Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Prémium kutyatáp kisokos: hogyan válassz?
2022.08.30
11:40
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Prémium kutyatáp kisokos: hogyan válassz?

Prémium kutyatáp kisokos: hogyan válassz?

Ma már nagyon sokféle prémium kutyatáp elérhető az állateledel boltok polcain. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe (kor, méret, faj, aktivitás stb.) a legjobb kutyaeledel kiválasztásánál. 

Kutya gazdiként már bizonyára szembesültél azzal, hogy egy üzlet polcai között akár órákat is eltölthetnél a kutyatáp választással. Mára olyan nagy lett a választék, hogy gazdi legyen a lábán, aki még sosem választott véletlenségből gyenge minőségű tápot. Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogyan ismerheted fel a prémium tápokat. Ráadásul azt is megtudhatod, mitől lesz jobb neked, ha csak jó minőségű eledellel eteted kedvenced. 

Ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, egy kutyának igazán nem mindegy, hogy milyen eledelt adsz a táljába. Húsevőként a napi energiabevitelét főleg húsból kell fedeznie ahhoz, hogy egészségét megőrizhesse. A különböző táplálási formák legegyszerűbb és legkedvezőbb árú fajtája a száraztáp és konzerv etetés. Ezekben a tápokban (ha az teljesértékű táp) minden megtalálható, ami egy átlagos kutya egészségmegőrzéséhez szükséges. Így indokolatlanul nem szükséges neki egyéb takarmánykiegészítőket is vásárolnod. 

Mitől prémium egy kutyatáp? 

A prémium és szuper prémium eledeleket állatorvosokból és táplálkozási szakértőkből álló csoport fejleszti. Arra törekednek, hogy az előállított tápok értékes tápanyagokban gazdagok és ízletes összetevőjűek legyenek. Egyes márkák (például Happy&Fit) előnye, hogy kiváló minőségéről az alapanyagok kontrollált beszerzésével gondoskodnak. Az összetevők többsége ellenőrzött gazdálkodásból származik.

Az összetevők fontossága

A prémium kutyatápot az összetevők listája alapján ismerheted fel a legegyszerűbben. Előfordul ugyanis, hogy a csomagolás nem hirdeti, mégis egy magas minőségű kutyatáppal állunk szemben. Az összetevők listája nem más, mint azon alapanyagok felsorolása, amikből a tápot készítették. Fontos szerepe van, hiszen a takarmány törvény előírja, hogy az összetevőket mindig csökkenő sorrendben kell feltüntetni a csomagoláson. Amiből a legtöbbet tartalmaz a receptúra, az szerepel az első helyen, majd mennyiség szerint a legtöbbtől a legkevesebbig haladva történik a felsorolás. 

Összetevők listája

Ha a táp összetevőinek listáján a hús szerepel az 1. helyen, akkor az egy magasabb minőségű táp. Akkor azonban, ha az 1-3. helyen többféle gabona szerepel, biztos lehetsz benne, hogy a termék nagyrészt gabonából készült és egy alacsonyabb minőségű eledelt tartasz a kezedben. Ez alapján könnyen megkülönböztethető a prémium és szuper prémium kutyatáp a gyengébb minőségűektől. Érdekesség, hogy az állateledel minőségére utalhat az is, hogy mennyire általános a megnevezése az összetevőknek. Például lehet csirkehús, csirkehúsliszt, vagy hús és vágóhídi melléktermékek. Minél pontosabban határozzák meg az összetevőket és kevésbé általánosak a megnevezéseik (pl. bárányhúsliszt és rizs), annál valószínűbb, hogy jó minőségű alapanyagokból készült.

A gyengébb minőségű termékeknél rövidebb az összetevők listája (ez lehet 5-7), míg a prémium esetében akár 20-30 alapanyag is lehet. Ezektől nem kell félni, hiszen ezek olyan összetevőket is tartalmaznak, amiknek egészségmegőrző hatása van. Ezek lehetnek gyümölcsök, zöldségek, speciális összetevők. Prémium minőségű tápokban a zsírok eltarthatóságát természetes tokoferolokkal biztosítják. Ilyen tokoferol például az E-vitamin, ami jellemzően jelen van a prémium és szuper prémium minőségű tápokban. 

A kutyatartók körében van egy fajta félelem a gabonákat illetően. Nem szabad azonban ezektől tartani, hiszen a hús mellett gabonákra is szüksége van a kutyáknak. A kiváló minőségű eledelekben leggyakrabban rizst találhatsz. Ez az egyik legjobban hasznosítható és emészthető gabona a kutyák számára. 

Hogyan tudom elkülöníteni a prémium és nem prémium tápokat?

Az etetési mennyiség árulkodó!

Lehet, hogy a boltban fizetéskor úgy érzed, túl sokat fizettél egy zsák kutyatápért. Ha megnézed a napi etetési mennyiségre vonatkozó ajánlást – és azt betartod – akkor hamar kiderülhet, hogy egy prémium minőségű kutyatápból a kevesebb is elég. Meglepő lehet, hiszen a kutyák bármikor képesek lennének bármit megenni – elhitetve gazdijukkal, hogy még éhesek. Ha figyelembe veszed az ő szervezetének szükségleteit és megadod számára mindazt, amitől fitt és egészséges marad, biztos lehetsz abban, hogy elegendő eledelt kap. Ha kíváncsiságból kiszámolod a napi etetési mennyiséget, egy drágább, prémium minőségű táp esetében könnyen lehet, hogy a napi költsége alig kerül egy presszó kávé árába. 

Tenyésztők körében elterjedt gyakorlat, hogy megfigyelik, mennyi széklete van a kutyának. Ennek mennyisége ugyanis megmutatja, hogy a kutya a bevitt tápot milyen mértékben tudta feldolgozni. Minél kevesebb a széklete, annál jobb minőségű takarmányt evett. Ebből következik, hogy a táp a lehető legjobban hasznosult a kutya szervezetében. 

Miért elég kis mennyiség is a prémium kutyatápból? 

Az iparilag előállított száraz kutyaeledelek az összetevők szárított, dehidratált formájából készülnek. Ezek az összetevők a különböző húslisztek, zöldségpelyhek, vagy gabonák. Ebből adódik, hogy a magas hústartalmú száraz eledel kisebb mennyisége is több húst tartalmaz, mint például egy konzerv. Így tehát kedvesebbet is elegendő megennie belőle kedvencednek ahhoz, hogy a napi szükséges húsmennyiséget megegye. 

Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy prémium kutyatáp kiválasztásánál?

A tápválasztás 5 szempontja

Mivel minden kutya egyedi, egyszeri és megismételhetetlen, úgy táplálékigényük is teljesen különböző. Ahhoz, hogy tudd, milyen kutyatápot válassz kedvencednek, figyelembe kell venned az ő tulajdonságait. 

A tápválasztáshoz ismerned kell a kutya

  • felnőttkori testméretét (kis, közepes, vagy nagy testű)
  • korát (kölyök, felnőtt, idős)
  • fajtáját 
  • fiziológiai állapotát
  • aktivitását

Itt a méret is lényeg!

Egy kis testű kutyának egészen másra van szüksége, mint egy nagytestű kutyának. Egészségük megőrzéséhez nem csak kevesebb táp szükséges, hanem figyelni kell arra is, hogy anatómiai képességeinek megfelelően mit tud megenni. Egy kistestű kutya, akinek szája és fogai is kisebbek, könnyebben megeszik egy olyan tápot, amit az ő méretéhez mérten kisebb szeműre gyártottak. 

Újabban a tápok hátoldalán már feltüntetik azt is, mennyire puha és mekkora méretű a tápszem.

Happy&Fit tápszemek

Életkor, mint befolyásoló tényező

Egy kölyök korú kutyának kifejezetten fontos, hogy korának megfelelő tápot kapjon. Talán az egyik legelterjedtebb és legnagyobb etetési hiba, amit a gazdik elkövetnek az az, amikor növendék korában felnőtt kutyáknak való táppal etetik őket. Ez különösen veszélyes a gyorsan növő, nagy testű kölykök esetében. 
Tévhit, hogy a junior táptól túl gyorsan nő a kutya! Sok gazdi emiatt eteti felnőtt táppal fiatal kedvencét. A felnőtt egyedeknek szánt tápok összetétele nem igazodik a kutya növekedési tempójához szükséges tápanyag- és energiaigényhez. Ennek kölyökkori etetése során csontfejlődési rendellenesség és ízületi problémákhoz vezethet. Ráadásul a nagytestű kölyökkutyák táplálása azért tér el jelentősen a kis- és közepes testű társaikétól, mert ők eleve kétszer olyan gyorsan nőnek ugyanazon időszak alatt.

Feltétlenül el kell kerülni a kölyök kori elhízást, de erre nem megoldás a felnőtt táp etetése!

A növendék tápoknak magasabb a fehérje- és energiatartalma, emiatt különösen fontos az etetési mennyiség betartása. A növendékkori túletetés elhízáshoz vezet. Figyelembe kell venni, hogy a gyors növekedés során a kölykök csontozata még nem szilárdult meg, nem elég erős a növekvő testsúly megtartásához. Egy túlsúlyos kölyöknél könnyen csontfejlődési rendellenességek alakulhatnak ki.
A gazdik gyarkan szeretik túl kedvenceiket extra vitaminok adagolásával. Ez egy teljes értékű táp mellé nem csak indokolatlan, hanem káros is lehet. Egyes vitaminok ugyanis, mint például a D-vitamin felhalmozódhat az állat szervezetében, és hosszú távon tartó túletetése az eledelből való kálcium többlet felszívódását eredményezheti. Ez kölyök korban porcképzési zavarokhoz vezethet. 

A helyes megoldás a junior táp etetése, de csakis az előírt napi adagban. A kutyák falánk jószágok, akik nem annyit esznek, amennyi nekik elegendő. Szeretnek többet enni a kelleténél, és főleg a gazdijuk táplálékából kérni még. Ne feledd, hogy kutyádnak nincs szüksége vacsoraasztal maradékára, sem pót vacsorára. A túletetés elhízáshoz vezet és ez kölyökkorban még veszélyesebb a csontok fejlődésére nézve, mint a kor előrehaladtával. 

A növendékeknek fejlesztett eledelekben olyan összetevők vannak, amikre a növekedéshez és a felnőtt méret eléréséhez szükség van. Egészségük megőrzése magába foglalja azt is, hogy táplálékával biztosítjuk a csontok, ízületek fejlődését is. Egy felnőtt eledelben már nincs annyi csont- és porcerősítő anyag, ami biztosítaná az egészséges felnőtté válás folyamatát. Mindemellett a száraztáp szemcse méretében is van különbség a különböző életkorú és testméretű kutyáknak szánt eledelekben. Például a kölyök korú, vagy kistestű kutyáknak kisebb, míg a felnőtt, vagy nagy testű kutyáknak szánt eledelek nagyobb szeműek. Ezzel is segítve számukra az eledel felvételét. 

A különböző testméretekhez különböző ideig tartó fejlődés is társul. 

Ennyi ideig számít kölyöknek a kutya testmérete szerint:

Kis testű

 8 hónap

Közepes testű 

 12 hónap

Nagy testű

 18 hónap

Óriás testű

 akár 24 hónap is lehet

Külön érdemes figyelmet fordítani az idős korú kutyáknak is. Senior korban jellemzően gyengül a fogazat, ami miatt a rágás nehézkessé válik. Az idős kutyáknak fejlesztett száraz tápok puhább szeműek, illetve egyes típusok a kor előrehaladtával jellemzően megjelenő betegségek megelőzésére is alkalmasak. Vannak például kifejezetten vesekímélő, ízületvédő, egészségmegőrző hatásúak, melyek etetésével a kutyák tovább maradhatnak egészségesek.

Ettől a kortól számít seniornak a kutya testmérete szerint:

Kis testű

 8 év

Közepes testű 

 7 év

Nagy testű

 6 év

Óriás testű

 5-6 év

Honnan tudom, hogy mennyi az ajánlott napi etetési adagja kedvencemnek? 

A rövid válasz nagyon egyszerű: minden iparilag előállított állateledel hátoldalán feltüntetik az ajánlott napi etetési mennyiséget. Ez egy felnőtt kutya esetén könnyen értelmezhető, mert a felnőtt kutya súlyához igazodva adják meg a mennyiséget.

Ilyen táblázatot keress a csomagoláson: 

Happy and Fit száraztáp napi etetési javaslat

Megtévesztő lehet azonban a junior tápok ajánlása, ugyanis ott nem az aktuális testtömeg kilogrammra osztva található a javaslat, hanem a kutya felnőtt kori méretéhez viszonyítva. 

Egy fajtatiszta kutya esetében, ha kedvenced tenyésztőtől származik, ismerhető az anya és apa, valamint az ő fajtájuk. Így könnyen megmondható, hogy kölyök korban mennyi tápot kell neki adni. Sajnos azonban ez nem mindig ilyen egyszerű. Ha kedvenced különböző fajták keveréke (mert mondjuk ő egy mentett jószág), akkor a felnőttkori méretét egy állatorvossal kell megbecsültetni. Ő nagy valószínűséggel meg tudja mondani, hogy nagyjából mekkorára nőhet. 

Ezen információk alapján már könnyű betartani az ajánlást, elkerülve a túletetésből származó elhízás lehetőségét. 

A te kutyád fajtatiszta? 

Minden kutya fajtiszta, de nem mindegyik fajtatiszta. Mi a különbség? Az, hogy minden kutya egyetlen, házikutya fajhoz tartozik, de nem minden kutya származik ugyanattól a fajtától. Csak a fajták tudnak keveredni. Így tehát ha te is azon gazdik közé tartozol, akik bizonyos fajtájú (vizsla, németjuhász, pumi, chau-chau… stb.) kutyát tartanak, akkor már biztosan hallottál a fajta specifikus tápokról. Bár annak tűnhet, de ez nem reklámfogás! Egyes fajtáknak hajlamuk lehet bizonyos elváltozásokra, vagy betegségekre, amiket a nekik specializált tápokkal megelőzhetsz. 

Hogy csak egy példát említsünk, a kutyák nyála és könnye olyan bomlásterméket tartalmaz, ami hatására a fehér szőr elszíneződhet. A fehér szőrű kutyákra specializált Natures Protection White dog táp ezt a bomlásterméket semlegesíti. Így megelőzi a száj és szem környékén lévő szőr sárgás, vagy barnás elszíneződését. 

Natures Protection White Coat kutyatáp

Hasonlóképpen a nagytestű kutyák hajlamosak lehetnek az ízületi problémákra, hiszen a kölyök kori gyors növekedés hatására ezek extrán terhelődnek. A nekik szánt tápok több ízületvédőt tartalmaznak, hogy ezzel is hozzájárulhass ízületeik egészségéhez. 

Fiziológiai állapot

A fiziológiai állapot az állat élettani, biológiai állapotát jelöli. Egy ivaros nőstény kutya vemhessége folyamán a 3. trimeszterben a legmagasabb energia igényű fiziológiai állapotba kerül. 

A vemhesség utolsó harmadától magasabb energia tartalmú tápot szükséges adni a mama kutyának. Még magasabb a mama kutya energiaigénye a szoptatás során. Egy 6-8 kiskutyával rendelkező mama kutyának csak a legmagasabb energiatartalmú táppal tudjuk megőrizni egészségét, amíg a kiskutyáit felneveli. Ilyenkor a kutyát "ad libitum" szükséges etetni. Azaz mindig fel kell tölteni a tálkáját, naponta többször is, hogy annyi tápot ehessen, amennyit csak szeretne. 

Ebben az időszakban a legjobbat akkor teszed kedvenceddel, ha a lehető legjobb minőségű, szuper prémium tápot adod nekik. 

Válassz kutyatápot kedvenced aktivitása szerint

A kutya aktivitása függ életkorától, méretétől, fajtájától, tartási körülményeitől és lakóhelyének klímájától is. Az extrém alacsony, vagy extrém magas hőmérséklet is extra energiát igényel! A szabadon tartott állatok esetében ez különösen fontos télen, amikor érdemes magasabb energiatartalmú tápra váltani. Ebben az időszakban ugyanis egészségének megőrzése több tápanyagot igényel. Egy sportoló vagy munkakutya (pl. rendőrségi, határőrségi, ember-/ bombakereső kutyák, vadászkutyák) számára szintén magasabb energiatartalmú tápra van szükség. Sok gazdi elfeledkezik arról, hogy a csak hobbi célra tartott kutyájával sokat túrázik.

Abban az esetben, ha ezek a túrák naponta 6-8 km hosszúak, a kutyának magasabb energiatartalmú tápra lehet szüksége. Egyes fajták, melyeket bár hobbi célra tartanak, de eredendően nagy mozgásigényűek, nagyobb energiaigényűek is. Ilyen például a magyar vizsla, aki eredetileg vadász. Ő ahhoz szokott hozzá, hogy naponta akár 10-15 km-t is szaladgál még hobbi állatként is. Ebből kifolyólag az ő energiaigénye nagyobb, mint kistestű társaié. 

Figyelembe kell venni azt is, ha kedvenced társasági kutya (pl. mopsz), aki a napja nagy részét a kanapén pihenve tölti. Kevesebb az energiai igénye és sok esetben kondiját tekintve kihívásokkal küszködik. Számára a súlycsökkentő, light eledelek a legmegfelelőbbek. 

Így válassz kedvencednek eledelt életkor szerint:

Testméret  Kölyök / Junior  Felnőtt/ Adult Idős/ Senior
Kis

8 hónapos korig

8 hónapos kortól 8 éves korig 8 év felett
Közepes 12 hónapos korig 1-7 éves korig 7 év felett
Nagy 18 hónapos korig 1,5-6 éves korig 6 év felett

Így válassz kedvencednek eledelt energiaigény szerint: 

Energia igény Leggyakoribb jellemzői
Alacsony Lakásban tartott, keveset mozgó, idősebb kutyák
Átlagos Átlagos igényű és aktivitású, felnőtt kutyák
Nagy Munkakutyák, vadászkutyák, szoptatós/ vemhes kutyák (utolsó trimeszterben), téli időszakban kint tartott kutyák, sokat mozgó, sportoló kutyák

Aki hosszú ideje foglalkozik már kutyatartással, tenyésztéssel, munkakutyázással, az tudja, mekkora feladat a legjobb teljesítményt kihozni az állatból. Teljesen más célokkal rendelkezik egy állattenyésztő és mással az, aki versenyekre jár kutyáival. Ugyanígy más célrendszereket állítanak fel kutyáikkal szemben a munkakutyás vonalon dolgozók is.

Egy dolog azonban közös bennük: a tökéletes eredményre való törekvés. Legyen szó egy új alom felneveléséről, munkakutyázásról, vagy díjnyertes kiállítási kutyáról, fontos, hogy természetes úton a lehető legjobb eredményt érjék el. Ha létezne sikerlista a tökéletes tenyésztésre vagy a kiállítási címek elnyerésére, a kutyatáplálás biztosan az elsők között szerepelne. 

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.