Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Mi a teendő, ha a kutya allergiás a baromfihúsra?
2020.12.16
06:04
Mi a teendő, ha a kutya allergiás a baromfihúsra?

A baromfihúsra adott allergiás reakció a kutya immunrendszerének eltúlzott válaszlépése egy nemkívánatos fehérjére. Jelen esetben egy bizonyos típusú baromfi-fehérjére, amely az étrend egyik összetevőjében található.

A témában rengeteg tévhit kering a kutyatartók körében, egyúttal nagyon sokakat foglalkoztat, hiszen nincsen elég releváns háttér-információ a baromfi-allergia kialakulásának okáról, sem a megfelelő kezelés mibenlétéről.

Cikkünkben feltárjuk az okot, a tünetegyüttest, valamint bemutatjuk a kezelés lehetőségeit, remélve, hogy ezzel nemcsak a tévhiteket oszlathatjuk el, de érdemi támogatást is nyújthatunk gazdiknak és kutyusoknak egyaránt.

Kutya allergia: a kutyatulajdonosok első reakciója a baromfi-allergiás tünetekre

Ha a kutya vakarózni kezd, a gazdik első tippje a bolhafertőzés. De a kutyus azután is tovább vakarózik, hogy megkapta a bolhanyakörvet, vagy egyéb, a nyakörvnél komolyabb, hosszú távú védelmet nyújtó élősködők elleni támogatást.

A gazdi elviszi tehát állatorvoshoz négylábú barátját, majd szembesül a ténnyel, hogy az allergiavizsgálat felemészti egy nettó átlagkeresetnek körülbelül a felét. Ekkor a kutyatartók javarésze inkább teljes mértékben kizárja a baromfihúst az állat étrendjéből, mivel azt hallották, olvasták, hogy a csirke nem jó, és biztos az okozza az allergiát.

A közösségi oldalak tematikus csoportjainak, és „szakértő” ismerősök véleményére alapozva vegán, vagy hipoallergén kutyatápot adnak, ám a viszketés, vakarózás nem múlik el. A gazdiban fel sem merül ugyanis, hogy az allergén nemcsak az ételből, hanem az életvitelszerűen használt kiegészítőkből például ízesített játékokból, fogkrémből is bejuthat a kutya szervezetébe.

A probléma tehát az, hogy nem tudják, pontosan mi okozza a baromfi-allergiát, ahogy azt sem, hogy az allergizáló fehérjék nemcsak a húskészítményeket tartalmazó élelmiszerekben találhatók meg.

A baromfi-allergia tünetei kutyáknál

A baromfi eredetű fehérjékkel szembeni allergia általában felnőtt, három évesnél idősebb kutyáknál fordul elő. Vannak természetesen kivételek, ezért nem zárhatjuk ki a kölyök- és serdülő kutyák esetében jelentkező baromfi-allergiát sem, hiszen az káros hatással lehet az állat növekedésére, fejlődésére.

A baromfiallergia bőrtünetekben, emésztőrendszeri, légzőszervi tünetekben jelentkezik, valamint a viszketést enyhítendő, előfordul, hogy a kutyus harapdálni kezdi a saját mancsát és testét.

Kutya allergiás a baromfi húsra bőrtünetek

  • A bőrreakciók általában az arc, az ágyék, a lábujjak és az elülső lábak alatti területre koncentrálódnak.
  • A kutya hajlamosabbá válik bőrfertőzésekre, kopasz foltok alakulnak ki a jelzett területeken, a lábujjak közében szinte állandósul a gyulladás.
  • Előfordulhat, hogy a kutyus rázza a fejét, zihál, és köhög, mintha meg lenne fázva.
  • Az emésztőrendszeri tünetek hasmenés, hányás formájában nyilvánulnak meg, illetve a szokottnál több bélgáz termelődik, a kutyus hasa felpuffad.

A baromfi-allergia típusai

A kutya eledele többféle baromfihúst is tartalmazhat. A három leggyakoribb forrás a csirke, a kacsa és a pulykahús.

Csirkehús

Ez messze a legelterjedtebb baromfihús, amit kutyaeledelek készítéséhez használnak, emiatt a legvalószínűbb, hogy ez áll a baromfi-allergia mögött.

Kacsahús

Gyakran használják alternatív baromfi-forrásként, főként csirke- és pulyka-allergiában szenvedő kutyák esetében válhat be. Jóval kevésbé okoz allergiát.

Pulykahús

Annak ellenére, hogy kevésbé allergizál, mint a csirke, a Közel-Keleten, például Törökországban gyakrabban okoz allergiás reakciót az itt élő kutyáknál. Itt főként az ellenőrizetlen forrásból származó pulyaállomány okozza a problémát.

Az egyéb, esetenként egzotikus madárhúsok kutyaeledel gyártásának céljából történő felhasználása ugyan elég ritka, de nem hagyható figyelmen kívül.

Ilyen fehérjeforrás lehet például az:

  • Emu,
  • Liba,
  • Strucc,
  • Fácán, és a
  • Fürj.

Hogyan jöhet létre baromfi-allergia a kutya szervezetében?

Az ételallergia

Az ételallergia az immunrendszer védekező reakciója egy bizonyos aminosavra, amelyet testidegen fenyegetésnek érzékel. Az allergiás reakció jellemzően nem akkor fordul elő, amikor a kutya először fogyasztja el az allergizáló fehérjét tartalmazó ételt. A kitettségi (expozíciós) idő során a kutya immunrendszere folyamatosan találkozik az allergénnel, mígnem eléri azt a határt, amikor már betolakodóként ismeri fel és allergiás reakció tüneteivel, tünetegyütteseivel válaszol a „fenyegetésre”.

Abban az esetben tehát, ha valamely eledelre élelmiszer intoleranciát mutat a kedvencünk, az előre jelezheti egy későbbi, masszív allergia kialakulásának veszélyét.

Ételallergiát bármilyen összetevő okozhat, például:

  • Baromfihús,
  • Tejtermék,
  • Marhahús,
  • Tojás- és tojástermékek,
  • Gabonafélék.

Az élelmiszer intolerancia

Az élelmiszer intoleranciát meg kell különböztetni az ételallergiától, lényeges különbség van ugyanis a hatásmechanizmusban. Az intolerancia reakcióit nem a hisztamin okozza, míg az allergiáét igen.

Az élelmiszer intolerancia tünetei:

  • A széklet konzisztenciájának vagy színének megváltozása,
  • Az emésztőrendszer fokozott perisztaltikája, puffadása, és ennek következtében hasi diszkomfort érzet és fájdalom kialakulása.

Az élelmiszer-intolerancia, bár különbözik az allergiától, allergiához vezethet, mivel az intolerancia azt eredményezheti, hogy az ételt az emésztőrendszer nem megfelelően bontja le.

A baromfi-allergia diagnózisának felállítása

A baromfiallergia diagnózisának felállításához az állatorvos citológiai vizsgálatot ír elő, melynek során a bőrhámsejtek mikroszkópos vizsgálatával tárja fel a betegség okait. Ilyenkor egyéb bőrbetegségre is fény derülhet, mint például atkás fertőzésre, vagy élesztőgombás fertőzésre. Az ételallergia megerősítésére azonban az úgynevezett diagnosztikus eliminációs-provokációs diéta a legelterjedtebb eszköz.

Mi az a diagnosztikus eliminációs-provokációs diéta? 

Az eliminációs-provokációs diéta a kutyusok esetében is pont úgy működik, mint amikor embereknél szeretnénk felderíteni, az ételallergiát okozó forrást/összetevőt.

  • Az első szakaszban elimináljuk (kizárjuk, kiiktatjuk, elhagyjuk) a kutya napi táplálékbevitelét képező élelmiszerekből a feltételezett allergéneket.
  • Korlátozott és ellenőrzött összetételű élelmiszerekre váltunk át.

Az eliminációs diéta során érdemes számításba venni a Nemzetközi Élelmiszer Szabványnak (IFS) maximálisan megfelelő:

  1. Happy&Fit Superior szárazeledel és konzerv termékcsaládot, melyek bárány, marha, pisztráng, kacsa, halolaj, valamint különféle, élelmi rostokban gazdag zöldség és gyümölcsfélék, felhasználásával készülnek, hozzáadott értékük a kutya ízületeinek védelmében a kondroitin- és glikozamin-szulfát tartalom.
  2. Happy&Fit Professional Plus szárazeledel termékcsaládot, mely Felnőtt, Junior, Sensitive, és Mini összetételben tartalmazza a kutya táplálásához szükséges, biztonságos tápanyagforrásokat.

A diagnosztikus eliminációs-provokációs diéta a legelterjedtebb és leghatékonyabb eszköz a kutya ételallergiájának hátterében húzódó allergének felderítésére.

  • Az eliminációs diétában korábban egyáltalán nem használt összetevőket alkalmazzunk. Ha fennáll a baromfiallergia gyanúja, akkor érdemes a tojást és tojástermékeket is kiiktatni az étrendből, mert nagyon hasonló fehérjeláncokat tartalmaznak.
  • Az eliminációs szakaszt nagyon komolyan kell venni, mert elég egyetlen akár minimális mennyiségű allergénbevitel, és kezdhetjük elölről az egész procedúrát.

Minden összetevőt be kell vizsgálni, beleértve azokat a nem táplálék eredetű forrásokat is, amelyekkel a kutya emésztőrendszere találkozhat.

Ilyenek lehetnek például az:

  • Ízesített gyógyszerek, vagy kiegészítők,
  • Ízesített műanyag játékok,
  • Ízesített fogkrémek, és
  • a nyersbőr.

Ezután következik a provokációs szakasz, melynek során elkezdjük fokozatosan újra beiktatni a régi étrendi elemeket, miközben szigorú felügyelet alatt tartjuk a kutyust és rögzítjük a reakcióit. Így pontosan feltérképezhetjük azt, hogy mely/melyek azok az összetevő/összetevők, amikre allergiás reakcióval válaszol a szervezete. A megfelelően végrehajtott eliminációs-provokációs diéta néhány héten belül fény derít az allergiát okozó forrásra, forrásokra.

A baromfi-allergia kezelése

  1. A gyulladáscsökkentő glüko-kortikoszteroidok, nem szteroid gyulladáscsökkentők, és antihisztaminok enyhítik a bőrtüneteket, de érdemes még a tüneti kezelés előtt befejezni az eliminációs-provokációs diétát. A gyulladáscsökkentők és antihisztaminok hatása ugyanis elfedi az allergének hatását, így a diéta során nem kapunk teljes képet az allergiát kiváltó, lehetséges forrásokról.
  2. Omega3 zsírsavakat és probiotikumokat tartalmazó kiegészítők, például  jutalomfalatok adagolásával támogathatjuk a kutyus immunrendszerét és emésztőrendszerét az allergén feltérképezése során, valamint megakadályozhatjuk újabb allergiák kialakulását.
  3. A kutya eleve irritált és megviselt immunrendszere nem küzd sikeresen a kórokozókkal, ezért a másodlagos bőrfertőzések elkerülését prevenciós jelleggel antibiotikumos terápiát is kiírhat az orvos.

Amennyiben megállapítást nyert, hogy mely forrás okozza az ételallergiát, teljesen iktassuk ki azt a kutya étrendjéből és környezetéből egyaránt. A játékai, fekhelye, higiéniai kiegészítői sem tartalmazhatják, még a legminimálisabb mennyiségben sem, mert a legkisebb expozíció is azonnali állapotromláshoz vezethet.

Alternatív élelmiszerforrások baromfiallergiás kutya számára

A kutya új étrendjének kialakításakor számolnunk kell azzal, hogy néha előfordulhat olyan súlyos élelmiszerallergia is, hogy idővel a helyettesítő/alternatív étrend összetevőire is kialakul az allergia.

Alapvetően azonban a gazdag összetevőjű élelmiszerek helyett korlátozott összetevő számú, nem kizárólagosan húsalapú fehérjeforrásokat tartalmazó tápokat adjunk kedvencünknek.

Ilyen alternatíva lehet például, a:

  • Brokkoli,
  • Bivalyhús,  és –készítmények,
  • Tojástermékek (csak ha bizonyítottan nincs tojásallergia!)
  • Jávorszarvashús, és –készítmények,
  • Halhús, és –készítmények,
  • Bárányhús, és –készítmények,
  • Lencse,
  • Quinoa,
  • Nyúlhús, és –készítmények,
  • Szójabab – szénhidrát-anyagcserezavarban szenvedő kutyusok esetében mindenképpen konzultáljunk az állatorvossal, mert a szója természetes fitoösztrogén tartalma súlyosbíthatja a lappangó, vagy meglévő, pajzsmirigybetegséget, és az annak talaján kialakuló szénhidrát-anyagcserezavart.
  • Spenót,
  • Vadhús, és –készítmények.

grandopet-mi-a-teendo-ha-a-kutya-allergias-a-baromfihusra-szakorvosi-vizsgalat

Figyelem!

Minden esetben kizárólag akkor nyúljunk gyulladáscsökkentő, antihisztamin és antibiotikum tartalmú készítményekhez, ha arra az állatorvostól kaptunk receptet.

Az önkényes diagnosztizálással, majd „kezeléssel” súlyosan károsíthatjuk a kutya immunrendszerét, aminek hosszú távú következményeként krónikus fájdalmat, szenvedést okozunk barátunknak!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.