Loading...
Bezár
Kutya
Macska
Kisállat
Madár
Akvarisztika
Lótartás
Járványvédelem
Hogyan ápoljuk a kutya bundáját

A kutya bundájának a típusától függ, hogy az milyen gyakoriságú és típusú ápolást igényel, de azt mindenképpen kimondhatjuk, hogy minden bundának szüksége van a gondozásra. Ennek több oka is van. A legfontosabb az egészségügyi ok, hiszen egy ápolatlan, koszos, gubancos szőrzet kiváló lehetőséget biztosít a bolháknak, kullancsoknak, de az atkáknak vagy akár az ekcéma kialakulásának is. Mindemellett a kutya sem érzi jól magát a bőrében, vagy inkább szőrében, ha az ápolatlan. Viszket, amit akár sebesre is vakarhat, rághat. A kefélés, fésülés viszont eltávolítja a koszt, az elhalt szőrszálakat és élénkíti a vérkeringést. Így kutyánk bundája egyenletesen és egészségesen tud fejlődni.

A kutya bundájának, szőrének ápolása körültekintő gondoskodást igényel, hiszen könnyen megtelepedhetnek benne a kórokozók, élősködők.

A kutya szőrének felépítése

Nézzük meg először, hogy hogyan is épül fel a kutyák szőrzete. Az irhában található szőrtüszőkből nő ki és egy szerkezeti fehérjéből, a keratinból épül fel. Ezekből a szőrtüszőkből fejlődnek a pehelyszálak, ami az aljszőrzet, a szigetelő réteg, és a durvább fedőszőr egyaránt. 

Minden kutya bundája többféle szőrítpusból épül, valamint rendelkezik a fajtára jellemző jegyekkel.

Koronaszőr: Ez a legvastagabb és leghosszabb szőrzet, leginkább a hátgerincen, a combokon és a nyakon található. Rövid szőrű fajtáknál ez a szőrzet kevés vagy teljesen hiányzik, de a durva szőrzetű fajtáknál bizony nagyon sok a koronaszőr.

Fedőszőr: A kutyák egész testén megtalálható, a koronaszőrnél rövidebb és vékonyabb szőrzet.

Pehelyszőr: Ez a legrövidebb és legvékonyabb szőrzet, amely a már említett két szőr fajta alatt található. Bár rövid és vékony szőrzetről van szó, de igen tömött, ezáltal segít megtartani a kutya testének melegét.

Tapintószőr: A szemek fölött és a felső ajkon, valamint az állon találhatóak.

Milyen kutyaszőr típusok léteznek?

A hosszú, selymes szőrzetű kutya

Ilyenek például a yorkshire terrierek és a shi-tzuk. Bundájuk heti rendszerességgel igényli a fésülést, kefélést hogy ne filcesedjen, csomósodjon.

 • Kezdjünk egy fémfésűvel, majd egy egyenes fogazatú vagy sörtekefét használjunk, hogy fényes legyen a bundázat.
 • Szőrváltáskor gyakrabban ápoljuk az ilyen szőrtípusú kutyák bundáját.
 • Időnként fürdetésre és nyírásra is szükséges lehet, amihez kérhetjük szakember segítségét.

A rövid, sima szőrzetű kutya

Ilyenek például a kopók, a tacskók és a vizslák. Testüket egyenletes, általában kemény tapintású, nagyjából 1-3 centiméteres szőr fedi.

 • Ápolásuk könnyű, de nem elhanyagolható.
 • Egy kézre húzható gumikefével időről-időre simogassuk, vagy fésüljük át a kutyánkat.
 • Hetente egyszer át is kefélhetjük a szőr növekedésével ellentétes irányban a bundáját, így megszabadulhatunk az elhalt szőrszárlaktól.
 • Ehhez válasszunk puha sörtekefét.

A drót- és szálkás szőrzetű kutya

Ilyenek például a terrierek, a drótszőrű tacskók és a drótszőrű vizslák.

 • Rendszeres és erős kefélést, fésülést igényel a bundájuk, de a fürdésről és a nyírásról sem szabad elfeledkezni ennél a típusnál.

A dupla szőrzetű kutya

Ilyenek például a juhász kutyák, a labradorok és a husky-k. Ezt a szőrzet típust puha, tömött aljszőr és a kemény fedőszőr jellemzi, természetesen évszaknak megfelelően.

 • Szőrváltáskor erősen vedlenek.
 • Ilyenkor kifejezetten ajánlott a gyakoribb szőrápolás, hogy gyorsítsuk ezt a folyamatot.
 • Szükség lehet időnként a szőrzet ritkítására is, amit szintén szakemberrel végeztethetünk el.

A zsinóros szőrzetű kutya

Ilyenek például a pulik és a komondorok.

 • A zsinóros vagy rasztás szőrzet nem igényel különösebb ápolást, de azért évente 1-2 alkalommal szükséges lehet szakember segítségét kérni a bundázat rendbetételéhez.

A vegyes szőrzetű kutya

Ilyenek például a spánielek és a retrieverek.

 • Tömöttebb, fénytelen aljszőrzet jellemzi őket, amit érdemes trimmelni, illetve
 • lágyabb vagy keményebb fedőszőr, amit rendszeresen kell fésülni, kefélni, hogy ne filcesedjen, csomósodjon.

A kutya bundájának ápolásához különböző típusú kefékre és fésűkre, valamint trimmelőre lehet szükség, és ne feledkezzünk meg a paraziták eltávolítását szolgáló kiegészítőkről se.

A kutya szőrzetváltása

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ősszel és tavasszal váltják a kutyák a bundájukat, ezért számos kutyafajta esetében ilyenkor gyakrabban kell a szőrzetet ápolni.

 • A szezonális vedlés genetikai öröksége a kutyáknak, tehát szükségük van rá, az általános jó közérzetükhöz.
 • Az általánosan használt fésű, kefe mellé szükséges lehet beszerezni erre az időszakra néhány további szőrápoló eszközt.

Szőrnyírás

Amennyiben a felesleges szőrzetet, például a farok alatti területen, vagy a talppárnák között mi magunk szeretnénk nyírni, kérjük ki szakember tanácsait és legyünk nagyon óvatosak!

A kutya szőrének nyírása szakember bevonását igényelheti, aki a fajta jellegzetességeknek is megfelelő "frizurát" készít a kutyának.Tippek

 • Ha a kutyánk nem szereti a kozmetikázást, legyünk vele türelmesek és ne siettessük a dolgot.
 • Készüljünk jutalomfalatokkal és mindig dícsérjük meg, amikor engedi a kefélést.
 • Nem kell egy nap alatt végezni, haladhatunk fokozatosan, például egyik nap az egyik oldal, másik nap a másik.