Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kutya-gyerek kapcsolat: miért jó a gyereknek a kutya?
2023.06.05
15:26
Jámbor Noémi
Kutya-gyerek kapcsolat: miért jó a gyereknek a kutya?

Kutya-gyerek kapcsolat: miért jó a gyereknek a kutya?

Biztos vagyok benne, hogy előbb vagy utóbb minden családban felmerül a kérdés: „Lehetne egy kiskutyánk?”. Ilyenkor a megfelelő döntés meghozatala kulcsfontosságú, hiszen egy kisállat hatalmas felelősséggel és anyagi vonzatokkal jár. Ebben a cikkben olyan dolgokról lesz szó, melyek segítenek átgondolni és meghozni a megfelelő döntést. Így a kutya örökbefogadása egy csodálatos élmény legyen a család számára.

Mit tegyél, ha kutyát akar a gyerek?

Az első és legfontosabb dolog, hogy szem előtt kell tartanunk: a kutyák 10-16 évig is élhetnek. Ez egy hosszútávú elköteleződést és felelősségvállalást jelent a család számára. Gondold végig, hogy ennyi idő múlva gyermeked hány éves lesz. Vajon az ő életébe valóban illeszkedik majd a kutyatartás, vagy ez most csak egy időszakos lelkesedés, ami hamar alábbhagy?

Ahhoz, hogy az együttélés zökkenőmentes és igazán boldog legyen, következetes és határozott nevelést kell adni a kutyának. Ezt a gyerekek és a család is megfogja hálálni. A kezdeti lelkesedés egy idő után eltörpül a gyerekek körében, ennek következtében pedig aggályok léphetnek fel. Fontos, hogy felmérd gyermeked alkalmasságát és befogadóképességét. Tényleg úgy fog viszonyulni a gyerek a kutyushoz, ahogy azt te elképzeled? Fontos észben tartani, hogy nem kényszerítheted a gyereket arra, hogy 100%-os felelősséggel vállalja a kiskedvenc gondozását. Egy gyerek élete a játékról, szaladgálásról és a nyugodt életről szól, nem pedig arról, hogy a kutyát vigye az orvoshoz, ha esetleg probléma merülne fel. Megnyugtatlak, ha elhatározzátok magatokat a kutya érkezése mellett, a gyerek sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb lesz tőle. Ez nem csoda, mert a kutya ragaszkodásához, odaadásához semmi sem fogható.

Mikor kapjon kutyát a gyerek?

Miután megvitattátok az első kérdést, fontos átbeszélni azt is, hogy mikor jön el a megfelelő alkalom a megvalósításra. Sok szülő félti gyermekét az esetleges allergiától, azonban meglepő, hogy egy kutya befogadása épp ellenkezőleg hat: a gyermekek immunrendszere erősebbé válhat.

Fontos szerepet játszik az időpont kiválasztásában a gyerek érettségi szintje és felelősségérzete. Ezek a tulajdonságok kutyatartás szempontjából döntő fontosságúak. Az érettséget nem lehet számokban megadni. Vannak olyan gyerekek, akik már 8-9 éves korukban felelősségteljes viselkedést tanúsítanak, míg mások csak 12-13 évesen érik el ezt az érettségi szintet. A tökéletes pillanat valószínűleg sosem fog eljönni, de minél előbb érkezik a kutyus, annál jobb. Főleg akkor, ha a gyerek testvér nélkül nő fel, mert akkor lesz egy olyan barátja, akihez bármikor fordulhat.

Berni pásztor gyerekekkel

Milyen kutyát vegyek gyerek mellé?

A választott kutyus feltehetően a gyerek legjobb cimborája, bajtársa lesz, ezért nagyon fontos, hogy kifejezetten gyerek-barát kutyafajták közül válogassunk. Általában a kisgyerekek mellé olyan fajtát érdemes választani, akik nyugodt természetűek és barátságosak.

A kutyus életvitelének mindenképpen alkalmazkodni kell a gazdiéhoz. A személyisége pedig passzoljon a gyerek beállítottságához is. Nem utolsó szempont a lakóhely jellege is (lakás vagy kertes ház).

Ahhoz, hogy a mi életünk se boruljon fel teljesen, érdemes olyan kutyafajtát választani, akik képesek alkalmazkodni, egyszerűen ápolhatóak és taníthatóak. Ezek a tulajdonságok azért fontosak mert, ha a kutyust nehezen lehet rábírni egy adott cselekvésre hamar eluralkodhat a káosz.

A kiválasztásnál meghatározó szempont lehet a kutyának a mérete is. Ha a gyerek még sosem volt kutya közelében érdemes a kisebb méretű kutyát választani a könnyed megbarátkozás érdekében.

Beagle kisbabával

Melyik a leggyerekbarátabb kutya?

Legyen szó kis-közepes vagy nagytestű kutyáról minden kategóriában találsz gyerekcentrikus fajtákat. Az egyszerűbb döntésért felsoroltam pár gyerek-barát kutyafajtát:

  • Bulldog: bár rövidebb lábúak és testesebbek, mégis nagyon jól kijönnek a gyerekekkel. Nagyon játékosak, de nyugodt természetűek, így nem kell aggódni azért, hogy túlzottan aktívak lennének a gyerekek körül.
  • Beagle: szintén rendkívül aktívak, így gyerekekkel is nagyon jól kijönnek. Könnyen tréningezhetőek, így gyorsan megtanulják a család szabályait. Nagyon szeretnek játszani és felfedezni az új dolgokat.
  • Golden Retriever: nagyon szeretetteljesek és játékosok, ezért kiváló választás lehet a családok számára. Gyerekekkel rendkívül türelmesek és szeretnek a társaságukban lenni.


Ezek a fajták általában jól alkalmazkodnak a család életmódjához és képesek a gyerekekkel való jó kapcsolatra. Viszont fontos megjegyezni, hogy minden kutyának más a személyisége. Ezért érdemes lehet tanácsot kérni egy hozzáértőtől is.

A kutya örökbefogadásakor az is fontos kérdés, hogy honnan szerezzük be az áhított új családtagot. A menhelyek tele vannak gazdira váró állatokkal, így, ha amellett döntenél, hogy onnan fogadsz örökbe, érdemes erről a menhelyi dolgozókkal egyeztetni. A jobb menhelyeken a kutyákat előzetes ismerkedés után adják át a családnak. Így már a kezdeti fázisban kiderülhet, hogy a kutya és a gyerek kapcsolata mennyire lesz szeretetteljes.

A kutya örökbefogadásról itt olvashatsz bővebben: Amit a kutya örökbefogadásáról tudni érdemes

Hogyan szoktassuk össze a gyereket és a kiskutyát?

Már a kutya érkezése előtt fokozatosan fel kell készíteni a gyereket az új családtag érkezésére. Meg kell tanulnia, hogy mit szabad a kutyusokkal tenni és mit nem. Mivel a gyerekek hirtelen viselkedése a kutyák számára sokszor ijesztő lehet, így jó, ha már az első pillanattól kezdve tudja a gyerek, hogy hogyan bánjon velük. Ha kölyökkutya érkezik a családba akkor pedig még fontosabb, hiszen a kölyökkutyák máshogy reagálnak ezekre az ingerekre, mint idősebb társaik. A gyerekek energiabombák és legtöbbször nyúznák őket, de ezt a kutyák nem mindig tudják tolerálni, így olykor-olykor előfordulhat, hogy csipkelődni, harapdálni fognak. Mindezek elkerülhetők, ha sosem hagyjuk őket felügyelet nélkül.

Hogyan mutassuk be gyermekünket egy új kutyának?

Egy új kutyával való találkozás izgalmas lehet a gyerekek számára, de ez a helyzet fordítva is igaz: az új kutya is izgatott lehet a gyerekek társaságától. Ahhoz, hogy a jó kapcsolat garantált legyen, óvatosan kell megtenni az első lépéseket. Ha azt érzik, hogy bántani akarják őket, sokkal nehezebben fog menni az összeszokás. A kapcsolat elmélyítéséhez elengedhetetlen a sok együtt töltött idő és a játék. Az első találkozás során eldől az is, hogy mennyire passzol össze a kutya és a gyerek.

Fontos, hogy megfelelően vezessük be az új kutyust gyermekünk életébe, és biztosítsuk, hogy a két fél biztonságban és kényelmesen érezze magát egymás társaságában. A szabályok betartása mellett biztosan nem lesz gond.

Kutya oldalra döntött fej

Beszélj gyermekednek a kutya testbeszédéről!

Ugye, te is szeretnéd biztonságban tudni gyermeked? Akkor itt a remek alkalom, hogy megtanítsd neki a kutya testbeszédét!

Azért, hogy ne menjen félre a kutya üzenete a kis gazdája számára, fontos, hogy tudja testbeszédei jelentését. Ez idegen kutyák esetében is fontos. Sokszor a gyerekek félreértelmezik a jeleket. Azzal, hogy felkészíted őt a kutya testbeszédének helyes értelmezésére, sok balesetet kerülhetsz el.

A testbeszéd során sok minden kiderül a kutyusokról: például, hogy milyen hangulatban vannak (nyugodtak vagy idegesek).
A pontos tanításhoz összegyűjtöttem pár olyan jelet, amelyek segítik megérteni a kutyák testbeszédét:

Minden gazdi számára ismerős a helyzet, amikor hazaérnek egy hosszú nap után és kedvencük farkcsóvával körbe ugrálják őket. Ezzel a cselekvéssel üdvözlést fejeznek ki, de néhányan ezzel jelzik, hogy játszani szeretnének. Emellett jelenthet elégedettséget, izgatottságot is. Ha a kutyusok oldalra döntik a fejüket azt szeretnék jelezni feléd, hogy érdekesnek találják azt, amit mondasz.

A jelek közül vannak kevésbé barátságos jelek is a kutyáknál:

A kutyák olykor agresszívak is lehetnek. Ha örökbefogadásra kerül a sor, nem ismerjük a kutyus előéletét.

A mentett kutyusoknál nagyobb eséllyel fordulhat elő agresszió vagy félelem mivel „előző életükben” lehet, hogy bántalmazás érte őket. Ezért az agresszivitás védőpajzsként funkciónál náluk, mivel nem bíznak az emberekben. Ilyenkor fontos, hogy semmiképpen ne erőltessünk olyat, amit a kutyus nem szeretne. Türelemmel meg kell várni, amíg magától kezdenek el közeledni felénk. Ha a kutya teste megfeszült állapotba kerül, morog és vicsorog azt jelzi feléd, hogy készen áll a támadásra. A gyerekek többsége a vicsorítást mosolygásnak értelmezik. Ezt mindenképpen érdemes megtanulnia a gyerekeknek és azt is, hogy nem szabad minden kutyusban megbízni.

Kislány simogatja a kutyát

Hol és hogyan érintsük meg a kutyát?

Az igazi kutyarajongók - mint amilyenek a gyerekek is, - ha tehetnék éjjel-nappal a kutyák körében lennének. Ahhoz azonban, hogy ez a kapcsolat harmonikusan és biztonságosan működjön, meg kell tanulni azt, hogy hogyan érintsük meg a kutyát helyesen. Az állatoknak ugyanis szükségük van az emberi érintésre és közeledésre, de ehhez figyelembe kell venni a kutya igényeit is.

A legtöbb gyerek nyitott a kutyákkal való ismerkedésre és sokszor az idegenhez is hatalmas boldogsággal futnak oda. Ilyenkor a gazditól mindig kérdezzék meg, hogy megszabad-e simogatni a kutyust. Ha engedélyt kapunk rá, mindenképpen óvatosan kell megérinteni.

Ha egy kutya közelébe kerülünk, az első dolga, hogy körbe szaglásszon minket. A gyerekeknek is fontos elmagyarázni, hogy azzal semmi gond nincs, ha a kutya szaglászik, hiszen ő igy ismerkedik. Majd, miután a szaglászás megtörtént, óvatosan simogassa meg a fejét és utána haladjon lefelé a hátához majd a farkához. A gyerekek sokszor durvák, így azt is fontos elmondani nekik, hogy a fülüket és a bundájukat nem szabad húzogatni, mert ez olyan, mintha az ő hajukat húznánk.

Hogyan viselkedjen a gyerek a kutyák körül?

A helyes testbeszéd és érintés megtanulása után azt is meg kell tanulni a gyerekeknek, hogy milyen viselkedést mutassanak kedvencük körében.

Ha a kutyán látszik, hogy nem szeretne játszani, akkor hagyják őt pihenni, hiszen nekik is jár a pihenőidő. A gyerekeknek meg kell érteniük, hogy a kutyák is saját személyiséggel és határokkal rendelkeznek. Nem mindig szeretik, ha szorosan megölelik, simogatják, vagy zaklatják őket.

Soha ne zavarjuk meg a kutyát, amikor alszik, eszik vagy játszik: a kutyák számára fontos, hogy nyugodtan aludjanak, étkezzenek és játszanak. Ha a kutyát zavarják, akkor frusztráltan vagy agresszívan viselkedhet.

Alapvetően egy kutya nagyon hűséges és szerető társ lehet a gyerek és a család számára is. De fontos megemlíteni, hogy nagyon sok törődést, következetességet és foglalkozást igényel. Ha a család élethelyzetébe beleillik a kutyatartás, akkor egy csodálatos lelki kapocs alakulhat ki gyermekünk és a kutya között.

Ha már eldöntöttétek, hogy örökbefogadtok egy kutyát, olvasd el a Kiskutya felszerelések című cikkünket is! Ebben minden fontosat megtalálsz, amire új családtagodnak szüksége lehet.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.