Loading...
Bezár
Nyitvatartási idő
Hétköznap:10-16:00 óráig, hétvégén zárva
Facebook
Instagramm
Kutya
Macska
Kisállat
Madár
Akvarisztika
Lótartás
Járványvédelem
Happy&Fit - megoldás csirkeallergiás kutyáknak

Tévhitek a csirkeallergiáról

A kutyatartásban talán az egyik legelterjedtebb tévhit a csirkeallergiát övezi. Ebben a cikkünkben szeretnénk ezek közül néhányat tisztázni, hogy te is magabiztosabban dönthess Kedvenced tápjának megválasztásakor. Sőt! Javaslatot teszünk arra is, mit tehetsz, ha Kedvenced érzékeny emésztésű.

Tévhit, hogy a csirke a leggyakoribb táplálék eredetű allergén

Felmérések szerint a bőrgyógyászati betegségben szenvedő kutyák közül csak minden 100. beteg panaszait okozza eleség allergia. A bizonyítottan allergiában szenvedő állatok közül pedig csupán minden 10. állat allergiás táplálék eredetű allergénekre. Sokkal gyakoribbak a különböző környezeti allergének (pollen, atkák, stb.), illetve a bolhanyál kiváltotta allergiák.

Az elmúlt évtizedben is számos kutatás foglalkozott azzal a témával, hogy melyek a leggyakoribb eleség eredetű allergének kutyák és macskák esetében.

Az eredmények tanulsága szerint, valamint a rendelőnkben végzett vizsgálatok alapján a kérődzők, ezen belül is a szarvasmarha eredetű fehérjeforrások a leggyakoribb allergének.

marhahús (36%)
tej (28%)
búza (15%)
tyúktojás (10%)
csirkehús (9,6%)
birkahús és a szója (kb. 6%)


Mindent összevetve az összes allergiás kutya csupán kb. 1%-a allergiás a csirkehúsra.

TÉVHIT, HOGY A SZÁRNYAS ZSÍR VAGY A CSIRKE ZSÍR ALLERGIZÁL

A fehérjék és a zsírok nem keverendőek! A szárnyas zsír nem fehérje, nem vált ki allergiát.

A tápanyagokat az alábbi módokon csoportosítjuk:

Szervesek:

- Fehérjék
- Szénhidrátok
- Zsírok
- Vitaminok

Szervetlenek:

- Víz
- Ásványi sók


Azoknál a kutyáknál, akiknél eliminációs diéta során megállapítható vagy valószínűsíthető, hogy csirke fehérjére allergiásak, nem mondható ki, hogy csirke zsírra is allergiásak. Ez két teljesen különböző tápanyag.

MIT JELENT A HIDROLIZÁLT FEHÉRJE?


A hidrolizált fehérje „olyan hőkezelt fehérje, amiben a fehérjék annyira apró részekre vannak “darabolva”, hogy az immunrendszer nem érzékeli”.

MIT AZ AZ ELIMINÁCIÓS DIÉTA?

Az eliminációs diéta során, a gyaníthatóan allergiás tüneteket előidéző összetevőket ki kell iktatni az állat étrendjéből legalább 2 hónapra.
Ha eljutottunk a teljes tünetmentességig, kezdjük el apránként ismét beiktatni az étrendünkbe a gyanús ételeket (ez az úgynevezett provokációs szakasz vagy táplálék terhelés), és egy táplálkozási naplóba jegyezzük fel, hogy mikor jelentkeznek az allergiás tünetek. A megszokott táplálási szokásokhoz való visszatérés fokozatos legyen, az elhagyásos fázis után egyes ételek újbóli fogyasztása heves allergiás reakcióval járhat. Ha az allergénre fény derült, egyszer s mindenkorra zárjuk ki az állat étrendjéből.

MI A MEGOLDÁS?

A HAPPY&FIT PROFESSIONAL PLUS SENSITIVE SOR

A HAPPY&FIT Professional Plus termékei között a hipoallergén/sensitive termékek azok, amiket táplálék érzékeny kutyáknak javaslunk.
A HAPPY&FIT Sensitive termékei az egyféle állati eredetű fehérjeforrás mellett kizárólag hidrolizált fehérjéket tartalmazhatnak.

A termékfejlesztéseknek köszönhetően 2020. szeptemberétől már elérhető legújabb hipoallergén terméksorunk is: a HAPPY&FIT Superior termékek, amelyek igazán különleges összetevőket tartalmaznak.

A „csirkeallergia” témával dr. Fodor Kinga állatorvossal is foglalkoztunk egy webinár során, aki közérthetően magyarázza el a témában kialakult tévhiteket. A HAPPY&FIT youtube csatornáján megnézheti a webinár videós anyagát! Rengeteg hasznos infót tartalmaz!