Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kutya vitamin kisokos
2022.08.09
15:10
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kutya vitamin kisokos

Mi a kutyavitamin?

Egy igazi gondos gazdi bizonyára mindent képes lenne megvenni kedvencének, hogy boldognak lássa. A mai nagy információáradatban már biztosan te is sokat hallottál a kutya vitaminokról. Talán azt is tudod, hogy más, kedvtelésből tartott állatoknak is gyártanak ilyet nagy választékban.  Ahhoz azonban, hogy a legjobb szándékkal vezérelve valóban jót tegyél kedvenceddel, van néhány dolog, amit tudnod kell. Összeállításunkkal most segítünk neked eligazodni az óriási kínálatban. Olvass tovább és tudj meg mindent a kutya vitamin és étrendkiegészítő fontosságáról, hatékonyságáról, valamint arról, hogy hogyan biztosíthatjuk mindazt, amire kutyánknak szüksége van.

Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk már (Mit jelentenek a kutyatáp hátoldalán található kifejezések, összetevők?), ha iparilag előállított eledellel eteted kedvenced, amin a „teljesértékű és kiegyensúlyozott táp” felirat szerepel, akkor a táp jó eséllyel egy normál, átlagos igényű kutyának a létfenntartásához szükséges minden tápanyagot tartalmaz. Ez igaz a más állatoknak gyártott eledelekre is. Ez röviden azt jelenti, hogy nem szükséges indokolatlanul egyéb vitaminnal és takarmánykiegészítőkkel etetned négylábú társad.„Szeme csillog, szőre fényes, ez a kutya egészséges” – szól a régi mondás, amit érdemes megjegyezni. Ha ugyanis kedvenced egészséges és általános táplálása megfelelő, kondíciója ideális, életkorának és fajtájának megfelelő a viselkedése, akkor alap esetben nincs szüksége vitaminkészítményekre. 

Kell-e a kutyának vitamin?

A táplálékkiegészítők fogalma, helye és szerepe a kutya táplálásában

Táplálékkiegészítőnek nevezzük azokat a termékeket, amik- tartalmaznak tápláló anyagokat, melyek az egészséges élethez elengedhetetlenek- felszívódásuk és ürülésük tökéletesen illeszkednek a természetes anyagcserefolyamatokhoz- kiegészíti a normál étrendet, de nem helyettesíti azt- nem gyógyszer, és bár egy részük gyógyászati célra készült, nem szükséges hozzá állatorvosi ajánlás

A táplálékkiegészítők az alábbi csoportokra bonthatók:

  • vitaminok
  • ásványi anyag kiegészítők
  • pre- és probiotikumok
  • immunerősítők
  • multivitaminok
  • egészségvédő hatóanyagokat tartalmazó készítmények
  • gyógynövény alapú készítmények

Bár a kutyáknak és az embereknek hasonló vitaminokra van szükségük, fontos, hogy soha ne adj kutyádnak olyan kiegészítőt vagy gyógyszert, amit embereknek szántak. A méret és az adagolás nyilvánvaló különbségeitől eltekintve a kutya szervezete másképp dolgozza fel a tápanyagokat, mint az emberé. Arról nem is beszélve, hogy az emberek számára kifejlesztett kiegészítők néha olyan összetevőket is tartalmazhatnak, amik árthatnak a kutyának.

Mikor van szüksége vitaminra a kutyának? 

Bár egy teljesértékű, jó minőségű, prémium kutyatáp tartalmaz mindent, amire egy átlagos, normál igényű kutyának szüksége van, előfordul, hogy tápláléka kiegészítésre szorul. 

Ilyen élethelyzet például:

  • ha az állat fajta jellege, vagy életmódja miatt nem biztosított minden szükséges tápanyagból a szükséges mennyiség felvétele (pl. egzotikus állatok, akiknek tápanyag igényét nem tudjuk tökéletesen biztosítani)
  • egyes élettani állapotok esetén (kölyök kor, idős kor, műtét utáni lábadozási időszak)
  • felszívódási zavar során
  • ha valamilyen hiányállapot áll fenn
  • stresszes élethelyzetben
  • betegségek utáni regeneráció során
  • betegségek alatt a gyógyulás támogatására.

Ezek a szerek, akár csak az embernek gyártott készítmények sem képesek helyettesíteni az egészséges étrendet, visszafordítani az egészségtelen életmód okozta károsodásokat, vagy meggyógyítani a gyógyíthatatlan betegségeket.

Kutya vitaminhiányának tünetei

Mik a vitaminhiány tünetei? 

Ahogy fentebb is írtuk, ha egy kutya szeme szép, csillogó, szőre fényes és dús, akkor az kiváló egészségi állapotról árulkodik. 

Ha azonban kedvenced 

  • bundája töredezett
  • szőre erősen, akár foltokban hullik
  • a szokásosnál többet vakarózik
  • nem kifejezetten aktív
  • fogékony a betegségekre, akkor szükség lehet vitamin pótlásra. 

Túladagolhatóak a vitaminok? 

Kevesen tudják, de ahogy az ember esetében is, úgy a kutyák és más állatok számára is túladagolhatók egyes vitaminok. Ezek jellemzően olyan vitaminok, amik nem ürülnek ki, hanem eltárolódnak a szervezetben. Éppen ezért különösen fontos, hogy a táplálékkiegészítőket ne adjuk a szükségesnél hosszabb ideig, mert annak súlyos következményei lehetnek. 

Ha például egy fiatal kutya kap túl sok vitamint, az számára a csontok puhaságát okozhatja, aminek a láb deformitása lehet a következménye. Felnőtt kutyák esetében az A-vitamin túladagolása vezethet látászavarhoz, szem-és bőrproblémákhoz. Emiatt a szaruhártya elváltozásai és idegrendszeri zavarok is kialakulhatnak. 

Milyen mellékhatásai lehetnek a vitaminoknak? Okozhat a kutyavitamin hasmenést?

A vitaminok olyan készítmények, melyek indokolt etetése nem jár semmilyen mellékhatással, így hasmenést sem okozhatnak. Abban az esetben azonban, ha nem ismered kedvenced egészségromlásának okát, és olyan táplálékkiegészítőt adnál neki, amire valójában nincs szüksége, vélhetően nem lesz hatásos a gyógykezelése. 

Milyen vitaminok vannak kutyák számára? 

A kutyáknak szánt vitaminok különböző formákban kaphatók, a kölyökvitamin-pasztától kezdve a kutyáknak szánt multivitamin porokig, amelyeket az ételükre szórhatsz. Általánosságban elmondható, hogy kutyák életszakaszaiban, például kölyök korban, vagy idős kutyáknak szükségük lehet némi támogatásra fejlődésük és egészségük érdekében. Egyes vitaminok élethosszig adhatók (például a nagy testű kutyák esetében az ízületvédők), míg mások csak eseti jelleggel javasoltak. 

A-vitamin kutyáknak

Az A-vitamin a kutyák számára nélkülözhetetlen, különösen a látásuk szempontjából, de az immunrendszer és a sejtműködés szempontjából is fontos.A kutatások szerint az A-vitamin szükséges a növekedéshez és a magzati fejlődéshez - nagyon hasznos a kölyökkutyák és a vemhes anyakutyák megfelelő vitaminpótlására.

B-vitaminok kutyák számára

A B-vitaminok számos előnyt kínálnak a kutyák számára. A B1-vitamin, közismert nevén tiamin, elengedhetetlen az energiaszabályozásban és a szénhidrát-anyagcserében. A riboflavin (B2) és a niacin (B3) fontos az enzimek működéséhez.A B6-vitamin a glükóz előállításához, az idegrendszer működéséhez, az immunválaszhoz, a hormonszabályozáshoz és a vörösvértestek működéséhez szükséges.A legtöbb kutyák nyugtatására szolgáló étrend-kiegészítő vagy a kutyák szorongására szolgáló étrend-kiegészítők többféle B-vitamint tartalmaznak.

C-vitamin kutyáknak

A C-vitamin kutyáknak egy erős antioxidáns. Ez azt jelenti, hogy összegyűjti az összes káros szabad gyököt a szervezetben, hogy csökkentse a gyulladást és lassítsa az öregedést. Általában a C-vitamin benne van a senior kutyakiegészítőkben.Érdekes módon a kutyák, az emberrel ellentétben képesek előállítani a C-vitamint a májukban, így nem valószínű (de nem lehetetlen), hogy a kutyának szüksége lehet a kiegészítésre.

D-vitamin kutyának

D-vitamin kutyák számára

A D-vitamin a megfelelő fejlődéshez, valamint az egészséges csontok és izmok megőrzéséhez nélkülözhetetlen vitamin. A D-vitamin hiánya kutyád esetében a foszfor és a kalcium egyensúlyának felborulásához vezethet.

E-vitamin kutyáknak

A kutyáknak szánt E-vitamin létfontosságú szerepet játszik a sejtműködésben és az anyagcserében. Gyakran szerepel a viszkető bőrre, valamint a kutyák bőrére és szőrzetére szolgáló étrend-kiegészítőkben. Az E-vitamin hiánya szem- és izomdegenerációhoz, valamint szaporodási nehézségekhez vezethet.

K-vitamin kutyák számára

A K-vitamin a kutyák számára létfontosságú, mivel segíti a kutya véralvadását. A K-vitamin hiánya ellenőrizhetetlen vérzéshez és halálhoz vezethet.

Lejárati/szavatossági idő

Mint minden állatgyógyászati és gyógyászati készítménynek, a kutya vitaminoknak is van lejárati ideje. Megfelelő tárolás mellett a készítmény sokáig felhasználható, ám nem elhanyagolható a tény, hogy a lejárati idő után már nem lesznek hatékonyak. Kárt ugyan nem okoz beadásuk, de a jótékony hatásuk csökkenhet, vagy el is maradhat. Bizonyos fajta vitaminok hamarabb elveszítik hatékonyságukat. A vízben oldódók, mint például a B12- vagy a C-vitamin hamarabb lejárnak, mint a zsírban oldódók (A-, a D-, az E- vagy a K-vitaminok). 

Hogyan kell adagolni a kutya vitamint? 

Az adagolást mindig az adott vitamin szabja meg, felszívódásának megfelelően. Míg egyes vitaminokat etetés előtt szükséges beadni a gyors felszívódás érdekében, akadnak olyanok, amiket etetés közben, két étkezés között, vagy etetés után kell beadni. Erről a termék tájékoztatója részletesen ír, és ha kételyed merülne fel, bátran kérdezd személyre szabottan állatorvosod. Ő specifikusan a te kedvencedre szabva fog tudni választ adni kérdéseidre.

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.