Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Szívférgesség: Tudd meg, hogyan védheted meg kedvenced!
2023.04.28
09:49
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Szívférgesség: Tudd meg, hogyan védheted meg kedvenced!

A szívférgesség: Kutyák és macskák rejtett veszélye

Kutya és macska szívférgesség: ismerd meg a jeleket, kezelési lehetőségeit és a megelőzés fontosságát kedvenced egészsége érdekében!

Hogyan terjed?

A szívférgesség egy parazitás betegség (Dirofilaria immitis), mely a fertőzött szúnyogok közvetítésével terjed, amikor a szúnyogok átadják a parazitákat a kutya véráramába. Az érett férgek az állat szív- és tüdőerekben élnek, ahol súlyos károkat okozhatnak, amelyek végül halálhoz vezethetnek, amennyiben nem kezelik. 

A megelőzése érdekében fontos a megfelelő szúnyogcsípés elleni védelem és a szívférgesség szűrése. Az időben felismert fertőzöttség jól kezelhető, ám előrehaladott állapotban végzetes lehet. 

Mi a szívférgesség és milyen állatokat érint?

Elsősorban a kutyákat érinti, ám sokan megfeledkezhetnek róla, hogy ez a betegség előfordulhat a macskák körében is. Vizsgálata a cicáknál is hasonlóan zajlik, és ugyanolyan veszélyes lehet rájuk nézve is, mint a kutyákra, ám esetükben sokkal ritkábban diagnosztizálják. 

Szívférgesség

Milyen tünetek jelentkezhetnek a szívférgességben szenvedő állatoknál?

A kezdeti szakaszban általában nincsenek tünetek, azonban ahogy a felnőtt kifejlett férgek elkezdenek az állat szívében és tüdőereiben növekedni, akár súlyos tüneteket is okozhatnak.

Fontos, hogy az állatorvos rendszeresen tesztelje a kutyát szívférgességre, mert a fertőzöttség korai felismerése megmentheti kedvenced életét. Az állatorvos általában szívféreg tesztet végez, és ha a teszt pozitív, akkor a kutyát szívféreg elleni gyógyszerekkel kezelik. Megelőzésként fontos, hogy rendszeresen alkalmazzunk szúnyogriasztó készítményeket, különösen a meleg hónapokban. A bolha és kullancs ellenes készítmények egy része a szúnyogok ellen is védi kedvenced, így gondoskodhatsz róla egész évben. Az érintett időszakokban azonban érdemes erre komolyabb hangsúlyt fektetni. 

A szívférgesség tünetei:

  • köhögés,
  • nehézlégzés,
  • inaktivitás,
  • étvágytalanság,
  • súlycsökkenés,
  • hasi duzzanat. 

Ha az állatot nem tesztelik és hosszabb ideig nem kezelik, akkor a betegség akár halálos is lehet.

Hogyan diagnosztizálható a szívférgesség?

A szívférgesség egy szinte láthatatlan betegség, hiszen a kezdeti szakaszban nincsenek jellemző tünetei. Az állatorvos általában szívféreg tesztet végez (jó esetben a féléves rutin vizsgálat során). Ez kimutatja, hogy a kedvenced vérében jelen vannak-e a parazita fejlődési alakjai. 

Mint ahogy minden betegségnél, a megelőzés a szívférgesség esetében is olcsóbb, mint a kezelés, ráadásul kedvencednek is kisebb kockázattal és kellemetlenséggel jár.

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Ha a vizsgálat során a teszt pozitív eredményt mutat, akkor a kutyát szívféreg elleni gyógyszerekkel kezelik. Esetenként műtéti beavatkozásra is szükség lehet. 

Mik a szívférgesség kezelésének kockázatai és mellékhatásai?

A kezelés általában hosszú ideig tart és igen drága, ráadásul sajnos az esetek egy részében (súlyos fertőzés esetén) nem sikerül megmenteni az állatot. Ezért is hangsúlyozzuk a megelőzés fontosságát. Az állatot évente legalább egyszer vigyük el szívféreg tesztre, hogy időben észrevegyük a fertőzést, és ha szükséges, minél előbb kezdjük el a kezelését.

Szívférgesség a kutyák rejtett veszélye

Hogyan lehet megelőzni?

A legjobb módja a szívféreg-fertőzés megelőzésének, hogy megakadályozzuk az állatok szúnyogokkal való fertőzését és évente tesztelteted kedvenced szívféreg-fertőzöttségre. Ha a teszt negatív, akkor havonta kezeled őt megelőzésre szolgáló készítménnyel. 

A megelőzésre szolgáló készítmények olyan parazita ellenes szerek, melyek megakadályozzák, hogy a parazitalárvák megtelepedjenek és betegséget okozzanak. Ezek a készítmények repellens (szúnyogriasztó) készítményekkel kombinálva még hatékonyabb védelmet nyújtanak.

A megelőzésre szolgáló készítmények mind vénykötelesek, ezért mindig fordulj állatorvoshoz segítségért. Fontos tudni, hogy ha előzetes állatorvosi vizsgálat és szívféreg elleni teszt nélkül kezelnéd kedvenced, az könnyen az életébe kerülhet! 

A szívférgesség elleni teszt egy általunk megkérdezett állatkórházban, a cikk írásának időpontjában 11.550 Ft-ba kerül. Ebben a kórházban mindig kombinálva végzik a tesztelést, ami a gyorstesztből és egy vérvétellel egybekötött vérvizsgálatból áll. Fontos, hogy ez állatorvosonként és állatkórházanként változhat. Ugye, ez igazán nem nagy költség kedvenced egészséges és boldog életéért?

Miért fontos a korai felismerés és megelőzés?

Összességében fontos megérteni, hogy a szívféreg-fertőzés veszélyes és potenciálisan halálos betegség lehet, amely kutyákat és macskákat egyaránt érinthet. Ezért jelentős a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése, valamint a korai diagnózis és kezelés. Ha azt tapasztaljuk, hogy az kedvencünk olyan tüneteket mutat, mint a köhögés, a légszomj vagy a fáradtság, akkor érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni. Ezek a tünetek jelezhetik a szívféreg-fertőzést.

A szívférgesség megelőzése és korai felismerése kritikus fontosságú a kutyák egészségének megőrzése szempontjából. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szívférgesség nagyon veszélyes betegség lehet a kutyákra nézve. Az időben történő megelőzés és a rendszeres állatorvosi ellenőrzések segíthetnek a kutyák számára hosszabb és egészségesebb élet biztosításában. 

Ha bármilyen tünetet észlelsz kedvencednél, amely a szívférgességre utalhat, azonnal fordulj állatorvoshoz, hogy megfelelő kezelést kaphasson. A megelőzés és a korai felismerés az egészséges kutya élet kulcsa.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.