Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kölyökkutya fogváltása - információk és tippek
2023.03.07
13:47
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kölyökkutya fogváltása - információk és tippek

Kölyökkutya fogváltás - hogyan segíthetek a kiskutyámnak?

Akinek még nem volt kölyök kutyája, vagy nem látott még újszülött kutyát, az talán nem is tudja, hogy az ebek, ahogyan mi emberek is, fogak nélkül születnek. A tejfogak az első néhány hónapban fejlődnek ki, ekkor sok esetben a kutyusok még az anyjuk mellett vannak. Ezek a tejfogak lehetővé teszik a számukra a szilárd táplálék fogyasztását és idővel, ahogy az ember is, a tejfogaikat leváltják maradandókra.

Mi a kiskutya fogváltása, és mikor történik meg?

Érdekesség, hogy az ember és a kutya fogfejlődésben igen hasonlóak. Ahogy fentebb is írtuk, a kutyák fog nélkül születnek és az első fogaik körülbelül 3 hetes korukban kezdenek kihasadni. Általában 4 hónapos korukban megindul a fogváltás, amikor a tejfogakat elkezdik leváltani a maradandók. Először a metszőfogak cserélődnek, majd utánuk a szemfogak is.

Hogyan néz ki a kiskutya fogváltása? Milyen tünetek jelzik, hogy elkezdődött a folyamat?

A kölyökkutya nagyjából 8 hetes koráig az anyjával és a tenyésztőjével van. Körülbelül 3 hetes koráig fogatlan, majd kibújnak a tejfogai. 5-6 hetes korára mind a 28 tejfoga kibújik, megtörténik az anyától való elválasztás és megtanulják megenni a nedves, puha kölyöktápot.

A fogváltás jelei nagyjából 12 hetes korban jelentkeznek, ám 16 hetes koráig még nem kezdődik el a fogváltás. Feltűnően sokat kezdenek el rágni, nyáladzani, mancsákkal pedig piszkálni kezdik szájukat a kiskutyák. Fejlődésüknek ezen a pontján biztonságos rágójátékokat kell biztosítani. Ez különösen fontos egyrészt mert képes lesz bármit megrongálni annak érdekében, hogy enyhítse fájdalmát és ezzel akár sérüléseket is szerezhet magának.

Érdekesség, hogy a tünetek megjelenésével, körülbelül 16 hetes korig még nem kezdenek kifejlődni a felnőtt fogak. Ez persze fajtánként eltérő lehet. Ez az időszak jó alkalom arra, hogy elkezdd megérinteni a kiskutya száját, kívülről és belülről is és hozzászoktasd a fogmosáshoz. Így később az állatorvosnál sem lesz problémája, ha a szakember a szájához ér.

Mire a kölyökkutya körülbelül 6-7 hónapos lesz, az összes foga lecserélődik. A felnőtt kutyáknak 42 foguk van. Ha ezt követően is találsz tejfogakat kedvenced szájában, konzultálj állatorvosoddal, mert előfordulhat, hogy el kell távolítani őket.

Kölyökkutya fogváltás tünetei

Miért van szükség a fogváltásra, és mi történik a kiskutya testében ebben az időszakban?

A fogváltás folyamata a kiskutya életének fontos része, amelynek során az első tejfogak lecserélődnek az új, maradandó fogakra. Ez azért szükséges, mert az új fogak nagyobbak, erősebbek és tartósabbak, mint a tejfogak, és lehetővé teszik a kutya számára, hogy hatékonyan rágjon és táplálkozzon.

A fogváltás során az első tejfogak fokozatosan meglazulnak és kiesnek, és az új, maradandó fogak növekedni kezdenek a helyükön. Ez fájdalommal járhat, emiatt a kiskutyák folyton rágni akarnak.

A kiskutya tejfogai sérülékenyebbek, ezért fontos a megfelelő fogápolás és a megfelelő rágókák biztosítása. Ha a fogváltás során bármilyen probléma merül fel, javasolt állatorvosi segítséget kérni.

Hogyan kell megfelelően táplálni a kiskutyát a fogváltás idején? Milyen ételek és táplálékkiegészítők segíthetnek a folyamatban?

A megfelelő táplálkozás ebben az időszakban kulcsfontosságú a fogak és az általános egészség szempontjából is. A kiskutyák a fogváltás idején gyakran étvágytalanok lehetnek és szenvedhetnek a fogfájástól.

A kölyökkutyák alapvetően nagyobb kalcium igényűek (és a beépüléshez szükséges D-vitamin-t is fedezni kell). Ráadásul éppen erre az időszakra tehető a csontjai fejlődésének időszaka is. Ezért ebben az időszakban különösen fontos a kutya korának és testméretének megfelelő, teljes értékű kölyöktáp biztosítása.

A kölyköknek való tápok éppen ezért is a legjobbak. Amellett, hogy fedezik a kiskutyák energiaigényének megfelelő összetevőket, kisebb szemcséjűek, könnyen rághatóak számukra. Ha a fogváltás miatt kedvenced nem szívesen fogyaszt száraz eledelt, érdemes megkínálni konzerves kutyatáppal is. Ha házi kosztot, vagy otthon készített eledelt kap a kiskutya, akkor légy különös tekintettel a kalcium és D-vitamin bevitelre. Ehhez már léteznek speciális kölyökkutyáknak szánt rágótabletták, melyek segítségével támogathatod kedvenced egészséges fejlődését.

A kölyökkutyák táplálásáról itt olvashatsz bővebben: A kölyökkutya etetése

Kölyökkutya fogváltás

Milyen egészségügyi problémák jelentkezhetnek a fogváltás idején, és hogyan lehet megelőzni őket?

A leggyakoribb problémák, melyekkel a kiskutya fogváltása során találkozhatsz, az az ínygyulladás és a táplálkozási problémák. A fogváltás idején a kiskutyák ínye gyulladásra hajlamosabb lehet, mivel az új fogak növekedése károsíthatja az ínyt. Az ínygyulladás általában fájdalmat, duzzanatot és vérzést okozhat. Ennek megelőzése érdekében rendszeresen ellenőrizd a kutya fogait, és tartsd tisztán a száját.

Egyes kutyáknál problémát okozhat, hogy nem hullanak ki a tejfogak, ami miatt deformáltan növekedhetnek a maradandó fogak.

Milyen módszerekkel lehet segíteni a kiskutyának a fogváltás során, és hogyan lehet enyhíteni a fájdalmat és a kellemetlen érzést?

A kisállatkereskedésben és webshopokban kapható rágó játékok csodákra képesek. Arra is jó eszközök, hogy kedvenced figyelmét eltereld cipődről és bútoraidról, ám az sem utolsó szempont, hogy sérülésmentesen, biztonságosan rághatja őket kedvére.

Bármennyire is felkészült vagy, egy kiskutya számára az otthonodat is rágcsálás-biztossá kell tenned! Ügyelj rá ebben az időszakban, hogy a kutya számára veszélyes és számodra fontos tárgyak biztonságos helyre kerüljenek. Különösen igaz ez az apró csecsebecsékre a vezetékekre, és kábelekre.

Mi a teendő, ha a kiskutya fogváltása problémákat okoz, például, ha a fogak nem esnek ki időben vagy nem nőnek rendesen?

Ha a kiskutya fogváltása során problémák merülnek fel, például, ha a fogak nem esnek ki időben vagy nem nőnek rendesen, konzultálni kell az állatorvossal. Az állatorvos segíthet meghatározni a probléma okát és javasolni a megfelelő kezelési módszereket.

Ettől függetlenül nem szükséges megvárni, hogy baj legyen. Érdemes a kutya 5-6 hónapos korában ellenőriztetni állatorvossal a fogváltás menetét. Így, ha szükséges, egy röntgen vizsgálattal is megvizsgálja a fogak egészséges fejlődését. Ha a tejfogak kihullása elmarad, vagy csak részlegesen történik meg, indokolt esetben az orvos dönthet a fogak kihúzása mellett.

Kutya fogainak ellenőrzése

Hogyan lehet megfelelően gondozni a kiskutya fogait a fogváltás után?

A fogváltás jó alkalom arra, hogy elkezd kedvencedet hozzászoktatni ahhoz, hogy megérinted a száját. Így, mire a kölyökkutyának már csak maradandó fogai lesznek, nem okoz majd gondot a fogak ápolása sem. Rendszeres fogmosással és erre való dental rágókák használatával csökkentheted és megelőzheted a fogkövesedést és a fogak károsodását.

A fogkő okozta kellemetlenségekről, megelőzéséről és eltávolításáról itt írtunk bővebben: Kutya fogkő kialakulása és eltávolítása

A fogak gondozását kezdd a fogak finom dörzsölésével. Ezt megteheted például egy ujjra húzható fogkefével, gézlappal, kutyáknak szánt dupla fejű fogkefével, vagy erre készített ujjra húzható fogtisztító kendő és kutyáknak gyártott fogkrém segítségével.

Fontos, hogy az emberek számára készült fogkrém nem alkalmas kedvenced fogápolására, ezzel jobb inkább nem kísérletezni. Ha mindenképpen szeretnél fogkrémet használni, válassz inkább kifejezetten kutyáknak szánt terméket.

Kolyokkutya fogmosás

Hogyan lehet elkerülni a fogszuvasodást és más fogproblémákat?

A kutyák esetében a fogszuvasodás nem igazán jellemző, hiszen az ő szájuk pH értéke normál esetben lúgos kémhatású. Emiatt rájuk sokkal inkább jellemző a fogkövesedés és ennek szövődményei (fogínygyulladás és fogvesztés).

A kutyák ösztönösen nem szeretik, hogy ha a szájába nyúlnak, ezért fontos, hogy szoktasd hozzá minél előbb ahhoz, hogy a szájához nyúlsz és belenézel a szájüregébe. Emeld fel az ajkát és lassan, óvatosan tapogasd az ínyét és a fogait. Ez később megkönnyíti a fogorvosi kezeléseket, és könnyebb lesz felismerni a fogaival vagy a szájával kapcsolatos elváltozásokat.

A fogmosást is érdemes mielőbb elkezdni és rendszeressé tenni a kutya számára. Ahogy fentebb is írtuk, ehhez kapható ujjra húzható és normál fogkefe, kendő, de egy gézlap is megfelelő. Alkalmazható akár csak langyos vízzel, vagy kifejezetten az ebek számára készített speciális fogkrémmel is. A fogak egészsége kutyánként eltérő, például egyes egyedek hajlamosabbak lehetnek a fogkövesedésre, mint mások.

A boltokban ma már rengeteg étel, jutalomfalat, fogápoló gél, spray, és már termékek is kapható, amelyek segítenek csökkenteni a lepedék képződését. Sőt, vannak olyan készítmények is, melyek a fogkő kialakulásának megelőzése mellett a leheletet is frissítik, és enyhítik a fogínygyulladás tüneteit.

Ha elbizonytalanodnál, vagy tanácsra van szükséged, bátran kérdezd erről állatorvosodat, vagy írj nekünk itt és szakértő állatorvosunk válaszát hamarosan az e-mailjeid között találod!

Neked ajánljuk

Mire figyelj, ha kölyökkutya érkezik a családba? Hogyan legyen szobatiszta? Olvasd el blogcikkünket! 

Kölyökkutya érkezik a családba, most mit tegyek?

Most érkezik a legújabb családtag?

Tudj meg többet a kölyökkutya kezdőcsomagjainkról!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.