Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Mi a teendő, ha a kutya allergiás a baromfihúsra?
2020.12.16
06:04
Mi a teendő, ha a kutya allergiás a baromfihúsra?

A baromfihúsra adott allergiás reakció a kutya immunrendszerének eltúlzott válaszlépése egy nemkívánatos fehérjére. Jelen esetben egy bizonyos típusú baromfi-fehérjére, amely az étrend egyik összetevőjében található.

A témában rengeteg tévhit kering a kutyatartók körében, egyúttal nagyon sokakat foglalkoztat, hiszen nincsen elég releváns háttér-információ a baromfi-allergia kialakulásának okáról, sem a megfelelő kezelés mibenlétéről.

Cikkünkben feltárjuk az okot, a tünetegyüttest, valamint bemutatjuk a kezelés lehetőségeit, remélve, hogy ezzel nemcsak a tévhiteket oszlathatjuk el, de érdemi támogatást is nyújthatunk gazdiknak és kutyusoknak egyaránt.

ételallergia kutyáknál

A kutyatulajdonosok első reakciója a baromfi-allergiás tünetekre

Ha a kutya vakarózni kezd, a gazdik első tippje a bolhafertőzés. De a kutyus azután is tovább vakarózik, hogy megkapta a bolhanyakörvet, vagy egyéb, a nyakörvnél komolyabb, hosszú távú védelmet nyújtó élősködők elleni támogatást.

A gazdi elviszi tehát állatorvoshoz négylábú barátját, majd szembesül a ténnyel, hogy az allergiavizsgálat felemészti egy nettó átlagkeresetnek körülbelül a felét. Ekkor a kutyatartók javarésze inkább teljes mértékben kizárja a baromfihúst az állat étrendjéből, mivel azt hallották, olvasták, hogy a csirke nem jó, és biztos az okozza az allergiát.

A közösségi oldalak tematikus csoportjainak, és „szakértő” ismerősök véleményére alapozva vegán, vagy hipoallergén kutyatápot adnak, ám a viszketés, vakarózás nem múlik el. A gazdiban fel sem merül ugyanis, hogy az allergén nemcsak az ételből, hanem az életvitelszerűen használt kiegészítőkből például ízesített játékokból, fogkrémből is bejuthat a kutya szervezetébe.

A probléma tehát az, hogy nem tudják, pontosan mi okozza a baromfi-allergiát, ahogy azt sem, hogy az allergizáló fehérjék nemcsak a húskészítményeket tartalmazó élelmiszerekben találhatók meg.

A baromfi-allergia tünetei kutyáknál

A baromfi eredetű fehérjékkel szembeni allergia általában felnőtt, három évesnél idősebb kutyáknál fordul elő. Vannak természetesen kivételek, ezért nem zárhatjuk ki a kölyök- és serdülő kutyák esetében jelentkező baromfi-allergiát sem, hiszen az káros hatással lehet az állat növekedésére, fejlődésére.

A baromfiallergia bőrtünetekben, emésztőrendszeri, légzőszervi tünetekben jelentkezik, valamint a viszketést enyhítendő, előfordul, hogy a kutyus harapdálni kezdi a saját mancsát és testét.

Az ételallergia, például a baromfi-allergia, bőrtünetek, légzőszervi- és emésztőrendszeri tünetek formájában jelentkezik. formájában is jelentkezik

 • A bőrreakciók általában az arc, az ágyék, a lábujjak és az elülső lábak alatti területre koncentrálódnak.
 • A kutya hajlamosabbá válik bőrfertőzésekre, kopasz foltok alakulnak ki a jelzett területeken, a lábujjak közében szinte állandósul a gyulladás.
 • Előfordulhat, hogy a kutyus rázza a fejét, zihál, és köhög, mintha meg lenne fázva.
 • Az emésztőrendszeri tünetek hasmenés, hányás formájában nyilvánulnak meg, illetve a szokottnál több bélgáz termelődik, a kutyus hasa felpuffad.

A baromfi-allergia típusai

A kutya eledele többféle baromfihúst is tartalmazhat. A három leggyakoribb forrás a csirke, a kacsa és a pulykahús.

Csirkehús

Ez messze a legelterjedtebb baromfihús, amit kutyaeledelek készítéséhez használnak, emiatt a legvalószínűbb, hogy ez áll a baromfi-allergia mögött.

Kacsahús

Gyakran használják alternatív baromfi-forrásként, főként csirke- és pulyka-allergiában szenvedő kutyák esetében válhat be. Jóval kevésbé okoz allergiát.

Pulykahús

Annak ellenére, hogy kevésbé allergizál, mint a csirke, a Közel-Keleten, például Törökországban gyakrabban okoz allergiás reakciót az itt élő kutyáknál. Itt főként az ellenőrizetlen forrásból származó pulyaállomány okozza a problémát.

Az egyéb, esetenként egzotikus madárhúsok kutyaeledel gyártásának céljából történő felhasználása ugyan elég ritka, de nem hagyható figyelmen kívül.

Ilyen fehérjeforrás lehet például az:

 • Emu,
 • Liba,
 • Strucc,
 • Fácán, és a
 • Fürj.

Hogyan jöhet létre baromfi-allergia a kutya szervezetében?

Az ételallergia

Az ételallergia az immunrendszer védekező reakciója egy bizonyos aminosavra, amelyet testidegen fenyegetésnek érzékel. Az allergiás reakció jellemzően nem akkor fordul elő, amikor a kutya először fogyasztja el az allergizáló fehérjét tartalmazó ételt. A kitettségi (expozíciós) idő során a kutya immunrendszere folyamatosan találkozik az allergénnel, mígnem eléri azt a határt, amikor már betolakodóként ismeri fel és allergiás reakció tüneteivel, tünetegyütteseivel válaszol a „fenyegetésre”.

Abban az esetben tehát, ha valamely eledelre élelmiszer intoleranciát mutat a kedvencünk, az előre jelezheti egy későbbi, masszív allergia kialakulásának veszélyét.

Ételallergiát bármilyen összetevő okozhat, például:

 • Baromfihús,
 • Tejtermék,
 • Marhahús,
 • Tojás- és tojástermékek,
 • Gabonafélék.

Az élelmiszer intolerancia

Az élelmiszer intoleranciát meg kell különböztetni az ételallergiától, lényeges különbség van ugyanis a hatásmechanizmusban. Az intolerancia reakcióit nem a hisztamin okozza, míg az allergiáét igen.

Az élelmiszer intolerancia tünetei:

 • A széklet konzisztenciájának vagy színének megváltozása,
 • Az emésztőrendszer fokozott perisztaltikája, puffadása, és ennek következtében hasi diszkomfort érzet és fájdalom kialakulása.

Az élelmiszer-intolerancia, bár különbözik az allergiától, allergiához vezethet, mivel az intolerancia azt eredményezheti, hogy az ételt az emésztőrendszer nem megfelelően bontja le.

A baromfi-allergia diagnózisának felállítása

A baromfiallergia diagnózisának felállításához az állatorvos citológiai vizsgálatot ír elő, melynek során a bőrhámsejtek mikroszkópos vizsgálatával tárja fel a betegség okait. Ilyenkor egyéb bőrbetegségre is fény derülhet, mint például atkás fertőzésre, vagy élesztőgombás fertőzésre. Az ételallergia megerősítésére azonban az úgynevezett diagnosztikus eliminációs-provokációs diéta a legelterjedtebb eszköz.

Mi az a diagnosztikus eliminációs-provokációs diéta? 

Az eliminációs-provokációs diéta a kutyusok esetében is pont úgy működik, mint amikor embereknél szeretnénk felderíteni, az ételallergiát okozó forrást/összetevőt.

 • Az első szakaszban elimináljuk (kizárjuk, kiiktatjuk, elhagyjuk) a kutya napi táplálékbevitelét képező élelmiszerekből a feltételezett allergéneket.
 • Korlátozott és ellenőrzött összetételű élelmiszerekre váltunk át.

Az eliminációs diéta során érdemes számításba venni a Nemzetközi Élelmiszer Szabványnak (IFS) maximálisan megfelelő:

 1. Happy&Fit Superior szárazeledel és konzerv termékcsaládot, melyek bárány, marha, pisztráng, kacsa, halolaj, valamint különféle, élelmi rostokban gazdag zöldség és gyümölcsfélék, felhasználásával készülnek, hozzáadott értékük a kutya ízületeinek védelmében a kondroitin- és glikozamin-szulfát tartalom.
 2. Happy&Fit Professional Plus szárazeledel termékcsaládot, mely Felnőtt, Junior, Sensitive, és Mini összetételben tartalmazza a kutya táplálásához szükséges, biztonságos tápanyagforrásokat.

A diagnosztikus eliminációs-provokációs diéta a legelterjedtebb és leghatékonyabb eszköz a kutya ételallergiájának hátterében húzódó allergének felderítésére.

 • Az eliminációs diétában korábban egyáltalán nem használt összetevőket alkalmazzunk. Ha fennáll a baromfiallergia gyanúja, akkor érdemes a tojást és tojástermékeket is kiiktatni az étrendből, mert nagyon hasonló fehérjeláncokat tartalmaznak.
 • Az eliminációs szakaszt nagyon komolyan kell venni, mert elég egyetlen akár minimális mennyiségű allergénbevitel, és kezdhetjük elölről az egész procedúrát.

Minden összetevőt be kell vizsgálni, beleértve azokat a nem táplálék eredetű forrásokat is, amelyekkel a kutya emésztőrendszere találkozhat.

Ilyenek lehetnek például az:

 • Ízesített gyógyszerek, vagy kiegészítők,
 • Ízesített műanyag játékok,
 • Ízesített fogkrémek, és
 • a nyersbőr.

Ezután következik a provokációs szakasz, melynek során elkezdjük fokozatosan újra beiktatni a régi étrendi elemeket, miközben szigorú felügyelet alatt tartjuk a kutyust és rögzítjük a reakcióit. Így pontosan feltérképezhetjük azt, hogy mely/melyek azok az összetevő/összetevők, amikre allergiás reakcióval válaszol a szervezete. A megfelelően végrehajtott eliminációs-provokációs diéta néhány héten belül fény derít az allergiát okozó forrásra, forrásokra.

A baromfi-allergia kezelése

 1. A gyulladáscsökkentő glüko-kortikoszteroidok, nem szteroid gyulladáscsökkentők, és antihisztaminok enyhítik a bőrtüneteket, de érdemes még a tüneti kezelés előtt befejezni az eliminációs-provokációs diétát. A gyulladáscsökkentők és antihisztaminok hatása ugyanis elfedi az allergének hatását, így a diéta során nem kapunk teljes képet az allergiát kiváltó, lehetséges forrásokról.
 2. Omega3 zsírsavakat és probiotikumokat tartalmazó kiegészítők, például  jutalomfalatok adagolásával támogathatjuk a kutyus immunrendszerét és emésztőrendszerét az allergén feltérképezése során, valamint megakadályozhatjuk újabb allergiák kialakulását.
 3. A kutya eleve irritált és megviselt immunrendszere nem küzd sikeresen a kórokozókkal, ezért a másodlagos bőrfertőzések elkerülését prevenciós jelleggel antibiotikumos terápiát is kiírhat az orvos.

Amennyiben megállapítást nyert, hogy mely forrás okozza az ételallergiát, teljesen iktassuk ki azt a kutya étrendjéből és környezetéből egyaránt. A játékai, fekhelye, higiéniai kiegészítői sem tartalmazhatják, még a legminimálisabb mennyiségben sem, mert a legkisebb expozíció is azonnali állapotromláshoz vezethet.

Alternatív élelmiszerforrások baromfiallergiás kutya számára

A kutya új étrendjének kialakításakor számolnunk kell azzal, hogy néha előfordulhat olyan súlyos élelmiszerallergia is, hogy idővel a helyettesítő/alternatív étrend összetevőire is kialakul az allergia.

Alapvetően azonban a gazdag összetevőjű élelmiszerek helyett korlátozott összetevő számú, nem kizárólagosan húsalapú fehérjeforrásokat tartalmazó tápokat adjunk kedvencünknek.

Ilyen alternatíva lehet például, a:

 • Brokkoli,
 • Bivalyhús,  és –készítmények,
 • Tojástermékek (csak ha bizonyítottan nincs tojásallergia!)
 • Jávorszarvashús, és –készítmények,
 • Halhús, és –készítmények,
 • Bárányhús, és –készítmények,
 • Lencse,
 • Quinoa,
 • Nyúlhús, és –készítmények,
 • Szójabab – szénhidrát-anyagcserezavarban szenvedő kutyusok esetében mindenképpen konzultáljunk az állatorvossal, mert a szója természetes fitoösztrogén tartalma súlyosbíthatja a lappangó, vagy meglévő, pajzsmirigybetegséget, és az annak talaján kialakuló szénhidrát-anyagcserezavart.
 • Spenót,
 • Vadhús, és –készítmények.

Mint minden állapotváltozást és betegséget, az ételallergiát, vagy élelmiszer intoleranciát is vizsgáltassuk ki az állatorvossal, önkényesen ne kezdjük kezelni a kutyánkat.

Figyelem!

Minden esetben kizárólag akkor nyúljunk gyulladáscsökkentő, antihisztamin és antibiotikum tartalmú készítményekhez, ha arra az állatorvostól kaptunk receptet.

Az önkényes diagnosztizálással, majd „kezeléssel” súlyosan károsíthatjuk a kutya immunrendszerét, aminek hosszú távú következményeként krónikus fájdalmat, szenvedést okozunk barátunknak!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)