Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kutyasétáltatás: minden, amit tudni kell 2024-ben
2023.12.19
13:25
Demkó Kata
Kutyasétáltatás: minden, amit tudni kell 2024-ben

Kutyasétáltatás: minden, amit tudni kell

A kutyasétáltatás nem csupán egy napi rutin: ez egy olyan alapvető tevékenység, ami döntően befolyásolja kedvencünk egészségét és jóllétét. A rendszeres séta a fizikai aktivitás mellett a mentális stimulációról is szól, ami elengedhetetlen a kutyák boldog és kiegyensúlyozott életéhez. Mindemellett a kutyasétáltatás a gazdikra is számos pozitív hatással bír. Miért is olyan fontos a kutyasétáltatás? Hogyan sétáltassuk jól kedvencünket és hol szabad kutyát sétáltatni póráz nélkül? Praktikus kutyasétáltatás tippek a mindennapokhoz. Hogyan tegyél minden sétát élvezetessé és biztonságossá? Tudj meg mindent!

A helyes kutyasétáltatás a felelősségteljes gondolkodás és a kutya iránti tisztelet kifejezése is. Aki sétáltatott már valaha kutyát, az jól tudja, hogy a közös séták erősítik a kötődést. Javítják a gazdi és kedvence fizikai állapotát, és lehetőséget biztosítanak a szociális interakciókra is.

Mindezek fényében a kutyasétáltatás egy felelősségteljes és örömteli kötelezettség számos jótékony hatással. Nem mindegy azonban, hogy hogyan sétáltatjuk kedvencünket! A sétáltatás jogi és íratlan szabályai mellett még sok minden másra is gondolnunk kell.

Kutyasétáltatás általános szabályai

Magyarországon a kutyasétáltatás szigorúan szabályozott tevékenység. A jogi előírások célja, hogy biztosítsák az állatok és az emberek biztonságát, és a közrendet. A kutyatartóknak tisztában kell lenniük a kutyasétáltatás szabályaival, hogy elkerüljék a jogi következményeket és a bírságokat.

Jogi szabályozások Magyarországon

A legfontosabb jogi előírás, hogy köztéren mindig kötelező a póráz használata a kutyádon. Ez a szabály a parkokban és játszóterek közelében is érvényes. Aki nem így tesz, az a törvény értelmében szabálysértést követ el.

A póráz nélküli kutyasétáltatás csak kutyafuttatókban és magántulajdonú, zárt kertben (pl. kutyás strand, saját udvar) megengedett. Ez nem azt jelenti, hogy ezeken a helyeken el KELL engedned a kutyád. Ez azonban csak azon gazdiknak ajánlott, akiknek a kedvencük mindig, minden körülmény között behívható és nem agresszív sem állattal, sem emberrel.

Fontos szabály még, hogy kutyát csak az vezethet pórázon, aki képes irányítani és kezelni is. Hivatalosan senki sem engedhetné, hogy a totyogó gyermeke vezesse pórázon a kutyát. Hiába van mini vagy szuper jól nevelt kutyád, mind az ő, mind mások érdekében is a belterület közterületén - kivéve a fentebb említett kijelölt helyeken - kötelező a póráz.

Ezzel szemben külterületen hivatalosan nincs póráz kötelezettség. Ugyanakkor minden nem körbe kerített ingatlan, út stb., ami külterületen helyezkedik el vadászterületnek minősül, ahol ismét póráz kötelezettség van.

Hivatalosan a hegyekben sem engedheted el kedvenced. Ott közkedvelt kiránduló helyek vannak, vagy vadászterületen, esetleg védett természeti területen helyezkednek el. Az ilyen helyeken a vadak és az élővilág érdekében tilos lecsatolni a pórázt a kutyádról. Emellett sok az ember, a gyerekesek, illetve a biciklizők is, így komoly konfliktus forrás lehet a kutyasétáltató és a nemkutyások között. És hiába a természet lágy ölén van, a kaki felszedési kötelezettség itt is fennáll.

Póráz és szájkosár használatának előírásai

A póráz használata nemcsak a jogi előírások miatt fontos, hanem azért is, mert segít a gazdának irányítani és védeni a kutyáját. Ezenkívül bizonyos helyzetekbe a szájkosár használata is előírt.

A szabályozás szerint azokra a kutyákra kell szájkosarat tenni utcai séta során, akikről a tulajdonosa tudja, hogy megbízhatatlanul viselkedik. Ez azoknak a kutyáknak is kötelező, akiket a jegyző veszélyes ebnek minősített. (fajátkat érdemes lenne írni, asszem itt van szabályozás)

Kivételt képeznek azonban a tömegközlekedési járművek. Utazás alatt a kutyán szájkosárnak kell lennie, kivéve, ha zárt szállító boxba, táskába helyezhető. 

Szájkosár használata

Biztonságos és felelősségteljes kutyasétáltatás

A kutyasétáltatás egy kétségkívül felelősségteljes tevékenység, amely magába foglalja a közösségi normák és jogi előírások tiszteletben tartását is. Elengedhetetlen, hogy az írott és íratlan szabályokat minden kutyatulajdonos ismerje a biztonságos és harmonikus együttélés érdekében.

Azon kívül, hogy hová szabad, vannak helyek, ahová kifejezetten tilos kutyát bevinni. Ilyenek a játszóterek, bevásárlóközpontok, közintézmények, illetve Magyarországon minden olyan üzlet, ahol élelmiszert árusítanak. Ez alól csak a vendéglátó egységek képeznek kivételt, akik egyénileg hozhatnak olyan szabályt. Dönthetnek arról, hogy nem látják szívesen a kutyával érkező vendégeket, vagy csak a teraszon foglalhatsz helyet vele.

A legtöbb bolt a bejárati ajtajára, vagy annak közelébe ki van helyezve a kutya tiltó vagy éppen a kutyabarát-üzlet jelzés. Ha nem találsz ilyet kitéve, akkor is érdemes először megkérdezni az ott dolgozókat, hogy szabad e kutyával bemenni. Kivételt képeznek ezek alól a segítő kutyák, illetve azok, akiknek olyan papírjuk van. (pl. munkakutyáknál is van ilyen.)

Kutya ürülék kezelése és következményei

A kutyagumi összegyűjtése nemcsak udvariassági kérdés, hanem jogi kötelezettség is. Mindig legyen nálunk ürülékgyűjtő zacskó, és gondoskodjunk róla, hogy a közterületeket tisztán tartsuk.

Egy felelős gazdi tudja, hogy nem csak egészségügyi és esztétikai szempontból fontos, hogy össze legyen szedve a végtermék. Ahhoz, hogy harmonikusan tudjon élni a kutyás és a nem kutyás társadalom, szükség van rá, hogy minél kevesebb konfrontálódás lehessen közöttük. A kutyakaki kérdés például épp egy ilyen kényes, és dolog, amivel jobb inkább nem reszkírozni. Ráadásul a kutyaürülék fel nem szedése szabálysértésnek számít, így akár komoly büntetésre is számíthatsz érte!

Nem csak a kutyagumival kell óvatosan bánjunk! Egy véletlen pisi baleset is okozhat gondodt zárt térben (pl. egy kutyabarát üzletben, vagy étteremben), kötelességed feltakarítani utána! Ezekre a váratlan helyzetekre felkészülve legyen nálad mindig zsebkendő, és kakizacskó is!

Ha kutyával mennél valahová, indulás előtt mindig tájékozódj a helyi szabályokról.

Kutyaürülék kezelése

Íratlan szabályok: más emberek és állatok iránti tisztelet

Az íratlan szabályok közé tartozik más emberek és állatok tisztelete. Ez magába foglalja, hogy kutyánkat ne engedjük másokhoz közel menni anélkül, hogy előtte engedélyt kérnénk. Tartsuk szem előtt, hogy nem mindenki kedveli a kutyákat. Ugyanakkor ez fordítva is igaz. Ne hagyjuk, hogy idegenek anélkül nyúljanak kedvencünk felé, hogy mi engedélyt adnánk erre. Nem minden kutya szereti az idegenek érintését, simogatását. Ha tudod, hogy kedvenced kifejezetten nincs oda mások simogatásáért, esetleg agresszív viselkedést mutat, ha idegenek felé nyúlnak, jelezd ezt a külvilágnak. Lehetőséged van a nyakörvre és hámra matricát tenni, vagy megfelelő színű nyakörvvel és pórázzal jelezni ezt.

Kutyasétáltatás városi és természeti környezetben

Kezdő kutyatulajdonosként fontos, hogy tisztában legyünk kedvencünk és a környezetünk igényeivel. Tanítsuk meg a kutyát pórázon sétálni, helyesen viselkedni más emberek és állatok közelében, és arra, hogy ne szedjen fel semmit a földről. Mindig legyen nálunk víz, kutyakaki zacskó, és az időjárásnak megfelelő felszerelés. A legfontosabb, hogy türelmesek és következetesek legyünk, és élvezzük a közös időtöltést kedvencünkkel.

Városi és természeti környezetben egyaránt más-más kihívásokkal és lehetőségekkel találkozhatunk. Az erdőben, vagy mezők és parkok felfedezése során kutyánk szabadon szaglászhat, felfedezheti a természetet, és találkozhat más kutyákkal. Fontos azonban, hogy mindig tartsuk szem előtt a helyi szabályozásokat. Például a vadrezervátumokban való kutyasétáltatás tilalmát, és ügyeljünk arra, hogy kedvencünk ne zavarjon vadállatokat vagy más kirándulókat. Ahogy fentebb is írtuk, itt is szükséges a póráz használata, hogy kedvenced és környezetetek is biztonságban lehessen. Kevesen tudják, hogy ha a kutya embert, vagy vadat veszélyeztet és nincs a közelben az állattartó, a vadász kilőheti a vadászterületen szabadon sétáló kutyát.

Városi környezet kihívásai

Közterületen, a forgalmas utcák, zajos környezet és a többi városi állat vagy ember közelsége extra figyelmet igényel. Fontos, hogy kutyánkat megtanítsuk a városi életre. Tanítsuk meg őt például a közlekedési szabályok betartására (például arra, hogy üljön le mellénk, ha megállunk a zebránál), és arra, hogy ne ugorjon rá emberekre vagy más állatokra. Belterületen a parkok és kutyafuttatók kiváló helyszínek a biztonságos és szabályozott kikapcsolódásra.

Felkészülés és gyakori tévhitek

A kutyasétáltatás sokkal több, mint egyszerű napi rutin. A megfelelő felkészülés és a tévhitek eloszlatása kulcsfontosságú a biztonságos és élvezetes sétákhoz.

Tévhit például az a nézet, hogy a kutyák csak nappal aktívak. Sok kutyus élvezi az esti vagy hajnali sétákat, amikor kevesebb a zaj és a forgalom. Ráadásul nyáron a nagy kánikulában szerencsésebb is őket olyankor levinni, amikor már nem égeti talpukat a naptól felforrósodott beton és megelőzhetjük a hőgutát is.

Egy másik gyakori félreértés, hogy a kutyák mindig szeretnek más kutyákkal játszani. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk kutyánk és más kutyák személyes terét.

Rossz időjárási körülményekre való felkészülés

A változékony időjárás nem akadályozhatja meg a napi sétákat. Eső, hó vagy erős szél esetén fontos, hogy megfelelően felkészüljünk. Mindig figyeljünk az időjárásra, és rövidítsük le a sétát extrém körülmények között.

A felkészülés magába foglalja a vízálló ruházatot, a kutyának való esőkabátot vagy melegítőt, és a csúszásmentes pórázt. Egyes kutyák nagyon fázósak lehetnek, nekik egy melegebb kutyaruha is jól jöhet a téli hidegben. De vannak olyan kiskedvencek is, akik kifejezetten utálják, ha nedves lesz a tappancsuk. Szerencsére nekik is lehet már kapni szuper kutyacipőket, amivel nem okoz gondot a séta az esőben.

Fontos és talán minden kutyát érint a felsózott járda miatti tappancs kiszáradása, vagy kisebesedése. Erre a célra érdemes mancsvédő krémet tartani a házi patikánkban.

Kutyasétáltatás rossz időben

Mi történik, ha valakit megharapott a kutya?

Ha kutyánk megharap valakit, azonnal cselekednünk kell. A felelősség a gazdáé, ezért fontos, hogy kutyánkat megfelelően szocializáljuk. Különösen fontos, hogy kutyánk oltási könyvét mindig magunknál tartsuk, hogy bizonyíthassuk a veszettség elleni oltás meglétét. Ennek hivatalosan mindig nálad kellene lennie. Ha nem szeretnéd mindig magaddal vinni ezt, hasznos, ha kedvenced chip számát beírod a telefonodba, mert ez alapján is utána tudnak nézni kutyusod oltásainak. Kizárólag így úszhatja meg a megharapott személy a veszettség elleni vakcinázást.

Mi történik, ha a kutyám kárt okozott?

A kormányrendelet tisztán kimondja: az állattartó köteles mindennemű kárt megtéríteni. Ez arra is vonatkozik, ha megharapott valakit kedvenced, de arra is, ha éppen őt ütötték el autóval, mert elkóborolt. A kártérítés magába foglalhatja a károk megtérítését és a helyzet megoldását az érintett féllel és ha kutyád megsérült, a borsos állatorvosi kezeléseket is.

Fontos, hogy kutyánkat megfelelően felügyeljük, és elkerüljük a potenciálisan veszélyes helyzeteket. Sok kutya képes kikaparni magának az utat a kerítés alatt, vagy kihasználni 1-1 rést a kerítés lécei között. Mivel irtó kíváncsiak, a gazdira komoly felelősség hárul annak érdekében is, hogy ne hagyja kedvencét kiszökni és kóborolni. Komoly büntetésre számíthat az a gazdi, aki nem így tesz, ugyanis ez is szabálysértésnek számít, és akár egy 150. 000 Ft-os büntetés is lehet az ára.

Mit tehet a gazdi, ha kedvence szeret elkóborolni?

Ahogy fentebb is írtuk, a tulajdonos kötelessége, hogy megakadályozza kutyája felügyelet nélküli kiszökését az utcára, és ne hagyja, hogy kedvence szökési szokásaival károkat okozzon. Bár a kutya nagyon okos állat, nehéz őt visszatartani a kóborlástól, a villany-, vagy más néven kutyapásztor azonban alkalmas lehet arra, hogy a kerítés alatt és felett meggátoljuk kijutását. Fontos, hogy tudd: a kóborlásra való hajlam ivaros kutyáknál fokozottan igaz. Az ivartalanításról a Kutya ivartalanítás menete, előnye és ára. Mit kell tenni előtte és utána? című cikkünkben olvashatsz bővebben.

Hogyan tanítsam meg pórázon sétálni?

A kiskutyák 8-10 hetes koruk között kezdenek az emberekhez szocializálódni. Ez az időszak számukra a társaikkal és az emberrel való játékról szól. Ekkor tanulja meg, hol a helye a családban. Kölyök kutyádat akár már ebben az időszakban elkezdheted oktatni a megfelelő viselkedésre. Azt, hogy „ül”, „fekszik”, „helyedre”, „marad”, és a jelhez kötött behívást már a kezdetekkor megtaníthatod neki kutyasuli nélkül is.

Ebben az időszakban elkezdheted ismertetni vele a pórázt és a pórázon történő sétát is. Bár az első veszettség elleni oltásig nem ajánlott közösségbe vinned, a tanulást akár otthon, a saját udvarotokon is megkezdhetitek.

Amikor kedvenceddel még csak gyakoroljátok a pórázon sétálást, elsőre egy sima nyakörvet és egyszerű pórázt érdemes választani neki. A nyakörv segít, hogy érezze a tempód és azt, ha esetleg túl gyorsan, vagy túl messzire megy tőled. A hosszabb séták előtt érdemes megtanítani neki néhány parancsot, amelyekkel magadhoz hívhatod, vagy a zebránál várakozva leülteted a lábad mellé.

Fontos, hogy mindig legyen nálad jutalomfalat, vagy labda, amivel motiválhatod őt a helyes viselkedésre. Milyen legyen a jutalomfalat? Erről részletesebben a Kirándulás kutyával: hogyan védd meg a kutyádat? című cikkünkben olvashatsz bővebben.

A motiváció a kutyák oktatásánál nagyon fontos, hiszen a legjobban a pozitív megerősítésre reagálnak. Tévhit, hogy minden kutya motiválható jutalomfalattal. Bár a legtöbben imádják a hasukat és bármit megtennének egy falat száraztápért, vagy jutifaliért, vannak olyan kutyusok, akik a játékért élnek-halnak. Persze, olyan is előfordul, aki a labdától teljesen elfelejti a külvilágot és taníthatatlanná válik a játék idejére. Ahogy ismerkedsz kedvenceddel, hamar látni fogod rajta, hogy mivel tudod a leginkább jutalmazni. Az eszközök tárházának csakis a képzelet szab határt. Érdemes erről más gazdiktól is kikérned a véleményeket és tapasztalatokat, de a kutyasuliban is segítségedre leszenek majd.

Ha már elég ügyes a kiskutyád, lecserélheted a nyakörvet egy kényelmesebb hámra, a pórázt pedig hosszabb vagy automata flexi pórázra. Utóbbi segítségével akár 5-8 méterre is elmehet tőled anélkül, hogy elkóborolna.

Biztonságotok érdekében csakis akkor engedd szabadon kutyusod a megengedett helyeken, amikor visszahívható minden helyzetben. Amíg ezt nem sikerült neki megtanítanod, addig mindig pórázzal sétáltasd és ne feledd az írott és íratlan szabályok betartását!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.