Loading...
ingyen-szallitunk2
Grandopet
Blog
Miért fél a kutya az ünnepi parádéktól?
2021.08.19
09:05
demkok
Miért fél a kutya az ünnepi parádéktól?

Augusztus 20. tűzijáték – Miért fél a kutyusod és mit tehetsz ellene?

Tudtad? Magyarországon több háziállat fut el augusztus 20.-án, mint az év bármely más napján. De vajon mi lehet ennek az oka? Miért félnek az állatok a tűzijátéktől és mit tehetsz annak érdekében, hogy kedvenced könnyen átvészelje ezt az időszakot? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.

Aki kutyatartó gazdi vagy, akkor biztosan tudod, hogy Magyarorsztágon kötelező a kutya chippeltetése és elengedhetetlen, hogy kutyád azonosítható legyen. Így szükség esetén fel tudják venni veled a kapcsolatot, ha kedvenced elszökne a félelemtől. 

Miért félnek a kutyák a tűzijátéktól?

Íme néhány ok – a teljesség igénye nélkül -, amiért a kutyák félnek a tűzijátékoktól és bemutatjuk azokat a módszereket, amelyek segíthetnek enyhíteni kedvenced félelmeit és segít megnyugtatni őt.

3+1 ok, amiért a kutya fél a tűzijázéktól

  1. A tűzijátékok túl hangosak a kutya számára

A legtöbb tűzijáték különösen hangos dörrenéssel jár. A kutyáknak élesebb hallásérzékük van, mint az embereknek, ezért ezek a hangos bumm, recsegés és sípolás riasztó számukra.

  1. Kiszámíthatatlanok

Magyarországon, augusztus 20-án tűzijátékkal ünnepeljük az államalapítás, de a kutyák számára ez csak egy újabb nap. Ugyanolyan, mint a többi. Ezek a tűzijátékok figyelmeztetés nélkül érkeznek, ráadásul a hangos zajok és a villogó fények minden alkalommal máshogy szólnak és néznek ki. Ha mindez nem lenne elég, még különböző időközönként is érkeznek, így a kutyák nem tudják megszokni őket.

  1. Fenyegetést jelentenek

A tűzijátékok zaját és kiszámíthatatlanságát sok kutya fenyegetésként érzékeli. Ez harci vagy menekülési reakciót válthat ki belőlük. Ha kutyád rémülten ugathat a zajokra, vagy megpróbál elfutni és elrejtőzni előle, az teljesen normális reakciónak tekinthető. A szorongás egyéb jeleit is mutathatja, például nyugtalanságot, nyáladzást, járkálást és nyafogást.

  1. A tűzijáték miatt a kutyák bajba kerülhetnek

A tűzijáték elkerülhetetlen olyan ünnepeken, mint augusztus 20., vagy Szilveszter napja, de sokszor előfordul esküvőkön is. Tehát, ha a zajok beindítják a kutya menekülési reakcióját, megpróbál elszökni a fenyegetés elől. Sajnos gyakran nincs hová menni, mivel még beltéren is hallani lehet ezeket a hangos zúgásokat. Ha viszont van lehetősége a szökésre, könnyen bajba kerülhet az ismeretlenben.

Hogyan tartsuk biztonságban és nyugalomban a kutyánkat tűzijáték alatt?

Ahogy fentebb is olvashattad, az ebeknek jó oka van félni a tűzijátékoktól. Szerencsére számos dolgot tehetsz annak érdekében, hogy a kutyád biztonságban érezze magát.

  • Engedd be a házba: még akkor is, ha kutyád idejének nagy részét a szabadban tölti, tégy most kivételt és engedd be a házba a tűzijáték alatt. Ez megakadályozza, hogy elmeneküljön, amikor félelmet érez és veszélybe kerüljön.
  • Biztosíts számára biztonságos teret: ha van rá lehetőséged, helyezd el őt egy fürdőszobában vagy más kisebb helyiségben zenével vagy fehér zajjal, hogy segíts elfojtani a tűzijáték zaját. Ha beviszed az ágyát, takaróit és játékait a szobába, kényelmesebben fogja érezni magát.
  • Csökkentsd az érzékenységét: kutyusod kevésbé érzékennyé tudod tenni a tűzijátékokra és más hangos zajokra. Ezt úgy tudod elérni, hogy a tűzijáték hangjait alacsony szinten lejátszod, miközben kutyusoddal játszol, és jutalom falatot adsz neki. Idővel lassan növeld a tűzijáték hangját ezeken a lejátszódon. Végül kutyád a tűzijáték hangját a boldog és szórakoztató pillanatokhoz társítja.
  • Segíts neki a szorongás oldásában: állatorvosoknál már számos szorongás oldásra alkalmas készítmény kapható, de vannak vény nélkül vásárló rágótabletták is, mint például az Aptus Relax rágótabletta. Ha szeretnéd kedvenced idegeit megóvni a tűzijáték idejére, feltétlenül keresd fel állatorvosod és kérj tőle tanácsot.

Ha megérted, miért fél kutyád a tűzijátékoktól, akkor jobban kezelheted félelmeit és könnyebben segíthetsz neki abban, hogy nyugodt maradjon ezekben a kritikus órákban is.

Kérdésed merült fel? Látogasd meg kisállatszakértői oldalunkat itt, ahol további tippeket találhatsz a biztonságról, ápolásról és egyebekről. Ráadásul még kérdezhetsz is!

HÍREK / VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Macska
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)

az újrarendelés gyakoriságát a kosár oldalon tudja megadni a kiválasztott termékek esetében