Loading...
Ingyenes házhozszállítás

BORDER COLLIE

Border Collie

A legokosabb juhászkutya: border collie

A border collie egyesek szerint a világ legokosabb kutyája. Értelmes, igényes és tanulékony fajta.

Tudj meg róla mindent fajtaleírásunkból!

Tartalomjegyzék

1. A border collie története: a legjobb juhászkutya a vidéken

2. Külső jellemzői

3. Nemcsak a legszorgalmasabb, de a legokosabb juhászkutya: a border collie jelleme

4. A border collie ápolása és etetése

5. Agilis és energikus kutya: a border collie egészsége és jellemző betegségei

6. Kinek ajánlott a tartása?

A border collie egyesek szerint a világ legokosabb kutyája. Nem véletlenül gondolják így, hiszen értelmes és tanulékony fajta, amely kimagasló intelligenciával rendelkezik.


Valósággal munkára teremtették, ettől függetlenül azonban a hétköznapokban is remek társ. A border collie ugyanis nemcsak szófogadó, de rendkívül barátságos fajta is egyben, amely más háziállatokkal és a gyerekekkel is remekül kijön.


Fajtaleírásunkból megtudhatod azt, kinek és milyen körülmények közt ajánlott a border colie tartása, de a fajta történetébe és egyéb érdekességekbe is nyerhetsz némi bepillantást!

Boldog border collie

A border collie története: a legjobb juhászkutya a vidéken


A border collie neve – mint sok más kutyafajta esetében – már önmagában is utal a származásra. Az angol „border” (azaz „határ”) szó ugyanis a fajta nevében az Anglia és Skócia közötti határvidékre utal. Ezen a területen rengeteg farmer élt, akiknek a nyáj terelése céljából megbízható juhászkutyákra volt szüksége.


A fajtáról először John Caius tett említést 1576-os könyvében, ekkor még nem border collie-ként emlegetve. Egy okos és munkaszerető kutyaként mutatta be, amely képes úgy összetartani a nyájat, mint ahogyan egyetlen másik kutyafajta sem képes. A border collie-k célirányos tenyésztése viszont csak a 19. század végén kezdődött el.


A fajta ősatyjának egy 1893-ban született, Old Hemp névre keresztelt juhászkutya tekinthető. Old Hemp a legjobb juhászkutyák számára rendezett versenyeken rendszeresen kiemelkedő eredményeket ért el. Ennek köszönhetően vált a legkeresettebb tenyészkanná, és élete során több mint 200 utódot nemzett. Rengeteg mai border collie vérvonala vezethető vissza hozzá.


A többi collie-fajtától megkülönböztető border collie nevet 1915-ben használták először. Az FCI (Fédération Cynoloqique Internationale) pedig 1976-ban állította fel a standardod. Ez már a külső jegyei alapján a border collie-t hivatalos fajtakánt is elismeri.


Külső jellemzői


A border collie közepes termetű pásztorkutya. Izmos, atlétikus és arányos testalkattal rendelkezik. Mozgása gyors, ruganyos és dinamikus. Jellemzően barátságos, meleg tekintetéről szinte azonnal felismerhető. Ez a tekintet főként a gazdáját illeti, ha ugyanis állat kerül a felügyelete alá, ábrázata merevvé és szigorúvá válik. Munkáját ugyanis mindig maximális odafigyeléssel végzi.


A kan border collie marmagassága 48 és 55 cm között mozog. A szuka kutyák ennél általában valamivel kisebbek. Az állat súlya ideális esetben 13 és 22 kg közötti, azonban fontos, hogy ennek mindig arányban kell lennie a testével.


Fajtastandard szerint két különböző változatban, középhosszú és nem teljesen rövid bundával fordulhatnak elő. A közép hosszú szőrváltozatnál a dús szőrzet úgynevezett sörényt, nadrágot és zászlókat képez. A fedőszőr és az aljszőrzet mindkét változat esetében sűrű. Ez védelmet nyújt a kutya számára az időjárás viszontagságaival és az élősködőkkel szemben is.


Jellemzően a fekete-fehér színvariációjáról ismert, azonban az FCI által több szín is elfogadott. Fontos viszont tudni, hogy a fehér a bunda színében egyik esetben sem dominálhat. A border collie orra a szőrzet színének megfelelően fekete, barna vagy akár palaszürke színű is lehet.

border collie kislány


Nemcsak a legszorgalmasabb, de a legokosabb juhászkutya: a border collie jelleme


A border collie igazi, munkára termett kutya. Valódi szakterülete a juhnyájak őrzése. Rendkívül kitartó, buzgó fajta, amely imád megfelelni gazdájának. Munkakedve mellett pedig lenyűgöző intelligenciája az, ami alkalmassá teszi arra, hogy egy rengeteg egyedből álló nyájat is képes legyen kordában tartani. Nagyon önálló, azonban jól nevelhető és együttműködő fajta, amely a megfelelő odafigyelés mellett szófogadó és ragaszkodó társ.


Napjainkban természetesen a border collie nem kizárólag juhászkutyaként tartott fajta. Sokan tartják házikedvencként is, hiszen egy rendkívül barátságos és lojális kutyáról beszélünk. Azt azonban fontos tudni, hogy ha border collie-t szeretnénk tartani, gondoskodni kell a megfelelő nevelésről. Illetve arról, hogy a kutya munka iránti vágyát is rendszeresen kielégítsük. Itt azonban nemcsak a sok mozgásra, futkározásra kell gondolnunk, hanem szellemi tevékenységek, játékok, feladatok elvégzésére is.


Összességében elmondható ugyanis, hogy a fajta számára a testi és a szellemi elfoglaltság egyaránt fontos. Azok a border collie-k pedig, akiket nem állítanak elég elvárás elé, viselkedésbeli zavarokat mutathatnak. Rendetlenek lehetnek, őrzésre és terelésre való hajlamaikat pedig sokszor gyerekeken vagy akár autókon is kiélhetik. Utóbbi sajnos akár végzetes következményekkel is járhat.


A megfelelő gazdi mellet azonban rendkívül jó házikedvenc válhat a border collie-ból. Nemcsak a fajtársaival, de akár macskákkal és más háziállatokkal, valamint a gyerekekkel is jól kijön. Utóbbi esetben viszont fontos, hogy ne csak a kutyát fegyelmezzük, hanem a gyerekeknek is megtanítsuk, hogy az újdonsült családtag egyáltalán nem tipikus „öleb”.

border collie kölyök


A border collie ápolása és etetése


Fontos tudni, hogy a border collie rendkívül igényes kutyafajta. A sűrű fedő- és aljszőrzet miatt a border collie bundája rendszeres ápolást, törődést igényel. Hetente egyszer ajánlott átfésülni, fokozottan ügyelve a fültő, hónalj és a comb belső felületére. Itt ugyanis a bunda könnyen összecsomósodhat, a hám használata miatt is. A szőrzet rendszeres átfésülése abban is segít, hogy megszabaduljunk a sűrű bundában esetlegesen megbújó kártevőktől is.


A bunda ápolása mellett pedig a rendszeres szemtörlésről, fültisztításról, fürdetésről és karomvágásról sem szabad megfeledkezni. Ilyen módon elkerülhetők a különböző fertőzések is. A megfelelő ápolás érdekében lényeges, hogy a megfelelő kiegészítőket is időben beszerezzük.


A border collie táplálása során fontos, hogy megfelelően fehérjedús kutyatáppal etessük. A legfontosabb fehérjeforrás ebben az esetben természetesen a hús. Így lehetőleg olyan kutyatápot válasszunk, amely minél magasabb százalékban tartalmaz húst. A gabonával dúsított, gyenge minőségű tápokat – csakúgy, mint minden más kutyafajta esetében – kerüljük. Ezek ugyanis nem biztosítják a megfelelő energiát, illetve az egészséges mindennapokhoz szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat sem.


Abban az esetben, ha a kutyát nyers hússal etetjük, fontos, hogy az étlapon némi zöldség is szerepeljen. Lényeges továbbá, hogy a megfelelő táplálásához omega-3-zsírsavakat tartalmazó olajokra is szükség van. Ebből a célból a legjobb választás a lazacolaj. A szőr egészséges csillogásának megőrzésében pedig a nyers tojás is segíthet. A megfelelően komplex kutyatáp azonban minden szükséges tápanyagot biztosít, amelyre egy border collie szervezetének szüksége lehet mind az egészség, mind pedig a szépség megőrzése szempontjából.


Agilis és energikus kutya: a border collie egészsége és jellemző betegségei


A border collie egy igazán egészéges kutyafajta, amely kevés, rá jellemző betegséggel rendelkezik. Izmolt felépítése és energikus természete ellenére is előfordulhat azonban néhány olyan betegség, melyekre érdemes odafigyelni.


Gyakori probléma például az úgynevezett MDR1-defekt, amely különböző gyógyszerekkel szembeni túlérzékenységhez vezet. De problémát okozhatnak az örökletes szembetegségek is, például a progresszív retina atrófia (PRA) vagy a collie szem anomália (CEA). De a fajta hajlamos lehet a canine ceroid- lipofuscinosis (CL) anyagcserezavarra vagy a TNS (Trapped Neutrophil Syndrom e) csontvelőbetegségre is. A border collie ezen kívül más kutyafajtákhoz hasonlóan könyök- és csípődiszpláziától vagy epilepsziától is szenvedhet.


Fontos megjegyezni, hogy az örökletes betegségek általában elkerülhetők abban az esetben, ha a border collie kölyökkutyát megbízható tenyésztőtől vásároljuk. Olyantól, aki a szükséges papírokkal tudja igazolni a felmenők egészségügyi állapotát és a megfelelő referenciákkal is rendelkezik.

Border-collie


Kinek ajánlott a tartása?


Összességében elmondható, hogy a border collie olyan kutyafajta, amely kezdő kutyatartóknak kevésbé ajánlott. Rendkívül intelligens és jól nevelhető. Intelligenciájából fakadóan azonban a nevelési hibákat is hamar felismeri és saját hasznára fordítja azokat. Éppen ezért a fajta leginkább tapasztalt kutyatulajdonosoknak ajánlott.


Fontos szem előtt tartani, hogy a border collie komoly szellemi és fizikai igénybevételt kedvelő fajta. Abban az esetben pedig, ha ezt nem tudjuk kielégíteni, az az alapvetően kiegyensúlyozott személyiségű kutyánál viselkedési zavarokhoz vezet. Nagy mozgásigényének köszönhetően a lakásban való tartást mindenképp érdemes kerülni.


Abban az esetben azonban, ha elegendő figyelmet fordítunk a nevelésre, a border collie remek társ lehet, nem csupán egyedülállók, de akár családosok számára is. Hiszen, mint ahogy ezt már fentebb is említettük, a megfelelő körülmények közt más háziállatokkal és gyerekekkel is képes nagyon jól kijönni.

Vissza a kutya fajtaleírásokhoz >>

 

Most érkezik a legújabb családtag?

Tudj meg többet a kölyökkutya kezdőcsomagjainkról!

Méret
Jellemzők
Egészség
Gyerekbarát
Harapásra való hajlam
Házőrző képesség
Hízásra való hajlam
Intelligencia
Játékosság
Képesség, hogy otthon maradjon egyedül egész nap
Képezhetőség
Lakásban tartható
Macskabarát
Megfelelő első kutyának
Szökésre való hajlam
Szőrhullás mértéke
Ugatásra való hajlam
Kapcsolódó blogok
Kutyaútlevél 2024: kötelező információk gazdiknak
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2024.05.14. 16:17
Kutyaútlevél 2024: kötelező információk gazdiknak

Kutyáddal külföldre utaznál? Útlevél nélkül sehová! Cikkünkből most minden fontos kérdést megtudhatsz a kutya útlevélről, hogy zökkenőmentes legyen az utazás.

Hőguta kutyáknál: tünetek és megelőzés
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2024.05.14. 15:36
Hőguta kutyáknál: tünetek és megelőzés

Nem lehet eleget beszélni róla, hiszen kedvencednek akár az életébe is kerülhet a hőguta. Mik a tünetei a hőgutának és mire figyelj? Hogyan előzheted meg? Olvasd el cikkünket!

Kutya bűzmirigy: minden, amit tudnod kell a bűzmirigyről
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2024.05.02. 11:18
Kutya bűzmirigy: minden, amit tudnod kell a bűzmirigyről

Mi az a bűzmirigy és miért kell rá figyelni? Honnan tudhatod, ha a kutya bűzmirigy begyulladt? Mivel előzhető meg a bűzmirigy gyulladás? Többek közt ezekre a kérdésekre adunk most választ!

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.