Loading...
Ingyenes házhozszállítás

GOLDEN RETRIEVER

Golden retriever

 

Golden retriever fajtaleírás: a kutya, amit minden családtag imádni fog


Barátságos, intelligens ember-központú, könnyen nevelhető. Ugyanakkor sok mozgást igényel.

Tudj meg többet egyik kedvenc kutyafajtáról!

Tartalomjegyzék

1. Golden retriever: a legbarátságosabb vadászkutya története

2. A golden retriever legfőbb jellemzői: barátságos, tanulékony és játékos

3. A fajta külső jellemzői

4. Mennyi mozgást igényel a golden retriever?

5. A golden retriever etetése

6. Ápolás

7. A kutya lehetséges betegségei és általános egészségügyi problémái

8. A kutya nevelése

9. Összegzés

A golden retriever világszerte népszerű a kutyatartók körében. Nem véletlenül, hiszen az egyik legbarátságosabb kutyafajta. A golden retrieverek igazi családtagok, akik jól kijönnek akár a kisebb gyerekekkel is. Nemcsak kedvességük miatt népszerűek azonban.

A golden retriever rendkívül okos fajta, mely könnyen tanítható. Akár segítőkutyaként is megállja a helyét. Kiváló alkalmazkodóképességgel rendelkezik, melynek köszönhetően akár lakásban is jól tartható.

A fajtaleírásból bővebben is megtudhatod, miért jelentenek jó választást a golden retrieverek. Főként abban az esetben, ha olyan kutyát keresel, melyet az egész család imádni fog!

 

Golden retriever: a legbarátságosabb vadászkutya története

A golden retriever a retrieverek fajtacsoportjába tartozó skót eredetű kutyafajta. Kialakulására több elmélet is létezik, ősének azonban a mára kihalt orosz retrievert tekintik. Mások szerint sárga labrador retriever, ír szetter, illetve Tweed spániel keresztezéséből született.

A golden retrievereket eleinte vadászati céllal kezdték tenyészteni. Az első tenyésztő Sir Dudley Marjoribanks üzletember volt, 1864-ben. Ekkortájt főként apportírozás, azaz a fegyverrel elejtett vad megkeresése végett tartották a vadászok. Ennek egyik fő oka, hogy puha szájának köszönhetően úgy fogja meg a zsákmányt, hogy nem sérti meg azt.

De a golden retrieverek nemcsak a földön ügyesek. Remek vízivadászok is egyben. Ennek tükrében talán az sem meglepő, hogy bundájuk víztaszító képességű. Egyes példányoknál a lábujjak közt úszóhártya feszülhet.

Vadászati képességeik mellett rendkívül tanulékonyak is, így napjainkban gyakran alkalmazzák őket segítőkutyaként. Leginkább azonban jámbor, kedves természetüknek köszönhetően kedveltek. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt évtizedekben a vadászok mellett városlakók körében is népszerű háziállattá váltak.

 
A golden retriever legfőbb jellemzői: barátságos, tanulékony és játékos

Mivel a golden retrievert eleinte vadászati célzattal tenyésztették, így az úgynevezett sportkutyák csoportjába tartozik. Kiemelkedően jó érzékszervekkel rendelkezik, különösen a szaglása fejlett. 

Rendkívül szófogadó és tanulékony fajta. Kiváló engedelmessége szinte egyetlen más kutyafajtáéhoz sem fogható. De barátságos, melynek köszönhetően őrző-védő feladatok ellátására nem alkalmas. Kisgyermekes családok körében azonban nagyon népszerű kedvenc, hiszen nyugodt és játékos természetű. 

A gyerekek mellett a házikedvencekkel is jól kijön. Egyéb, barátságos kutyafajtákkal vagy akár macskákkal együtt is jól tartható. Rendkívül társaságkedvelő kutya, melyből fakadóan nem szabad hosszú időre egyedül hagyni. 

Tanulékonyságának köszönhetően gyakran terápiás vagy segítő kutyaként alkalmazzák. Mivel okos és engedelmes, a megfelelő oktatás mellett kiváló vakvezető vagy kísérőkutya válhat belőle. De sok esetben mentőkutyaként is alkalmazzák. 

 

 
A fajta külső jellemzői


A golden retriever igazi, mutatós megjelenésű kutya. Arányos, harmonikus testfelépítéssel bír, ennek köszönhetően a kiállítások egyik kedvelt fajtája. Tekintete az erősen pigmentált, sötét szemeknek köszönhetően kedves és szeretetreméltó. 

Középtermetű kutyafajta, marmagassága általánosságban 55-60 cm. Súlya nemtől és mérettől függően változó, átlagosan 24-33 kg közé esik. 

A golden retriever szőrzete jellegzetesen aranybarna vagy krémszínű, valamint ezen színek különböző árnyalata lehet. Érdemes tudni, hogy a kölyök színe mindig világosabb, mint a kifejlett példányé. Érdekesség azonban, hogy a kiskutya füle belsején található szőr megmutatja, milyen színű lesz az állat nagykorában.

Bundája sima vagy hullámos, azonban sosem göndör. A hátán kevésbé dús, mint a kutya oldalán, mellső lábain, a mellkasán, a hasán, illetve a farkán. Ősszel és tavasszal erős vedlésre képes. Éppen ezért allergiára hajlamosak számára nem ajánlott kutyafajta. Ha pedig lakásban tartjuk, bundája napi kefélése szükséges.

 

Mennyi mozgást igényel a golden retriever?

Vadászkutya lévén a golden retrieverek igen mozgékony állatok. Szeretnek futni és tanulékonyak, éppen ezért a kutyás sportok kedvelői számára is jó választást jelentenek. Imádják a frizbizést, a labdázást és a rendszeres úszást is.

Fontos tudni, hogy habár a golden retriever lakásban is tartható, a mozgás terén nem szabad elhanyagolni. Minden nap legalább 40-60 perc aktív mozgásra van szükségük. Ez lehet sétáltatás, illetve futtatás vagy játék is. Fontos, hogy az egészséges, boldog élet érdekében erre odafigyeljünk.

Egyszóval a golden retriever számára mozgásigénye miatt leginkább egy kertes ház lehet ideális otthon.

 

A golden retriever etetése

Érdemes odafigyelni arra, hogy a golden retriever nagyon szereti a hasát. Ha nem figyelünk rá eléggé, akkor gyakran és sokat eszik. Éppen ezért hajlamos hamar túlsúlyt felszedni. Érdemes tehát a napi ételadagot pontosan kimérve adagolni számára. Ha a tálja ugyanis folyamatosan tele, akkor nagy eséllyel hamar elhízik. Ez pedig egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az ajánlott napi mennyiség naponta 2.5-3 mérőpohárnyi, jó minőségű kutyatáp. Lehetőleg két részletben, reggel és este. Az adag persze a kutya testtömegétől, életkorától és aktivitásától függően is változhat. Minél többet mozog ugyanis a kutyus, annál több tápanyagot igényel.

Persze az étkezés során nemcsak a mennyiség a fontos. A lényeg, hogy olyan eledellel etessük kutyánkat, mely a fehérjéket, a szénhidrátokat, a zsírsavakat, a vitaminokat és az ásványi anyagokat megfelelő arányban biztosítja. Lehetőleg vásároljunk magas hús-, azonban alacsony gabonatartalmú tápot. A 70-30 százalék elosztás ideális megoldás tápanyagbevitel szempontjából.

Golden retriever

 

Ápolás


Abban az esetben, ha szeretnénk, hogy kutyánk hosszú évekig hű társunk legyen, ápolnunk kell őt. Ez azt jelenti, hogy külsejére és egészségére egyaránt oda kell figyelnünk. Korábban már említettük, hogy a fajta szőre sok kefélést igényel. Ez pedig nemcsak azért fontos, hogy kevesebb fejfájást okozzon a lakásban vagy a kertben elhulló kutyaszőr.

Az elhalt szőrszálak eltávolítása abban is segít, hogy kutyánk kellemesebben érezze magát a meleg időben. A golden retriever ugyanis olyan fajta, mely nem viseli jól a túlzottan nagy hőséget.

A szőr mellett az orr, a fülek, tappancsok, valamint a fogak is igénylik a rendszeres vizsgálatot és ápolást. A rendszeres vizsgálat segít abban, hogy bármilyen betegség hamar felismerhető legyen és ne okozzon maradandó egészségügyi problémát. A nagyobb séták, kirándulások után, amikor akár kullancs is megtámadhatja kedvencünket, pedig érdemes bizonyos területekre az átlagosnál is jobban odafigyelni.

 

A kutya lehetséges betegségei és általános egészségügyi problémái

Sajnos, mint ahogyan a legtöbb kutyafajta, úgy a retrieverek esetében is vannak egészségügyi problémák, melyekre az állat hajlamosabb lehet fajtársainál. Ezek közé tartozik többek közt:

  • a szürkehályog, 
  • az epilepszia,
  • a könyök és a csípő dysplasia,
  • a különböző szívbetegségek,
  • a Von Willebrand vérbetegség,
  • valamint a bőrallergiák.

Az említett betegségek közt több olyan is akad, mely örökletes lehet. Ilyen például a könyök és a csípő dysplasia. Ezek a betegségek komoly fájdalmat okozhatnak és sántításhoz, ízületi gyulladások kialakulásához is vezethetnek.

Fontos tehát, hogy kölyökkutya vásárlása esetén kizárólag olyan tenyésztőtől vásároljunk, aki rendelkezik a felmenők egészségügyi papírjaival. Ilyen módon az örökletes betegségek kialakulása nagy eséllyel elkerülhető.

Ha a betegség jeleit vagy gyanús, viselkedésbeli változásokat tapasztalunk kedvencünknél, fontos, hogy hamar forduljunk vele állatorvoshoz.

 Golden retriever

A kutya nevelése

Ahogy azt már fentebb említettük, a golden retriever rendkívül jól nevelhető, okos és érdeklődő természetű fajta. Nagy mozgásigénye és szeretetéhsége miatt azonban fontos, hogy sokat foglalkozzunk vele. Éppen ezért tartása leginkább azok számára ajánlott, akik naponta akár több órát is együtt tudnak tölteni kedvencükkel.

Egy nagy család kiváló közeg lehet a golden retriever számára. Egyrészt azért, mert társaságkedvelő kutya. Másrészt pedig azért, mert így mindig akadhat valaki, aki időt tud szakítani egy kis játékra és mozgásra.

Alapvetően elmondható, hogy könnyen tanuló, kevés nevelést igénylő fajta. A megfelelő odafigyelés és oktatás mellett kiváló társ, vagy épp terápiás kutya is válhat belőle. Fontos azonban, hogy időt fordítsunk tanítására.

Ne hagyjuk, hogy angyali nézése eltántorítson minket attól, hogy megtanulja az alapvető parancsszavakat és betartsa a „házirendet”. Amennyiben így teszünk, biztosak lehetünk abban, hogy nemcsak hűséges és odaadó, de okos társunk is lesz hosszú éveken keresztül. Olyan, aki fegyelmezetten képes valódi családtagként viselkedni.

Összegzés

A golden retriever tökéletes kutyafajta azok számára, akik kedves, hűséges és jól tartható kedvencet keresnek. Kisgyerekekkel és háziállatokkal együtt is jól tartható, barátságos fajta. Rendkívül okos és tanulékony. Terápiás- és segítőkutyának is gyakran alkalmazzák.

Lakásban is tartható, nagy mozgásigénye miatt azonban háziállat. Az egészséges és higiénikus élet érdekében mindennapos törődést igényel. Mivel rendkívül társaságkedvelő, nem szabad sokáig magára hagyni. Etetése során figyelnünk kell a tápanyagban gazdag étrend kialakítására és arra, hogy ne etessük túl.

A megfelelő törődés mellett elmondható, hogy az egyik legjobb társ a mindennapokban, akire valódi barát, sőt, családtagként tekinthetünk.

Vissza a kutya fajtaleírásokhoz >>

 

Most érkezik a legújabb családtag?

Tudj meg többet a kölyökkutya kezdőcsomagjainkról!

Méret
Szőrtípus
Szőr mintázat
Jellemzők
Egészség
Energiaszint
Gyerekbarát
Harapásra való hajlam
Hízásra való hajlam
Intelligencia
Játékosság
Képesség, hogy otthon maradjon egyedül egész nap
Képezhetőség
Lakásban tartható
Macskabarát
Megfelelő első kutyának
Szökésre való hajlam
Szőrhullás mértéke
Ugatásra való hajlam
Kapcsolódó blogok
Kutyaútlevél 2024: kötelező információk gazdiknak
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2024.05.14. 16:17
Kutyaútlevél 2024: kötelező információk gazdiknak

Kutyáddal külföldre utaznál? Útlevél nélkül sehová! Cikkünkből most minden fontos kérdést megtudhatsz a kutya útlevélről, hogy zökkenőmentes legyen az utazás.

Hőguta kutyáknál: tünetek és megelőzés
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2024.05.14. 15:36
Hőguta kutyáknál: tünetek és megelőzés

Nem lehet eleget beszélni róla, hiszen kedvencednek akár az életébe is kerülhet a hőguta. Mik a tünetei a hőgutának és mire figyelj? Hogyan előzheted meg? Olvasd el cikkünket!

Kutya bűzmirigy: minden, amit tudnod kell a bűzmirigyről
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2024.05.02. 11:18
Kutya bűzmirigy: minden, amit tudnod kell a bűzmirigyről

Mi az a bűzmirigy és miért kell rá figyelni? Honnan tudhatod, ha a kutya bűzmirigy begyulladt? Mivel előzhető meg a bűzmirigy gyulladás? Többek közt ezekre a kérdésekre adunk most választ!

Kapcsolódó Termékek
2 féle kiszerelésben
0 / 0
29 290 Ft -tól
-5%
Rendelésre tartott, várható szállítás 4-5 munkanap
Kiszerelés kiválasztása
3 féle kiszerelésben
5 / 1
4 390 Ft -tól
-5%
Készleten, várható szállítás 1-3 munkanap
Kiszerelés kiválasztása

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.