Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Száraz kutyatápok [2024]: prémium vagy nem prémium?
2022.09.29
11:52
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Száraz kutyatápok [2024]: prémium vagy nem prémium?

Száraz kutyatáp: prémium vagy nem prémium?

Száraz kutyatápok: prémium vagy nem prémium? Ez egy nagyon fontos kérdés. Mit adjak a kutyámnak, ha tényleg a legjobbat akarom neki, hogy egészséges és boldog legyen? Ezek a kérdések minden gazdit foglalkoztatnak az első közös naptól kezdve. Cikkünkkel most szeretnénk megkönnyíteni a helyzeted, hogy könnyebben eligazodj a kutyatápok széles választékában. 

Mi a különbség a prémium és a nem prémium száraz kutyaeledel között?

A legnagyobb különbség mindig az összetevőkben rejlik. Nagyon fontos, hogy ha már egyszer azt szeretnéd, hogy kedvenced csakis a legjobb falatokat kapja, ismerd meg a kutyatápok összetevőit. Légy tisztában azokkal az információkkal, amik alapján könnyedén megállapíthatod, hogy egy kutyatáp milyen magas minőségű. Ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, az összetevők megnevezése és a felsorolásban lévő sorrendje igen árulkodó. 

Ezeket a tápokat szakértőkből álló csoport fejleszti. Arra törekednek, hogy az általuk előállított eledelek értékes tápanyagokban bővelkedjenek és ízletes összetevőkből álljanak. 

A takarmány törvény előírása szerint az összetevők felsorolása sorrendben halad és mindig az szerepel az 1. helyen, amiből a legtöbb van benne. Így halad tovább mennyiség szerint a legtöbbtől a legkevesebbig haladva. Ha egy kutyatáp 1-3. helyén valamilyen hús, vagy húsliszt van feltüntetve és az összetevőknek konkrét megnevezésük van akkor egy prémium eledelt tartasz a kezedben. 

Mindemellett az etetési mennyiség is érdekes. A prémium kategóriájú tápokból a napi ajánlott etetési mennyiség kevésnek tűnhet. Ez azért van, mert ezek a tápok – szárazeledelek – szárított formában tartalmazzák a húst. Így tulajdonképpen a kutya kisebb mennyiséggel is képes megenni azt a hús mennyiséget, amire az egészséges életmódjához szüksége van. 

Tippek a kutya etetéséhez

Egy felnőtt, egészséges és átlagos életet élő kutya egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül fontos:

  • a teljesértékű táp,
  • az etetési mennyiség pontos betartása és
  • a folyamatos tiszta ivóvíz biztosítása. 

Prémium kutyatáp

Mi az a teljes értékű táp? 

A teljes értékű táp tartalmazza az összes fontos összetevőt, amire egy áltagos, felnőtt és egészséges kutyának szüksége van az egészsége megőrzéséhez. Teljes értékű, hiszen van benne minden, amitől a csontozata, izmai és szervei megfelelően tudnak működni. Emellé nem szükséges külön takarmánykiegészítőket adnod. 

Etetési mennyiség és etetési idő

A javasolt napi etetési mennyiséget megtalálod a kutyaeledelek hátoldalán. Fontos, hogy mindig a kedvenced testi adottságaihoz mérten etesd és ne adj lehetőséget neki az elhízásra. Az elhízás különösen káros egy kutya számára, korai nem kívánt betegségeket okozhat. 

Ha teheted, az ő napi eledele mellé ne adj a saját étkeidből, bármennyire is szeretné. A saját tápláléka mellett ez felesleges energia bevitel lenne. 

A kutya attól lesz igazán kiegyensúlyozott, ha gazdija biztosítja számára a fix etetési időt. Fontos, hogy kedvenced minden nap azonos időben kapja, hiszen a kutya számára az az igazi stressz, ha nem kapja meg az általa várt időpontban a táplálékát. Javasolt a kölyökkutya első hónapjaiban napi 4 alkalommal, majd 4-5 hónapos korig háromszor és ezt követően naponta 1, vagy 2 alkalommal etetni. A kutya attól boldog, ha hozzászokott egy etetési rítushoz és lehetőség szerint gazdija minden nap gondoskodik róla, hogy ugyanabban az időben ehessen. 

A jóból kicsi is elég

Ahogy fentebb is írtuk, a kiváló minőségű kutyatápokból kevesebb is elegendő. Magas hústartalmánál fogva kis mennyiséggel is képes bevinni a számára elegendő tápanyagot. Tenyésztők körében elterjedt praktika, hogy megfigyelik a kutyák székletének mennyiségét. Ha ugyanis a kutya prémium vagy szuper prémium minőségű tápot kapott, akkor annak nagy részét hasznosítja, ami kis mennyiségű székletürítéshez vezet. 

Tipp: figyeld meg te is, mennyit ürít kedvenced, majd ellenőrizd eledelének összetevőit. Biztosan megfelelő tápot kap? 

A tiszta, friss ivóvíz télen és nyáron is fontos!

Biztosíts kedvencednek mindig tiszta és friss ivóvizet, melyből kedvére ihat. Kinti kutya esetében télen ügyelj rá, hogy ne fagyjon meg a vize, és nyáron ne hevüljön fel. A víz legyen számára mindig elérhető. 

Premium minőségu kutyatáp etetési javaslat

Különböző típusú száraz kutyaeledel

Az élet néha úgy hozhatja, hogy nem sikerül ugyanazt az eledelt adnod kedvencednek, amit ő már megszokott. A jó hír, hogy a kutyák kevésbé válogatósak, mint a macskák és nem riadnak vissza egy új táptól. Ők nem fognak éhen halni egy kis változástól. Ettől függetlenül nem árt, ha felkészülsz rá, hogy egy új táp felboríthatja kedvenced emésztését és akár hasmenése is lehet az új táptól. 

Ha a tápváltás tudatos, főleg kölyök korban fontos, de felnőtt korban is hasznos, ha fokozatosan tértek át egyik tápról a másikra. Ezt legkönnyebben összekeveréssel érheted el úgy, hogy 10 napon keresztül napról napra egyre nagyobb arányban kevered tápjába az újat és hagyod el a régit. 

Ebben a 10 napban érdemes apránként eljutni az új táp etetéséig úgy, hogy 1. nap csak 10% új és 90% régi, majd a 2. napon 20% új és 80% régi és így tovább a 10. napig. Ekkor már 100%-ban új tápot adhatsz kedvencednek. Ezzel a módszerrel 10 napon belül biztosan kiderül, hogy kedvenced vakarózik-e, allergiás-e, esetleg megy-e a hasa az új tápról. Ha minden rendben ment és szerencsés a tápváltás, akkor a 10. naptól kezdve már nem lesz szükség a régi táp etetésére. 

Ez a módszer kölyökkorban különösen fontos, hiszen a kiskutyák emésztése érzékenyebb, mint a felnőtteké. Ha kedvenced még csak most került hozzád tenyésztőtől és tápváltáson gondolkodsz, akkor számára az a legjobb, ha ezt 4 hónapos koráig nem teszed. Utána is csak nagyon óvatosan, fokozatosan érdemes váltani az általad választottra egyre nagyobb mennyiségben keverve a régivel az új táp arányát. 

Mik a prémium kutyatáp jellemző összetevői?

Érdekesség, hogy a gyengébb minőségű termékek összetevőinek listája általában rövid, 5-7 alkotóelemből áll. Ezzel szemben a prémium kutyatápok akár 20-30 alapanyagból is készülhetnek. Utóbbiak gyakran olyan összetevőket is tartalmaznak, melyek fogyasztása egészségmegőrző hatásuk miatt előnyös. Ezek többnyire gyümölcsök, zöldségek és speciális összetevők. 

A kutyatartók gyakran bizonytalanodnak el, ha az összetevők között gabonákat találnak. A kiváló minőségű eledelekben például leggyakrabban rizst találsz, ami az egyik legjobban hasznosítható gabona a kutyák számára. Bár a kutyák alapvetően húsevők, gabonákra az ő szervezetüknek is szükségük van. 

A prémium kutyatápok összetevői között találhatsz olyan összetevőket, mint a(z):

  • hidrolizált fehérje: dehidradált húsok/fehérjék
  • lisztek, pelyhek
  • rizs- tokoferol
  • prebiotikumként szolgáló összetevők
  • szulfátok: kondroitin-szulfát és glükozamin-szulfát
  • kollagén- EPA, DHA- kálium-klorid.

Ezek olyan alkotóelemek, melyek kedvenced egészségének fenntartásához járulnak hozzá. Bár a kifejezések nem szokványosak, igazán nincs mitől félni! Egy prémium kutyatáp főként természetes összetevőkből készül, melyek származási helyét sok esetben ellenőrzik. 

Ha érdekel bővebben a kutyatápok összetétele és magyarázatuk, olvasd el ezt a cikkünket is.

Melyik kutyatápot válasszam?

Melyik márkát vegyem?

Az állateledelek polcain számos olyan eledel van, ami a fent leírtaknak megfelel és igen magas minőségűek. Legyen szó hipoallergén, vagy gabonamentes tápról, ember legyen a talpán, aki könnyedén megtalálja kedvencének a legjobbat. 

Mi a Grandpetnél elsősorban a Happy&Fit Superior termékcsaládot ajánljuk, melyek összetevői ellenőrzött gazdaságból származnak. Előállításuk német szakértelemmel és minőségben történik, melyek garantálják a szuper prémium minőséget. 

A Happy&Fit tápok nem tartalmaznak szóját, sem hozzáadott mesterséges aromákat és búzaglutént. Javarészt gyümölcsökkel, zöldségekkel és gyógynövényekkel segítik a kutyák egészségének fenntartását. Kiváló minőségű, friss vagy dehidratált húsokból készülnek (például bárány, marha, hal) és olyan különleges összetevőkből, mint a sütőtök, vagy a kék áfonya. 

Milyen tápot válasszak, ha azt szeretném, hogy a kutyám boldogabb és egészségesebb legyen?

A négylábú kedvencek, ha tehetnék, bármit megennének, amit a gazdijuk is, mégis jobb, ha te vagy ebben is a falkavezér! Ha határozott vagy és arra neveled, hogy az ő tápláléka a kutyatáp, már csak egy lépés választ el attól, hogy kedvenced egészséges és boldog legyen.  

Ez az egy lépés pedig a megfelelő táp választása. Ahogy már itt is írtunk róla, a kutya fő tápláléka a hús, és a számára gyártott teljes értékű eledelek tartalmazzák mindazt, amikre neki szüksége van. Minden gazdi energikus, boldog és játékos négylábú társra vágyik. Miért ne adnád meg neki azt, amitől hosszú évekig egészséges marad? 

Bár a magas minőségű prémium kutyatápok elsőre drágának tűnnek, mégis érdemes ezek mellett letenned a voksod. Ha megnézed a választott kutyatáp javasolt etetési mennyiségét, könnyen kiszámolhatod, hogy a napi költsége nagyjából megegyezik egy presszókávé árával. 

Lássuk mindezt számokban a teljesség igénye nélkül: 

Termék neve Összetevők Ár a cikk írásának napján / 10 kg Napi etetési mennyiség egy átlagos, közepes testű, 15 kg-os felnőtt kutya esetében Napi etetési költség egy átlagos, közepes testű, 15 kg-os felnőtt kutya esetében Ennyi napra elég egy 10 kg-os kiszerelés egy átlagos, közepes testű, 15 kg-os felnőtt kutyának
Happy&Fit Superior Hipoallergén Kacsa, halolajjal és almával
  • burgonyaliszt
  • kacsafehérje (szárított) 28%
  • baromfizsír
  • szárított répapép
  • burgonyafehérje
  • hidrolizált fehérje (kacsa)
  • lenmag (2,8%)
  • halolaj (1%)
  • alma (szárított, 1%)
  • cikória (szárított
  • 1%), monokalcium-foszfát, élesztők (szárítva, 0,3%)
  • nátriumklorid, sáfrányos szekliceolaj (0,1%)
18.990 Ft 250 g 475 Ft / nap 40
Happy&Fit Superior Hipoallergén GF Bárány, édesburgonyával és gyógynövényekkel
  • bárány (fagyasztva) 20%
  • burgonyaliszt
  • bárányfehérje (szárítva) 17,5%
  • burgonyapehely
  • borsó (szárítva)
  • édesburgonya (6%)
  • szárított répapép
  • baromfizsír
  • tápióka (szárított)
  • burgonyafehérje
  • hidrolizált fehérje
  • gyógynövények 0,2% (szárított, csalán, szeder levél, cickafark, édeskömény, kömény, kamillavirág, fagyöngy, tárnics gyökér, ezerjófű, paradicsompaszta (szárított)
  • vörösáfonya (szárított, 0,15%)
  • áfonya (szárítva 0,15%)
  • élesztők (szárítva)
  • cikória (szárítva)
  • yukka (szárítva, 0,006%)
19 390 Ft  205 g  397 Ft 48
Happy&Fit Superior Hipoallergén Pisztráng, halolajjal és glükozaminnal
  • burgonyaliszt
  • pisztráng (fagyasztott 12,5%)
  • pisztráng (szárított, 12,5%)
  • borsó (szárítva)
  • szárított répapép (6%)
  • állati zsír
  • burgonyafehérje
  • hidrolizált fehérje (növényi)
  • monokalcium-foszfát
  • élesztő (szárított)
  • halolaj (1%)
  • vikória (szárítva, 0,15%)
  • glükozamin (0,035%)
  • kondroitin-szulfát (0,035%)
19 990 Ft  205 g  410 Ft 48

Tippek a tápválasztáshoz

Ezekre figyelj a tápválasztás során, ha kis testű kutyád van:

Egy kis testű kutya egészsége megőrzéséhez nem csak kevesebb táp szükséges, de figyelembe kell venni az ő anatómiai adottságait is. Egy kistestű kutya könnyebben megeszi a kisebb szemű tápot, hiszen neki szája és fogai is kisebbek közepes-, vagy nagytestű kutya társaihoz képest.

tápszem méret

Ezekre figyelj a tápválasztás során, ha közepes testű kutyád van:

Ha közepes testű kutyád van, te vagy a legszerencsésebb. Ő sem túl kicsi, sem túl nagy. Ennek ellenére neki is fontos lehet többek között a tápszem mérete. Az sem jó, ha túl kicsi, de az sem, ha túl nagy. Ha kedvenced a közepes testűek körébe tartozik, az a legjobb, ha az ő adottságokhoz való tápot adsz neki. Egyes márkák között megtalálható a medium típus. Ez kifejezetten neki való.

Ezekre figyelj a tápválasztás során, ha nagy testű kutyád van:

A nagytestű kutyák hajlamosak lehetnek az ízületi problémákra. Kölyök kori gyors növekedésének hatására ezek extrán terhelődnek, ezért a nekik szánt tápok több ízületvédőt tartalmaznak. Számára is fontos a tápszem mérete, hiszen, ha túl kis szemű tápot kap, nem fog eleget rágni, ami fog problémákhoz és emésztési zavarokhoz vezethet.

Mindent összevetve tehát, ha igazán boldog és egészséges kutyára vágysz, válassz neki olyan tápot, ami fedezi számára a napi szükségleteit. Egy magas, prémium minőségű táp megfelelően támogatja kedvenced fogazatának épségét és hozzájárul egészsége megőrzéséhez és vitalitásának fenntartásához is. Ha elbizonytalanodnál, bátran kérj tanácsot e-mailben az info@grandopet.hu címen, vagy állatorvosainktól a Állatorvos válaszol rovatunkon keresztül.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.