Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Mit jelentenek a kutyatáp hátoldalán található kifejezések, összetevők?
2022.08.02
13:07
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Mit jelentenek a kutyatáp hátoldalán található kifejezések, összetevők?

Mit jelentenek a kutyatáp hátoldalán található kifejezések, összetevők?

A legtöbb gazdi nem tudja, hogy mit jelentenek a kutyatáp hátoldalán található kifejezések és összetevők listája. Sőt! Sokan meg sem szokták fordítani a tápokat, hogy tájékozódjanak a csomagolásban rejlő tartalmakról. Cikkünkben elmagyarázzuk, mit jelentenek a csomagolásokon szereplő kifejezések és segítünk eligazodni a megszámlálhatatlan eledelmárkák és formák között.

A kutya húsevő állat

A kutya őse a farkas, s bár már több, mint tízezer éve háziasították, fő tápláléka még mindig a hús. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, tápláld kedvenced bárhogyan is.

A kutya táplálása történhet házi koszttal, akár főzött, vagy BARF etetéssel, de iparilag előállított kutyatápokkal is. Hosszasan sorolhatnánk mindegyik etetés előnyeit és hátrányait, azonban van bennük egy közös, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani:

ha kutyát táplálunk, figyelembe kell vennünk az ő testi adottságait, vagyis azt, hogy az ő szervezete miből képes az energiát a leghatékonyabban előállítani.

Bármely formáját is válaszd a táplálásnak, Kedvencednek megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokra van szüksége. Ennek segítségével óvhatod meg a legjobban egészségét.

Célszerű olyan összetételű táplálékot biztosítanod számára, ami hasonlít hajdani zsákmányállatainak összetételével. Főleg hús alapú ételekre van szüksége, mert az ő szervezete az állati eredetű fehérjéket tudja a leghatékonyabban feldolgozni.

Az otthoni főzés is jó megoldás lehet, ha időd és energiád engedi. Nagyon fontos ez esetben, hogy ne a vacsoraasztal maradékát kapja táplálékul, hiszen az ő emésztése nem hasonlítható össze az emberével. Így aztán az ő szervezetének nem is felel meg az ember számára készített étel. Az otthon főzés hátránya, hogy nehéz előállítani a jó minőségű, természetes eredetű táplálékot. Ráadásul arra is figyelni kell, hogy elegendő arányban tartalmazzon megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagokat (húsok, zöldségek, gyümölcsök).

A kutyatáplálás egyik legjobb módja az iparilag előállított kutyatáp használata. Aki jó minőségű táppal eteti kutyáját (legyen az száraz, vagy nedves/ konzerv eledel), az időt, pénzt és energiát spórol. Mindemellett az ilyen gazdi teljes értékű és kiegyensúlyozott beltartalmi értékű tápanyagot biztosít kedvencének.

Az iparilag előállított állateledelek esetén a csomagolás igen beszédes. Ez mutatja meg, hogy pontosan milyen minőségű terméket tartunk a kezünkben. Éppen ezért különösen fontos, hogy egy állateledel vásárlása során fordítsd meg a tasakot, vagy keress utána az interneten a termék részletes információinak.

Száraz és nedves kutyatáp

Mi a különbség a nedves- és száraztáp között?

Az állateledeleket megkülönböztetjük víz- és beltartalom alapján.

Víztartalom alapján:

  • száraztápok (12% alatti nedvességtartalom),
  • félnedves tápok – kolbászok, puha falatok,
  • nedves tápok – tasakos eledelek, konzervek (72% feletti nedvességtartalom)

Beltartalom alapján:

  • teljes értékű tápok,
  • kiegészítő termékek,
  • diétás (állatorvosi) tápok,
  • speciális igényeket biztosító tápok – pl. kitten, senior, fajtatápok, vegetáriánus, holisztikus stb.

A száraz és nedves kutyatáp összetétele alapvetően nagyon hasonló, ám az előállításának folyamata teljesen más.

Mit jelent, hogy teljes értékű kutyaeledel?

Egy gazdinak legfőbb vágya, hogy kedvence boldog és egészséges legyen. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, különösen fontos megadni számára minden olyan tápanyagot, amiből szervezete megfelelő minőségű energiát képes előállítani. Az az iparilag előállított eledel, amin a „teljesértékű és kiegyensúlyozott táp” felirat látható, egy normál, átlagos igényű kutyának a létfenntartásához szükséges minden tápanyagot tartalmazza. Ez igaz a más állatoknak gyártott tápokra is. Tehát, ha egy macskaeledelen látod ugyanezt a feliratot, akkor tudhatod, hogy emellett nem szükséges egyéb vitaminnal kiegészíteni cicád táplálását.

kutyaeledel összetevői

Azok a tápok, amiken ez a felirat nem szerepel, jellemzően kiegészítő eledelek. Ezek mellé mindig szükséges valamilyen kiegészítést is adni, megelőzendően a hiánybetegségeket.

Mivel a kiegészítő eledelek nem tartalmaznak minden fehérjét, vitamint és ásványianyagot, nem javasolt tartósan ilyennel (például jutalomfalattal) etetni. Ennek igen egyszerű oka van, mégpedig az, hogy a jutalomfalat a kutyák és macskák számára is nagyon ízletesek. Ha tartósan ezzel etetjük kedvencünket, később nem akarja majd megenni a teljesértékű eledeleket. Ez pedig egyenes út egyes betegségekhez.

Az Európai Unióban forgalmazott állateledeleket szigorú szabályok szerint állítják elő

Az állateledelek minőségének és biztonságosságának garantálása érdekében az Európai Unió szigorú szabályokat alkalmaz az összetevők felhasználása kapcsán. Általánosságban elmondható, hogy az állateledelek pontosan olyan összetevőkből készülnek, amiből a humán élelmiszerek is. Persze, az alapanyagként szolgáló állatok nagyon sokféle testrészét felhasználják a kisállateledelekben. Gyakran olyan testrészekről van szó, amelyek emberi fogyasztás szempontjából nem igazán ínycsiklandóak, de a kisállatoknak kifejezetten élvezhetőek. Mondhatni, azokat a részeket használják fel a takarmányozásra szánt eledelekben, amiket ma az európai emberek nem szívesen fogyasztanak el. Ezek tökéletes felhasználása az állateledelekben való alkalmazás.

A takarmánytörvény előírja azt is, hogy pontosan mely állati testrészek nem alkalmazhatóak az állateledel gyártásban. Így például biztos lehetsz abban, hogy szőr, toll, csőr vagy lábvég nem kerül kedvenced tálkájába, kizárólag fogyasztásra alkalmas részek.

Az összetevők listája

Az összetevők listája azoknak az alapanyagoknak a sora, amiből az adott tápot készítették. A hivatalos szabályozás szerint az összetevőket a gyártónak mindig olyan sorrendben kell ráírni a csomagolásra, amiből a legtöbbet adnak a receptúrához. Ez ad leginkább iránymutatást arra, hogy milyen kategóriájú eledelt vásároltál. Ha például a hús van elöl, akkor az egy magasabb minőségű táp. Ha azonban az 1-3. helyen többféle gabona szerepel, akkor az nagy valószínűséggel gabonából készült és egy alacsonyabb minőségű terméket tartasz a kezedben. Ez alapján könnyen megkülönböztethető a prémium és szuper prémium kutyatáp. Szerencsére nincs meglepetés, minden összetevőt fel kell tüntetni a csomagoláson.

Érdekesség, hogy a termék minőségére utalhat az is, hogy mennyire általános a neve az összetevőknek. Például lehet csirkehús, csirkehúsliszt, vagy hús és vágóhídi melléktermékek.

Összetevvől listálya az eledelek csomagolásán

Adalékanyagok

Az esetek döntő többségében az adalékanyagok nem olyan mesterséges anyagok, amitől félni kell (pl. íz, vagy színfokozókat). Ezek általában vitaminok és mikroelemek. Fontos, hogy éppen emiatt a teljes értékű táp etetése mellett ne etesd kedvencedet vitaminnal indokolatlanul. Ez túladagoláshoz és egészségkárosodáshoz vezethet (túladagolható vitamin például az A- és a D-vitamin).

Garantált analízis - analitikai összetevők

Az analitikai összetevőket szokták a legtöbben félreértelmezni. Ez azt mutatja meg, hogy ha egy laborban megvizsgálják a terméket, milyen összetevőket találunk benne. Ilyen a nyersfehérje (fehérje), nyerszsír (zsírok és olajok), nyersrost (rostok), nyershamu (ásványi anyagok szintje).

Ez nem a termék minőségi kategóriáját jelzi, ugyanis a nyers szó egy analitikai elnevezés. Nem a feldolgozatlanságot jelöli. Laboratóriumban állapítják meg a mennyiségüket. Ezzel mutatják, hogy a táp valójában mennyi fehérjét, olajokat és zsírokat, rostot és ásványi anyagot, vagyis hamut tartalmaznak.

Érdekesség, hogy a szénhidrát tartalmat nem jelölik a tápokon. Ez egyszerűen azért van, mert nem kötelező feltüntetni, de a fentiekből könnyen kiszámolható. Ha összeadjuk a nyersfehérje, nyerszsír, nyersrost és nyershamu arányát, majd ezt kivonjuk 100-ból, akkor megtudjuk, hogy hány % a szénhidrát tartalma a tápnak.

Szótár a tápokhoz nem csak kutyásoknak

A „nyersek” – beltartalmi adatok

NYERSFEHÉRJE (Nyersprotein) – fehérje. A Kjeldahl-módszerrel kimutatható összes nitrogén-tartalmú anyag (valódi fehérjék, aminosavak, peptidek, nukleinsavak, nukleotidok, savamidok, egyéb nitrogén-tartalmú anyagok). Nem mutat információt az esszenciális- és aminosavak aránya, az emészthető fehérje mennyiségére és emészthetőségére, vagy annak biológiai értékére.

NYERSZSÍR - olajok, zsírok aránya a takarmányban.

NYERSROST – rost. A húsevők számára nem-, vagy alig emészthető anyagok összessége (cellulóz, lignin, hemicellulóz, pektin… stb.), de fontos PREbiotikumok lehetnek. A %-ban feltüntetett alacsony tartalom megtévesztő lehet, ugyanis a minimális szükséglet 2%.

NYERSHAMU - ásványi anyagok. Az el nem éghető összes ásványianyag-tartalom a tápban. A szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagok vegyületei.

Magas hústartalom: nem elegendő tudnunk, hogy az adott eledel milyen arányban tartalmaz fehérjét, hanem azt is tudni kell, miből van ez. Ez mutatja meg, hogy a fehérje mennyire hasznosul az állat számára. A fehérje jellemzője az emészthetőség és a biológiai hasznosulás. A magas hústartalmú kutyatápok jobban hasznosul, hiszen minél több az eledelben található hús eredetű fehérje, annál könnyebben válik energiává a kutyák szervezetében.

Hidrolizált fehérje: a hidrolizálás során a fehérje molekulákat alkotó aminosavakat kisebb egységekre, peptidekre darabolják. Nevezhetjük akár előemésztett fehérjének is. Mivel az allergia az élelmiszerben található fehérjére adott hibás immunválasz, így allergiás kutyák számára is jó lehet a hidrolizált fehérjét tartalmazó táp. A „feldarabolt” fehérje ugyanis már nem vált ki immunválaszt.

Dehidradált húsok/fehérjék: egy speciális és kíméletes eljárással a hús nedvesség tartalmát kivonják, kiszárítják azt. Ennek hatására a húsban levő tápanyagok és ásványi anyagok koncentrálódnak. Ezáltal egy adott mennyiségű dehidratált húsnak nagyobb a tápértéke, mint egy ugyanakkora mennyiségű friss húsnak.

Lisztek, pelyhek: például burgonyapehely, borsópehely, rizsliszt, húsliszt, gabona liszt… stb. Ezeket jellemzően a száraz kutyatáp összetétele tartalmazza. A száraztáp gyártás alapja ugyanis, hogy az összetevőket liszt (száraz) formában keverik össze. Ettől az összetevő ugyanaz marad, tehát a húslisztet húsból állítják elő, csak éppen szárított formában.

Rizs: van egyfajta félelem a gabonákkal szemben, de elmondható, hogy a rizs az egyik legjobb szénhidrát forrás az állat számára. Nem véletlen, hogy a hipoallergén tápok egyik fő összetevője a rizs, vagy rizsliszt.

Tokoferol: a kutyaeledelek ízletességét a magas zsír és állati eredetű fehérje tartalom adja. Ahhoz, hogy egy állateledel sokáig eltartható legyen, meg kell óvni a romlástól. A tokoferol az a természetes összetevő, ami megóvja a tápban lévő zsírokat az oxidálódástól, vagyis az avasodástól.

Jó tudni: az E-vitamin is a tokoferolok családjába tartozik.

Vágóhídi melléktermékek: a húst nem tartalmazó vágott emlősállatból származó ehető tiszta szövetek. Például tüdő, lép, vese, máj, agy, csontok, vér, zsírszövet, a gyomor- bélcsatorna megtisztítva tartalmától.

Baromfi eredetű melléktermék: a baromfik feje, lábai, megtisztított zsigerei (csőr, toll és lábvégek nélkül).

Prebiotikumként szolgáló összetevők: (prebiotikum=hasznos bélbaktériumok tápanyaga)

  • mannán-oligoszacharid (MOS): élesztőből származó szénhidrát
  • frukto-oligszacharid (FOS): növényi eredetű szénhidrát
  • inulin: növények gyökereiben található magas energiatartalmú élelmi rost

Ízületi funkciók megőrzésére és javítására szolgáló összetevők:

  • kondroitin-szulfát: az ízületi porcok egyik fő összetevője, javítja azok fizikai teherbírását.
  • glükozamin-szulfát: a természetben széles körben előforduló szénhidrát, amely az ízületi sérülések, funkció és mozgékonyság javítására szolgál
  • kollagén: a csontok rugalmasságáért felelős fehérje, ami nagy mennyiségben megtalálható a porcokban is

Egyéb jótékony hatású összetevők:

  • EPA, DHA: az omega-3 zsírsavat alkotó esszenciális zsírsavak, melyeket leggyakrabban tengeri halakból vonnak ki. Jótékony hatása van a szív- és érrendszerre, szőrre és bőrre, az idegrendszer fejlődésére és működésére, az ízületi gyulladásokra és az immunrendszerre.
  • kálium-klorid: a legkönnyebben a hasznosítható kálium vegyület. A káliumra pedig szükség van a sejtek megfelelő működéséhez.
  • tokoferol – erről már korábban írtunk fentebb, leggyakrabban E-vitamin.

Ha eddig nem nézted meg a táp összetevőit, amit kedvencednek adsz, akkor jobb, ha ezután szánsz rá néhány percet. Igen fontos információkat tartalmaz, ráadásul rámutat arra is, hogy mennyire jó minőségű eledelt kap tőled.

Tipp: figyeld meg, mekkora a táp napi etetési mennyisége! Ha a tápból viszonylag keveset kell adnod, valószínűleg az elsődleges összetevője hús. A táp tápértéke magas, és kedvencednek a kevés is elegendő a szükségleteinek kielégítésére.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.