Loading...
Ingyenes házhozszállítás

AKITA INU (秋田犬) FAJTALEÍRÁS

Akita Inu (秋田犬) fajtaleírás

 

A világhírű japán négylábú: Akita Inu fajtaleírás

Az Akita Inu egy igazán céltudatos, határozott és büszke kutyafajta. Rendkívül hűséges, néha azonban kissé önfejű és akaratos. Mégis igazi családi kedvenc, aki óvja és védelmezi gazdáját.

Fajtaleírásunkból mindent megtudhatsz, amit erről az igazán különleges fajtáról tudni érdemes.

Tartalomjegyzék

1.  Az Akita Inu története: a felkelő Nap országától a világ kutyabarátainak szívéig

2. Megjelenése

3. Jelleme: önfejű és méltóságteljes

4. Egészsége és jellemző betegségei

5. Az Akita Inu megfelelő táplálása

6. Kinek ajánlott a japán Akita tartása?

 Az Akita Inu története: a felkelő Nap országától a világ kutyabarátainak szívéig 

Japán rengeteg dologról híres, és természetesen a népszerű kutyafajták világában is képviselteti magát. Az Akita ugyanis egy japán eredetű kutyafajta, melynek története rendkívül régre vezethető vissza. Különböző agyagedényeken vagy bronzharangokon talált ábrázolások azt igazolják, hogy közel 5000 éves is lehet. Genetikai vizsgálatok szerint az Akita, a Shiba, a Csau-csau és a Shar Pei a farkas legközelebbi rokonainak számítanak, ami az ázsiai térség legrégebbi kutyafajtáivá teszi őket.

Az első fajtiszta egyedeket japán Akita nevű régiójában fedezték fel, innen származik a fajta neve is. A különleges kutyafajtának a hosszú évszázadok során pedig a felkelő Nap országán kívül a világ többi részét is sikerült meghódítania. Eleinte medvék, vaddisznók, szárnyasok vadászatához használták, majd őrző és teherhordó kutyaként is alkalmazták. Napjainkban főként társas és családi kutyaként alkalmazzák.

Az egyik legismertebb Akita kutya nem más, mint a japán Hachiko, aki gazdája iránti hűségével lopta be magát milliónyi kutyabarát szívébe. Hachiko gazdája, Eizaburo Ueno professzor egy nap munkahelyén tragikus körülmények közt elhunyt, a kutya azonban mint minden nap, a Shibuya pályaudvaron várta őt. Sajnos a professzor azonban nem érkezett meg, ám a hűséges eb az elkövetkező 10 évben, életének minden hátralévő reggelén a pályaudvarra sietett, hogy továbbra is várja szeretett gazdáját.

japán akita

Megjelenése 

A fajta különböző egyedei megjelenésüket tekintve sokáig nem voltak egységesek, azonban a II. világháború után az eltérő Akita-típusokból két fajtavonal alakult ki: a japán Akita és az amerikai Akita. Utóbbit a nagy háború után hazatérő amerikai katonák vitték magukkal az Egyesült Államokba és tenyésztették tovább. Az FCI szövetsége mindkét fajtát önálló kutyafajtaként ismeri el.

A japán Akita izmos, erős testfelépítésű kutya. Marmagassága nemtől függően 58-70 cm, testtömege 38-50 kg. Várható élettartama 10-14 év. Megjelenése büszkeséget és tekintélyt sugároz, melyet széles, redőzött homloka és karakteres, háromszögformájú álló fülei is megerősítenek. Egyik legjellemzőbb jegye a szorosan visszakanyarodó farok, melyet az Akita a hátán hord.

Bundája erős, durva tapintású, a puha és sűrű aljszőrzet azonban kiváló védelmet biztosít a kutya számára az időjárás viszontagságaival szemben. Szőrzete leginkább fakószürke- vagy szezámszínű (vörös-fakószürke bunda fekete végekkel). A standardleírás szerint minden színvariációjú kutyának (kivétel ez alól a fehér Akita) rendelkeznie kell úgynevezett „urachiro”-val. Ez az arcon, a fangon, az állkapocs alsó felén, a nyakon, a hason, valamint a kutya farkán és a végtagok belső oldalán található fehér szőrzetet jelenti.

Az amerikai Akita, habár sokban hasonlít a japán testvéréhez, bizonyos dolgokban különbözik is tőle. A legjellegzetesebb eltérés talán, hogy esetében megengedett a fekete maszk és a sötétebb színek is. A különböző színcsoportok bármelyike kombinálható, nincsenek színcsoportbeli megkötések.

vörös akita

Jelleme: önfejű és méltóságteljes 

A japán Akita egy nyugodt és méltóságteljes kutya, aki szereti a nyugalmat, a társaságot pedig nem igazán keresi. Magának való jellem, ami azt jelenti, hogy nem kedveli sem a zsúfolt kutyafuttatókat, sem pedig a nagy rendezvényeket, családi összejöveteleket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne szüksége a társas kapcsolatokra, ellenben ezt az igényét általában a gazdája ki tudja elégíteni. Családi kutyaként is tartható, és a gyerekekkel is kijön, abban az esetben, ha a családhoz tartozak.

Érdemes azonban tudni, hogy magánakvaló jelleme miatt az idegeneket, ismeretlen gyerekeket, illetve az egyéb háziállatokat nem igazán kedveli. Éppen ezért, ha látogatók érkeznek hozzánk, ne hagyjuk kedvencünket felügyelet nélkül. Megfelelő összeszoktatás mellett persze más kutyákkal jó kapcsolatot alakíthat ki. A kisebb állatokat, például macskákat azonban zsákmánynak is tekintheti.

Mivel eredetileg vadászkutyaként tenyésztették, így a szabadban szeret mozogni és vadászni is. Hajlamos lehet a vadságra, így határozott nevelést, törődést és empátiát igényel. A kutyasportokat ez a fajta nem igazán kedveli, a számára értelmetlen feladatok elvégzésével nem szeret bajlódni.

fehér akita

Egészsége és jellemző betegségei 

Az Akita Inu egy erős és egészséges kutyafajta. Ettől függetlenül sajnos az esestében is akadnak olyan betegségek, melyek jellemzőek lehetnek rá. Ilyenek lehetnek bizonyos bőr- és szőrzetbetegségek, az autoimmun-betegségek, a pajzsmirigybetegségek, a progresszív retina atrófia, vagy az epilepszia. Nem utolsósorban pedig a csípőízületi diszplázia is, amely a nagytestű kutyák esetében gyakori problémának számít.

Rendkívül fontos, hogy az Akita kiskutya vásárlása nagy felelősség. Kizárólag megbízható tenyésztőt válasszunk, aki a szükséges papírokkal és referenciákkal képes igazolni a felmenők egészségi állapotát. A felelősségteljes tenyésztők az állatokat minden, a fajtára jellemző betegségre szűrik. Ez azt jelenti, hogy ha megfelelő helyről vásárolunk Akita kiskutyát, abban az esetben mind a genetikailag öröklődő betegségek, mind az egyéb, komolyabb egészségügyi problémák elkerülhetők, így minimalizálható az állatorvosi költség a évente kötelező vizsgálatokra..

Az egészséges mindennapokhoz természetesen hozzá tartozik a megfelelő ápolás is. Bundája azonban nem igényel túlzottan nagy odafigyelést. Szőrzete kiváló öntisztuló képességgel rendelkezik. Időnként persze fontos, hogy keféléssel eltávolítsuk az elhalt szőrszálakat. Ez vedléskor (évente kétszer) különösen nagy jelentőséggel bír, és ebben az időszakban naponta egyszer érdemes elvégezni. Fürdetni csak abban az esetben kell, ha muszáj, azaz olyan szennyeződés éri a szőrét, melyet okvetlenül el kell távolítanunk.

Az Akita Inu megfelelő táplálása 

Egy Akita etetése nem sokban tér el a legtöbb kutyáétól. Fontos számára a minőségi kutyatáp, amely megfelelő mennyiségű fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A száraz és nedves eledelek szempontjából egyaránt fontos, hogy kiváló minőséget válasszunk, és ahogy az Akita kölyök vásárlása során, úgy az etetés esetében se az ár legyen a mérvadó. Lehetőség szerint az adott táp minél magasabb arányban tartalmazzon húst, és minden, az egészséges fejlődéshez szükséges tápanyagot is.

Érdemes tudni azt is, hogy a fajta nagyon igényes a táplálékot illetően, így válogatós is lehet. Egy ideig eltarthat, míg megtaláljuk kedvencünk számára a megfelelő eledelt. Fontos, hogy időt hagyjunk számára, hogy megkedvelje és megszokja az ideális tápot, és ne váltogassuk gyakran a márkákat. A túl gyakori váltás megterhelő lehet a kutya szervezetének, és emésztési problémákhoz, hasmenéshez vagy székrekedéshez vezethet.

akita kölyök

Kinek ajánlott a japán Akita tartása? 

Az Akita Inu önfejű és erős jellem. Éppen ezért tartása kezdő gazdik számára nem ajánlott. Fontos a határozott fellépés és a nevelés terén szerzett tapasztalat. Hiszen az Akita egy olyan kutyafajta, melyet értelmetlen utasítások teljesítsére még a tapasztalt kutyakiképzők sem tudnak rávenni. A megfelelően erélyes és empatikus nevelés azonban igazán hűséges társat varázsol belőle. Fontos azonban tudni, hogy az igazságtalanságot és az értelmetlen szigort sem tűri.

Nincs nagy mozgásigénye, megelégszik a hosszú sétákkal is, így a kevésbé aktív kutyatartók számára is megfelelő házi kedvenc lehet. A magányt azonban rosszul viseli, így nem ajánlatos hosszabb időre magára hagyni. Éppen ezért a kinti tartása nem ajánlott. A legjobb megoldás az, ha kint és bent is tartjuk, tehát bizonyos korlátok mellett a lakásba is bejöhet.

Ez a fajta ezen felül tökéletes választás lehet azok számára, akik valódi, hűséges társat keresnek maguk mellé, ennek érdekében pedig nem sajnálják az időt arra, hogy foglalkozzanak a nevelésével. Amennyiben tolerálni tudjuk a makacsságát és kiskorától kezdve utat tudunk mutatni neki, személyében egy igazi barátot és családtagot nyerhetünk.

Ha azonban olyan ölebről álmodunk, aki imádja a társaságot és a játékot, és akit mindenhová magunkkal vihetünk, abban az esetben ez a fajta nem jelent jó választást.

Vissza a kutya fajtaleírásokhoz >>

 

Most érkezik a legújabb családtag?

Tudj meg többet a kölyökkutya kezdőcsomagjainkról!

Méret
Szőrtípus
Szőr mintázat
Jellemzők
Egészség
Gyerekbarát
Harapásra való hajlam
Hízásra való hajlam
Intelligencia
Képesség, hogy otthon maradjon egyedül egész nap
Lakásban tartható
Macskabarát
Megfelelő első kutyának
Szökésre való hajlam
Szőrhullás mértéke
Ugatásra való hajlam
Kapcsolódó blogok
Kutyának tilos ételek
Demkó Kata
2022.07.07. 09:30
Kutyának tilos ételek

Egy szerető és gondos gazdi gyakran nem gondol bele, hogy kutyájának szeretete nem merülhet ki abban, ha mindent megad számára, amit csak kér.

Tévhit, hogy a kutyáknak mindent meg kell adni. Sőt! Vannak kutyának tilos ételek.

Bepisil a kutya? Milyen okok állnak a kutya vizelettartási problémái mögött?
2020.11.11. 09:22
Bepisil a kutya? Milyen okok állnak a kutya vizelettartási problémái mögött?

Mi a teendő, ha a kutya bepisil? Derítsük fel az okokat, hiszen a vizelettartási gondja lehet viselkedészavar, egészségügyi probléma, vagy életkori sajátosság.

Mi a teendő, ha a kutya allergiás a baromfihúsra?
2020.12.16. 06:04
Mi a teendő, ha a kutya allergiás a baromfihúsra?

A baromfi allergia hátterében húzódó okok feltárásával és megfelelő kezeléssel megkímélhetjük kutya barátainkat a szenvedéstől.

Kapcsolódó Termékek
Ajándék a termékhez
4 féle kiszerelésben
0 / 0
9 590 Ft -tól
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
Kiszerelés kiválasztása
Ajándék a termékhez
2 féle kiszerelésben
5 / 1
28 690 Ft -tól
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
Kiszerelés kiválasztása
Ajándék a termékhez
2 féle kiszerelésben
0 / 0
15 490 Ft -tól
Ideiglenesen nem elérhető
Kiszerelés kiválasztása
2 féle kiszerelésben
0 / 0
11 990 Ft -tól
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
Kiszerelés kiválasztása
2 féle kiszerelésben
0 / 0
13 990 Ft -tól
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
Kiszerelés kiválasztása
5 / 1
Normál ár:
1 490 Ft
Ideiglenesen nem elérhető
Jelenleg nem rendelhető

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.