Loading...
Ingyenes házhozszállítás

PEMBROKE WELSH CORGI

Pembroke Welsh Corgi

 

Tündéri jellem, akit mindenki imád: a Pembroke Welsh Corgi

A welsh corgi igazi társasági kutya, aki mindig hűségesen követi gazdát, bárhova is menjenek.

Fajtaleírásunkból most mindent megtudhatsz róla!

Tartalomjegyzék

1.  A pembroke welsh corgi története: egy mesebeli, legendás kutyafajta

2. Jelleme: elbűvölően barátságos:

3. Megjelenése: apró termet, erős testfelépítés

4. Ápolása és etetése

5. Egészsége és jellemző betegségei

6.  Kinek ajánlott a tartása?

A pembroke welsh corgi egy igazi társasági kutya. Szeret részt venni a családi életben, és mindig követi gazdáit, bárhova is menjenek. Kiváló társ és hűséges barát, aki a gyerekekkel is remekül kijön, mókás külsejének köszönhetően pedig mindenki imádja

Nem csoda tehát, hogy corgi kutya az elmúlt években világszerte kutyatartók millióinak szívét hódította meg. Fajtaleírásunkból minden fontos információt megtudhatsz róla, és arról, hogy jó gazdi lehetsz-e egy ilyen különlegesen barátságos és társaságkedvelő eb számára!

 A pembroke welsh corgi története: egy mesebeli, legendás kutyafajta 

A welsh corgi két, Wales-ből származó kutyafajta összefoglaló neve: a pembroke welsh corgié és a cardigan welsh corgié. A két fajtában annyi közös vonás található, hogy sokáig egy fajtának tartották őket. A brit Kennel Club a welsh corgi kutyafajtát 1925-ben ismerte el, majd 1934-ben bontották ketté a cardigan welsh corgi és a pembroke welsh corgi fajtákra. Az elnevezés mindkét esetben az adott walesi régióra utal, ahonnan az egyes fajták származnak.

A cardigannal ellentétben a pembroke welsh corginak rövidebb farka van, bizonyos példányok pedig hosszabb szőrrel is rendelkeznek. Élénk természetüknek köszönhetően mindkét fajtát főként marhacsordák és birkanyájak, valamint pónilovak őrzésére alkalmazták.

A pembroke fajta talán leghíresebb rajongója maga II. Erzsébet brit királynő, akinek az elmúlt 85 évben több mint 30 corgija volt. Az első példánnyal IV. György 1933-ban ajándékozta meg a leendő királynőt. II. Erzsébet kutyáival gyakran szerepelt a sajtóban, így a fajtának sikerült hamar világszintű népszerűségre szert tennie.

A kelta legendák szerint a corgi a világ legősibb fajtája, melynek ősei a vikingekkel érkeztek a szigetországba. De a fajta származását rengeteg egyéb legenda övezi. Egy walesi monda szerint például a corgik a tündérek hűséges kísérői. Erre utal egyes pembroke welsh corgik szőrének mintázata. A háton található folt ugyanis a mesék szerint az elvarázsolt tündérnyereg helye, mely nyomot hagy a kutyák bundáján.

Fajtiszta Corgi

Jelleme: elbűvölően barátságos: 

A mókás külseje ellenére egy okos, öntudatos és magabiztos fajta. A világ kutyafajtáinak IQ listáján is előkelő helyen szerepel. Egy corgi igazán határozott és mindig tudja mit akar. Ez legfőképp pásztorkutya mivoltának köszönhető.

A tapasztalt kutyatartók gyakran szoktak úgy fogalmazni, hogy a corgi valójában „nagy kutya kis testben”. Ennek oka, hogy a rövid lábai ellenére is imád mozogni, így nemcsak a mentális, de a fizikai aktivitást is határozottan igényli. Az olyan kutyás sportok, mint az agility vagy a dog dancing remek elfoglaltságot jelenthetnek a számára, de a futás vagy kocogás során is remek kísérő lehet.

Azonban nem csupán okos és aktív, de elbűvölően barátságos is. Imádja a gazdáit, remekül kijön az emberekkel és a gyerekeket is szereti. Érdemes azonban tudni, hogy kissé önfejű, ami azt jelenti, hogy tartásához szeretetteljes, ámde következetes nevelés szükséges.

Welsh Corgi

Megjelenése: apró termet, erős testfelépítés

A pembroke welsh corgi egy alacsony, robosztus felépítésű kutyafajta. Hosszúkás test, rövid lábak és nagy fülek jellemzik. Az arca a fajtaleírás szerint a rókára emlékeztet. A marmagassága 25–31 cm, tömege 8–10 kg között mozog. Szőrzete hosszú és tömött, jól ellenáll az időjárás viszontagságainak. Többnyire barna és fehér színű.

A fajta esetében sokáig jellemző volt a farok csonkolása, ezt azonban egy ideje már betiltották. Ritkán azonban, de előfordulhat farok nélküli példányok születése is. Ehhez viszont legalább az egyik felmenőnek születéstől fogva rövid farokkal kell rendelkeznie. Az ilyen corgik pároztatása azonban veszélyes, hiszen csigolyahiányt okozhat az utód gerincében.

Ápolása és etetése 

Egy pembroke welsh corgi ápolása nem vesz sok időt és energiát igénybe. A rövid szőrzetet elég hetente egyszer átfésülni. Fürdetés csak ritkán, kivételes esetekben ajánlott, ilyenkor viszont száradást követően a szennyeződések is könnyen kifésülhetőek. Ilyenkor fontos, hogy kifejezetten kutyák számára fejlesztett, kímélő sampont használjunk.

Karmait rendszeresen ellenőrizzük, és ha szükséges, karomvágó segítségével vágjuk is őket rövidebbre. Érdemes odafigyelni arra is, hogy megakadályozzuk a fogkő kialakulását. Ezt hatékonyan tehetjük abban az esetben, ha a corgi kiskutyát már korán hozzászoktatjuk a kutyáknak való fogkefe használatához.

Mivel rendkívül aktív kutya, így szeret sokat enni. Ez pedig azt jelenti, hogy az elhízásra is hajlamos lehet, ami pedig további egészségügyi problémákhoz vezethet. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, fontos a jól megtervezett étrend, mely a kutya számára minden szükséges tápanyagot tartalmaz.

Az egészség megőrzése érdekében érdemes olyan prémium minőségű kutyatápot választani, melynek összetevőinek listáján a hús szerepel az első helyen, és csak minimális mértékben tartalmaz töltőanyagként használt gabonát. Amennyiben a kutya súlya szemmel láthatóan gyarapszik, érdemes a táp mennyiségét csökkenteni, az étkezések közti jutalomfalatok pedig lehetőség szerint teljes mértékben mellőzni.

welshcorgi

Egészsége és jellemző betegségei 

A corgi alapvetően egészséges kutyafajta, testfelépítéséből adódóan azonban adódhatnak problémák, melyek elkerülése érdekében fontos néhány dologra odafigyelni. Először is a fejlődésben lévő eb számára tiltott a lépcsőzés, az ugrálás és a csúszós padlón történő mozgás. Ezek ugyanis felesleges ízületi terheléshez és gerincproblémákhoz vezethetnek.

A fajtára jellemzőek lehetnek továbbá a különböző szembetegségek, többek közt a szürkehályog, a progresszív retina atrophia, a retina diszplázia, illetve a collie szem anomália is. De a vérzékenység, a húgykövesség, a hátsó végtagok bénulása, valamint az úgynevezett Ehlers-Danlos szindróma kialakulása is gyakori a corgie kutya esetében. Az utóbbi betegségek főként genetikai úton öröklődnek, így elkerülésük érdekében fontos, hogy az általunk választott corgi kiskutya minden esetben megbízható tenyésztőtől származzon. Egy jó tenyésztő minden esetben rendelkezik a corgi kölyök eredetét igazoló dokumentumokkal, valamint a felmenők egészségét garantáló papírokkal és referenciákkal is.

Ahogyan fentebb már említettük, a fajta hajlamos az elhízásra is, a túlsúly pedig szintén vezethet a csípőt, a gerincet és az ízületeket érintő problémákhoz. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az étrendre mind mennyiség, mind pedig minőség szempontjából komoly figyelmet fordítsunk.

 Kinek ajánlott a tartása? 

A pembroke welsh corgi egy rendkívül kedves, barátságos fajta, aki más háziállatokkal és a gyerekekkel is remekül kijön. Gazdáihoz hűséges, így kifejezetten jó családi kutya válhat belőle. Fontos azonban tudni, hogy okos és aktív, éppen ezért a mentális és fizikai igénybevételt egyaránt igényli. Ebből adódóan olyan gazdik számára ajánlott, akik elég időt tudnak szánni arra, hogy kedvencükkel legyenek, és szeretetteljesen, ámde következetesen neveljék őt.

A pembroke welsh corgi lakásban is jól tartható, kis méretéből adódóan. Fontos azonban tudni, hogy szőrét erősen hullajtja, így, ha az új családtag egy corgi, a játék és a szórakozás mellett gondolni kell a gyakoribb takarításra is. Lényeges továbbá, hogy testfelépítésének köszönhetően a lépcsőzés hosszútávon káros lehet a számára. Így, ha emeleten lakunk, használjuk a felvonót, vagy vigyük fel kedvencünket kézben a lépcsőn.

Ez a fajta kiváló választás lehet a gyakorlott kutyatartók számára, de az olyan kezdőknek is jó döntés, akik elég időt tudnak szánni a kutya nevelésére, és kedvencükkel együtt ők maguk is nyitottak a tanulásra.

Vissza a kutya fajtaleírásokhoz >>

 

Most érkezik a legújabb családtag?

Tudj meg többet a kölyökkutya kezdőcsomagjainkról!

Méret
Szőrtípus
Jellemzők
Egészség
Energiaszint
Gyerekbarát
Harapásra való hajlam
Házőrző képesség
Hízásra való hajlam
Intelligencia
Játékosság
Képesség, hogy otthon maradjon egyedül egész nap
Képezhetőség
Lakásban tartható
Macskabarát
Megfelelő első kutyának
Szökésre való hajlam
Szőrhullás mértéke
Ugatásra való hajlam
Kapcsolódó blogok
Kutya allergia: Tünetek, diagnózis, kezelés. Minden, amit tudni kell!
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2023.06.22. 14:19
Kutya allergia: Tünetek, diagnózis, kezelés. Minden, amit tudni kell!

Hogyan ismerhető fel és kezelhető a kutya allergia? Olvassa el szakértői útmutatónkat a kutyaallergia tüneteiről, diagnózisáról és kezeléséről.

Kutya szobatisztaságra nevelése
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2023.08.22. 08:35
Kutya szobatisztaságra nevelése

A kutya szobatisztaságra nevelése útmutató lépésről lépésre: Hasznos információk, tippek és trükkök kutyatulajdonosoknak.

Kutyasétáltatás: minden, amit tudni kell 2024-ben
Demkó Kata
2023.12.19. 13:25
Kutyasétáltatás: minden, amit tudni kell 2024-ben

Praktikus kutyasétáltatás tippek a mindennapokhoz hogyan tegyél minden sétát élvezetessé és biztonságossá? Tudj meg...

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.