Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
A macska depresszió
2021.02.11
20:05
A macska depresszió

Minden macskának megvan a maga egyénisége, némelyikük többet kóborol, míg mások egész nap alszanak, de amikor egy tipikusan szociális macska hirtelen csendessé és tartózkodóvá válik, az aggodalomra adhat okot. A macskatulajdonosok sokszor nem is sejtik, hogy szomorú vagy depressziós a kedvencük. Egy kép többet ér ezer szónál: a legfontosabb a macska kinézete! A viselkedése és a megjelenése alapján könnyebb beazonosítani a letargiába esett kedvencet.

depressziós macska

A depressziós macska tünetei

Túlzott nyávogás, illetve szokatlan hangok

Amennyiben a cica a szokásosnál többet vagy éppen kevesebbet nyávog, az azt jelezheti, hogy boldogtalan. Ezek általában lassú, mély, gyászos nyivákolások. Azt se feledjük, hogy a dorombolás sem mindig jelent kiegyensúlyozottságot, hiszen egy boldogtalan cica is dorombol, éppen azért, hogy önmagát vigasztalja. A hangosabb macskák elnémulhatnak, amikor valami nyomasztja őket, míg egy csendesebb macska a nagyobb hangerővel próbálja felhívni önmagára a figyelmet. Legyen tehát minden esetben gyanús a megszokott viselkedés változása és kezdjünk tudatosabban odafigyelni a kedvencünkre.

Testbeszéd

Néha a macska testbeszéde vezet rá, hogy valami nincs rendben. A szem, a fül, a szőr és a választott testhelyzet figyelemfelkeltő lehet: hátra hajló fülek, farok behúzva, felálló szőr és más ehhez hasonló megjelenés mind a néma kommunikáció formái, amelyek a szomorúság állapotára hívhatják fel a figyelmet.

Agresszió vagy félelem

A lelkileg kibillent macskák általában reaktívabbak, agresszióval vagy félelemmel nyilvánulnak meg. Ha olyan viselkedési változásokat észlelünk, amelyek a cica félelmét vagy rendellenes agresszióját eredményezik, az bizony intő jel lehet.

A depresszió megelőzésében fontos lehet, hogy megfelelő minőségi időt töltsünk kedvencünkkel

Szeszélyesség vagy szokatlan viselkedés

Egy lehangolt macska elveszítheti érdeklődését a korábban kedvelt tevékenységek iránt, ilyenkor visszahúzódhat, elbújhat. A csendesebb macskák ragaszkodóbbá vagy akár szeszélyesebbé válhatnak, és az idegenektől való félelem is fokozódhat. Mindez azonban fordítva is működik, hiszen magát a letargiát is kiválthatja, ha például változtatást vezetünk be az étrendjébe, kidobjuk a kedvenc játékát, ami helyett ugyan vettünk újat, mivel a régi már csúfosan nézett ki.

Túlzott alvásigény

A macskák általában sokat alszanak, (legalábbis hozzánk képest) de amennyiben a cica levert vagy depressziós, ez fokozódik. Szóval, ha változások történtek ezen a téren, az is bánatra utalhat.

Ápolatlanság

Ez szinte minden esetben a boldogtalanság, illetve az egészségi állapot megváltozásának gyanúra okot adó jele. Azok a macskák, amelyek nem érzik jól magukat vagy depressziósak, gyakran felhagynak önmaguk tisztogatásával, ezért bundájuk, külsejük ápolatlanná válik. Ha jobban belegondolunk ez az emberekkel is hasonlóképp történik. Ilyenkor a több törődés segíthet, simogassuk, keféljük gyakrabban őket. Figyeljünk a fülek, szemek, fogak, orr, körmök és a fenék állapotára is. Bármi gyanúsat vagy rendellenest tapasztalunk, kérjük ki állatorvos véleményét.

Ha macskánk felhagy megszokott tisztálkodási szokásaival, az akár a depresszió tünete is lehet

Étvágytalanság

Ha a macska nem, vagy csak nagyon keveset eszik, főként, ha ez egy hirtelen változás eredménye, az nagyon fontos jelzés. A szomorú macskák nem lelik örömüket azokban az ételekben, amelyeket korábban kedveltek és akár el is veszíthetik érdeklődésüket kedvenc csemegéik iránt. 

Jelölgetés / piszkítási szokások megváltozása

Számos oka lehet az almon kívüli vizelésnek, de a stressz, a depresszió és a szomorúság élen járnak ezen a listán. A macska vizelhet például a hálószobába, a konyhába vagy olyan helyekre, ahol egy elhunyt háziállat vagy számára hiányzó ember illatát érzi.

Túlzott köröm élesítés, karmolás

Ha egy cica kétségbeesett vagy depressziós, akkor a szokásosnál intenzívebben karmolhatja a tárgyakat azért, hogy enyhítse, levezesse a stresszt, illetve, hogy ezzel is megjelölje a területét. Amíg nem jövünk rá ennek az okára, a békés együttélésben nagy segítség lehet néhány új kaparó beszerzése.

Macskánk testbeszéde is árulkodó jel, változásaira, szokatlan viselkedésére figyeljünk fel

A macska depresszió lehetséges kiváltó okai

Betegség vagy sérülés

Egy betegség esetén teljesen érthető okokból egy macska sem érzi jól magát, mitöbb, akár fájdalmai is lehetnek. Ha például kellemetlen számára a mozgás, elveszítheti a játékosságát. A macska is érezhet hányingert, ilyenkor nem akar vagy éppen nincs ereje enni, de akár egy fájó, gyulladt fog is okozhatja az étel elutasítását.

Az olyan állapotok, mint a hormonális egyensúlyhiány, zsíros májbetegség, felső légúti betegségek, cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés és a fogászati betegségek mind olyan súlyos egészségügyi problémák, amelyek befolyásolhatják a macskák viselkedését és boldogság szintjét.

Ha azt gyanítjuk, hogy a cicánk azért depressziós, mert beteg, akkor mielőbb ki kell kérni egy állatorvos véleményét. Ez már csak azért is nagyon fontos, mert a táplálék, a folyadék hiánya rövid idő alatt súlyos következményekkel járhat a cicánk egészségére nézve.

Egyes sérülések korlátozhatják a macska képességét arra, hogy olyan cselekvéseket végezzen, amelyek korábban boldoggá tették. Egy sérülés utáni fájdalom tehát megakadályozhatja abban, hogy éppen olyan vidám legyen, mint általában. Műtét után ezért rendkívül lényeges, hogy betartsuk az állatorvos utasításait a fájdalomcsillapítással kapcsolatban, azonban ha a macskának ennek ellenére fájdalmai vannak, kérjünk újabb időpontot, és vizsgáltassuk ezt ki. Még a régi műtétek és sérülések is elhúzódó fájdalmat vagy kényelmetlenséget okozhatnak, amelyek krónikus fájdalomcsillapítást igényelhetnek.

A macska depresszió okait vagy akár következményeit is segít megoldani az állatorvos

Szeretett elvesztése

Egy családtag elvesztése mindig nehéz, minden érintett számára. Ebben a macskák sem kivételek. Amikor egy családtag (ember vagy akár állat) eltávozik vagy elköltözik, elutazik a cica is szomorúságot, bánatot érezhet, ami depresszióhoz vezethet. Ez általában csak átmeneti magatartás és idővel normalizálódik, azonban egy ilyen helyzetben érdemes alaposan megfontolni egy új kisállat gondolatát. Legyünk hát ezzel óvatosak.

Változások

Ahogy az az előzőekből is kitűnik, egyes macskák nem viselik jól a változásokat, változtatásokat. Itt azonban lényeges szem előtt tartani, hogy nem csupán nagy és látványos változások lehetnek a kiváltó okok.

Vannak cicák, akik az alom megváltoztatására, vagy akár a gazdi új (és számukra kellemetlen illatú) parfümjére is búslakodással reagálnak. Mivel elmondani nem tudják a panaszaikat, ilyen módon próbálják felhívni rá a figyelmünket.

A kevésbé szociális macskákat is elérheti a macska depresszió, figyeljünk oda kevésbé bújós kedvencünkre is

Macska depresszió kezelése

A fentiekből jól látszik, hogy számos oka lehet annak, ha egy macska búskomor lesz, vagy éppen depressziós. Nem számít az ok, azonban az rendkívül lényeges, hogy ilyenkor feltétlenül fordítsunk a cicánkra extra időt és figyelmet, amíg a cica boldogságszintje nem javul. Ilyenkor simogassuk többet, játszunk vele többször és többet. Új kényeztető finomságok, új játékok, esetleg új fekhely is segíthetnek kizökkenteni az állatot a mélypontról. Amennyiben a legapróbb gyanú is felmerül, hogy a macskának fájdalmai vannak, vagy tartósan fennáll a levertség, akkor ne késlekedjünk, hanem mihamarabb keressünk fel vele egy állatorvost.

A gyógyszerek és a törődés mellett vannak olyan természetes táplálék-kiegészítők is, amelyek segíthetnek a macskának könnyebben átlendülni ezen az időszakon, a kiegyensúlyozottabb és boldogabb mindennapokat elősegítve.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi cicás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.