Loading...
Ingyenes házhozszállítás

AMERIKAI STAFFORDSHIRE TERRIER (AMSTAFF)

Amerikai staffordshire terrier (amstaff)

 

A marcona külső érző szívet takar: amerikai staffordshire terrier (amstaff) fajtaleírás

Az amerikai staffordshire terrier amstaff (amstaff) az egyik legmegosztóbb kutyafajta. A megfelelő gazdi mellett azonban az egyik legjobb családtag lehet.

Fajtaleírásunkból mindent megtudhatsz azzal kapcsolatban, mikor lehet számodra jó házikedvenc.

Tartalomjegyzék

1. Amerikai staffordshire terrier (amstaff): a fajta története

2. Robosztus testfelépítés, erélyes kisugárzás: az amerikai staffordshire terrier megjelenése

3. A harcias külső, barátságos habitus

4. Kinek ajánlott a tartása?

Az amerikai staffordshire terrier olyan kutyafajta, mellyel kapcsolatban megoszlik az emberek megítélése. Bizonyos országokban veszélyes harcikutyaként tartják számon, tartása pedig szigorú követelményekhez , szabályokhoz, engedélyekhez és ellenőrzésekhez kötött. Máshol azonban az egyik legnépszerűbb házi kedvenc, hiszen igazán családcentrikus természetű fajta. Nagy-Britanniában például gyakran a gyerekvigyázást is rá merik bízni, a megfelelő körülmények közt tartva és jól nevelve ugyanis egy igazán szelíd, szeretnivaló kedvenc.


Sokan állást foglalnak az amstaffok „harci kutya” és a család kedvence megítélésében, de mint ahogy a mondás is tartja, amilyen a kutya, olyan a gazdája.


Ha jó nevelést kap, abban az esetben hűséges társ, jó házőrző, igazi családtag. Most megmutatjuk azt, kinek és milyen körülmények közt lehet egy amerikai staffordshire terrier igazán jó társ a mindennapok során.

amerikai staffordshire terrier


Amerikai staffordshire terrier (amstaff): a fajta története


Az amerikai staffordshire terrier Angliából származó kutyafaja, melyet már a XIX. század elején harci kutyaként tartottak számon. Masszív testfelépítésüknek és hatalmas erejüknek köszönhetően eleinte bikák ellen harcoltak, 1835-ben azonban az állatvédelmi törvény beiktatásának köszönhetően ezek a viadalok megszűntek. A kutyák azonban saját fajtársaikkal továbbra is összecsaptak, hiszen a kutyaviadalokat könnyebben el lehetett rejteni a hatóságok vigyázó szeme elől.


Annak érdekében, hogy a harcikutyák fürgébbek legyenek, a bulldogokat terrierekkel kezdték keresztezni. Bizonyos források szerint a bulldogot a white english terrierrel vagy a black and tan terrierrel keresztezték, hogy létrehozzák a Stafford városáról elnevezett staffordshire terriert. Más szakértők szerint a fox terriert használhatták e cél eléréséhez. Ami biztos, hogy a fajtában a bulldog ereje a terrierek élénkségével, kitartásával és intelligenciájával párosul.


Az amstaff, habár Angliából származik, kitenyésztése amerikai sikertörténet. A fajátnak ugyanis fontos szerepe volt az Angliából érkező telepesek sikerének elérésében és az ország felépítéseben. A staffordshire terrierek őseit a farmokon alkalmazták általános feladatok ellátására. De a kitenyésztés során a telepesek szeme előtt célként ott lebegett a munkabírása mellett a gazdája iránti hűségéről, szeretetteljes és intelligens jelleméről híres fajta megalkotása is.


A gondos keresztezés a XX. század elejére hozta meg az eredményét. Ekkorra sikerült egy nagy teherbírású, masszív fajta kitenyésztése. Az első amstaffok remek területvédő kutyának bizonyultak, ennek köszönhetően pedig hamar sikerült nagy népszerűségre szert tenniük. Jó természetüknek és intelligenciájuknak köszönhetően pedig az őrzőkutyákból hamar felkapott házikedvenc vált.


Idővel a fajta személyisége jóval kiegyensúlyozottabb lett. Az amerikai staffordshire terrier igazán emberszerető, barátságos kutya lett. Ezért a tenyésztők úgy döntöttek, el kell határolni a harcok során edződött ősöktől és különválasztani a fajtát a harcikutyaként ismert pit bull terriertől. A fajta hivatalos standardjét az American Kennel Club 1936-ban ismerte el.

Az amerikai staffordshire terrier


Robosztus testfelépítés, erélyes kisugárzás: az amerikai staffordshire terrier megjelenése


Az amerikai staffordshire terrier izmos, kompakt testfelépítésű kutya. Vállmagassága átlagosan 43-48 cm, súlya pedig nemenként változó. A nőstényeké 18-23 kg, míg a kanoké 20-25 kg is lehet . Robosztus testalkatáról, vaskos nyakáról és bikaszerű fejéről szinte azonnal felismerhető. Sötét szemek és általában félig felfelé álló fülek jellemzik. A lelógó fül a fajta esetében nemkívánatos jelenség. Korábban jellemző jelenség volt a fülek megcsonkítása, ez azonban manapság már a legtöbb európai országban állatvédelmi szempontból tiltott. Így már szerencsére csökkenő számban van a vágott fülű és farkú egyedek száma.


Szőrzete rövid, csillogó és tömör. Túl nagy törődést nem igényel. Hetente egyszer elég átnéznünk a bundáját az esetlegesen megbújó kullancsok, sérülések vagy piszok miatt. Túlságosan nagy vedlés sem jellemző rá. A szőrzet szinte minden színárnyalatban fellelhető. A hiányzó orr-pigmentáció, a dobermannok esetében jellemző fekete-drapp szín, illetve a fehér szín magas részaránya nemkívánatos jellemzőnek tekinthetők a fajta esetében. Utóbbi gyakran genetikailag meghatározott süketséggel is együtt járhat.

amerikai staffordshire bullterrier


A harcias külső, barátságos habitus


Az staffordshire terrierre marcona külseje miatt továbbra is sokan gondolnak harcikutyaként. Az első benyomás azonban megtévesztő lehet. Habár alapvetően az amerikai staffordshire terrier jól alkalmazható őrkutyának, egyáltalán nem agresszív fajtáról beszélünk.


Egy különösen barátságos, emberszerető és társaságkedvelő kutyafajta, mely nagyon jó családi kedvenc lehet. Ennek egyik legfőbb oka, hogy nagyon kötődik a családjához és különösen szereti a gyerekeket. Olyannyira, hogy a tengerentúlon közkedvelt gyermek felvigyázó kutyáknak számítanak.


Békés természetét a harapási statisztikák is igazolják. Ezek szerint a korábban harcikutyaként tenyésztett fajta majdnem annyira békés, mint az egyik legjámborabbnak tartott fajta, a golden retriever. Éppen ezért természetéből fakadóan az amstaffot gyakran használják különböző ápolási intézményekben úgynevezett szociális kutyaként is. Mindezt emberszerető, nyugodt és játékos természetének köszönhetően. De kitartása és erős testfelépítése miatt kiváló mentőkutya is válhat belőle.


Ritkán ugat, csendes házikedvenc. Azonban összességében elmondható, hogy az amerikai staffordshire terrier egy aktív, dinamikus négylábú. Szeret mozogni, éppen ezért fontos, hogy biztosítsuk számára a mindennapos, megfelelő aktivitás lehetőségét.


Az amstaff lehetséges betegségei és megfelelő táplálása


Az staffordshire terrier alapvetően robosztus, egészséges kutya. Mint ahogy a legtöbb kutyafajta esetében, nála is akadnak olyan egészségügyi problémák, melyekre esetlegesen érzékenyebb lehet.


Előfordulhatnak például különböző allergia formájában megmutatkozó bőrproblémák. Ezek azonban jellemzően a megfelelő eledel kiválasztásával általában kiküszöbölhetők. Elvétve tapasztalhatunk csípő-diszpláziára, térd- és könyökproblémákra vagy épp szívgyengeségre való hajlamot is. Probléma lehet továbbá a veleszületett idegrendszeri betegség is, amely a kisagy rendellenes működésében manifesztálódik. Valamint az örökletes rendellenes szívműködés.


Ezek a gondok azonban elkerülhetők abban az esetben, ha amerikai staffordshire terrierünket megbízható tenyésztőtől vásároljuk. Olyantól, aki a kiskutya felmenőinek egészségi állapotát a szükséges dokumentumokkal is igazolni tudja. Az ilyen helyekről vásárolt amstaff kölykök felmenőit ugyanis kötelezően szűrik az örökletes szervi és ízületi betegségek ellen. Továbbá egy ilyen tenyésztő garanciát vállal a kölykökre. Be tudja mutatni a szülőpárt és referenciát biztosít a korábbi almokhoz is.


Az amerikai staffordshire terrier táplálkozást tekintve fontos, hogy megfelelő minőségű eledelt válasszunk. Mint ahogy a legtöbb kutyafajta esetében, az amstaff etetése során is kerülni kell a gyenge minőségű, sok gabonát tartalmazó tápokat. Fontos, hogy a kutya étrendje minél több húst, fehérjét tartalmazzon. Akár nyersen, akár húsban gazdag kutyaeledel és táp formájában. A megfelelő gondozás és táplálás mellett egy amstaff várható élethossza 12 év körülre tehető.


Kinek ajánlott a tartása?


Sajnos a harcikutya-imidzs negatívan nyomta rá a bélyegét a fajta megítélésére. Sok országban tartása és bevitele szigorú szabályokhoz kötött. Ettől függetlenül az amstaff a megfelelő nevelés esetén egy jó természetű, barátságos kutya. Intelligens és tanulékony, rendkívül emberszerető és hűséges fajta. Akár családosok is bátran tarthatják, hiszen jó kijön a gyerekekkel is. De jó döntés lehet aktív egyedülállók számára is, hiszen nagy mozgásigényű, játékos társ lehet.


Tartása leginkább kertes házban javasolt. Olyan gazdik számára, akik biztosítani tudják számára az egészség szempontjából is nélkülözhetetlen mozgás lehetőségét. Fontos továbbá, hogy sokat foglalkozzunk vele. Mivel intelligens és tanulékony kutya, így a mentális kihívásokat is igényli. Nagy felfedezési vággyal rendelkezik, így hajlamos lehet az elcsatangolásra is. A kalandozás érdekében pedig akár nagy ugrásokra is képes. Éppen ezért fontos, hogy a kert jól körbezárt legyen. Lehetőleg legalább 1,6 méter magasságú kerítéssel.


A marcona külső viszont ne tévesszen meg senkit! Abban az esetben, ha megfelelően neveljük, amerikai staffordshire terrier igazi mintakutya és rendkívül barátságos, hűséges házikedvenc válik belőle. Olyan ná, akit biztos, hogy az egész család imádni fog. Beleértve még a legkisebbeket is!


Mielőtt azonban úgy döntenél, hogy amstaff kölyköt vásárolsz, fontos, hogy tájékozódj az ezzel kapcsolatos szabályokról. Mint ahogyan azt fentebb ugyanis már említettük, bizonyos helyek a fajta tartása (harci múltja) miatt erősen szabályozott lehet.

Vissza a kutya fajtaleírásokhoz >>

Most érkezik a legújabb családtag?

Tudj meg többet a kölyökkutya kezdőcsomagjainkról!

Méret
Szőrtípus
Szőr mintázat
Jellemzők
Egészség
Gyerekbarát
Harapásra való hajlam
Házőrző képesség
Hízásra való hajlam
Intelligencia
Játékosság
Képesség, hogy otthon maradjon egyedül egész nap
Képezhetőség
Lakásban tartható
Macskabarát
Megfelelő első kutyának
Szökésre való hajlam
Szőrhullás mértéke
Ugatásra való hajlam
FCI fajtacsoport
Kapcsolódó blogok
Kutya szobatisztaságra nevelése
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2023.08.22. 08:35
Kutya szobatisztaságra nevelése

A kutya szobatisztaságra nevelése útmutató lépésről lépésre: Hasznos információk, tippek és trükkök kutyatulajdonosoknak.

Spirulina - A táplálékkiegészítő, aminek igazán jótékony hatása már bizonyított a kutyák és a macskák számára
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2023.07.13. 13:57
Spirulina - A táplálékkiegészítő, aminek igazán jótékony hatása már bizonyított a kutyák és a macskák számára

Tudj meg mindent a spirulina jótékony hatásairól kutyák és macskák számára. Növeld kedvenced egészségét és vitalitását ezzel a táplálékkiegészítővel! Olvasd el cikkünket!

Kutya allergia: Tünetek, diagnózis, kezelés. Minden, amit tudni kell!
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2023.06.22. 14:19
Kutya allergia: Tünetek, diagnózis, kezelés. Minden, amit tudni kell!

Hogyan ismerhető fel és kezelhető a kutya allergia? Olvassa el szakértői útmutatónkat a kutyaallergia tüneteiről, diagnózisáról és kezeléséről.

Kapcsolódó Termékek
Ajándék a termékhez
2 féle kiszerelésben
3.7 / 3
25 990 Ft -tól
-5%
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
Kiszerelés kiválasztása
4 féle kiszerelésben
0 / 0
6 990 Ft -tól
-5%
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
Kiszerelés kiválasztása
2 féle kiszerelésben
0 / 0
16 980 Ft -tól
-5%
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
Kiszerelés kiválasztása
2 féle kiszerelésben
5 / 1
13 490 Ft -tól
-5%
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
Kiszerelés kiválasztása
0 / 0
Normál ár:
32 990 Ft
-5%
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
4.7 / 3
Normál ár:
1 490 Ft
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.