Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kutya etetése: mi a legjobb megoldás?
2022.08.23
15:18
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kutya etetése: mi a legjobb megoldás?

Kutya etetése: mi a legjobb megoldás?

A kutya megfelelő etetése rendkívül fontos egészsége és jólléte szempontjából. Házi koszt, konzerv vagy száraz-, esetleg nedvestáp? Cikkünkből kiderül.

Ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, a kutya táplálása során figyelembe kell venni az ő testi adottságait. Szem előtt kell tartani, hogy ő egy ragadozó állat, akinek az őse a farkas és a szervezete leginkább a húsból tudja előállítani a leghatékonyabban az energiát. Ez azt jelenti, hogy egészségének érdekében a testi adottságainak megfelelő táplálékot kell számára biztosítani.

Melyik kutyatáp a legjobb a kutyámnak?

Bár kényelmes lenne, a „hogyan”-ra nem fogunk választ adni. Mindig a gazdinak kell eldöntenie, hogy melyik etetési formát tartja előnyösebbnek kedvence, vagy saját maga számára. Arról azonban, hogy milyen etetési formák vannak, melyiknek mi az előnye és hátránya, itt olvashatsz:

1. Házi koszt a kutyaetetésben

A házi koszt nem más, mint amit a gazdi magának főz és megeszik. A legtöbb első kutyás gazdi ott rontja el kedvence etetését, hogy látva a cuki kis kutyust az asztalnál árgus szemekkel epekedni és megszánja őt. Erre reagálva a teljes értékű kutyaeledel mellé még ad a saját vacsorájából is egy kis nassolni valót. Ez nem csak elhízáshoz vezet, hanem ha elég sokáig gyakorolják, egy idő után a kutya már nem is akarja elfogadni a számára teljes értékű kutyaeledelt.

Kutya a vacsoraasztalnál

Szögezzük le: a kutya nem azért kér a paprikáskrumpliból, mert neki a krumplira van szüksége. Azért kunyerál, mert annyira rajong a gazdijáért, hogy ha tehetné, csak azt enné, amit a gazdi. Sajnos azonban ez a legkevésbé sem jó a kutya egészségére nézve, mivel az ő emésztőrendszere teljesen más, mint az emberé. Míg az ember fogazatát és bélrendszerét tekintve mindenevő, a kutya húsevő állat. Az ő szervezetének az állati eredetű fehérje a legjobb, mert ezt tudja a leghatékonyabban feldolgozni és ettől lesz egészséges és energikus. Egy vegán gazdi esetében például a növényi étrend a kutya számára semmilyen szempontból nem ideális, egy macska számára pedig egyenesen káros.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kutyák nem ínyencek. Míg mi emberek szeretünk változatosan enni, addig a kutya a táplálkozással csak a szükségletét szeretné kielégíteni. Bizonyos ízeket nem is érez, így aztán valószínűleg a számunkra ínycsiklandozó vacsora neki inkább csak a falkához való tartozás szimbóluma lesz.

2. BARF etetés

A BARF etetés Bones And Raw Food rövidítése, ami magyarra fordítva csontok és nyers ételek etetését jelenti. Ezt az étrendet nyersetetésként is szokták emlegetni, hazánkban az elmúlt néhány évben lett ismert.

BARF-nyersetetes

Mit jelent a nyersetetés? Röviden: visszatérés a kezdetekhez. A kutyák tápok és ételmaradék helyett nyers hússal, zöldségekkel és egyéb kiegészítőkkel való etetése. Ez nem olyan egyszerű, mint aminek hangzik! Ahhoz, hogy megértsd a BARF étrend lényegét, fontos ismerni a kutya emésztőrendszerét és nem szabad elfelejteni, hogy a BARF etetés egy tudomány.

A kutyának, akit több, mint 10.000 éve háziasítottak, már más a tápanyag igénye, mint a farkasnak. Ahhoz, hogy egy kutya egészséges maradjon BARF etetés mellett, nagyon fontos ezt a formát alaposan tanulmányozni, vagy akár egy BARF etetési tanácsadó segítségét kérni.

A nyersetetés legfontosabb alapanyaga a nagyon jó minőségű hús. Ez önmagában is különösen drága összetevő, ezért a gazdik sokszor kihagynak az étrendből olyan kiegészítőket, amitől az eledel teljesértékű és tápláló lenne. Azoknak, akik inkább spórolnának a kiegészítőkön, akár káros is lehet ez az etetési forma. A legnagyobb hiba, amit a gazdik elkövetnek az az, hogy nagy arányban nem a kutya táplálékigénynek megfelelően állítják elő az eledeleket. Annak, aki igazán jól akarja csinálni, rendkívül egészséges és egyben drága, időigényes elfoglaltság lehet ez az etetési forma.

Fontos, hogy a kutya eledele gondosan elő legyen készítve és minden fontos tápanyagot tartalmazzon, ami a szervezetének szükséges. Az előkészületekkor nem szabad elfelejteni, hogy a táplálékot mindig szobahőmérsékletűre kell melegíteni. A fagyasztott árut célszerű elzárni kedvenced elől, amíg az ki nem olvad. Egy szabadon hagyott nagyobb darab fagyott hús felfalása ugyanis a kutya gyomorcsavarodásához vezet, ami akár végzetes is lehet számára.

Elterjedt nézet, hogy a BARF etetéshez szánt alapanyagok szalmonellával szennyezettek. Valójában azonban nem az a veszély, hogy az állatunk lesz szalmonellás, hiszen a kutya szervezete ehhez a baktériumhoz hozzászokott, ő simán leküzdi. A félő inkább az, hogy esetleg a gazdi lesz szalmonella fertőzött, hiszen a saját eszközeivel, saját konyhájában állítja elő az ételt kedvence számára.

Mivel a kutya számára a nyersetetés a legízletesebb, így egy evési problémás, vagy allergiás állatnál jó megoldás lehet a BARF etetés. Egy laikus gazdi számára azonban elengedhetetlen, hogy BARF etetési tanácsadással megtanulja helyesen összeállítani kedvence táplálékát.

3. Otthon / külön főzés a kutyának

Az otthon, vagy külön főzés kicsit a házi koszt és a BARF között helyezkedik el félúton. Most mégis ezeket követve soroljuk, hogy könnyen értelmezhessük a hasonlóságokat és különbségeket. Ez tulajdonképpen az az etetési forma, amikor a gazdi külön főz kedvencének, úgy, hogy igyekszik figyelembe venni a kutya táplálékigényét.

Ez is egy megfelelő, ám kellő figyelem hiányában akár káros etetési módszer lehet. Visszanézve néhány évtizedre, emlékezhetünk, hogy a házi kedvencek a házi kosztot, maradékot kaptak táplálékul. A külön főzés – mondhatni - a kutya táplálásának XXI. századi új, egészséges formája. Feltéve, ha a kutyaeledel állatorvos által tervezett, természetes alapanyagokból készül.

Előnye, hogy a kutya számára nagyon ízletes, de hátránya, ahogy a BARF etetésnek is, hogy megfelelő tudás hiányában káros lehet a kutya egészségére nézve.

4. Konzerv eledelek

Az üzletekben kapható konzerv kutyaeledellel való táplálás kevésbé költséges és körülményes táplálási forma. Gyártása során hőkezelésen esik át, ami egy nagyobb fokú biztonságot jelent, mert minden olyan kórokozó elpusztul benne, ami kedvencedet megbetegítheti. Nem igényel túl sok előkészítést, hiszen általában egy konzerv egy adag eledelt tartalmaz. Ha két részletben adod kedvencednek, ügyelj rá, hogy mindig szobahőmérsékletűre melegítsd az eledelt. A hirtelen hidegen elfogyasztott eledel elronthatja kedvenced gyomrát.

A konzerv könnyen eltartható, ugyanis minőségmegőrzési ideje van. Ha nem elváltozást érzékelsz rajta elváltozást, ami arra utalna, hogy megromlott (színe, szaga, állaga alapján), nem jelent veszélyt, ha lejárat után eteted meg kutyáddal. Fontos azonban, hogy a lejárati idő után már nem teljes értékűek a csomagoláson feltüntetett beltartalmi értékek. Ezek mennyisége csökkenhet, főleg a vitaminok tekintetében.

5. Száraz kutyatápok

A száraz kutyatápok előnye, hogy dehidratált alapanyagokból készült, koncentrált, így egy kisebb mennyiségű táp több húst tartalmazhat, mint egy konzerv. Ennek köszönhetően kis mennyiségű eledel képes fedezni a kutya tápanyag igényét. Megelőzi a gyomorcsavarodás kialakulását, főleg azon falánk kutyák esetében, akiknek hajlama van rá, és olykor képesek egyszerre nagy mennyiségű táplálékot megenni.

Szárazeledel kutyáknak

Nagy előnye még az adagolhatóság. Minden szárazeledel csomagolásán van adagolási útmutatás. Ez megmutatja, hogy egy normál igényű, átlagos kutyának súlya szerint mennyi tápra van szüksége. Eltérések persze kutyánként változóak lehetnek +/-10% arányban. Kimérése nagyon egyszerű. Akár egy mérőpohárral, vagy egy nap mint nap használt pohárral is történhet. Hasznos, ha az első kimérés után bejelölöd kedvenced napi adagját, mert így könnyen elkerülheted, hogy olykor túl keveset, vagy túl sokat adj tálkájába.

Minden csomagoláson szerepel, hogy az eledel mellé biztosítani kell a friss, tiszta ivóvizet.

Milyen zöldséget és gyümölcsöt ehet a kutya?

Bizonyára feltűnt már, hogy egyes állateledelek tartalmaznak gabonákat és különböző zöldségeket, gyümölcsöket is. Ezek az összetevők nem az ízletességük miatt kerülnek bele, hanem azért, hogy a tápot a kutya igényeinek megfelelően teljes értékű eledellé egészítsék ki.

Nem véletlen, hogy egy szépen megrakott BARF tálon is szerepelnek egyes zöldségek, hiszen ezek remek forrásai egyes vitaminoknak és ásványi anyagoknak.

A kutyák ehetnek például édes almát, tökféléket, répát, céklát, paprikát, paradicsomot, uborkát és mértékkel gyümölcsöket akár nyersen is. Burgonyát, édesburgonyát azonban csak feldolgozva, hiszen a benne lévő keményítőt nyersen nem tudja megemészteni. Bogyós gyümölcs, szőlő és mazsola csak nagyon kis mennyiségben fogyasztható egy kutya számára, mert ezek egyes kutyáknál vesebetegséget okozhatnak. A csonthéjasok magjaitól is óvakodni kell, mert bélelzáródás okozói lehetnek.

Így válassz kedvencednek megfelelő etetési módot:

Ha a fentiek ismeretében még mindig bizonytalan lennél, íme egy táblázat, amiben összehasonlítottuk neked az etetési formák előnyeit és hátrányait.

  Házi koszt BARF Külön főzés Konzerv Száraztáp
Ízletesség/ elfogadás **** ***** **** **** ***
Eltarthatóság amit a kutya nem fogyaszt el azonnal, nem szabad előtte hagyni amit a kutya nem fogyaszt el azonnal, nem szabad előtte hagyni amit a kutya nem fogyaszt el azonnal, nem szabad előtte hagyni akár 3 év is lehet, felbontás után hűtőben tárolva 1-2 nap 1,5-2 év
Veszélyek Nem felel meg a kutya tápanyag igényeinek. Elhízás, betegségek. Szalmonella veszély a gazdi számára. Nem megfelelő összetételű étrend. Nem tisztulnak a fogak, a kutya nem rág eleget. Nincs.
Költségek ? ***** ***** *** ***
Előny Nincs. Egészséges, evési problémás kutyáknál a legkönnyebben elfogadható táplálás. A gazdi úgy érzi, igazán gondoskodik kedvencéről. Könnyen adagolható, tárolható. A kutya tápanyagigényeinek a legmegfelelőbb.
Hátrány Nem felel meg a kutya igényeinek. Szaktudást igényel. Szaktudást igényel. Sok csomagolóanyaggal jár. A kutyák egy részének csak a legmagasabb minőségű tápok elég ízletes.

Gyakorlati tanácsok

Ha még csak most tervezel gazdivá válni, fontos tudnod, hogy más táplálást igényel egy kölyökkorú kiskutya, és mást egy felnőtt kutya. Ez eltérő lehet akár fajtánként, vagy méretenként is, hiszen egyedenként változik a kutya növekedési üteme. Amikor kutyatápot választasz kedvencednek, feltétlen vedd figyelembe az ő alap tulajdonságait is.

Az etetésekkor nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a kutya mindig tiszta tányérból kapja eledelét, lehetőség szerint minden nap ugyanabban az időpontban. Ő ugyanis erre a biztonságra vágyik és stressznek teszed ki azzal, ha gyakran más-más időpontban kap enni.

Milyen gyakran etessem a kutyámat?

Javasolt az első hónapokban naponta négy alkalommal, 4-5 hónapos korig háromszor, majd ettől kezdve elegendő a naponta egyszer, vagy kétszer etetni. Gyomorcsavarodásra hajlamos egyedeknél inkább a napi kétszeri etetés javasolt, mert a hirtelen nagy mennyiségű táplálék felvétele gondokat okozhat számára.

Nagyon fontos, hogy kölyökkutyákat kölyök táppal etessünk. A fiatal növendékeknek egészen más összetételű eledelre van szükségük, mint a felnőtt kutyáknak.

Felnőtt kutyák esetében elterjedt az a tévhit, hogy érdemes időközönként egy böjt napot tartani. Ennek semmilyen tudományos magyarázata nincsen, ezért igazán nem szükséges őt ilyen stressznek kitenni.

Ha kedvenced már leélt veled jópár évet és időssé vált, akkor előfordulhat, hogy fogai és rágóizmai már nem működnek olyan jól, mint ifjabb korában. Az idős kutyáknak alkalmasabb a puhább szemű száraztápok, vagy konzerv eledelek etetése.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy naponta többször is cserélni kell ivóvizét, amit lehetőség szerint mindig tiszta tányérban, árnyékos helyen biztosítunk neki. Meleg nyári napokon akár jégkockákkal is hűthetjük számára a vizet, télen viszont nagyon fontos, hogy ne hagyjuk azt megfagyni!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.