Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Így válassz élősködők elleni szert kedvencednek
2022.04.05
09:04
Demkó Kata
Így válassz élősködők elleni szert kedvencednek

Így válassz élősködő elleni szert kedvencednek

Hazánkban még mindig elterjedt tévhit, hogy a külső élősködők ellen csak tavasszal és ősszel kell védekezni. A klímaváltozás miatt azonban egész évben fontos, hogy gondoskodjunk a kutyák és macskák védelméről. Ebben a cikkben azt szeretnénk megmutatni, hogy mire figyelj, ha kedvencednek külső élősködő elleni készítményt vásárolsz.

így válassz élősködő elleni szert

Nyakörv, vagy rácsepegtető oldat?

Nem mindegy, mit választasz! A bolha és kullancs elleni készítmények a kedvenced fajtája és mérete szerint is meghatározó lehet. Ugyanakkor éppen ennyire fontos tudnod, milyen problémát szeretnél megoldani vele. Sok készítmény csak megelőzésre alkalmas, míg mások a fertőzöttség kezelésére is.

Honnan lehet tudni, melyik készítmény mire alkalmazható?

Figyelj az összetevőkre!

Fontos figyelmesen elolvasni a célzásnak megfelelő termék dobozán lévő leírást és a használati utasítást. Olyan terméket válassz, aminek

  • hatóanyaga az emberre és állatra ártalmatlan,
  • biztonságosan alkalmazható,
  • kedvenced testtömegének megfelelő hatóanyag-tartalmú.

Élősködő elleni szerek összetevői

Ezekkel a hatóanyagokkal találkozhatsz:

Fipronil: külsőleges alkalmazást követően egyedülálló hatásmechanizmusa révén eloszlik a kiskedvenc teljes testfelületén. Megtalálható a bőr lipid alkotóelemeiben és a szőrtüszőkben. Folyamatosan szabadul fel, és a szőrtüszőkből és a bőrre, illetve a szőrzetre jutva hatása tartós és folyamatos. Rovarok és atkák ellen is hatásos, ezek központi idegrendszerében fejti ki hatását. Alkalmazható macskákon és kutyákon.

S-metoprén: nem csak az elő bolhát és kullancsot irtja, hanem a bolha petét és lárvát is. Rovarnövekedés-szabályozó, a rovarok fejlődési alakjainak rendellenes fejlődését és pusztulását okozza. Poloskák, csótányok és hangyák ellen is használják. Alkalmazható kutyán és macskán is.

Permetrin: A permetrin a szintetikus piretrinek (piretroidok) csoportjába tartozó rovarölő szer. Csak kutyákon alkalmazható, ugyanis a macskákra kifejezetten mérgező.
Imidakloprid: rovarokra ható idegméreg, ami bolha, kullancs, tetű és szúnyogok ellen is hatásos lehet.

Geraniol: rovarriasztó, repellens hatóanyag, ami természetes hatóanyagú, különböző növényekből, például a pálmarózsa olajból nyerhető ki. Biztonságosabb, mint az ölő hatású hatóanyagok, de hatékonyságban is elmarad tőlük, ezért inkább csak kiegészítő kezelésként alkalmazható más bolhairtó mellett.

Deltametrin: az egyik legyakrabban használt szúnyogirtó szer maláriafertőzött területeken. Idegrendszerre ható rovarölő hatású szer, ami számos kártevő (lepkefélék, egyenesszárnyúak, fedelesszárnyúak, kétszárnyúak, atkák) ellen hatásos. Alkalmazható a peték, a lárvák és a kifejlődött egyedek ellen is.

Dimetikon: a rovarirtó vegyszerek kíméletes alternatívája. A dimetikon (más néven polimetilsziloxán) egyfajta szilikon, ami a parazitákra fizikai úton hat. Ragacsos bevonatot képez az élősködőn, mely által blokkolja az ízületeiket. Hatékonyan használható bolhák, tetvek, kullancsok bármely életszakaszában – a tojásokra, lárvákra és felnőtt rovarokra egyaránt hat.

bolha és kullancs elleni készítmények

Bolha, kullancs elleni szerek összehasonlításban

Összehasonlítottunk néhány terméket, hogy könnyebben megtaláld a kedvenced számára legjobb megoldást:

Hatóanyag Fipronil Fipronil és S-metoprén (vagy S-methoprene) Permetrin és Imidakloprid Deltametrin és Permetrin Dimetikon Geraniol
Spot-on x x x - - x
Nyakörv - - - x x x
Bolha ellen x x x x x x

Kullancs ellen

x x x x - -
Tetű ellen - - x - - -
Szúnyog ellen - - x - - -
Lárva ellen - x - - - -
Pete ellen - x - - - -
Megelőzés x x x x x x
Kezelés x x - - x x
Kutyáknak x x x x x x
Macskáknak x x - - x x
Készítmények Frontline, Pestigon, SafePet, Fiproxil Frontline Combo, Pestigon Combo, Fiprex Duo Advantix, Ataxxa, Ex-Spot

Bobi nyakörv

Dog Vital/cat Vital nyakörv Dolly Natural spot-on, nyakörv, sampon, sray
Ár (teljes árak tekintetében, 1x-es kiszerelésben) 1.590-9.990 Ft 1.890-5.990 Ft 1.490-3.490 Ft

1.990 Ft

1.490-1.990 Ft

990-2.190 Ft

Ha kérdésed merült fel a bolha és kullancs elleni készítmények megválasztásával kapcsolatban, írj nekünk itt, és szakértőink hamarosan válaszolnak!

Hasznosnak találta cikkünket?
HÍREK / VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)

az újrarendelés gyakoriságát a kosár oldalon tudja megadni a kiválasztott termékek esetében