Loading...
Bezár
Nyitvatartási idő
Hétköznap : 10 - 16:00 óráig hétvégén zárva
Facebook
Instagramm
Kutya
Macska
Kisállat
Madár
Akvarisztika
Lótartás
Horgászat
Járványvédelem
Milyen kutyafekhelyet válassz?

A kutyák nem a teljes életünk, de ők teszik teljessé az életünket. 

Roger Andrew Caras Groomer

Azt tudjuk, hogy a kutyák napjaik több mint felét alvással vagy legalábbis fekvéssel töltik. Éppen ezért fontos, hogy ezt hol és milyen körülmények között teszik. A kényelem mellett arról sem feledkezhetünk meg, hogy bizony a kutyánknak is szüksége van egy saját helyre, ami az övé és amiről ő is tudja, hogy az az övé. Ha van egy megszokott ágya, fekhelye, amit akár magunkkal is tudunk vinni, akkor egy utazást vagy esetleg egy költözést is könnyebben visel majd.

A kutyafekhelyek kapcsán a kínálat elég szerteágazó, ezért nem mindenki számára könnyű a választás. Amellett, hogy nyilván olyan pihenőhelyet szeretnénk biztosítani a kedvencünknek, ami a lakás stílusába is illeszkedik és könnyen tisztántartható, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kutyánk igényeit sem. Néhány alapvető szempont átgondolása után azonban már könnyebben kezdhetünk neki a válogatásnak.

Az első lépések

 Kezdésként azt kell eldöntenünk, hogy mekkora kutyafekhelyre van szüksége a kedvencünknek. Szerencsére a fekhelyek nagy részénél lehetőségünk van több méret közül kiválasztani a megfelelőt. Ezt követően fontos szempont az is, hogy a kutyánknak már van-e megszokott helye, vagy igény szerint át akarjuk később még helyezni azt. Szóba jöhet persze az is, hogy egyszerre több lehetőséget is választunk a különböző helyiségekbe. Lehet például egy takarója a kanapén és egy-egy párnája a dolgozóban és a hálóban is. Arra azonban mindig figyeljünk, hogy adott helyiségben hol helyezzük el a pihenőhelyet, hogy azt a kedvencünk is szívesen használja. Ne legyen például zajos helyen, de a túlságosan hideg vagy meleg helyek sem előnyösek.

Fontos paraméterek

  • csúszásmentes alj,
  • könnyen levehető huzat,
  • mosható huzat,
  • puha párnázat.

Plédek, takarók

Egy jó minőségű pléd azért nagyon előnyös, mert oda helyezzük, ahova csak szeretnénk. Rakhatjuk a kanapéra, az ágy végébe vagy akár a földre is. Berakhatjuk az autóba, és kényelmesen magunkkal is tudjuk vinni szükség esetén. Könnyen tisztítható és áthelyezhető megoldást kínál.

Egyszerű párnázott fekhelyek

A plédekhez hasonlóan szintén nagy előnyük a mobilitás, a könnyű hordozhatóság valamint, a mérete sem köt minket túlságosan, hiszen ha nyújtózni támad kedve a kutyusunknak, akkor sem korlátozza. A tisztíthatóság szempontjából fontos, hogy jó minőségű párnát vásároljunk, amiről könnyen el tudjuk távolítani a borítást, bírja a rendszeres mosást és porszívózást, hiszen sem mi, sem a kutyánk nem fogja élvezni, ha koszos, kellemetlen szagú a fekhelye, vagy ha két havonta újat kell vásárolni.

Műanyag- vagy fűzfa kosarak

Nagy előnyük, hogy könnyen tisztán és higiénikusan tarthatók. Egy mosható párnával vagy takaróval kellően kényelmessé tehetjük a kutyusunk számára. A fűzfa kosaraknál adott a szellőzés, de a műanyag kosarak esetében is figyelni kell arra, hogy legyenek rajta szellőző rések. Azt is fontos szem előtt tartani, főleg ha nagytestű kutya számára vásároljuk, hogy megfelelő méretűt válasszunk, illetve, hogy a kosarat kényelmesen el tudjuk helyezni egy olyan helyen, ahol a kutyánk is szívesen pihen és nekünk sincs útban. Érdemes figyelembe venni azt a tényt, hogy egy kölyökkutya rengeteget rágcsál, így számukra a fűzfakosarak még nem ideálisak, biztonságosak, ezért nekik inkább műanyag kosarat válasszunk.

Bebújós fekhelyek

Kistestű- vagy kölyökkutyák számára kitűnő választást jelentenek. A bújózsákok puha, meleg és kényelmes alvóhelyet biztosítanak, nem foglalnak sok helyet és könnyedén áthelyezhetőek. A moshatóság természetesen itt is kiemelt elvárás.

Nagy melegekbe

Ha nagyon meleg van, jól esik egy kis hűsítő árnyék. Ezzel azonban nem csak mi emberek vagyunk így, hanem a kisállataink is. A hűtőmatracokat pontosan ezért találták ki. Egyszerűen csak elhelyezzük egy árnyékos, hűvös helyre, és még előzetes hűtésre sincs szükség, és már kényelembe is veheti a kedvencünk. Használhatjuk ágybetétként, vagy akár alátétként is.

Reméljük, hogy sikerült néhány hasznos támpontot adnunk a gazdiknak, leendő gazdiknak ahhoz, hogy a kutyusuk számára megfelelő, kényelmes és komfortos fekhelyet, választhassanak alváshoz, illetve pihenéshez egyaránt.