Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Ezért ne hagyd a kutyát nyáron az autóban!
2021.07.23
09:38
Demkó Kata
Ezért ne hagyd a kutyát nyáron az autóban!

Tudtad? 2020-tól a rendőr betörheti az autód szélvédőjét, ha a kocsidban a nyári melegben állatot talál bezárva. Azon kívül, hogy az autóban hagyott kedvenced és autód épségét veszélyezteted ezzel, ha így alakulna, még eljárást is indítanak ellened állatkínzás miatt. Miért?

Először is tisztázzuk: milyen meleg van az autóban nyáron?

Akinek volt már „szerencséje” felforrósodott autóba ülni, az bizonyára tudja, hogy ez olyan érzés, mint amikor a forró sütőből veszed ki az ételt. Szinte éget a levegő és az autó teljes belsője is.

Korábbi cikkünkben már írtunk róla: egy kutyának nem kell kánikula a hőgutához.

Ezért is jó, ha tudod, hogy amikor

25 °C van a friss levegőn, az autóban nagyjából 48 °C lesz,

32 °C esetén pedig az autó belsője 72 °C-ra hevül.

Ez azt jelenti, hogy négylábú barátod az autóba zárva kb. 15 perc alatt halálos hőgutát kap!

Miért számít ez állatkínzásnak?

Lehet, hogy te csak egyetlen percre szeretnél beugrani kedvenc boltodba, míg bezárod kedvenced az autóba, de az is előfordulhat, hogy sietségedben véletlenül felejted őt bent.

Akárhogy is: az állatnak TILOS indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni, így különösen az állatot nem szabad. Ilyen például az is, ha a kíméletét nem biztosító módon mozgatod és szállítod őt.

Mivel kedvenced nem egy egyszerű rakomány, nem elég beülteted az autóba, hanem gondoskodnod kell az ő hőérzetéről, hosszú utakon az étkezéséről és elegendő folyadék biztosításáról, valamint rögzítéséről is. A rögzítés ahogy neked is, kedvenced számára is különösen fontos, hiszen ennek hiánya balesetveszélyes: egy nagyobb fékezésnél te is és ő is megsérülhet.

Így rögzítsd kedvenced az autóban

Ha ezeket a tanácsokat betartod, biztonságos lesz az utazás mindannyiótok számára:

1. Használj kifejezetten kedvenced számára fejlesztett biztonsági eszközt: hámot, biztonsági ülést vagy biztonsági övet, térelválasztórácsot, esetleg fém ketrecet. Kistestű kutyák esetén a szállítódoboz is szóba jöhet.

2. Ha nincs speciális rögzítő eszközöd, a kutya a hátsó ülésen, egy utas felügyelete mellett utazzon, de semmiképp sem szabadon.

3. Bár videókon és fotókon jópofának tűnik, de jobb, ha nem engeded, hogy a kutya kilógassa a fejét az ablakon, mert ez a járművezetőre, a többi közlekedőre és házikedvencünkre nézve is balesetveszélyes lehet.

4. Csomagtérben csak akkor szállítsd a kutyát, ha azt rács választja el az utastértől.

5. Hosszú út esetén érdemes 2-3 óránként megállni, megmozgatni, megitatni a kutyát és szükség esetén SOS bonbonnal enyhíteni az esetlegesen felmerülő szorongását. Az ismerős szagok megnyugtatják a kutyát, ezért vigyünk magunkkal valamilyen otthoni, saját játékot, pokrócot vagy egyéb tárgyat.

Ha érdekesnek találtad cikkünket, olvasd el ezt is:

Vihetem-e magammal a kutyát nagyalni?

Hasznosnak találta cikkünket?
HÍREK / VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)

az újrarendelés gyakoriságát a kosár oldalon tudja megadni a kiválasztott termékek esetében