Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Védőoltások macskáknak: Minden, amit tudnod kell
2023.11.09
11:43
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Védőoltások macskáknak: Minden, amit tudnod kell

Védőoltások macskáknak: Minden, amit tudnod kell

A macska tartása nem csak játék és mese. Kevesen tudják, hogy a cicáknak is léteznek védőoltások, melyek segítenek megőrizni egészségüket. A védőoltások macskáknak nem csak ajánlott, de elengedhetetlen is. Hogyan készítsük fel cicánkat a védőoltásra? Mi a macskák oltási programja? Melyik oltás a legjobb? Milyen gyakran kell beoltani a macskákat? Milyen oltásokra van szükségük a cicáknak? Ezek a kérdések minden macskatulajdonost foglalkoztatnak. Tippek és hasznos tanácsok a macskák oltásairól, amelyek segíthetnek doromboló kedvenced egészségének megőrzésében.

A kutyákkal ellentétben, hazánkban nincsenek macska kötelező oltások, kivéve, ha külföldre utaznál vele. Bár kevesen viszik doromboló kedvencüket magukkal a nyaralásra, fontos szót ejteni arról, hogy ilyen esetben a veszettség elleni oltás kötelező. Orvosi szempontból azonban a macskákra legveszélyesebb kórokozók elleni védőoltás minden cica számára ajánlott és indokolt. 

Miért fontosak a macska oltások?

A védőoltás során egy legyengített vagy elölt fertőző ágens kis mennyiségét juttatják be az állat szervezetébe. Így immunitást serkentenek egy adott betegséggel szemben, ami a fertőző macska betegségek megelőzésének leghatékonyabb módja.

Ez a macskáknak is előnyös, hiszen számos olyan betegségtől óvhatjuk meg kedvencünket, melyek végzetesek is lehetnek. A felelős állattartás része, hogy kedvenceinket igyekszünk a legjobb módon tartani és ebbe beletartoznak a védőoltások is. Ráadásul egy-egy betegség gyógykezelése lényegesen költségesebb, időigényesebb és nagyobb lelki teher, mint egy macskaoltás. Az időben beadatott oltás mindettől megkíméli a gondos gazdikat. 

Az alapok: milyen védőoltásokra van szüksége egy macskának?

Mára a legtöbb veszélyes vírusos megbetegedés ellen van védőoltás kedvenceink számára. Az, hogy a cicádnak milyen oltásokra lesz szüksége, nagyban függ attól, hogy hol él. Benti vagy kijáró cicád van? A legjobb módja annak, hogy megtudd, pontosan mire lesz szüksége kedvencednek az, ha konzultálsz állatorvosoddal. Ő pontos ajánlást ad kedvenced életmódjának és korának megfelelően. 

Megelőzhetjük kedvencünk megbetegedését néhány szurival többek között a

  1. fertőző orr- és légcsőgyulladástól
  2. calicivírus okozta náthától
  3. panleukopeniától, más néven macska parvovírustól, azaz FPV-től (Feline Panleucopenia Virus)
  4. chlamydiosistól, azaz macskanáthától
  5. az emberre is veszélyes veszettségtől
  6. macskaleucosistól, m ás néven FELV-től (Feline Leucosis Virus)
  7. macskák fertőző immunhiányos betegségétől, ismertebb nevén a macska AIDS-től
  8. macskák fertőző hashártyagyulladásától, azaz a macska koronavírustól. Más néven FIP-től (Feline infectious peritonitis).

Védőoltás macskáknak megelőző vizsgálattal

Az időzítés: hány éves kortól kell a macskáknak védőoltást kapniuk? 

A macskák születésük után anyatejjel táplálkoznak, melynek köszönhetően az elválasztásig maternális (anyai) ellenanyagai védik a szervezetüket. Bár nem számít védőoltásnak, nem elhanyagolható a féreghajtás fontossága. Ezt már 2 hetes kortól kezdődően meg kell kezdenünk. Az anyatejes táplálást követően 9 hetes kortól felkészíthetjük cicánk immunrendszerét a számára gyógyíthatatlan betegségekkel szemben.  

Az állatorvosok jellemzően az alábbi sorrendben javasolják a védelem kialakítását kölyök macskák számára:

  1. 2 hetes korban: féreghajtás
  2. 4 hetes korban: féreghajtás
  3. 6 hetes korban: féreghajtás
  4. 9 hetes korban: macska kombinált oltás (fertőző orr- és légcsőgyulladás, calicivírus okozta nátha, panleukopenia, macskaleucosis, chlamydiosis elleni védőoltások egyben)
  5. 12 hetes korban: kombinált oltás ismétlése
  6. 14 hetes korban: veszettség elleni oltás

1 éves kor felett évente ismétlendő a kombinált és a veszettség elleni oltás, plusz a folyamatos (3-4 havonta megismétlendő) féregtelenítés.

Fontos, hogy ez csak egy ajánlás, ami kiegészíthető állatorvosod által javasolt további vakcinákkal is. 

Egyéb védőoltások, amik szóba jöhetnek még:

  1. fertőző hashártyagyulladás intranazális vakcina (azaz nem tűvel adják be, hanem orrba spriccelve)
  2. microsporiasis elleni védőoltás a bőrgombásodásra hajlamos macskáknak javasolt.

A benti vs. kijáró dilemma: szükségük van védőoltásra a benti macskáknak? 

Tévhit, hogy a lakásban tartott, más macskával nem érintkező cicának nincs szüksége oltásokra. Nem is gondolnánk, hogy sok betegség kórokozóját mi magunk is behurcolhatjuk a lakásba a cipőnkkel. Ilyen például a fertőző orr- és légcsőgyulladás, a chlamydiosis, vagy a calicivírus okozta nátha is.

A kertben tartott, kijárós macskákat a marakodás útján terjedő macskabetegségek ellen is indokolt oltatni. Ilyen a macskaleucosis, a fertőző hashártyagyulladás, vagy a rettegett és halálos kimenetelű veszettség és a macskák fertőző immunhiányos betegsége (macska AIDS / FELV).

Védőoltás kinti macskáknak

Az ismétlés fontossága: milyen gyakran kell ismételni az oltásokat?

Sok esetben megbízható, erős védelem csak többször ismételt védőoltással érhető el, éppen ezért egyes oltásokat emlékeztető oltások kísérnek. Fontos tudnod: a megfelelő hatékonyság eléréséhez alapfeltétel, hogy az oltás csak egészséges állatnak adható. Emellett nélkülözhetetlen a rendszeres féreghajtás, bolhairtás és kiegyensúlyozott táplálás is. 

Mellékhatások: mire számíthatunk az oltások után? 

A védőoltásokban lévő elölt vagy gyengített kórokozók legyőzése sok esetben tünetmentesen végbemegy a szervezetben. Az oltást követően nagyjából 2 hét alatt ki alakul a védelem a kórokozókkal szemben. 

A védőoltás a kölyök korú kiskedvencek immunrendszerét kissé megviselheti. Az oltás megtörténte után az állatorvos tájékoztatni fog a lehetséges mellékhatásokról, és arról is, mit kell tenni, ha valami szokatlant tapasztalnál a következő 24 órában. 

Adminisztráció: milyen dokumentáció szükséges az oltásokhoz?

Az oltás megtörténtét az állatorvos oltási könyvben jegyzi, amit átad a gazdinak. Ezt fontos megőrizni, hiszen ebben dokumentálja folyamatosan az állatnak beadott vakcinákat és egyéb fontos tudnivalókat. Kezeld úgy, mintha a gyermeked oltási könyvéről, vagy a saját TAJ-kártyádról lenne szó. 

A legjobb, ha mindig ugyanazt az oltási könyvet viszed az állatorvoshoz és olyan helyen tartod, ahonnan szükség esetén bármikor elő veheted. Így bármikor nyomon követheted, mikor és milyen oltást kapott macskád utoljára. Ráadásul olyan váratlan eseményekkor is segíthet, ha kedvenced összeverekedne egy másik macskával. Így igazolhatod, ha veszettség és macska AIDS ellen is olttattad a cicádat.

Költségek és jogi kötelezettségek

Ahogy fentebb is említettük, Magyarországon egyelőre nem szabályozott a macskák védőoltása, ám külföldre történő szállítás esetén a veszettség oltás kötelező. 

Az oltásért fizetett díj önmagában nem csak az oltás árát tartalmazza, hanem a megelőző vizsgálatot is. A cikk írásának időpontjában a macska oltások ára az alábbiak szerint alakul:

  1. veszettség elleni oltás megelőző vizsgálattal együtt: 12.000-18.000 Ft között
  2. kis kombinált oltás (leukózis elleni védelem nélkül) megelőző vizsgálattal együtt: 18.000-25.000 Ft között
  3. nagy kombinált oltás (leukózis elleni védelemmel) megelőző vizsgálattal együtt: 20.000-30.000 Ft között.

Ez a költség településenként és rendelőnként változó. 

Érdemes figyelni a helyi híreket, ugyanis időszakonként előfordul, hogy egy-egy állatkórház akciót hirdet. Ilyenkor rendkívül kedvezményesen, vagy ingyen adják a veszettség elleni oltást. 

Hosszú távú hatások és alternatívák

A rendszeres védőoltások beadása segíthet a macskáknál gyakran előforduló súlyos és sok esetben fertőző betegségek megelőzésében. Az cica oltások hosszú távú immunitást biztosítanak. Ezek nélkül nagyobb a kockázata, hogy elkapja és továbbadja ezeket a betegségeket, amik akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy az oltás mellékhatásokat okoz. Ez lehet enyhe láz vagy az oltás helyén fellépő duzzanat. Ezek ideiglenes tünetek, néhány napon belül elmúlnak vagy kezelhetők. 

Alternatív megoldásként egyes gazdik a homeopátiás megoldásokat, a táplálkozás optimalizálását és a stressz csökkentését választják az immunrendszer erősítésére. Sajnos ezek a módszerek nem biztosítanak olyan hatékony védelmet, mint az oltások, ráadásul egyes betegségek ellen nincs más ismert megelőzési módszer, mint a vakcinázás. 

Védőoltás kinti, benti macskának

Gyakorlati tippek és egyéb egészségügyi intézkedések

Ha kiscicát fogadtál örökbe, gondoskodj róla, hogy időben megkapjon minden féreghajtót és védőoltást. Mielőtt oltásra viszed őt az állatorvoshoz, ne feledd, hogy a megfelelő védelem kialakításának érdekében az oltást csak egészséges állatnak adják be. Kevesebb baj származik abból, ha kicsit később, mint ha egyáltalán nem kapja meg az oltást. 

Sokan nem tudják, hogy egyes gyógyszerek is befolyásolhatják az oltás hatékonyságát. Éppen ezért hasznos, hogy mindig ugyanahhoz az állatorvoshoz vidd kedvenced és tájékoztatod őt az előzményekről. Ennek fényében tud döntést hozni az állatorvos a védőoltás beadásáról. 

Az oltás előtt az alábbi szempontok alapján célszerű kedvenced felkészíteni, hogy az oltás beadása időben történhessen:

  1. mielőtt a macska megkapná az oltást, állatorvosi vizsgálatra van szükség, hogy meggyőződjünk róla, egészséges-e. Csak egészséges állatot szabad beoltani, ezért ezt a vizsgálatot az oltás előtt automatikusan el is végzik.

  2. Gondoskodj a rendszeres féreghajtásról és bolhaellenes kezelésről, hogy megelőzd a parazitafertőzéseket.

  3. Biztosíts kiegyensúlyozott, korának megfelelő, teljes értékű táplálékot macskádnak, ami tartalmaz minden tápanyagot, amire szüksége van.

  4. A stressz gyengítheti az immunrendszert, ezért érdemes kerülnöd azokat a helyzeteket, ami a cicára stresszként hat.

    Egy macskának stresszélmény lehet:
     - a költözés,
     - a gazdi nélkül töltött napok,
     - a hirtelen tápváltás,
     - az elhanyagolt alomtálca,  
     - a koszos etetőtál,
     - de még az is, ha csak átrendezel otthon egy szobát. Ha ilyesmit tervezel, a lehetőségeidnek megfelelően vedd figyelembe kedvenced egészségi állapotát. Ha kell, segítsd őt némi nyugtató táplálékkiegészítővel.

  5. A macskák nagyon tiszta, igényes állatok. Tartsd tisztán a környezetét, hogy csökkentsd a fertőzések kockázatát. A mindennapos alom tisztítás, a tányérjának napi mosogatása, a fekhelyének tisztán tartása már sokat jelenthet egészségének megőrzésében.

  6. Mindig biztosíts kedvencednek elérhető, tiszta ivóvizet akkor is, ha nagyon kevés folyadékot iszik, vagy te nem is látod őt inni. A télen a befagyott, vagy nyáron a napon felmelegedett ivóvíz akár végzetes következményekkel is járhat.

  7. Az egészséges immunrendszer fenntartásához elengedhetetlen a napi mozgás még a lustább cicáknak is. Játékkal bármely macska rávehető egy kis mozgásra, ami szintén hozzájárul a megfelelő immunműködéshez.

  8. Az oltás előtt használj nyugtató technikákat. Hasznos lehet a simogatás, a nyugtató feromonok, kedvenc pléd, párna, játékok használata. Ezekkel csökkentheted az oltás és állatorvosi vizsgálat okozta stresszt.

  9. Ahogy fentebb is írtuk, fontos, hogy az oltási naplóban folyamatosan tartsd nyilván az oltások időpontjait és típusait. Ezt általában az állatorvos ki is tölti. Neked csak annyi a feladatod, hogy az oltási könyvet megőrizd, magaddal vidd az állatorvoshoz és légy mindig naprakész a macskád védettségét illetően.

Az oltások mellett érdemes más egészségügyi intézkedéseket is tenned kedvenced érdekében. Ilyen lehet a rendszeres fogápolás az arra hajlamos cicák fogászati problémáinak elkerülése végett, és az éves / félével állatorvosi ellenőrzések. Sok betegséget idejekorán fel lehet ismerni, így a korai diagnózis segítheti a kezelés hatékonyságát. Ezeken kívül, gondoskodj róla, hogy kedvencednek legyen egy stresszmentes pihenőhelye, ahol nyugodtan lustálkodhat kedvére. Ha mindezeket megteszed, biztos lehetsz abban, hogy cicád imádni fog, és hosszú, boldog együtt töltött évekkel ajándékoz meg téged. 

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi cicás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.