Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Macskamenta: hogyan hat a cicákra és miért használjuk?
2023.11.14
13:14
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Macskamenta: hogyan hat a cicákra és miért használjuk?

A macskamenta: a cicák kedvence

Te is láttad már kedvenc cicádat felpörögni a macskamenta illatától? Esetleg ajánlották már a macskamentás párnát, vagy játékot, de nem értetted, mire jó? Ez a különleges növény valóságos csoda a macskák világában. Vajon mi áll a macskamenta hatása mögött? És hogyan használhatod ezt a növényt a cicád kedvére? Olvass el cikkünket, és tudd meg, miért kedvelik annyira a macskák!

Mi a macskamenta?

A macskamenta, tudományos nevén Nepeta cataria, egy évelő növény, amely a mentafélék családjába tartozik. Különösen népszerű a macskák körében, mert tartalmaz egy nepetalakton nevű vegyületet, ami intenzív reakciót vált ki a macskákból. Egyes cicákat láthatóan mámorítja és játékosabbá teszi.

A macska menta nem csak a macskák számára vonzó. Az emberek is használják kerti növényként, mivel vonzza a beporzókat, és távol tart bizonyos kártevőket. Emellett a leveléből készült tea nyugtatóként és enyhe fájdalomcsillapítóként is használható.

A szárított macskamentával gyakran tömnek ki cica játékokat, párnákat, vagy alkalmazzák simán szórható formában is, hogy serkentsék a macskák játékos ösztöneit. 

A macskamenta jellemzői

A macskamenta évelő növény, akár 50-100 cm magasra is megnőhet. Jellegzetes, szív alakú levelei vannak, amelyek érdes tapintásúak és gyakran fogazott szélűek. Nyáron a növény szárán kis csomókban fehér vagy halványlila virágot hoz.

Erős, jellegzetes illatot áraszt, ami a nepetalakton vegyületnek köszönhető. Ez különösen vonzó a macskáknak, és gyakran intenzív viselkedéssel reagálnak rá.

Viszonylag könnyen termeszthető, napfényt és jól szellőző talajt igényel. Ellenálló a szárazsággal szemben, és gyorsan terjed. Érdemes gondoskodni arról, hogy ne nőjön túl.

A macskamenta összetevői

A macskamenta több különböző vegyületet tartalmaz, amelyek együttesen adják jellegzetes tulajdonságait. A legfontosabb alkotóelemei közé tartoznak:

  1. Nepetalakton: ez a vegyület a legismertebb és legfontosabb összetevője. A nepetalakton egy terpén, ami felelős a cicákra gyakorolt mámorító és játékra ösztönző hatásáért.
  2. Illóolajok: illóolajokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az erős, jellegzetes illatához. Ezek nem csak a macskákra, hanem az emberekre is hatással lehetnek nyugtató hatásuk miatt.
  3. Tanninok: ezek a vegyületek hozzájárulnak a macskamenta gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságaihoz.
  4. Flavonoidok: ezek az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületek segíthetnek a szabad gyökök elleni védekezésben.
  5. Rozmarinsav: ez egy másik antioxidáns, amely gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.
  6. Vitaminok és ásványi anyagok: a macskamenta kisebb mennyiségben tartalmazhat vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Macskamenta

A macskamenta hatásai

A macskák körülbelül 50-70%-ára van hatással a macskamenta. Gyakran serkenti a macskák játékösztönét, ami aktívabb és játékosabb viselkedéshez vezethet. Ezek a macskák hemperegnek, dörgölőznek a növényhez, mámoros, játékos kedvűek és nagyon aktívak lesznek tőle. Egyes állatok hangosan nyávoghatnak vagy intenzívebben dorombolhatnak tőle. 

Ez a hatás általában 10-15 percig tart, utána a macska egy időre elveszíti érdeklődését a növény iránt.

Hatása az emberekre

A macskamenta az emberekre is hatással van, bár ezek a hatások jelentősen eltérnek a macskáknál tapasztalhatóktól. Az emberek leginkább a gyógyászati és aromaterápiás tulajdonságai miatt kedvelik. A növény illóolajai és egyéb vegyületei nyugtató és enyhe fájdalomcsillapító hatásokkal bírnak. Gyakran használják teaként, ami segíthet az emésztési problémák enyhítésében, a fejfájás csökkentésében, és általánosan relaxáló hatást gyakorolhat. Ezenkívül alkalmazható a stressz és a szorongás enyhítésére is. Hatásai enyhék, és nem mindenki számára egyformán hatékonyak. Használata előtt mindig érdemes konzultálni egy orvossal, különösen, ha gyógyszeres kezelésekkel kapcsolatos kérdések merülnek fel.

A macskamenta biztonságos adagolása

A macskamenta általában teljesen biztonságos a cicádnak, feltéve, ha mértékkel adod neki. Hatása ideiglenes, hamar elmúlik. Ha túl sokat kap belőle, izgalmat vagy idegességet okozhat neki, és ha túl gyakran találkozik vele, akkor később már nem biztos, hogy érzékeny lesz rá.

Ha például macskamentás játékot vagy párnát használsz, csak néha tedd elé, ne hagyd, hogy állandóan hozzáférjen. Ha szárított macskamentát használsz, csak egy kis mennyiséget szórj oda, ahol játszhat vele. Ugyanez érvényes a spray és párologtató változatokra is. 

Minden macska más és más. Figyeld a cicád reakcióját, és annak megfelelően adj neki belőle. 

Mérgező?

A macskamenta nem mérgező a macskák számára, és a legtöbb esetben nincs semmilyen negatív mellékhatása. Viszont, mint minden másnál, itt is fontos, hogy ne vigyük túlzásba.

Ha bármi kétséged van a macskamenta használatát illetően, bátran kérd ki az állatorvos tanácsát. 

Macskamenta adagolása

Okozhat-e függőséget?

A macskamenta nem okoz függőséget sem a macskáknak, sem az embereknek. Bár a macskák gyakran nagyon érdeklődnek a macskamenta iránt, ez nem jelent függőséget, csupán egy természetes ösztönös reakció. 

Szerencsére az embereknek sem kell aggódniuk miatta, ugyanis hatóanyagai nem tartoznak a függőséget okozó vegyületek közé.

Miért szeretik a macskák?

A macskák vonzódása a macskamentához egy igazán érdekes jelenség, amit a növényben található nepetalakton okoz. Ez a vegyület olyan hatást vált ki a macskák agyában, ami hasonló a valódi feromonok okozta érzésekhez. Ezért van az, hogy amikor a cicád a macskamenta közelében van, az illata stimulálja az agyának azon részét, ami a boldogság és az öröm érzéseit szabályozza.

A nepetalakton egyfajta ideiglenes eufóriát okoz, ami nagyon élvezetes nekik. Ez azonban nem minden macskánál ugyanolyan erős, egyesek teljesen immunisak lehetnek rá.

Hogyan termeszthetjük és használhatjuk a macskamentát?

A macskamenta termesztése éppen olyan egyszerű, mint a macskafű gondozása. Kertben és lakásban egyaránt tartható. Szereti a napfényt és a jól szellőző talajt. 

A magokat érdemes tavasszal ültetni, mivel a macskamenta egy évelő növény. Ügyelj rá, hogy elegendő helyet hagyj a növények között, mivel a macskamenta gyorsan terjed. Érdemes rendszeresen visszavágni. 

Ha lakásban szeretnéd tartani, ültesd egy nagyobb cserépbe és helyezd napos ablakpárkányra. Nem igényel túl sok gondozást, csak rendszeres öntözést és alkalmanként egy kis tápanyag utánpótlást.

A növény leveleit használhatod akár frissen, vagy szárítva is. A friss leveleket adhatod a macskádnak akár közvetlenül a növényről is, vagy beleteheted a játékaiba, párnáiba. A szárított leveleket tárolhatod egy légmentesen záródó edényben, és kis mennyiségben adagolhatod a macskádnak, vagy szórhatod a játékai köré, hogy fokozd az aktivitását.

Saját felhasználásra készíthetsz belőle teát, ami segíthet a relaxációban és az emésztési problémák enyhítésében. Emellett a kertben is hasznos, mert vonzza a beporzókat és távol tarthat bizonyos kártevőket.

Macskamenta - új helyhez szoktatás

Macskamentás játékok

A macskamentás játékokat nagyon kedvelik a macskák, és szerencsére a kisállateledel és -felszerelés üzletekben sokféle játék kapható ezzel kitömve. A játékok lehetnek plüssök, labdák, vagy akár kis párnák, amikbe macskamentát tömnek. Léteznek emellett különböző macskamenta spay- és párologtató készítmények is.

A macskamentás játékok remek eszközei annak, hogy serkentsd a macskád fizikai és mentális aktivitását. Még egy lustább macska is rávehető egy kis mozgásra egy macskamentával töltött játékkal, így könnyen hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott életmódhoz. 

+ TIPP: új eszközökhöz szoktatás

Amellett, hogy a macskamenta eufórikus élményt okozhat a cicádnak, kiváló eszköz lehet arra is, ha új párnát, fekhelyet, kaparót vagy bútort vennél neki. Leggyakrabban ugyanis az új eszközökhöz ennek segítségével lehet rávenni arra, hogy rendeltetés-szerűen használatba vegye. Ha például a cicád rendszeresen kaparja a bútoraidat, a macskamentával leszórt kaparó kiváló segítséget nyújt abban, hogy a bútor tönkretételéről leszoktasd őt. Persze, minden macska más és más. A hatékony átszoktatáshoz meg kell találnod azt a kaparót, amire ő szívesen lecseréli a már megkedvelt kanapédat. 

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi cicás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.