Loading...
Ingyenes házhozszállítás

MOPSZ

Mopsz

 

A vidám külső intelligens belsőt takar: mopsz fajtaleírás

A mopsz vidám személyisége mindenkit elbűvöl. Vidám megjelenése mindig mosolyt csal az arcunkra.

Tudj meg róla mindent fajtaleírásunkból!

Tartalomjegyzék

1. A mopsz története: a császárok mellől a modern kutyatartók kanapéjáig

2. A kutyavilág különleges mókamestere: a mopsz természete

3. A mopsz megjelenése: kicsi test, mely hatalmas szívet rejt

4. A mopsz egészsége és jellemző betegségei

5. A mopsz ápolása és etetése

6. Kinek ajánlott a mopsz tartása?

A mopsz vidám személyisége mindenkit elbűvöl. Ráncos arca, rövid orra, kerek feje, göndör farka és a szögletes kis teste mindig mosolyt csal az arcunkra. A mopsz azonban nem csak mókás és barátságos fajta, de összetett személyiség is egyben. Mókás külseje ellenére is intelligens, régen pedig még a császárok is rajongtak érte.

Nem csoda tehát, hogy a mopszok napjainkban a legkedveltebb házi kedvencekké léptek elő. Fajtaleírásunkból minden fontos tudnivalót megtudhatsz erről a bohókás fajtáról, és természetesen azt is megmutatjuk, hogy jó gazdi lennél-e egy mopsz kutya számára!

 

A mopsz története: a császárok mellől a modern kutyatartók kanapéjáig

Az FCI fajtastandardja szerint a mopsz angol kutyafajta. Gyökerei azonban több mint 2000 évvel ezelőttre, egészen a Kínai császárság koráig nyúlnak vissza. Ezekben az időkben a bulldog-féle kutyákból tenyésztették ki, és különleges fajtának számított, melynek tartását nem engedhette meg magának bárki.

Olyannyira nem, hogy kizárólag a császár birtokolhatott vagy érinthetett meg mopszokat, a kiváltságos négylábúakra pedig sokszor a palota őrei vigyáztak. A köznép csak nagyon magas összeg fejében juthatott hozzá egy ilyen kutyához, és így is csak kizárólag akkor, ha az nem felelt meg a szigorú tenyésztési előírásoknak.

Ekkortájt összesen nyolc típus létezett, melyek szőrzetüket és típusukat tekintve is eltértek egymástól. Egyvalami azonban közös volt bennük: a rövid, széles és lapos fej. Ezek közül a különböző típusok közül a lo-sze nevű fajta volt az, amit a mai mopsz elődjének tartanak.

A mopsz az 1500-as években a Holland Kelet-indiai Társaságnak köszönhetően jutott el Európába, innen pedig már csak idő kérdése volt, hogy a különleges kis kedvenc meghódítsa a világot. Eleinte a gazdag hölgyek körében vált népszerűvé, és lett a szalonok kedvelt vendége. Erre rengeteg fennmaradt porcelán mopszfigura is emlékezteti az utókort. Majd az ipari forradalom idején, a nemesi házak bukása után majdnem feledésbe merült. Fennmaradása a brit tenyésztőknek köszönhető, éppen ezért hivatkoznak rá angol kutyafajtaként.

Pályafutása során rengeteg tenyésztési irányzat volt hatással a jelenlegi megjelenésére. Az így kialakult vidám, bohókás külsejének és jó természetének köszönhetően pedig napjainkban világszerte az egyik legnépszerűbb házikedvencnek számít.

mopsz kutyus

A kutyavilág különleges mókamestere: a mopsz természete

A mopszot megjelenése és viselkedése miatt sokan emlegetik úgy, mint „a kutyavilág bohóca”. Ez rendkívül helytálló megnevezés, hiszen egy igazán játékos fajta, mely mindig kapható egy kiadós mókázásra. Rövid lábai ellenére rendkívül aktív, és az akadályfutásban, valamint az egyéb ügyességi játékokban is jeleskedik.

Érdeklődő és nyitott személyiség, aki mind az emberekkel, mind más háziállatokkal jól kijön. Szereti a pihenést és a nyugalmat is, viszont tény, hogy klasszikus értelemben vett ölebnek azonban semmiképp sem nevezhető.

Gazdájához rendkívül ragaszkodó. Lépten nyomon követi, szeret mindig mellette lenni. Ha azonban sértve érzi magát, önfejű és makacs is tud lenni. Az agresszivitás egyáltalán nem jellemző rá, így a gyerekeknek is jó barátja lehet. Az ugatás sem tartozik a kedvenc tevékenységei közé, ami kis mérete mellett hozzájárul ahhoz, hogy az elmúlt években a lakásban élő kutyatartók egyik kedvenc fajtájává vált.

Fontos tudni azonban, hogy kölyökként szeretetteljes, ámde következetes nevelést igényel. Ha ugyanis erre nem figyelünk oda, előfordulhat, hogy a későbbiekben túlzottan makaccsá, csökönyössé válik. Mókás megjelenése ellenére is komolyan kell tehát vennünk, és elég időt kell szánnunk arra, hogy mind fizikailag, mind mentálisan lefoglaljuk. Hiszen a tévhitekkel ellentétben a mopsz egy igazán okos és magas érzelmi intelligenciával megáldott kutyafajta.

mopsz kölyök

A mopsz megjelenése: kicsi test, mely hatalmas szívet rejt

A mopsz egy tömzsi, kistestű és izmos kutyafajta, mely a kistermetű molosszerek csoportjába tartozik. Az FCI fajtastandardja szerint az ideális súlya 6,3 és 8,1 kg között mozog. Magasságát nem határozzák meg konkrétan, azonban általánosan elmondható, hogy nem szabad 35 cm-nél magasabbnak lennie. Kis testéhez képest nagy fejéről és nagy orrlyukú, fekete orráról szinte már azonnal felismerhető.

2010-ben a fajtastandardból eltávolították az összenyomott orrot és az orrot teljesen elfedő orr-ráncot is. Egyes országokban még büntetik is azt, ha a kutya orrán túl erős ráncok vannak, ez ugyanis nehezíti a légzést és állatkínzásnak minősül.

Farka rövid, jellegzetesen hátára kunkorodó. Szemei sötétek és nagyok, tekintete pedig gyengéd és sokszor aggódónak tűnhet. Leggyakoribb színváltozata a hagyományos ezüst, az arcon lévő fekete jegyekkel. Azonban sárga, barack és fekete vagy fehér színben is előfordulhat.

A mopsz egészsége és jellemző betegségei

Az, hogy a mopsz betegesebb lenne a többi kutyafajtánál, alapvető tévhit. Ettől függetlenül azonban fontos tudni, hogy több fajtaspecifikus betegséggel is rendelkezik. Ezek többsége kis méretéből és egyedi megjelenéséből is adódhat.

Ilyenek például a különböző légzőszervi problémák, melyek többsége a sok évnyi tenyésztésből adódó, tömpe orr és a beszűkült légcsatorna miatt alakult ki. De ez a fajta hajlamos a különböző szembetegségekre is. Köztük a szaruhártya fekélyre, a szaruhártya hályogra, a szárazszem betegségre és a progresszív retina atrófiára is. Ezen felül gyakori probléma lehet a térdkalácsficam, azaz más néven a patellaficam is, melynek legenyhébb formáival akár tünetmentesen is élhet az állat.

Ezen betegségek többsége genetikai eredetű. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mopsz kölyök vásárlása során figyeljünk arra, hogy kizárólag megbízható tenyésztőt válasszunk. A jó mopsz tenyésztő a felmenők egészségét a szükséges papírokkal és referenciákkal is igazolni tudja. Meglehet, hogy így igencsak pénztárcánk mélyére kell nyúlnunk, hiszen egy mopsz kölyök nem olcsó mulatság. Azonban ez segít a genetikai úton terjedő betegségek elkerülésében és lehetővé teszi azt, hogy kedvencünk hosszú és boldog életet élhessen mellettünk.

mopsz

A mopsz ápolása és etetése

A mopsz szőre meglehetősen durva, így ajánlott sűrűn kefélni. Különösen a vedlési időszakban lehet erre szükség. Fontos a szemek és a fülek rendszeres ellenőrzése és tisztítása is, de ezek mellett a kutya fején és hátán található ráncokra is oda kell figyelnünk. Amennyiben elhanyagoljuk ezeket, abban az esetben ekcéma és bőrgyulladás is előfordulhat.

Fontos továbbá, hogy kedvencünket megfelelő módon etessük. Ez egyrészt magába foglalja a választott táp megfelelő fehérje- és tápanyagtartalmát. A mopsz etetése során különösen nagy figyelmet kell szentelnünk arra, hogy kutyusunkat magas hústartalmú, kevés zöldséget és még kevesebb gabonát tartalmazó eledellel etessük. Ennek érdekében érdemes a prémium minőségű kutyatápok mellett dönteni. A cukrot és a különböző adalékokat tartalmazó eledelt viszont mindenképp kerüljük.

Lényeges továbbá megemlíteni azt is, hogy a mopsz hajlamos a túlsúlyra. Éppen ezért fontos, hogy kedvencünket időben hozzászoktassuk a megfelelő mennyiségű, napirendhez igazodó etetéshez. Figyeljünk oda továbbá arra is, hogy a táplálék szobahőmérsékletű legyen, étkezés után pedig elég időt és nyugalmat hagyjunk az emésztéshez. Ilyen módon az esetleges gyomorproblémák kialakulása is elkerülhető.

mopsz fajtaleírás

Kinek ajánlott a mopsz tartása?

A mopsz egy kiegyensúlyozott és barátságos kutyafajta, aki a természetéből adódóan mind az emberekkel, mind az állatokkal képes nagyon jól kijönni. A közös hangot persze legjobban a saját fajtatársaival találja meg.

Megfelelő bánásmód mellett a gyerekeknek is jó barátja lehet, így tökéletes házikedvencnek is mondhatjuk. Kis méretéből adódóan ideális választás azon kutyatartók számára is, akik lakásban élnek. Fontos azonban tudni, hogy a mopsz aktív kutyafajta, így gondolnunk kell arra, hogy mindennapos mozgásigényét megfelelően kielégítsük.

Összességében elmondható, hogy remek családi kutya lehet, de akár egyedülállók számára is ideális társ. Ha eleget foglalkozunk vele, egy mopsz egész biztos megtalálja a helyét mellettünk, és meghálálja a törődést, színesebbé, vidámabbá téve a hétköznapjainkat.

Vissza a kutya fajtaleírásokhoz >>

Méret
Szőrtípus
Szőr mintázat
Jellemzők
Egészség
Energiaszint
Gyerekbarát
Harapásra való hajlam
Házőrző képesség
Hízásra való hajlam
Intelligencia
Játékosság
Képesség, hogy otthon maradjon egyedül egész nap
Képezhetőség
Lakásban tartható
Macskabarát
Megfelelő első kutyának
Szökésre való hajlam
Szőrhullás mértéke
Ugatásra való hajlam
FCI fajtacsoport
Kapcsolódó blogok
Kirándulás kutyával: hogyan védd meg a kutyádat?
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2022.09.06. 09:56
Kirándulás kutyával: hogyan védd meg a kutyádat?

Kirándulás kutyával: Hogyan kerüld el túrázás közben a kutyád sérülését, valamint a kullancsokat

Prémium kutyatáp kisokos: hogyan válassz?
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2022.08.30. 11:40
Prémium kutyatáp kisokos: hogyan válassz?

Ma már nagyon sokféle prémium kutyatáp elérhető az állateledel boltok polcain. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe (kor, méret, faj, aktivitás stb.) a legjobb kutyaeledel kiválasztásánál.

Kutya etetése: mi a legjobb megoldás?
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2022.08.23. 15:18
Kutya etetése: mi a legjobb megoldás?

A kutya megfelelő etetése rendkívül fontos az állat egészsége és jóléte szempontjából. Házi koszt, konzerv vagy száraz-, esetleg nedvestáp? Cikkünkből kiderül.

Kapcsolódó Termékek
Akció
Akár -10%
0 / 0
5 840 Ft
6 490 Ft
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
Akció
Akár -19%
0 / 0
2 090 Ft
2 590 Ft
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
0 / 0
6 690 Ft
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
0 / 0
2 090 Ft
-5%
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
2 féle kiszerelésben
0 / 0
1 990 Ft -tól
-5%
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
Kiszerelés kiválasztása

az újrarendelés gyakoriságát a kosár oldalon tudod megadni a kiválasztott termékek esetében