Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kutyafekhely kisokos
2022.11.04
14:51
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kutyafekhely kisokos

Kutyafekhely kisokos – minden, amit tudnod kell róla

Akinek van már kutyája, annak nem mondunk újat azzal, hogy szüksége lesz egy fekhelyre. Azoknak azonban, akik még csak tervezik a kutya örökbefogadását, számos kérdés felmerülhet ezzel kapcsolatban. Hogyan válassz megfelelő fekhelyet? Milyen a jó kutyaágy? Mikor kell tisztítani és mikre kell figyelni a kutya fekhelye kapcsán? Olvass tovább, mert ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kapsz most választ. 

Mikor kell a kutyának fekhely? 

Amikor egy kutya kerül a családba, már az első naptól kezdve fontos, hogy legyen saját helye. Az első időszak az új otthon megszokásáról szól. Akár kölyök, akár felnőtt kutyád lett, már a kezdetekkor érdemes kialakítani számára azt a biztonságos helyet, ami csakis az övé lesz. Kell, hogy legyen egy helye, ahol nyugalomban pihenhet.

Hogyan válasszak fekhelyet a kutyámnak? 

1. Testméret szerint

Az első és legfontosabb, hogy tudd: a fekhelyet jó esetben hosszú időre választod. Ennek tekintetében érdemes a kutya felnőttkori testméretéhez szabva választani méretet. Ha bizonytalan vagy annak kapcsán, hogy várhatóan mekkorára nő majd kedvenced, érdemes konzultálnod egy állatorvossal, aki jószerivel meg tudja ezt saccolni. Ez az információ nem csak a fekhely, hanem etetése szempontjából is fontos. 

Kutyafekhely kistestű kutyáknak

2. Funkció szerint

Ma már számos kutyafekhely közül választhatsz, a plédektől kezdve a fonott kosarakon át egészen a speciális hűtőmatracokig. Arról, hogy milyenek vannak még, itt olvashatsz bővebben. 

3. Tisztíthatóság szerint

Nagyon fontos szempont, hogy a fekhely legyen tisztítható. Hasznos, ha a huzat cserélhető és mosható. Egyesek viszolyognak attól, hogy ott mossák a fekhely huzatját, ahol a saját ruháikat is, ennek ellenére nem szabad elhanyagolni a tisztítását. Szerencsére ma már vannak olyan mosodák, ahol ennek mosását bevállalják. Sőt, akadnak speciális kutyamosodák is, ahol akár önkiszolgáló módon elvégezheted a tisztítást. Negyedévente egyszer egy alapos mosás erősen ajánlott. Ha bevállalod, hogy kedvenced fekhelyének tisztítását otthon végzed, hasznos, ha olyan állatbarát tisztítószert választasz ehhez, ami nem csak tisztít, de kedvencednek sem okoz semmilyen bőrirritációt. 

4. A kutya életkora szerint

Idősebb kutyák esetében nagy jelentősége van a fekhely vastagságnak és puhaságnak. Ebben a korban a kutyák jóval több időt töltenek pihenéssel, ezért olyan ágyat kell nekik biztosítani, ahol kényelmesen feküdhetnek akár órákon át.  A mozgásszervi problémák esetén például egy kényelmes, puha fekhely megóvja kedvenced a felfekvéstől. Erre az esetre ma már remek, memóriahabos fekhelyek kaphatók. 

Kutyafekhely felnőtt kutyáknak

Így óvd meg kutyád fekhelyének állapotát hosszútávon

A kutyafekhely nem csak kedvenced, de a bolhaszaporulat melegágya is. Elengedhetetlen, hogy kedvenced ágyát megóvd a bolháktól, hiszen, ha egyszer belekerül akkor hiába kezeled kutyád az élősködők ellen, ágya folyton visszafertőzi majd. A bolhásság pedig nem csak kellemetlen vakaródzást jelent, hanem az esetek nagyrészében bolhanyál által kiváltott súlyos allergiás reakciók is felléphetnek.

Elég egyetlen bolha az ágyba és kész a fertőzés

Ha kedvenced észrevétlenül behord fekhelyére egy egyszerű séta után néhány bolhát, képesek megszámlálhatatlan egyedből álló kolóniára szaporodni. Ha petéiket leszórták a megfelelő helyre, onnan táplálkozva tovább fejlődnek. 

Nem elég a kedvenced kezelése, a fekhelyet is bolhátlanítani kell

A megoldás: óvd kedvenced és környezetét is egyszerre. Egyes termékek képesek megakadályozni a fekhelyre kerülő bolhák szaporodását és kifejlődését is. Ezek általában spot-on-ok, vagyis rácsepegtető oldatok. Ezek nem örökéletűek, az oldatokat meghatározott időnként (általában havonta ismételve) kell csepegtetni kedvencedre a kívánt hatás érdekében.

Kutyafekhely

Ezt tedd, ha már bolhás lett a fekhely

A kifejlett bolhák a lakásban lévő populációnak csak az 5%-át teszik ki. A többi 95%-ot a pete, lárva és báb formájában jelenlévők teszik ki. Ezek alig észrevehetőek és képesek a szőnyegben, a padló repedéseiben, valamint a bútorokban is megbújni. Ez alapján érthető, hogy nem elég, ha kedvenceinket kezeljük valamilyen készítménnyel, hanem fontos a környezetet is parazita-mentesíteni. Elsősorban azokra a helyekre gondolj, ahol szívesen pihen kedvenced. 

Ilyen a:

  • fekhelye, ahol rendszerint alszik,
  • a kanapé, ahol együtt tévéztek,
  • a ruhái, amit minden nap ráadsz az őszi, téli időszakban,
  • a kedvenced plédjei,
  • az autóban lévő huzatvédő és még sorolhatnánk. 

Szóval, ha már behordta kedvenced a bolhákat, akkor bizony a legtöbb helyen, ahol kedvenced sokat pihen és megtalálhatók az ő kis bőrdarabkái, szőre, ott szükséges egy alapos tisztítás. 

Bolhátlanítás lépésről lépésre:

  1. Fürdesd meg kedvenced jó alaposan
  2. A fürdő után 24-48 órával később alkalmazz egy olyan bolhairtó készítményt, ami nem csak a kedvenceden öli meg a bolhákat, hanem a környezetében is megakadályozza a szaporodásukat.
  3. Jöhet a környezet bolhamentesítése
  • Alapos és mélyreható porszívózás,
  • Minden felület portalanítása a padló repedéseivel, a szőnyegekkel és a fekvő, valamint ülő felületekkel együtt. 

TIPP: a szőnyegeket, ha tudod, terítsd ki a napra, a megtelt porzsákot pedig dupla zacskóba csomagolva helyezd a kukába.

4. Forró vizes felmosás legalább 70-80°C -os vízzel

5. Parazitairtó kezelés: a lakásba került vérszívókat valószínűleg a takarítással még nem űzted ki, ezért utókezelésként még egy környezet spray-t is javaslunk. Ezzel befújva kedvenced fekhelyét, és az általa gyakran használt bútorokat, szőnyegeket végső csapást mérhetsz a kártevőkre. 

A gazdik között nem győzzük elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a bolha és egyéb élősködők elleni készítmények alkalmazása. Ha bármi kérdésed vagy kételyed felmerülne ezek alkalmazása kapcsán, kérdezd bátran állatorvosodat, vagy szakértőinket itt az oldalon

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.