Loading...
Ingyenes házhozszállítás

CANE CORSO

Cane Corso

Harcias külső, hatalmas szív: Cane Corso

A védelmező Cane Corso vagy olasz masztiff sokak kedvence. Egy olasz eredetű bulldog típusú kutyafajta, mely kiváló őrkutya és igazi családbarát kedvenc is egyben.

Tudj meg róla mindent fajtaleírásunkból!

Tartalomjegyzék

1. Története: a harcmezőktől az otthon melegéig

2. Megjelenése: robosztus testalkat, marcona külső

3. Jelleme: érző szív a külsőségek mögött

4. Ápolása és jellemző betegségei

5. A cane corso megfelelő táplálása: fontos a kiegyensúlyozott etetés

6. Kinek ajánlott a tartása?

A cane corso kutya hosszú utat tett meg a római harcmezőktől napjainkig, mára azonban világszerte imádják a kutyatulajdonosok.


A tekintélyt parancsoló, erőt sugárzó külső mögött valódi, érző szív lakozik. Nem csoda, hogy hazánkban is a legnépszerűbb kutyafajták egyike. A fajtaleírásunkból megtudhatod azt, kinek és milyen körülmények közt ajánlott a cane corso tartása. És természetesen azt is, hogy miért lehet jó választás számodra ez a marcona külsejű, mégis igazán szeretetreméltó kutya.


Története: a harcmezőktől az otthon melegéig 


A cane corso igazi ősi kutyafajta, mely Dél-Olaszországból származik. Nem hivatalosan gyakran nevezik „olasz dognak” vagy „olasz molossernek” is. Elődeiről már az ókori római krónikákban is olvashatunk. Eredetileg a canis pugnaux (pugnax) fajtából ered, amelyet a mastino napoletanoból tenyésztettek ki. A cane corso elődeit főként vadászatokon, nagyvadak elejtésére alkalmazták, de harci kutyaként a háborúkban és az arénákban sem volt ritka. A birodalmi idők után pedig őrző-védő kutyává avanzsált, köszönhetően kiemelkedő védelmező képességeinek. De későbbi háborúk során futárként, az előőrs tagjaként, vagy akár töltényhordozóként is alkalmazták őket.


A cane corso ősi múltját igazolja, hogy a ma ismert névvel már a XVI. században is tenyésztettek kutyákat. Ezek az állatok főként őrök mellett dolgoztak a határokon és földeken. Erre utal a fajta elnevezése is, hiszen a corso szó jelentése „testőr, erős, hatalmas”, míg a cane kutyát jelent.


A XX. század viharos történelme persze ezt az ősi kutyafajtát sem kímélte. A cane corso ugyanis a második világháború idején majdnem kipusztult. Fennmaradása Giovanni Banatti professzornak köszönhető, aki a háború sújtotta Olaszországban megmentette az eltűnésszélén álló fajtát. Később a stafétát Stefano Gandofi és a Malavasi testvérek vették át, akik 1987-re kialakították a cane corso kutya hivatalos fajtaleírását a fajtaklub megalapításával. Majd a nemzetközi egyesület 1993-as megalakulása után egy évvel az FCI is hivatalos fajtaként ismerte el ezt az erélyes külsejű, ám hatalmas szívű kutyát.

Cane Corso


Megjelenése: robosztus testalkat, marcona külső 


A cane corso igazi robosztus testfelépítésű, masszív kutyafajta. A legfontosabb tulajdonsága az erős, izmos és arányos testfelépítés. A kanok marmagassága átlagosan 64-68 centiméter, súlyuk pedig 45-50 kilogramm is lehet. A szukák marmagassága 60-64 centiméter, és 40-45 kilogrammot nyomhatnak.


Bundája sima, fényes és rendkívül sűrű. Alatta kevés aljszőrzet található. Fekete, szürke, vörös vagy bármilyen árnyalatú foltos, vagy akár csíkos színekben is előfordulhat. Néha teljesen fehér cane corso kutyákkal is találkozhatunk. Ebben az esetben érdemes azonban vigyázni. Ennél a színváltozatnál ugyanis genetikailag gyakori probléma lehet a süketség.

A fajta feje jellemzően széles, két szélén pedig háromszögalakú, álló fülek keretezik. Orra nagy, orrháta lapos. Szemei sötétek, közepes nagyságúak, tekintete pedig éber és értelmes. Ábrázata szembetűnő homlokredőinek és ívelt szemöldökének köszönhetően komoly és elgondolkodó.

Cáne Corso


Jelleme: érző szív a külsőségek mögött 


Marcona megjelenése miatt a cane corsot sokan gondolják agresszív harcikutyának. A valóságban azonban egy rendkívül barátságos és jámbor fajtáról beszélünk. Higgadt és kiegyensúlyozott, abban az esetben persze, ha gazdája megfelelő figyelmet fordít a nevelésre. Az elhanyagolt kutya ugyanis rendkívül önfejű is lehet.


Ez a kutyafajta hatalmas mozgásigénnyel rendelkezik. A kiegyensúlyozott jellem érdekében fontos, hogy ezt kielégítsük. Érdemes már kiskorától kezdve kutyaiskolába járatni, és megfelelő módon szocializálni. Mivel kiváló őrkutya, így a területre tévedő idegeneket nem kedveli. Ez nem feltétlenül von maga után támadó fellépést, sokszor inkább elutasító vagy tartózkodó viselkedést.


Érdemes azonban hangsúlyozni, hogy a kutya jelleme nagyban függ attól, hogy milyen nevelést kap gazdájáról. Egy olyan cane corso, akivel eleget foglalkoznak, egész biztosan kiegyensúlyozott, nyugodt és fegyelmezett kutya lesz.


Egy megfelelően szocializált példány nem agresszív, ragaszkodó és a gyerekekkel is remekül kijön. Igazi családi kedvenc lehet, emellett pedig remek házőrző is. Sőt, munkakutyának sem utolsó, hiszen a megfelelő neveléssel akár kiváló nyomkövető- és rendőrkutya válhat belőle. Őshazájában, Olaszországban ezért gyakran találkozhatunk vele a rendőrség kötelékeink belül is.


Ápolása és jellemző betegségei 


A cane corso a kevésbé igényes kutyafajták közé tartozik. Szőre nem igényel különleges ápolást. Bundáját hetente egyszer elegendő átfésülni. Amennyiben olyan, makacs szennyeződés érné, amit nem tudunk kikefélni, kevés kutyasampon használatával fürdethetjük is kedvencünket. Fontos továbbá, hogy a füleit és szemeit rendszeresen kell tisztítani annak érdekében, hogy a gyulladásokat és egyéb betegségeket hatékonyan elkerüljük .


Összességében egy robosztus testfelépítésű, egészséges kutyafajta. Ettől függetlenül azonban akadnak olyan betegségek, melyek jellemzőek lehetnek rá. Ilyen például a nagytestű kutyák esetében gyakran előforduló könyök- és csípődiszplázia is. Éppen ezért fontos, hogy kerüljük kedvencünkkel a rendszeres lépcsőzést. Fontos továbbá odafigyelni arra, hogy a szeme érzékeny. Óvni kell a huzattól, nyáron pedig lehetőleg az állat közelében kerülni kell a ventilátor vagy a klíma használatát.


De néhány cane corso a szívbetegségekre is hajlamos lehet. Ennek jele lehet a rendszeres fáradtság, a légszomj vagy a köhögés is. Amennyiben ilyen tüneteket észlelünk, fontos, hogy a lehető leghamarabb konzultáljunk az állatorvosunkkal . Az időben felfedezett betegség ugyanis a megfelelő gyógyszeres kúrával kezelhető. Mivel pedig mély mellkasú kutyafajtáról beszélünk, így a gyomorcsavarodás esélye sem kizárt. Éppen ezért a táplálás során az adagokra kiemelt figyelmet kell fordítani.


Ahogyan a legtöbb fajtiszta kutya, úgy a cane corso esetében is fontos, hogy kedvencünket kizárólag megbízható tenyésztőtől vásároljuk. Amennyiben a tenyésztő a szükséges papírokkal és referenciákkal tudja igazolni a felmenők egészségét, abban az esetben a genetikailag öröklődő betegségek is elkerülhetők. Az egészség megőrzésében a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő mozgás is segít.

Cane Corso kiskutya


A cane corso megfelelő táplálása: fontos a kiegyensúlyozott etetés 


Mivel egy jól megtermett kutyafajta, mely fehérjedús táplálékot igényel. Kedvencünket száraz- és nedves táppal, valamint nyers hússal egyaránt etethetjük. Amennyiben a táp mellett döntünk, fontos, hogy olyan, minőségi megoldást válasszunk, ami nagy százalékban tartalmaz húst. A gyenge minőségű, gabonát tartalmazó száraztápokat azonban érdemes kerülni. A kölyköket pedig, mint ahogy a legtöbb nagytestű kutya esetében, érdemes speciális, kifejezetten a számukra fejlesztett táppal etetni. Ez garantálja a gyors növekedéshez szükséges, megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag-bevitelt.


Fontos megemlíteni, hogy hajlamos az elhízásra, ezért figyeljünk oda arra, hogy kedvencünket ne etessük túl. A napi ételadagot pedig célszerű két részre bontani. Ilyen módon elkerülhető a fentebb már említett gyomorcsavarodás veszélye is.


Kinek ajánlott a tartása? 


Jelleméből adódóan határozott nevelést és sok odafigyelést igényel. Tartása éppen ezért gyakorlott kutyatulajdonosoknak ajánlott. Olyan gazdik mellé ideális, akik legalább a napi 30 perc mozgást, együtt töltött időt biztosítani tudják számára.


A fajta méretéből és nagy mozgásigényéből fakadóan sem tartható lakásban. Az ideális otthon számára mindenképp egy kertes ház, ahol kiélheti mozgásigényét, gazdái pedig sokat foglalkoznak vele. És habár remek őrkutya, fontos tudni, hogy úgynevezett ridegtartásra, gyártelepek és néptelen területek őrzésére nem alkalmas. Ennek oka, hogy a cane corso rendkívül ragaszkodó fajta és igényli a társaságot, valamint a törődést.

Vissza a kutya fajtaleírásokhoz >>

 

Most érkezik a legújabb családtag?

Tudj meg többet a kölyökkutya kezdőcsomagjainkról!

Méret
Szőrtípus
Szőr mintázat
Jellemzők
Egészség
Energiaszint
Gyerekbarát
Harapásra való hajlam
Házőrző képesség
Hízásra való hajlam
Intelligencia
Játékosság
Képesség, hogy otthon maradjon egyedül egész nap
Képezhetőség
Lakásban tartható
Macskabarát
Megfelelő első kutyának
Szökésre való hajlam
Szőrhullás mértéke
Ugatásra való hajlam
Kapcsolódó blogok
Kutyaútlevél 2024: kötelező információk gazdiknak
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2024.05.14. 16:17
Kutyaútlevél 2024: kötelező információk gazdiknak

Kutyáddal külföldre utaznál? Útlevél nélkül sehová! Cikkünkből most minden fontos kérdést megtudhatsz a kutya útlevélről, hogy zökkenőmentes legyen az utazás.

Hőguta kutyáknál: tünetek és megelőzés
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2024.05.14. 15:36
Hőguta kutyáknál: tünetek és megelőzés

Nem lehet eleget beszélni róla, hiszen kedvencednek akár az életébe is kerülhet a hőguta. Mik a tünetei a hőgutának és mire figyelj? Hogyan előzheted meg? Olvasd el cikkünket!

Kutya bűzmirigy: minden, amit tudnod kell a bűzmirigyről
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2024.05.02. 11:18
Kutya bűzmirigy: minden, amit tudnod kell a bűzmirigyről

Mi az a bűzmirigy és miért kell rá figyelni? Honnan tudhatod, ha a kutya bűzmirigy begyulladt? Mivel előzhető meg a bűzmirigy gyulladás? Többek közt ezekre a kérdésekre adunk most választ!

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.