Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Mi az a macskafű? Hogyan termeszd otthon?
2022.09.15
16:36
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Mi az a macskafű? Hogyan termeszd otthon?

Mi az a macskafű?

A cicatartó gazdik sokszor megijednek, ha kijárós kedvencük a füvet rágcsálja. Ez különösen aggasztó lehet, főleg, ha ezt követően még ki is hányja a macska, amit megevett. Miért eszik a macska füvet? Mi az a macskafű? Miért van egy húsevő macskának szüksége rá? Otthon hogyan termeszd? Ebből a cikkből kiderül!

Miért esznek a macskák füvet, ha húsevő?

A macska ragadozó állat, s bár a fő tápláléka a hús, neki is szüksége van rostokra az emésztés könnyítéséhez. Elterjedt tévhit, hogy a macska akkor eszik füvet, ha ég a gyomra, ám valójában ez egy teljesen normális viselkedés nála. A kijárós cicák sokszor megoldják ezt a kérdést maguk, ám a 100%-ban lakásban tartott macskáknak nehezebb dolguk van. Ez a természetes szokásuk nem utal semmilyen betegségre. Sőt! Mivel a macskaeledelek általában nem tartalmaznak elegendő rostot, ezért ez a kiváló rostforrás segíti a gyomor- és bélműködésüket.

A lakásban tartott macskák esete némileg speciális. Bármennyire is nem szeretnénk, ők elég öntudatosak és kiszolgálják magukat akkor is, ha a szobanövényedet nem az ő táplálékkiegészítésére tartogatod. A szobanövény rágcsálása kifejezetten veszélyes a macskákra nézve, ugyanis sok közülük mérgező. Erre a legjobb megoldás, ha biztosítasz számára macskafüvet, amit kedvére rágcsálhat, ha kedve tartja.
Kételyed merült fel a macska számára ehető füvek kapcsán? Jó, ha tudod: az állateledel boltokban és webshopokban már kapható kész növény és vetőmag formájában is.

Macska füvet eszik

Mi az a macskafű?

A macskafű általában valamilyen gabonaféle, ami biztosan nem mérgező és bátran kínálhatod vele kedvencedet. Kész növényt és magkeveréket is vásárolhatsz belőle. Előnye, hogy lehetőséged van akár kinti cicádnak olyan sarkot kialakítani a kertben, ahonnan bátran rágcsálhat kedvére. Ráadásul lakásban is nevelheted egy kisebb cserépben, vagy tálkában.

Nem veszélyes a macskára?

A macskafű fogyasztása nem jelent veszélyt a cicákra, ha viszont nem jut elegendő rostforráshoz, gondot okozhat neki. Bizonyára te is ismered azt a mondást, hogy „a gazdag ember pólóján márka van, a boldog ember pólóján macskaszőr”. Képzeld csak el! Ha a pólódon, kanapédon és mindeneden is találsz macskaszőrt, akkor mennyi juthat kedvenced gyomrába, ha ő a napja nagy részében bundáját tisztogatja. Ugye, hogy nem kevés? Nos, a cicamosdás során bársonytalpúd bizony sok szőrt benyal – szó szerint. Ennek kiürülésében van nagy szerepe a macskafűnek.

Mire jó a macskafű? Előnyei. Miért jó a macskának?

A cicák tisztálkodásuk során benyelt szőrszálai a gyomorban landolnak. Ha kedvenced nem kap táplálékával elég rostot, akkor a szőrszálak gombolyagot képezhetnek a pocakjában. Különösen veszélyeztetettek a félhosszú és hosszú szőrű cicák (például maine coon, perzsa). Bár a macskák hányás útján meg tudnak szabadulni a kisebb szőrcsomóktól, ha nem gondozzuk őket, idővel belebetegedhetnek. A szőrcsomó, amit nem tud kiüríteni a macska, gyomor-, bél-, hasnyálmirigy gyulladást és bélelzáródást okozhat.

Ennek megelőzésére nyújt megoldást a macskafű és a szőroldó paszta. Ezek a készítmények megakadályozzák, hogy a lenyelt szőrszálak gomolyagot képezve összeálljanak. Ha pedig nem tudnak összetapadni a szőrszálak, az eledellel együtt természetes úton távoznak a cica emésztőrendszeréből.

Sok esetben elegendő macskafüvet biztosítani cicádnak, azonban előfordulhat, hogy kedvenced nem egy fű rágcsálós típus, és hiába kínálod, nem akarja megenni. Ilyenkor az a legjobb, ha szőrbontó paszta formájában biztosítod számára a szükséges rostokat. Ugyanakkor, ha biztosra akarsz menni, az a legjobb, ha ezeket kombinálva alkalmazod táplálása során.

A te cicád nem eszik füvet, mégsincs gondja a szőrcsomókkal? Ez azért lehetséges, mert a legmagasabb minőségű száraz eledelek általában tartalmaznak rostokat és olyan összetevőket (olajokat), melyek meggátolják a szőrlabdák kialakulását.

Tipp: nézd meg cicád eledelének csomagolását. Ha ott „hair&skin” vagy „anti hairball” feliratot látsz, akkor az azt jelenti, hogy olyan összetevőket tartalmaz, melyek gátolják a szőrlabdák kialakulását kedvenced emésztőrendszerében.

Miért eszik a macska füvet?

Milyen hatásai vannak?

Ha lehetővé teszed a cica számára, hogy friss macskafűhöz jusson, biztos lehetsz benne, hogy nem okoz majd gondot számára a szőrszálak ürítése. Egyedenként változó, hogy a cica milyen formában válik meg tőle. Ne aggódj tehát, ha alkalmanként hányna. Ha a hányás nem rendszeres és a kihányt anyagban sok szőrt látsz, nincs mitől tartanod. A macskahányás akkor ad okot aggodalomra, ha heti egy alkalomnál gyakoribb, és akár egy napon belül többször jelentkezik.

Macskafű típusok

Ahogy fentebb is írtuk, a macskafű általában valamilyen gabonaféle: búza vagy árpa. A gabonalevelek előnye, hogy ártalmatlan a cica szervezetésre, ráadásul nem olyan élesek, mint a valódi fű, így nem fog fájni amikor a macska füvet eszik.

Hogyan termeszd otthon?

Aki kevésbé szeret kertészkedni, annak jó hír, hogy a kisállateledel üzletekben kapható kész, hajtatott macskafű, amit csak haza kell vinni, mint egy szobanövényt. Hátránya, hogy ha lelegeli a cicád, már nem biztos, hogy újra ki fog hajtani, így alkalmanként pótolni kell.

Aki szívesen kertészkedik otthon, annak lehetősége van – akár webshopból is – macskafű magot beszereznie. A magokat virágföldbe, kókuszrost vagy kenderrost talajra szórva mérsékelt mennyiségű vízzel locsolva világos, meleg helyen kell tartani. 3 nap után a mag elkezd csírázni. Ha a fű elérte a 4-5 cm magasságot, akkor fogyasztható. A Trixie macskafű csomag tartalmaz szintetikus talajpótlót és tálkát is a magok mellett.

A macskafüvet mindig tartsd enyhén nedvesen. Érdemes alulról öntözni és ősztől tavaszig napfényes, míg tavasztól őszig árnyékosabb helyen tartani.

A növénytermesztésre szánt vetőmagok döntő többségében valamilyen növényvédőszert tartalmaznak, ezért nem ajánlott abból hajtatni kedvencednek a füvet. Mindig válassz kifejezetten cicáknak szánt macskafűmagot, mert az biztosan nem tartalmaz a macskákra ártalmas növényvédőszereket.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi cicás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.