Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Milyen okok állnak a kutya vizelettartási problémái mögött?
2020.11.11
09:22
Milyen okok állnak a kutya vizelettartási problémái mögött?

A kutyatulajdonosok számára nem újdonság, hogy az állat néha bepisil. Nemcsak a kölyökkutya képtelen uralkodni a húgyhólyagján, előfordulhat, hogy különböző okok miatt egy felnőtt kutya sem tudja mindig kivárni a séta idejét. Sok gazdi igen rosszul reagál a vizelettartási problémákra, ám bosszankodás vagy büntetés helyett célszerűbb felderíteni a háttérben húzódó okokat.

 

Bosszankodás helyett figyeljünk jobban a barátunkra!

A vizelettartási problémák a kutyák esetében is legalább olyan frusztrálóak tudnak lenni, mint nálunk, embereknél. De amíg egy gyermek, vagy felnőtt ki tudja fejezni szóban a gondjait, addig egy kutyus erre nem képes.

A vizelettartási problémák felderítésében egyaránt támaszkodhatunk:

 • Négylábú barátunk metakommunikációjára,
 • az állatorvos tanácsaira, és
 • a saját megfigyeléseinkre.

A rutinos gazdik számára is okozhat meglepetést egy-egy eset, de tény, hogy ők sokkal rugalmasabban kezelik azt, ha bepisil otthon a kutyus.

 

Miért pisilhet be a kutya?

A kutya otthoni szocializációjának alapvető része a szobatisztaságra nevelés, melyben következetesen kell eljárnunk.

Általában három okra vezethető vissza, ha a kutya nem tudja tartani a vizeletét:

 • Az életkor: nagyon fiatal, vagy nagyon idős kutyusról van szó,
 • Egészségügyi probléma: elsősorban fizikai/anatómiai probléma, állapotváltozás, vagy betegség
 • Viselkedészavar: oka leggyakrabban valamilyen lelki probléma, például szeparációs szorongás.

 

Röviden a szeparációs szorongásról

A szeparációs szorongás nagyon súlyos lelki probléma, ami legtöbbször olyan kutyáknál fordul elő, akik: 

 • Sokat vannak egyedül, bezárva a négy fal közé, 
 • vagy szabadtéren ugyan, de egyedül és ingerszegény környezetben tartózkodnak naphosszat.

Nemcsak vizelettartási problémákban nyilvánul meg, de a kutya félelmének, bizonytalanságának és bizalmatlanságának manifesztálódásaként:

 • Barátunk velünk, más emberekkel és más állatokkal szemben is agresszívvé kiszámíthatatlanná és türelmetlenné válik,
 • Szeretete erőszakos,
 • Kisajátítja magának a gazdit, súlyosabb esetben hozzátartozóinkra, barátainkra támad, akár gyerekekre is.

 

Mentett kutyusok és a szobatisztaság

A szobatisztaságra nevelés nemcsak a gazdi, de a kutya számára is fontos folyamat a szocializációban. A korábban rossz körülmények között tartott, mentett kutyusok sokszor igen nehezen alkalmazkodnak az új környezethez és akkor is vizelettartási gondokkal küzdenek, ha meleg, szerető családra leltek új otthonukban.

A mentett kutyusok esetében akkor is megmaradhat részben, vagy teljes egészében a vizelettartási gond, ha szerető, gondos gazdikhoz kerültek.

Ha viszont már kölyökkorban elkezdtük a kutya szobatisztaságra nevelését, és hirtelen, vagy egyre sűrűbben jelentkezik a bepisilés, akkor a viselkedésnek más lehetséges okai is vannak.

 

Zárjuk ki az egészségügyi problémákat

Ha a kutya egyik napról a másikra elkezd bepisilni, azt általában a kutyák egyik leggyakrabban észlelt egészségügyi problémája, a húgyúti fertőzés okozza. 

Figyelem!

Nagyon fontos, hogy a pontos diagnózis felállításáig ne kezdjük el saját szakállunkra, ötletalapon, vagy a tematikus közösségi oldalak tanácsaira balkézről beszerzett gyógyszerekkel kezelni a kutyát!

 

Mi a teendő?

Kérjünk időpontot az állatorvoshoz, aki nagy valószínűséggel vizeletmintát fog venni az általános vizeletvizsgálat és esetleg baktériumtenyésztés elvégzése érdekében. Ha állatorvosa húgyúti fertőzést diagnosztizál, a következő lépés egy célzott antibiotikum-kúra.

Minden esetben vigyük el állatorvoshoz a kutyát, ha vizelettartási problémát észlelünk!

Az állatorvos egyéb lehetséges vizelési problémákat tárhat fel, például:

 • Gyulladások, esetleg hólyag- vagy vesehurut,
 • Idegen test, például a vizeletben lévő kristályok, a hólyagkövek irritálják a húgyhólyag falát, ami vizelési ingert vált ki,
 • Strukturális rendellenességek, ilyen lehet a záróizom gyengülés vagy sérülés okozta inkontinencia,
 • Krónikus anyagcsere betegség, például cukorbetegség,
 • és sajnos daganatok is előfordulhatnak.

 

Hogyan kezelhető az egészségügyi probléma okozta vizelettartási nehézség?

 • A legtöbb ilyen jellegű vizelettartási probléma gyógyszerekkel, kiegészítőkkel és/vagy étrendi változtatásokkal kezelhető.
 • Szélsőségesebb esetekben műtétre is szükség lehet, a hólyagkövek vagy daganat eltávolításához.
 • Ha az állatorvos nem talál húgyúti problémát, a következő lépés az egyéb lehetséges egészségügyi problémák keresése.

 

Inkontinencia

A vizelet-inkontinencia az idősebb kutyáknál fordul elő leginkább, de fiatal felnőtt kutyánál is kialakulhat. Ilyenkor a kutya vizelete időnként szivárog vagy csöpög, vagy szundikálás közben vizeletpocsolyákat hagy a fekhelyén, esetenként a padlón. Szerencsére az inkontinencia sok esetben gyógyszeres kezeléssel megszüntethető.

Ha a kutya inkontinens, fontos tudni, hogy:

 • Nem veszi észre, hogy mi történik, mert
 • elvesztette a záróizma feletti uralkodás képességét.

Másrészt, ha a kutya tudatosan nagy mennyiségű vizeletet enged el a nem megfelelő területeken, az valószínűleg nem inkontinencia, hanem viselkedészavar. Erről később még szót ejtünk.

A vizeletvizsgálaton kívül az állatorvos további diagnosztikai vizsgálatokat javasolhat a betegségek kizárására, a kutya egyéb tüneteitől függően (ha vannak ilyenek). A kezelés minden esetben a diagnózistól függ!

 

Életkori vizelettartási problémák

A kölyökkutyáknak vagy - felnőttként befogadott kutyáknak - a szocializáció idején lehetnek baleseteik, amit a helyhez szoktató kiegészítőkkel oldhatunk meg.

Az időskorú kutyák esetében az fizikai betegségeken kívül a szellemi kapacitás csökkenése is okozhat vizelettartási gondot. A demencia vagy szenilitás különböző formái miatt az öregedő kutya elfelejtheti a képzését, vagy azt, hogy éppen hol van.

 

Mi a megoldása az öregedő kutyák vizelettartási gondjaira?

Bizonyos esetekben a demencia valamilyen szinten kezelhető gyógyszerekkel és kiegészítőkkel, ám ahogy az embereknél, úgy a kutyák esetében is számolnunk kell azzal, hogy a helyzet súlyosbodni fog. Ilyenkor higiénés és kényelmi eszközökkel tehetjük könnyebbé szeretett barátunk számára az utolsó éveket.

A kutyapelenka és egyéb tisztasági és kényelmi eszközök az inkontinens kutyák esetében jelentős támogatást nyújtanak a higiéné megtartásában.

 • Sok idősebb kutyával élő ember dönt a kutyapelenka használata mellett, vagy
 • a kutya ágyneműjét és más frekventált területeket felszívatják abszorbens párnákkal.

Nagyon fontos, hogy az idős kutya éppoly kedves és jó barát marad, mint fiatalon volt, ám a szokottnál több gondoskodást és figyelmet igényel. Ez pedig azzal jár, hogy meg kell tanulnunk azt, hogyan is kell gondozni egy idősebb kutyát. Ehhez állatorvostól kérhetünk segítséget.

 

Viselkedészavarok a vizelettartási nehézség hátterében

Ahogy korábban említettük a rossz körülmények okozta szocializációs és lelki problémák nyomot hagynak a kutyán. Ugyanakkor nemcsak a gondatlanul tartott felnőtt kutya esetében fordulhat elő, hogy bepisil.

 

Dominancia és alávetettség

Egészséges felnőtt kutyánál a bepisilés lehet a dominancia vagy a területhatárok kifejezése is, főleg, ha hím kutyáról van szó. Gyakran előfordul olyan kutyák esetében, akik vidéken és/vagy kertes házban élnek, ám szabad bejárásuk van a ház egyes helyiségeibe.

A vizelettartási probléma nemcsak a dominancia, hanem éppen ellenkezője, az alávetett helyzet elfogadását is jelezheti, így amikor agresszíven lépünk fel egy szituációban, a kutya, alárendelt helyének elfogadásaként – vagy félelmének jeleként! – bepisil.

Különleges és mondhatni kedves szituáció, amikor a kutyus annyira örül, hogy izgalmában bepisil. Ez leginkább akkor figyelhető meg, ha hosszabb idő után újra találkozik a gazdájával, a szeretett családtagokkal.

 

Amikor a vizelettartási probléma oka a közvetlen környezet

Néhány kutya a beilleszkedés ideje alatt pisil csak be, ugyanakkor a váratlan helyzetek vagy tartós állapotváltozásokra is reagálhat így.

Ilyen helyzet lehet például:

 • Zajos/fenyegető fellépésű szomszéd és/vagy a szomszéd kutyája,
 • Költözés, összeköltözés,
 • Új családtag, esetleg új állat érkezése,
 • Átmeneti változások a környéken, például építkezés, felújítás

 

Hogyan akadályozhatjuk meg, hogy a kutya bepisiljen?

Első és legfontosabb, hogy továbbra is barátként gondoljunk rá, ne pedig kényelmetlenségként, gondként. A kutya megérzi, ha elvesztette a bizalmunkat, és érzelmileg eltávolodtunk tőle, ami számára szenvedést okoz és súlyosbíthatja a vizelettartási problémáját.

Sokat segíthetünk az egészséges kutyának, ha kutyaiskolába, tréningre járunk vele, ami kiegészíti az otthoni nevelésünket.

Ha a kutya viselkedése áll a háttérben, akkor érdemes a házi nevelést, szocializációt kiegészíteni egy szakértő támogatásával. Vigyük kutyaiskolába, tréningre négylábú barátunkat. Nem baj, ha már felnőtt, a kiképző nevelése nem fog ártani neki.

Az okok felderítése után kezdjük meg az állapot enyhítését, javítását:

 • Szerezzük be:
 • Javítsunk a saját magatartásunkon is, főleg, ha a vizelettartási probléma hátterében a kutya szorongása, félelme áll:
  • Legyünk türelmesebbek.
  • Ne emeljük fel a hangunkat.
  • Ne büntessük elzárással, bezárással, szeretetmegvonással, sőt, igyekezzünk a korábbinál több időt tölteni vele.
  • Tegyük gyakoribbá a sétáltatást, és/vagy szerezzünk be kutyaalmot.
  • Ha nem tudunk több időt tölteni vele, vagy feloldani a lelki problémáit, akkor forduljunk etológushoz, viselkedés-tanácsadóhoz.

A szocializáció/nevelés része, hogy a a kutya megtanulja a sétáltatás közben elvégezni a dolgát, és hogy ezt az igényét jelezze is a számunkra.

 

Higiéniai teendőink, ha a kutya vizelettartási gondokkal küzd

 • Fordítsunk több figyelmet a kutyus bundájának tisztántartására:
  • Ha otthon nem tudjuk megoldani, akkor jelentkezzünk be a korábbinál rendszeresebben a kutyakozmetikusunkhoz.
 • Minden baleset után azonnal takarítsunk fel olyan enzimatikus tisztítószerrel, ami megszünteti a szagot is.
  • Ha ugyanis a kutya később felismeri a vizelete szagát, az azt jelzi a számára, hogy a beltér mégiscsak elfogadható hely az ürítésre.

Nemcsak a lakásunk higiéniája, de a kutya érdekében is minél előbb derítsük fel az okokat. Egy korábban szobatiszta kutyus számára komoly frusztrációt okozhat, ha nem tudja tartani a vizeletét. Szó szerint szégyelli magát, ami stresszt okoz nála, ez viszont nem tesz jót az általános egészségének és a hozzánk fűződő kapcsolatának sem.

Ha tetszett írásunk, olvasd el további cikkeinket is!

Vissza a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)