyan kórokozók találhatóak, amelyek megbetegedést okozhatnak (legtöbbször hányást, hasmenést). Nyáron különösen fontos, de alapvetően mindig hasznos, hogy biztosíts nekik tiszta, friss ivóvizet. 

Ha az úton felenne valamit, vagy bele inna egy kis pocsolyába, a hazaérkezés után hasznos toxin kötő, hasmenés elleni készítménnyel kiegészíteni vacsoráját. Ez megelőzheti a napokig tartó betegeskedést. 

A kulturált kutyatartás részeként nem elhanyagolható az ürülékzacskók használata. Ugye, nálad is mindig van néhány? 

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.