Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Milyen kutyafekhelyet válassz?
2020.09.16
09:45
Milyen kutyafekhelyet válassz?

Milyen kutyafekhelyet válassz?

A kutyák nem a teljes életünk, de ők teszik teljessé az életünket. 

Roger Andrew Caras Groomer

Azt tudjuk, hogy a kutyák napjaik több mint felét alvással vagy legalábbis fekvéssel töltik. Éppen ezért fontos, hogy ezt hol és milyen körülmények között teszik. A kényelem mellett arról sem feledkezhetünk meg, hogy bizony a kutyánknak is szüksége van egy saját helyre, ami az övé és amiről ő is tudja, hogy az az övé. Ha van egy megszokott ágya, fekhelye, amit akár magunkkal is tudunk vinni, akkor egy utazást vagy esetleg egy költözést is könnyebben visel majd.

A kutya fekhelyének, fekhelyeinek megválasztása a kutya fajtájának jellegzetességeitől, az évszaktól/időjárástól, és többek között attól is függ, hogy kint, vagy bent tartózkodik-e általában.

A kutyafekhelyek kapcsán a kínálat elég szerteágazó, ezért nem mindenki számára könnyű a választás. Amellett, hogy nyilván olyan pihenőhelyet szeretnénk biztosítani a kedvencünknek, ami a lakás stílusába is illeszkedik és könnyen tisztántartható, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kutyánk igényeit sem. Néhány alapvető szempont átgondolása után azonban már könnyebben kezdhetünk neki a válogatásnak.

Az első lépések

 Kezdésként azt kell eldöntenünk, hogy mekkora kutyafekhelyre van szüksége a kedvencünknek. Szerencsére a fekhelyek nagy részénél lehetőségünk van több méret közül kiválasztani a megfelelőt. Ezt követően fontos szempont az is, hogy a kutyánknak már van-e megszokott helye, vagy igény szerint át akarjuk később még helyezni azt. Szóba jöhet persze az is, hogy egyszerre több lehetőséget is választunk a különböző helyiségekbe. Lehet például egy takarója a kanapén és egy-egy párnája a dolgozóban és a hálóban is. Arra azonban mindig figyeljünk, hogy adott helyiségben hol helyezzük el a pihenőhelyet, hogy azt a kedvencünk is szívesen használja. Ne legyen például zajos helyen, de a túlságosan hideg vagy meleg helyek sem előnyösek.

Fontos paraméterek

  • csúszásmentes alj,
  • könnyen levehető huzat,
  • mosható huzat,
  • puha párnázat.

Plédek, takarók

Egy jó minőségű pléd azért nagyon előnyös, mert oda helyezzük, ahova csak szeretnénk. Rakhatjuk a kanapéra, az ágy végébe vagy akár a földre is. Berakhatjuk az autóba, és kényelmesen magunkkal is tudjuk vinni szükség esetén. Könnyen tisztítható és áthelyezhető megoldást kínál.

A plédek és takarók jó szolgálatot tesznek, ha kirándulni indulunk, illetve letakarhatók velük otthonunknak azok a bútorai, ahol szívesen pihen a kutya.

Egyszerű párnázott fekhelyek

A plédekhez hasonlóan szintén nagy előnyük a mobilitás, a könnyű hordozhatóság valamint, a mérete sem köt minket túlságosan, hiszen ha nyújtózni támad kedve a kutyusunknak, akkor sem korlátozza. A tisztíthatóság szempontjából fontos, hogy jó minőségű párnát vásároljunk, amiről könnyen el tudjuk távolítani a borítást, bírja a rendszeres mosást és porszívózást, hiszen sem mi, sem a kutyánk nem fogja élvezni, ha koszos, kellemetlen szagú a fekhelye, vagy ha két havonta újat kell vásárolni.

A párnázott fekhelyek valóban kényelmesek, ám tisztántartásuk fokozott figyelmet igényel, a paraziták könnyen megtelepednek bennük, gyorsan átveszik a kellemetlen szagokat is. A mosás-karbantartás mellett idővel cserére szorulnak.

Műanyag- vagy fűzfa kosarak

Nagy előnyük, hogy könnyen tisztán és higiénikusan tarthatók. Egy mosható párnával vagy takaróval kellően kényelmessé tehetjük a kutyusunk számára. A fűzfa kosaraknál adott a szellőzés, de a műanyag kosarak esetében is figyelni kell arra, hogy legyenek rajta szellőző rések.

A fűzfavesszőből készült kosarak és fekhelyek természetes alapanyaga idővel elhasználódik, így ezeket sűrűbben kell cserélni, főleg, ha a kutyánk meg is rágcsálja a fekhelyet.

Azt is fontos szem előtt tartani, főleg ha nagytestű kutya számára vásároljuk, hogy megfelelő méretűt válasszunk, illetve, hogy a kosarat kényelmesen el tudjuk helyezni egy olyan helyen, ahol a kutyánk is szívesen pihen és nekünk sincs útban. Érdemes figyelembe venni azt a tényt, hogy egy kölyökkutya rengeteget rágcsál, így számukra a fűzfakosarak még nem ideálisak, biztonságosak, ezért nekik inkább műanyag kosarat válasszunk.

A különböző méretben kapható műanyag kosarak egyik legnagyobb előnye, hogy nemcsak tisztíthatók, de könynen fertőtleníthetők is egyben, ha szükséges.

Bebújós fekhelyek

Kistestű- vagy kölyökkutyák számára kitűnő választást jelentenek. A bújózsákok puha, meleg és kényelmes alvóhelyet biztosítanak, nem foglalnak sok helyet és könnyedén áthelyezhetőek. A moshatóság természetesen itt is kiemelt elvárás.

A bebújós fekhelyek a kistermetű kutya számára nemcsak alvóhelyként szolgálnak, de biztonságos menedékként is, ami szükség esetén oldja a kutya feszültségét, idegességét.

Nagy melegekbe

Ha nagyon meleg van, jól esik egy kis hűsítő árnyék. Ezzel azonban nem csak mi emberek vagyunk így, hanem a kisállataink is. A hűtőmatracokat pontosan ezért találták ki. Egyszerűen csak elhelyezzük egy árnyékos, hűvös helyre, és még előzetes hűtésre sincs szükség, és már kényelembe is veheti a kedvencünk. Használhatjuk ágybetétként, vagy akár alátétként is.

A nyári meleg főleg a kutyákat sem kíméli, kánikula idején a szabadban tartott kutyának - vagy amikor kutyával utazunk - szüksége lehet egy hűtőmatrac támogatására is.

Reméljük, hogy sikerült néhány hasznos támpontot adnunk a gazdiknak, leendő gazdiknak ahhoz, hogy a kutyusuk számára megfelelő, kényelmes és komfortos fekhelyet, választhassanak alváshoz, illetve pihenéshez egyaránt.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.