Loading...
Ingyenes házhozszállítás

BOSTON TERRIER

Boston Terrier

Egy igazi amerikai úriember: Boston Terrier fajtaleírás

A Boston Terrier egy jellemzően vidám, barátságos, ugyanakkor erős személyiséggel rendelkező kutya.

Tudj meg róla mindent fajtaleírásunkból!

Tartalomjegyzék

1. A Boston terrier története: a harcra teremtett ősöktől a szerető otthonig

2. Egy igazi amerikai gentleman: a Boston terrier megjelenése

3. Barátságos és vidám apróság: a Boston terrier jelleme

4. A Boston terrier ápolása és etetése

5. A Boston terrier jellemző egészségügyi problémái

6. Kinek ajánlott a Boston terrier tartása?

A Boston Terrier egy jellemzően vidám, barátságos, ugyanakkor erős személyiséggel rendelkező kutyafajta. Könnyen képezhető, eleven természetes és sajátos megjelenése miatt pedig világszerte kutyatartók nagy kedvence.

Fajtabemutatónkból minden fontos információt megtudhatsz a Boston terrierről, és arra is fény derül majd, hogy megfelelő gazdi lehetsz-e egy ilyen vidám, emberközpontú és energikus kutya számára.

A Boston terrier története: a harcra teremtett ősöktől a szerető otthonig

A Boston terrier egy Amerikából származó kutyafajta, melynek tenyésztése az 1870-es években kezdődött, eleinte Boston és Massachusetts város környékén. A bullterrier és az angol bulldog keresztezésével jött létre, felmenői tehát harci kutyák voltak. Ebből fakadóan a kezdeti időkben a Boston terriert is használták viadalok során, a fajta azonban nem állta meg a helyét, ugyanis túlságosan barátságosnak bizonyult. Szerencsére, hiszen ennek köszönhetően rövid időn belül kedvelt családi kedvenc vált belőle.

A fajtát eredetileg bullterrierként nevezték az 1878-as massachusettsi kiállításra, később azonban külön osztályba sorolták. Önálló fajtaként 1938-ban ismerték el. A Boston terrier nevet 1891-ben az American Kennel Clubtól kapta. A mai napig találkozhatunk azonban olyanokkal, akik Boston bullnak vagy törpe bulldognak nevezik a fajtát, ezzel is a származására utalva.

A fajta 1927-ben került Európába, és eleinte csak a tengerentúlon számított népszerűnek. Az elmúlt időszakban azonban egyre több kutyabarát kedvelte meg, és hazánkban is egyre több Boston terrierrel találkozhatunk.

boston terrier kiskutya

Egy igazi amerikai gentleman: a Boston terrier megjelenése

A Boston terrier kistestű, tömzsi kutya, mely kiegyensúlyozott testarányokkal rendelkezik. Végtagjai erősek és jól izmoltak. Négyszögletes fejéről, ránctalan arcáról, rövid orráról és felálló denevérfüleiről bármikor felismerhető. Szeme kerek, sötét, vidám, intelligens kifejezésű. A Boston Terrier háromféle súlycsoportban fordul elő: találkozhatunk 6,8 kg (könnyű), 6,9 és 9 kg közötti (közepes) valamint a 9 és 11,3 közötti (nehéz) példányokkal is. Marmagassága maximum 43 cm lehet.

Bundája aljszőrzet nélküli, rövid és sima, mely különböző színekben, jellemzően fekete vagy „seal” (fekete vöröses csillogással) foltos variációkban fordulhat elő. Ebben egyenletesen eloszló fehér rajzolatok láthatóak. A hátsó lábakon az ugróízület alatti fehér jegyek a fajtaleírás szerint kívánatosak.

Mintázata miatt gyakran hivatkoznak rá úgy, mint egy igazi „amerikai úriemberre”, azaz gentlemanre. Megjelenése szinte minden kutyabarát arcára képes mosolyt csalni. Mivel nagyon hasonlít a francia bulldogra, ezért gyakran előfordul, hogy össze is keverik vele, a jó megfigyelők és a gyakorlott kutyatartók azonban pillanatok alatt képesek felfedezni a két fajta közti, lényeges különbségeket.

boston terrier kutya

Barátságos és vidám apróság: a Boston terrier jelleme

Annak ellenére, hogy ősei harci kutyák voltak, a Boston terrier egy kedves, vidám és emberközpontú kutya. Ragaszkodó és barátságos, az agresszivitás pedig egyáltalán nem jellemző rá. Nagyon jól kijön a fajtársaival, más háziállatokkal és a gyerekekkel is, így a megfelelő nevelés és gondoskodás mellett ideális családi kutya válik belőle.

Játékos és eleven, éppen ezért fontos, hogy biztosítsuk számára a megfelelő mennyiségű mozgás lehetőségét. A kutyás sportok ideális időtöltést jelentenek számára. Fontos viszont, hogy ne hajtsa túl magát, mivel rövid orra miatt olykor nehezére eshet a légzés. Aktív jelleme ellenére is keveset ugat, ebből (és főként apró termetéből) adódóan pedig lakásban is remekül tartható kedvenc.

A Boston terrier mindezek mellett intelligens is. Könnyen tanítható, és szívesen elsajátít néhány trükköt is, ezzel is ráerősítve az igazi mókamester szerepére. A játék és a család a mindene, éppen ezért olyan gazdiknak ajánlott, akik elegendő időt tudnak eltölteni kedvenceikkel.

A Boston terrier ápolása és etetése

A boston terrier bundája különösebb ápolást nem igényel. Elég időnként – legalább hetente egyszer – átkefélni annak érdekében, hogy sima és fényes maradjon. Fontos azonban, hogy a kissé kidülledő szemeit és a füleit is gyakran tisztítsuk. Ilyen módon elkerülhetők a gyulladások és az ezekkel járó betegségek is. Időnként karmait is érdemes vágni, azok ugyanis túl hosszúra nőhetnek. A rendszeres fogmosás is segíthet a fajta esetében gyakorinak tekinthető ínybetegségek megfékezésében is.

Az etetés során fontos, hogy kedvencünket a megfelelő mennyiségű fehérjét és tápanyagot tartalmazó, minőségi eledellel etessük. A legjobb választást az olyan, prémium kategóriás kutyatápok jelentik, melyek nagy százalékban tartalmaznak húst, viszont lehetőség szerint zöldséget és gabonát minél kevesebb mennyiségben. Sőt, mivel a fajta fokozottan hajlamos a gluténallergiára, így a legjobb döntés, ha kedvencünket teljes mértékben gluténmentes eledellel etetjük. Valamint óvakodjunk a színezékektől, tartósítószerektől, mesterséges aromáktól és ízfokozóktól is.

Ügyeljünk arra is, hogy ne etessük túl Boston terrierünket, kistestű, alacsonyabb mozgásigényű fajta lévén ugyanis az elhízásra is hajlamos lehet.

A Boston terrier jellemző egészségügyi problémái

A Boston terrier alapvetően egészséges fajta, néhány jellemző betegség azonban előfordulhat nála. Hajlamos lehet például a szívbetegségekre és a bőrben kialakuló különféle daganatokra is. Kidülledő szemei miatt pedig a különböző látószervi megbetegedésekre is érzékeny lehet. Gyakori probléma például az úgynevezett cseresznyeszem (cherry eye) kialakulása.

A fajta a rövid orrának köszönhetően hajlamos a légzési problémákra is. Nehezen kaphat levegőt, és a megterhelő mozgást, valamint a meleg időjárást is nehezen viselheti. Ennek elkerülése érdekében a felelős tenyésztők már igyekeznek viszonylag hosszabb orrú egyedeket tenyészteni.

Rövid szőre és nehézkes légzése miatt nyáron könnyen túlhevülhet a kánikulában. Óvni kell tehát a melegtől és mindig gondoskodni kell arról, hogy legyen elég vize. De a rövid szőr nemcsak nyáron lehet problémás. Télen a Boston Terrier fázhat is miatta, ezért érdemes lehet számára beszerezni egy kutyakabátot a hideg időkre.

A Boston terrier kölyök kiválasztása során fontos, hogy ne az ár legyen a döntő szempont. Kerüljük a szaporítókat, kizárólag törzskönyvezett Boston terrier szülői vérvonalat vásároljunk. És minden esetben olyan megbízható tenyésztőt válasszunk, aki képes a kutya felmenőinek egészségét a szükséges papírokkal és referenciákkal is igazolni. Ilyen módon elkerülhetők a genetikai úton öröklődő betegségek, kedvencünk pedig sokáig, egészségesen és boldogan élhet majd mellettünk.

boston terrier

Kinek ajánlott a Boston terrier tartása?

A Boston terrier egy rendkívül barátságos és emberszerető kutya, így bárkinek ajánlott, aki tökéletes társat keres a mindennapokban. Más házikedvencekkel és gyerekekkel is jól kijön, így családok számára is ideális választást jelent. A megfelelő nevelés mellett bárhová magunkkal vihetjük, hiszen jó társasági eb, és egészen biztos, hogy még vendégségben sem fog ránk szégyent hozni.

Jelleméből adódón fiataloknak és időseknek is ideális társ lehet. Az egyedüllétet viszont nehezen viseli, így fontos, hogy elegendő aktív időt tudjunk kedvencünkkel tölteni.

Méretéből és természetéből adódóan lakásban is ideálisan tartható. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk mozgásigényének megfelelő mértékű, rendszeres kielégítésére. Alacsony növésű kutyaként a rendszeres lépcsőzés nem tesz jót a számára, éppen ezért földszinti lakásban vagy lifttel rendelkező házban érdemes tartani.

Vissza a kutya fajtaleírásokhoz >>

 

Most érkezik a legújabb családtag?

Tudj meg többet a kölyökkutya kezdőcsomagjainkról!

Méret
Szőrtípus
Szőr mintázat
Jellemzők
Egészség
Energiaszint
Gyerekbarát
Harapásra való hajlam
Házőrző képesség
Hízásra való hajlam
Intelligencia
Játékosság
Képesség, hogy otthon maradjon egyedül egész nap
Képezhetőség
Lakásban tartható
Macskabarát
Megfelelő első kutyának
Szökésre való hajlam
Szőrhullás mértéke
Ugatásra való hajlam
FCI fajtacsoport
Kapcsolódó blogok
Kutya allergia: Tünetek, diagnózis, kezelés. Minden, amit tudni kell!
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2023.06.22. 14:19
Kutya allergia: Tünetek, diagnózis, kezelés. Minden, amit tudni kell!

Hogyan ismerhető fel és kezelhető a kutya allergia? Olvassa el szakértői útmutatónkat a kutyaallergia tüneteiről, diagnózisáról és kezeléséről.

Kutya szobatisztaságra nevelése
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
2023.08.22. 08:35
Kutya szobatisztaságra nevelése

A kutya szobatisztaságra nevelése útmutató lépésről lépésre: Hasznos információk, tippek és trükkök kutyatulajdonosoknak.

Kutyasétáltatás: minden, amit tudni kell 2024-ben
Demkó Kata
2023.12.19. 13:25
Kutyasétáltatás: minden, amit tudni kell 2024-ben

Praktikus kutyasétáltatás tippek a mindennapokhoz hogyan tegyél minden sétát élvezetessé és biztonságossá? Tudj meg...

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.