Loading...
Ingyenes házhozszállítás

LABRADOR

Labrador

 

Kedves, okos, szeretnivaló: labrador retriever fajtaleírás

A labrador retriever az egyik legkedveltebb kutyafajta. Egy igazi engedelmes, nyugodt és emberszerető kutya, ami a család kedvence. Bármikor bárhova magunkkal vihetjük és a más házikedvencekkel, gyerekekkel is remekül kijön.

Tudj meg mindent erről az igazán szeretnivaló, éles eszű kutyafajtáról.

Tartalomjegyzék

1. A labrador retriever története

2. A labrador retriever legfőbb jellemzői: jó munkakutya és tökéletes társ

3. A labrador retriever megjelenése

4. A labrador retriever kutyák betegségei

5. A labrador retriever etetése

6. Kinek ajánlott a labrador retriever tartása?

A labrador retriever sokak által szeretett kutyafajta. Népszerűségét kiválóan mutatja, hogy az Egyesült Államokban immár három évtizede töretlenül a legkedveltebb kutyafajtának számít. Magyarországon is rendkívül kedvelt, ez a siker pedig természetesen nem véletlen.


A labrador retrieverek ugyanis nemcsak okosak, de rendkívül szeretnivaló kedvencek is egyben. Remekül taníthatók, a megfelelő nevelés és odafigyelés mellett igazi családtag válhat belőlük.


A fajtaleírásból bővebben is megtudhatod, miért jelentenek jó választást a labrador retriever kutyák. Különösen abban az esetben, ha olyan házikedvencet keresel, aki okos, aktív, és imádja, ha emberek veszik körül.


A labrador retriever története


A labrador retriever kutyák Új-Fundland szigetéről származnak. Őseiknek az Újfundlandi és a Kanada keleti partjáról származó Landseer fajták tekinthetők. A labrador eredeti nevén Szent János kutyája. Ezt az elnevezést az 1700-as években, Új-Fundland fővárosáról kapta. A labrador őse egy vastag bundájú, fekete kutya, melyet főként a vadászat és halászat terén való segítség céljából tartottak. A halak mellett például a halászháló vízből történő kihúzásával is segítették a halászokat.


Az első tenyésztési kísérletekre a 19. század második felében került sor Angliában és Skóciában a Kanadából hazatérő brit halászok által. A labrador retriever nevét az azonos nevű kanadai Labrador-félszigetről, valamint képességeiről kapta. Az angol „retrieve” szó jelentése ugyanis nem más, mint: visszahoz, kiment . Ez tökéletesen rámutat arra, hogy a labrador retrieverek rendkívül jó vadászkutyák és imádnak apportírozni. Az angol tenyésztési törekvések során éppen ezért ezen tulajdonságaik maximális kiélezésére összpontosítottak. A fajta fennmaradása tehát az angol nemesek vadászati szokásainak köszönhető.


A labrador retrievert az Angol Kennel Klub 1903. július 7.-én ismerte el hivatalosan önálló fajtaként. Ezt követően a labradoroknak rendkívül sok versenyen sikerült hatalmas sikert aratniuk. Ezáltal nemcsak Angliában, de a határokon túl is egyre nagyobb népszerűségre sikerült szert tenniük. Olyannyira, hogy az Egyesült Államokban a labrador retriever számít a legkedveltebb és leggyakrabban tartott kutyafajtának. Immár több mint három évtizede töretlenül.


A labrador retriever legfőbb jellemzői: jó munkakutya és tökéletes társ


A labrador retriever nyugodt vérmérsékletű, engedelmes kutyafajta. A labradorok rendkívül jól nevelhető házikedvencek, köszönhetően az emberszeretetüknek és páratlan együttműködési képességüknek. Ennek tükrében nem csoda, hogy családosok számára a labrador retriever az egyik legjobb választást jelenti.


A labrador retrieverek jól kijönnek a gyerekekkel és más háziállatokkal együtt is tarthatók. Rendkívül barátságosak, kedvesek és nyitottak. Kifejezetten kedvelik a társaságot, a magányt azonban nehezen viselik. A bizonytalanság és az agresszió pedig szinte ismeretlen számukra. Vérmérsékletüknek köszönhetően így bárhova, bármikor magunkkal vihetjük őket.


A labrador retrieverek azonban nemcsak családi kutyának és házikedvencnek tökéletesek. Mint ahogy már fentebb említettük , kiváló munkakutyák is egyben. Sőt, remek segítőkutya is válhat belőlük. Gyakran alkalmazzák őket olyan feladatokra, mint a vakvezetés, a mentés, illetve a nyomkeresés.


Fontos azonban tudni, hogy a labrador retriever kutyák számára az otthon melege és biztonsága még önmagában nem elég. Rendkívül mozgékonyak, eredetileg vadászkutyaként tenyésztették őket. Ez azt jelenti, hogy a mozgás iránti igény kiemelkedő szerepet tölt be az életükben. A labrador retrieverek rendkívül aktívak, így tartásuk leginkább kertes házban javasolt. Imádnak futkározni, játszani, és a vizet is kedvelik.


Ahhoz pedig, hogy kutyánk kiegyensúlyozott személyiség és jó társ legyen, mind a szellemi, mind pedig a fizikai nevelésre időt és energiát kell fordítanunk.


A labrador retriever megjelenése


A labradorok méretük alapján középtermetű kutyáknak nevezhetők. A kan labaradorok marmagassága 56-57 cm, míg a szukáké 54-56 cm. Koponyájuk széles, mellszélességük nagy. Nagy mozgásigényükhöz igazodva testük erős és izmos, robosztus felépítésű. Vastag farkukat alakjának köszönhetően „vidrafaroknak” is nevezik. Ez a vízben egy kormánylapáthoz hasonlóan funkcionálva segíti az úszást. Ez az egyik oka annak, hogy a labradorokat eleinte halászkutyaként alkalmazták.


Ezt a tulajdonságot tovább erősíti a rövid, tömör szőrzet is, melynek alszőrzete vízálló. A labradorokat alapvetően három színben, feketében, sárgában és barnában tenyésztik. Az árnyalatok ezeken a színeken belül változóak lehetnek. A dominánsan öröklődő bunda azonban fekete, így a leggyakoribb a fekete labrador.


Az elmúlt évek tenyésztése során két fajta alakult ki. Az úgynevezett „Show-típus”, illetve a „Field-Trial típus”. Előbbi változat robosztusabb test felépítésű, míg utóbbi keskenyebb fejjel és hosszabb fogakkal rendelkezik. A Field-Trial típusba tartozó labradorokat kifejezetten munkakutyának tenyésztették.


De létezik egy harmadik fajta is, az úgynevezett „Dual Purpose labrador”. Az ebbe a csoportba tartozó kutyák a két különböző típus jegyeit egyesítik. Ennek köszönhetően pedig talán a legkedveltebbnek számítanak azok körében, akik az ideális társat keresik a labrador retriever személyében. Érdemes tudni, hogy a különböző tenyésztők ennek megfelelően különböző célra tenyésztik a labrador retriever kutyákat. Éppen ezért fontos, hogy a céljainknak megfelelően válasszuk ki jövendőbeli házikedvencünket.


A labrador retriever kutyák betegségei


A labrador retriever kutyák abban az esetben, ha gazdáik fizikai és tanulásra való igényeiket is kielégítik, egészségesek és erősek lesznek. A kiskutyák vásárlása során érdemes azonban odafigyelni arra, hogy a felmenők egészségi állapota rendben legyen. Ezt pedig az adott tenyésztő a szükséges papírokkal tudja igazolni. Akadnak ugyanis olyan, örökletes betegségek, melyektől a nem megfelelő körülmények közül származó kutya szenvedhet.


Ilyenek például a különböző mozgásszervi megbetegedések, a csípő- és könyökdiszplázia. Előbbi esetben az állat combcsontja nem megfelelően illeszkedik a csípőízületbe. Ez a betegség klinikai tünetek nélkül is létezhet, de a legtöbb kutyánál azonban évek alatt fokozódó fájdalom és sántítás is jelentkezhet. Utóbbi probléma a könyököt alkotó csontok lazaságával jár és fájdalmas sántításhoz vezet.


De a labradorra jellemzőek lehetnek bizonyos veleszületett szemészeti betegségek is, mint például a progresszív retina atrófia vagy az örökletes szürkehályog. Előbbi egy degeneratív betegség, mely sokáig tünetmentes maradhat, azonban hosszú idő leforgása után vaksághoz vezet. A szürkehályog, abban az esetben, ha kezeletlen marad, szintén vezethet látásvesztéshez.


Annak érdekében, hogy ezeket elkerüljük, csak olyan, a szükséges dokumentumokkal és oltásokkal rendelkező kutyát vásároljunk, mely megbízható tenyésztőtől származik. Egy egészséges labrador átlagosan 10-12 évig egész biztosan boldog tagja lehet a családunknak, abban az esetben, ha a megfelelő táplálásra és a kielégítő mozgásra is odafigyelünk.


Az örökletes betegségek mellett olyan problémákra is oda kell figyelnünk, mint a túlzottan gyors evés következtében fellépő gyomor dilatáció-volvulus . Ez a gyomor tágulásával, esetenként megcsavarodásával járó, felfúvódásos állapot, mely a kutyák esetében halálos problémát jelent . Az időben észrevett gyomorcsavart állatorvosi beavatkozással lehet kezelni, ezért szükséges etetés alatt figyelni, megakadályozni a habzsolást, illetve pihentetni az állatot evés után. De az olyan problémák is jellemzőek lehetnek rájuk, mint az elmaradt tisztítás és ellenőrzés miatt fellépő fülgyulladás, vagy az akut nedves dermatitis , amely a bőr kivörösödését és gyulladását okozhatja.


A labrador retriever etetése


Mint ahogy minden házikedvenc esetében, úgy a labrador retriever kutyáknál is fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. Ennek érdekében az étrend összeállítása során kerüljük a felesleges zsírokat és édesítőszereket. Figyeljünk arra is, hogy a gabonafélékre a kutyák szervezetének csak kis mennyiségben van szüksége.


A házikoszt és az olcsó tápok helyett így válasszunk olyan, prémium minőségű kutyatápot, mely minden szükséges tápanyagot tartalmaz. A legfontosabb fehérjeforrás a kutyák számára a hús, ezért fontos, hogy az étrend akár nyersen, akár táp formájában legalább 70%-ban húst tartalmazzon.


Fontos odafigyelnünk azonban arra, hogy a labradorok hajlamosak túl sokat enni. Ez egyrészt túlsúlyhoz, másrészt az ezzel kapcsolatos, egyéb egészségügyi problémák kialakulásához is vezethet. Éppen ezért lényeges, hogy ne csak a napi eledel minőségére, de mennyiségére is odafigyeljünk. Egy labradornak elég a napi egyszeri vagy kétszeri étkezés, amit mindig ugyanabban az időben érdemes odaadni a kutyának. A puffadás elkerülése érdekében fontos, hogy az etetések előtt és után minimum egy órát pihenjen a kedvencünk . Továbbá célszerű habzsolás ellen is védekezni erre speciálisan kifejlesztett etetőedénnyel.


Kinek ajánlott a labrador retriever tartása?


Ahogy a fentebb leírtakból látható, a labrador retriever egy rendkívül barátságos, emberszerető kutyafajta. Kiválóan alkalmas azok számára, akik ragaszkodó házi kedvencet keresnek, aki bárhová szívesen elkíséri gazdáját. Kiváló döntés családosok számára, hiszen a gyerekek mellett más háziállatokkal is jó kijön.


Fontos azonban, hogy lehetőleg olyan otthona legyen, ahol nagy mozgásigényét is képes kielégíteni. Éppen ezért a labrador retriever kutyák számára a panel vagy társasház nem a legjobb otthont jelenti. Más aktív, játékos kutyákhoz hasonlóan a labradorok is leginkább kerttel rendelkező családi házban tarhatók megfelelő módon.


Lényeges, hogy az ideális gazdi elég idővel rendelkezzen ahhoz, hogy labradorjával játszani és közösen mozogni is tudjon. Illetve elegendő energiát tudjon szentelni a kutya tanításának.


Összességében elmondható, hogy a labrador retriever kutyák leginkább társaságkedvelő embereknek valók. Azok, akik ragaszkodó, intelligens és játékos barátot keresnek, tökéletes választást jelent ez a fajta. Illetve azok számára is, akik szeretnék, ha egy újabb teljesértékű taggal bővülhetne a családi kör.

Vissza a kutya fajtaleírásokhoz >>

 

Most érkezik a legújabb családtag?

Tudj meg többet a kölyökkutya kezdőcsomagjainkról!

Méret
Szőrtípus
Szőr mintázat
Jellemzők
Egészség
Energiaszint
Gyerekbarát
Harapásra való hajlam
Házőrző képesség
Hízásra való hajlam
Intelligencia
Játékosság
Képesség, hogy otthon maradjon egyedül egész nap
Képezhetőség
Lakásban tartható
Macskabarát
Megfelelő első kutyának
Szökésre való hajlam
Szőrhullás mértéke
Ugatásra való hajlam
Kapcsolódó blogok
Kutyaútlevél 2024: kötelező információk gazdiknak
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2024.05.14. 16:17
Kutyaútlevél 2024: kötelező információk gazdiknak

Kutyáddal külföldre utaznál? Útlevél nélkül sehová! Cikkünkből most minden fontos kérdést megtudhatsz a kutya útlevélről, hogy zökkenőmentes legyen az utazás.

Hőguta kutyáknál: tünetek és megelőzés
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2024.05.14. 15:36
Hőguta kutyáknál: tünetek és megelőzés

Nem lehet eleget beszélni róla, hiszen kedvencednek akár az életébe is kerülhet a hőguta. Mik a tünetei a hőgutának és mire figyelj? Hogyan előzheted meg? Olvasd el cikkünket!

Kutya bűzmirigy: minden, amit tudnod kell a bűzmirigyről
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2024.05.02. 11:18
Kutya bűzmirigy: minden, amit tudnod kell a bűzmirigyről

Mi az a bűzmirigy és miért kell rá figyelni? Honnan tudhatod, ha a kutya bűzmirigy begyulladt? Mivel előzhető meg a bűzmirigy gyulladás? Többek közt ezekre a kérdésekre adunk most választ!

Kapcsolódó Termékek
4 féle kiszerelésben
0 / 0
9 370 Ft -tól
-5%
Rendelésre tartott, várható szállítás 4-5 munkanap
Kiszerelés kiválasztása
2 féle kiszerelésben
0 / 0
26 690 Ft -tól
-5%
Rendelésre tartott, várható szállítás 4-5 munkanap
Kiszerelés kiválasztása
2 féle kiszerelésben
5 / 1
21 990 Ft -tól
-5%
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
Kiszerelés kiválasztása

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.