Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Mi az a macskafű? Hogyan termeszd otthon?
2022.09.15
16:36
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Mi az a macskafű? Hogyan termeszd otthon?

Mi az a macskafű?

A cicatartó gazdik sokszor megijednek, ha kijárós kedvencük a füvet rágcsálja. Ez különösen aggasztó lehet, főleg, ha ezt követően még ki is hányja a macska, amit megevett. Miért eszik a macska füvet? Mi az a macskafű? Miért van egy húsevő macskának szüksége rá? Otthon hogyan termeszd? Ebből a cikkből kiderül!

Miért esznek a macskák füvet, ha húsevő?

A macska ragadozó állat, s bár a fő tápláléka a hús, neki is szüksége van rostokra az emésztés könnyítéséhez. Elterjedt tévhit, hogy a macska akkor eszik füvet, ha ég a gyomra, ám valójában ez egy teljesen normális viselkedés nála. A kijárós cicák sokszor megoldják ezt a kérdést maguk, ám a 100%-ban lakásban tartott macskáknak nehezebb dolguk van. Ez a természetes szokásuk nem utal semmilyen betegségre. Sőt! Mivel a macskaeledelek általában nem tartalmaznak elegendő rostot, ezért ez a kiváló rostforrás segíti a gyomor- és bélműködésüket.

A lakásban tartott macskák esete némileg speciális. Bármennyire is nem szeretnénk, ők elég öntudatosak és kiszolgálják magukat akkor is, ha a szobanövényedet nem az ő táplálékkiegészítésére tartogatod. A szobanövény rágcsálása kifejezetten veszélyes a macskákra nézve, ugyanis sok közülük mérgező. Erre a legjobb megoldás, ha biztosítasz számára macskafüvet, amit kedvére rágcsálhat, ha kedve tartja.
Kételyed merült fel a macska számára ehető füvek kapcsán? Jó, ha tudod: az állateledel boltokban és webshopokban már kapható kész növény és vetőmag formájában is.

Macska füvet eszik

Mi az a macskafű?

A macskafű általában valamilyen gabonaféle, ami biztosan nem mérgező és bátran kínálhatod vele kedvencedet. Kész növényt és magkeveréket is vásárolhatsz belőle. Előnye, hogy lehetőséged van akár kinti cicádnak olyan sarkot kialakítani a kertben, ahonnan bátran rágcsálhat kedvére. Ráadásul lakásban is nevelheted egy kisebb cserépben, vagy tálkában.

Nem veszélyes a macskára?

A macskafű fogyasztása nem jelent veszélyt a cicákra, ha viszont nem jut elegendő rostforráshoz, gondot okozhat neki. Bizonyára te is ismered azt a mondást, hogy „a gazdag ember pólóján márka van, a boldog ember pólóján macskaszőr”. Képzeld csak el! Ha a pólódon, kanapédon és mindeneden is találsz macskaszőrt, akkor mennyi juthat kedvenced gyomrába, ha ő a napja nagy részében bundáját tisztogatja. Ugye, hogy nem kevés? Nos, a cicamosdás során bársonytalpúd bizony sok szőrt benyal – szó szerint. Ennek kiürülésében van nagy szerepe a macskafűnek.

Mire jó a macskafű? Előnyei. Miért jó a macskának?

A cicák tisztálkodásuk során benyelt szőrszálai a gyomorban landolnak. Ha kedvenced nem kap táplálékával elég rostot, akkor a szőrszálak gombolyagot képezhetnek a pocakjában. Különösen veszélyeztetettek a félhosszú és hosszú szőrű cicák (például maine coon, perzsa). Bár a macskák hányás útján meg tudnak szabadulni a kisebb szőrcsomóktól, ha nem gondozzuk őket, idővel belebetegedhetnek. A szőrcsomó, amit nem tud kiüríteni a macska, gyomor-, bél-, hasnyálmirigy gyulladást és bélelzáródást okozhat.

Ennek megelőzésére nyújt megoldást a macskafű és a szőroldó paszta. Ezek a készítmények megakadályozzák, hogy a lenyelt szőrszálak gomolyagot képezve összeálljanak. Ha pedig nem tudnak összetapadni a szőrszálak, az eledellel együtt természetes úton távoznak a cica emésztőrendszeréből.

Sok esetben elegendő macskafüvet biztosítani cicádnak, azonban előfordulhat, hogy kedvenced nem egy fű rágcsálós típus, és hiába kínálod, nem akarja megenni. Ilyenkor az a legjobb, ha szőrbontó paszta formájában biztosítod számára a szükséges rostokat. Ugyanakkor, ha biztosra akarsz menni, az a legjobb, ha ezeket kombinálva alkalmazod táplálása során.

A te cicád nem eszik füvet, mégsincs gondja a szőrcsomókkal? Ez azért lehetséges, mert a legmagasabb minőségű száraz eledelek általában tartalmaznak rostokat és olyan összetevőket (olajokat), melyek meggátolják a szőrlabdák kialakulását.

Tipp: nézd meg cicád eledelének csomagolását. Ha ott „hair&skin” vagy „anti hairball” feliratot látsz, akkor az azt jelenti, hogy olyan összetevőket tartalmaz, melyek gátolják a szőrlabdák kialakulását kedvenced emésztőrendszerében.

Miért eszik a macska füvet?

Milyen hatásai vannak?

Ha lehetővé teszed a cica számára, hogy friss macskafűhöz jusson, biztos lehetsz benne, hogy nem okoz majd gondot számára a szőrszálak ürítése. Egyedenként változó, hogy a cica milyen formában válik meg tőle. Ne aggódj tehát, ha alkalmanként hányna. Ha a hányás nem rendszeres és a kihányt anyagban sok szőrt látsz, nincs mitől tartanod. A macskahányás akkor ad okot aggodalomra, ha heti egy alkalomnál gyakoribb, és akár egy napon belül többször jelentkezik.

Macskafű típusok

Ahogy fentebb is írtuk, a macskafű általában valamilyen gabonaféle: búza vagy árpa. A gabonalevelek előnye, hogy ártalmatlan a cica szervezetésre, ráadásul nem olyan élesek, mint a valódi fű, így nem fog fájni amikor a macska füvet eszik.

Hogyan termeszd otthon?

Aki kevésbé szeret kertészkedni, annak jó hír, hogy a kisállateledel üzletekben kapható kész, hajtatott macskafű, amit csak haza kell vinni, mint egy szobanövényt. Hátránya, hogy ha lelegeli a cicád, már nem biztos, hogy újra ki fog hajtani, így alkalmanként pótolni kell.

Aki szívesen kertészkedik otthon, annak lehetősége van – akár webshopból is – macskafű magot beszereznie. A magokat virágföldbe, kókuszrost vagy kenderrost talajra szórva mérsékelt mennyiségű vízzel locsolva világos, meleg helyen kell tartani. 3 nap után a mag elkezd csírázni. Ha a fű elérte a 4-5 cm magasságot, akkor fogyasztható. A Trixie macskafű csomag tartalmaz szintetikus talajpótlót és tálkát is a magok mellett.

A macskafüvet mindig tartsd enyhén nedvesen. Érdemes alulról öntözni és ősztől tavaszig napfényes, míg tavasztól őszig árnyékosabb helyen tartani.

A növénytermesztésre szánt vetőmagok döntő többségében valamilyen növényvédőszert tartalmaznak, ezért nem ajánlott abból hajtatni kedvencednek a füvet. Mindig válassz kifejezetten cicáknak szánt macskafűmagot, mert az biztosan nem tartalmaz a macskákra ártalmas növényvédőszereket.

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kezdőcsomag
Kölyökkutya kezdőcsomag
Kölyökkutya kezdőcsomag
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Orsóférgesség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
Veszettség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

az újrarendelés gyakoriságát a kosár oldalon tudod megadni a kiválasztott termékek esetében