Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kutya chip: minden, amit tudni kell
2021.05.13
04:44
Kutya chip: minden, amit tudni kell

Kutya chip: minden, amit tudni kell

Hazánkban 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése. Ez nem választás kérdése, amelyik gazda elmulasztja, az több tízezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat. A mikrochipek beültetésével megoldódni látszik az ebek országos regisztrációja. A leolvasást követően gyorsan kideríthető a kutyatulajdonos kiléte, valamint az állat orvosi aktája - már ha a kutya chipet megfelelően regisztrálták!

Mit jelent a kiskutya chipelése, és miért fontos?

A kutyák chippeltetése különösen fontos, hiszen ez alapján egy elkóborolt állat könnyen beazonosítható. Mindemellett egy esetleges harapás esetén oltási könyv nélkül is kideríthető, hogy megkapta a veszettség elleni oltását – ami szintén kötelező hazánkban.

A kutya chip egy vonalkódot tartalmaz, ami egyedi (15 számjegyből álló) számsorral van ellátva. Ez megtalálható a kisállat egészségügyi (oltási) könyvében, a származási lapján, illetve (ha van) az állatútlevélen is. E szám alapján egy leolvasó készülékkel könnyen megállapíthatóak az adatbázisban szereplő információk.

Hogyan és mikor történik a kutya chip beültetése?

A chippel kapcsolatban nagyon fontos tudni, hogy beültetését kizárólag állatorvos végezheti. Általában ezt az első veszettség elleni oltással együtt adják, ám a beültetés időpontja változhat. Például, ha szeretnél kedvenceddel külföldre utazni, akkor ezt kizárólag útlevéllel és meglévő mikrochippel teheted meg, ha már legalább 2 hete megvan a veszettség elleni első oltása.

A beültetéshez egy nagyobb tű szerű adagolóhoz hasonló eszközt használnak, mellyel egy tűszúrással könnyedén és szinte fájdalom mentesen bejuttatják a chipet a bőr alá. A chip mérete egy rizsszemhez hasonlít, de a kisebb korú / méretű kutyák, teknősök, hüllők számára már elérhető kisebb változat is. Szövetbarát anyagból készült kapszulában helyezik a kutyusok nyakának bal oldalán a bőr alá. Természetesen úgy alakították ki a szerkezetet, hogy az semmilyen káros hatással nincsen az állatokra nézve.

Tipp: Motiválhatjuk kedvencünket a rendelőben ízletes jutalomfalattal, így míg a markunkban lévő finomságra összpontosít, biztosan meg sem fogja érezni a kis szúrást!

Az állatorvos a mikrochip beültetését követően beragasztja az azonosítóval ellátott matricát az oltási könyvbe. Hivatalosan 10 nap áll rendelkezésére, hogy elvégezze a regisztrációt a központi adatbázisban - tudhatjuk meg a Magyar Állatorvosi Kamara weboldaláról.

Így néz kii a kutya chip?

Honnan tudom, hogy regisztrálták-e a kutyám chipjét? 

A MÁOK PetVetData online felületén, az állatorvosi kamara kisállat nyilvántartó rendszerében bárki ellenőrizheti, hogy a kedvence szerepel-e a nyilvántartott adatbázisban. Nem kell megijedni, a gazdi személyes adataihoz csak regisztrált felhasználók férhetnek hozzá. Akárki nem tudja sem kiolvasni, sem megszerezni az állat és a tulajdonos adatait. 

Ahhoz, hogy ellenőrizd, kedvenced chipje regisztrálva van-e a kisállat nyilvántartó rendszerben, csak be kell gépelni a chip azonosítóját. Amennyiben regisztrálva van, akkor megjelennek az alábbi alapvető adatok:

  • chipszám,
  • név,
  • fajta,
  • faj,
  • utolsó beadott vakcina neve és az oltás dátuma.

A további információk eléréséhez azonban csak a belépési jogosultsággal rendelkező állatorvosok férhetnek hozzá. Ezért, ha változás következett be a személyes adatokban, haladéktalanul fel kell keresni egy állatorvost, hogy elvégezze a szükséges módosításokat. Ilyen változás lehet a gazdaváltás, tulajdonos adatai, lakcím, telefonszám.

A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy legtöbbször a telefonszám regisztrálása elmarad, vagy elfelejtik frissíteni, ha módosul. Ennek megléte és pontossága különösen fontos, hiszen, ha kedvenced elkóborolna, ezen a számon keresnek téged először.

Kutyachip regisztráció ellenőrzése a Petvetdatán

Mennyibe kerül a chip beültetése?

A kutya chip ára beültetéssel együtt a cikk írásának időpontjában egy általunk megkérdezett állatkórházban 7.200 forint. Ehhez jön még egy 3.500 Ft-os regisztrációs díj. Természetesen a beültetés és regisztráció költsége állatorvosonként változhat. Fontos megjegyeznünk, hogy bár soknak tűnhet, ez a néhány ezer forintos költség igazán nem nagy összeg kedvenced biztonságának megőrzése érdekében. Ráadásul ez csak töredéke annak, amit egy esetleges büntetés során kiszabnak a chip hiánya miatt. 

Tipp: Hasznos lehet, ha egy címtartót, vagy egy gravírozott bilétát teszünk a kutya nyakába a kutya nevével és telefonszámunkkal, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban elérjenek bennünket szükség esetén.

Címtartó biléta, hogy minden kutya hazataláljon

Mit tehetünk, ha kóbor kutyát találunk?

Ha olyan kóbor kutyust találunk, aki feltételezhetően elveszett, akkor először is kérdezzünk körbe a környéken, hátha ismeri valaki az ebet. Nem kell félni, bátran csengessünk be a legközelebbi házba, ahol az eb kóborol, hátha éppen oda tartozik. Vagy, ha mást nem, akkor tegyük be a helyi kutyás csoportba egy képpel az információt.

Amennyiben ezzel nem jártunk sikerrel, akkor elvihetjük egy állatorvoshoz, aki chip leolvasóval kiderítheti a gazdája kilétét.

Ma már minden állatorvosi rendelőben és menhelyen van kutya chip leolvasó. Így, ha megfelelően van regisztrálva az állat, azonnal felkereshető a kutyatulajdonos a megadott elérhetőségei valamelyikén.

Ha ez valamiért nem járható út, felkereshetünk egy MOL benzinkutat is. A MOL ugyanis felszerelte egyes benzinkútjait ingyenes mikrochip leolvasókkal azért, hogy segítséget nyújtson a kóbor kutyák beazonosításában. Ha az adatok rendelkezésre állnak, akkor könnyen felvehetjük velük a kapcsolatot, hogy a kutyát visszajuttathassuk a gazdájához.

Jó tudni: egyes kávézók és éttermek is rendelkeznek leolvasóval.

Kutya chip leolvasó helyek

MOL benzinkutak

 Állatorvosi rendelők és állatkórházak 
 Egyes kávézók és éttermek 

Állatmenhelyek

Gyepmesteri telepek

 

Kutyachip beültetése

A jól működő mikrochipes rendszer itthon már több tízezer elkóborolt kutyát juttatott haza bevezetése óta.

Érdekesség: a Vigyél Haza kutyakereső weboldalán lévő Chip leolvasó menüpont alatt egy térképes keresővel könnyedén megtaláljuk a hozzánk legközelebb eső chip leolvasó helyeket. 

Létezik egy ebkereső mobil applikáció is, a Vigyél Haza kutyakereső app, amely ingyenesen letölthető:

Segítségével megtalálhatjuk az elveszett kutyánkat, értesíthetünk másokat, ha gazdátlan kutyát látunk vagy válogathatunk gazdira váró, árva kutyusok között is.

Mindemellett rákereshetünk

  • kutyafuttatókra
  • kapcsolatba léphetünk állatvédő szervezetekkel
  • menhelyekkel
  • ebrendészeti telepekkel
  • és sok más hasznos funkció is elérhető az appon keresztül.

Van-e ok aggodalomra? Tények és tévhitek

Sajnos a kutya chippel kapcsolatban számos tévhit kering a gazdik körében, ezért tisztázzuk a leggyakoribb felvetéseket:

  1. Adataink biztonságban vannak: adataink, amelyeket rögzít az állatorvos a chip beültetésekor, nincsennek nyilvánosan közzétéve. Csak a regisztrált állatorvosok, menhelyek, kutyák nyilvántartásával foglalkozó szervezetek férhetnek hozzá a személyes adatokhoz a chipszám ismeretében.
  2. A chip nem GPS jeladó: azt azért ne gondoljuk, hogy ha elkóborol a kutyánk, akkor a tartózkodási helye megtudható a beültetett szerkezeten keresztül, ugyanis a chip nem ad GPS jeleket. Meg kell várni, amíg valaki beolvassa a kódot és felveszi a kapcsolatot a gazdival.
  3. A chipet nem kell cserélni: a chip nem elektronikus eszköz, működéséhez nincs szükség elemre, sem egyéb eszközre. Nem szívódik fel és nem deaktiválódik magától, így cserélni sem szükséges.
  4. A beültetés legfeljebb csak kellemetlen lehet a kutya számára, semmiképpen sem mondható fájdalmasnak. 

Ellenőrizd, hogy biztonságban tudhasd!

A chip előnyei tehát vitathatatlanok, azonban csak akkor tud segítséget nyújtani az elkóborolt, elveszett kutya számára, ha a regisztrálás megtörtént. Emellett elengedhetetlen, hogy a tulajdonos elérhetőségei is naprakészek legyenek. Hiába van chip, ha egy menhelyre került kutya tulajdonosával nem tudják felvenni a kapcsolatot.

Előfordul, hogy a mikrochipet nem regisztrálták, ezért a biztonság kedvéért ellenőrizzük, hogy szerepel-e a kedvencünk a PetVetData weboldalán. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy nincs az adatbázisban, kérjük meg az állatorvosunkat, hogy regisztrálja a chipet. Ha pedig már regisztrálva van a chip, de bármi adatunk megváltozott, ne feledkezzünk meg a kutya chip átírás fontosságáról sem. Egy régi telefonszám, vagy hibás cím is éppolyan problémás lehet, mint ha nem lenne regisztrálva a kutya chip. 

Aki már vesztett el kisállatot, az tudja, hogy ez mivel jár... az idegeskedés, a keresésére fordított idő és pénz, és amit az állat csavargás, éhezés, fagyoskodás, gyepmesteri telepen töltött idő alatt átél... nem beszélve az összeszedett betegségekről, sérülésekről! Emellett az sem elhanyagolható, hogy a hatályos állatvédelmi törvényeknek megfelelően az állat kóborlásának megakadályozása a gazdi kötelessége. Ráadásul anyagi felelősséggel is tartozunk az állatunk által okozott károkért. Ez mind megspórolható a chippel! 

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.