Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Miért fél a kutya az ünnepi parádéktól?
2021.08.19
09:05
Demkó Kata
Miért fél a kutya az ünnepi parádéktól?

Miért fél a kutya tüzijátéktól és mit tehetsz ellene?

Tudtad? Magyarországon több háziállat fut el ünnepekkor a tűzijáték hatására, mint az év bármely más napján. De vajon mi lehet ennek az oka? Miért félnek az állatok tőle és mit tehetsz annak érdekében, hogy kedvenced könnyen átvészelje ezt az időszakot? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.

Ha te is kutyatartó gazdi vagy, akkor biztosan tudod, hogy Magyarorsztágon kötelező a kutya chippeltetése és elengedhetetlen, hogy kutyád azonosítható legyen. Így szükség esetén fel tudják venni veled a kapcsolatot, ha kedvenced elszökne a félelemtől. 

Miért félnek a kutyák a tűzijátéktól?

Íme néhány ok – a teljesség igénye nélkül -, amiért a kutyák félnek a tűzijátékoktól és bemutatjuk azokat a módszereket, amelyek segíthetnek enyhíteni kedvenced félelmeit és segít megnyugtatni őt.

3+1 ok, amiért a kutya fél a tűzijázéktól

  1. A tűzijátékok túl hangosak a kutya számára

A legtöbb tűzijáték különösen hangos dörrenéssel jár. A kutyáknak élesebb hallásérzékük van, mint az embereknek, ezért ezek a hangos bumm, recsegés és sípolás riasztó számukra.

  1. Kiszámíthatatlanok

Magyarországon szilveszterkor és augusztus 20-án tűzijátékkal ünneplünk, de a kutyák számára ezek csak ugyanolyan napok, mint bármely másik. A tűzijátékok számukra figyelmeztetés nélkül érkeznek, nem tudnak felkészülni rájuk, ráadásul a hangos zajok és a villogó fények minden alkalommal máshogy szólnak és néznek ki. Ha mindez nem lenne elég, még különböző időközönként is érkeznek, így a kutyák nem tudják megszokni őket.

  1. Fenyegetést jelentenek

A tűzijátékok zaját és kiszámíthatatlanságát sok kutya fenyegetésként érzékeli. Ez harci vagy menekülési reakciót válthat ki belőlük. Ha kutyád rémülten ugathat a zajokra, vagy megpróbál elfutni és elrejtőzni előle, az teljesen normális reakciónak tekinthető. A szorongás egyéb jeleit is mutathatja, például nyugtalanságot, nyáladzást, járkálást és nyafogást.

  1. A tűzijáték miatt a kutyák bajba kerülhetnek

A tűzijáték elkerülhetetlen olyan ünnepeken, mint augusztus 20., vagy szilveszter napja, de sokszor előfordul esküvőkön is. Tehát, ha a zajok beindítják a kutyák menekülési reakcióját, megpróbálnak elszökni a fenyegetés elől. Sajnos gyakran nincs hová menniük, mivel még beltéren is hallani lehet ezeket a hangos zúgásokat. Ha viszont van lehetőségük a szökésre, könnyen bajba kerülhetnek az ismeretlenben.

Elég csak az, hogy annyira messze menekül, hogy már nem talál haza, de elütheti egy autó, vagy megsérülhet más körülmények hatására is. 

Hogyan tartsuk biztonságban és nyugalomban a kutyánkat tűzijáték ideje alatt?

Ahogy fentebb is olvashattad, az ebeknek jó oka van félni a tűzijátékoktól. Szerencsére számos dolgot tehetsz annak érdekében, hogy a kutyád biztonságban érezze magát.

  • Engedd be a házba: még akkor is, ha kutyád idejének nagy részét a szabadban tölti, tégy most kivételt és engedd be a házba a tűzijáték alatt. Ez megakadályozza, hogy elmeneküljön, amikor félelmet érez és veszélybe kerüljön.
  • Biztosíts számára biztonságos teret: ha van rá lehetőséged, helyezd el őt egy fürdőszobában vagy más kisebb helyiségben zenével vagy fehér zajjal, hogy segíts elfojtani a tűzijáték zaját. Ha beviszed az ágyát, takaróit és játékait a szobába, kényelmesebben fogja érezni magát.
  • Csökkentsd az érzékenységét: kutyusod kevésbé érzékennyé tudod tenni a tűzijátékokra és más hangos zajokra. Ezt úgy tudod elérni, hogy a tűzijáték hangjait alacsony szinten lejátszod, miközben kutyusoddal játszol, és jutalom falatot adsz neki. Idővel lassan növeld a tűzijáték hangját ezeken a lejátszódon. Végül kutyád a tűzijáték hangját a boldog és szórakoztató pillanatokhoz társítja.
  • Segíts neki a szorongás oldásában: állatorvosoknál már számos szorongás oldásra alkalmas készítmény kapható, de vannak vény nélkül vásárló rágótabletták is, mint például az Aptus Relax rágótabletta, vagy a Relaxa-Bits nyugtató tabletta. Ha szeretnéd kedvenced idegeit megóvni a tűzijáték idejére, feltétlenül keresd fel állatorvosod és kérj tőle tanácsot.

Mit tehetsz, ha kedvenced megszökött otthonról félelmében? 

  1. Keresd őt a lakóhelyetek környékén. Ha szerencséd van, akkor nem jutott túl messzire, és könnyen haza juttathatod. 
  2. Ha nem sikerült rövid időn belül megtalálnod négylábú társad, jelensd eltűnését a területileg illetékes önkormányzatnál. Mivel ott, a megbízott ügyintéző, vagy a rendőrség befogja a kóbor állatokat és ezt a befogadási naplóban rögzíti, érdemes első körben az illetékes önkormányzatnál kell érdeklődni arról, történt-e befogás. A befogást követően a kutyát a helyi illetékes menhelyre szállítják, ahonnan 14 napon belül hazaviheted érvényes oltási könyvének bemutatásával.

Eszközök, melyek segíthetnek abban, hogy könnyen hazajuthasson kutyád, ha elszökne

  1. Ha kedvenced elszökne otthonról, megtalálásában sokat segíthet az is, ha címtartó bilétát helyeze nyakörvére, amit gondosan kitöltve viselhet. Így ha valaki megtalálná, könnyen hazakisérheti. 
  2. Ne felejtsd el, hogy a vhipjét regisztrálni kell. Amikor kedvenced chip implantátumot kap, feltétlenül érdeklődj az állatorvosnál a regisztrációjánál, mert enélkül a beültetés csak egy felesleges procedúra. 

Kérdésed merült fel? Látogasd meg kisállatszakértői oldalunkat itt, ahol további tippeket találhatsz a biztonságról, ápolásról és egyebekről. Ráadásul még kérdezhetsz is!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.