Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Bolhanyakörv
2022.03.01
13:45
Demkó Kata
Bolhanyakörv

Élősködők ellen: kullancs és bolhanyakörv

A kutyatartók körében jól ismert a bolhanyakörv, ami gyakori módja a bolhák elleni védekezésnek. Tényleg működnek? Hogyan működnek? Biztonságosak-e?

Most közelebbről megvizsgáljuk a bolhanyakörv használatát, és azt, hogy hogyan képes kedvencedet külső élősködőmentesen tartani.

Akárcsak a mobiltelefonok, az autók vagy a porszívók, a bolhanyakörv-technológia is hosszú fejlődésen ment keresztül. A régebbi változatok még mindig hatékonyak, a modern bolhanyakörvek fejlettebbek és hatékonyabbak a megelőzésben.

Bolhanyakörv kutyáknak

A mai kutya és macska gazdiknak már lehetőségük van hatékony, hosszan tartó a megelőzést biztosító készítményeket is választani. Az újabb technológia rugalmas kialakítást és a kényelmes illeszkedést is biztosít. A nyakörv felhelyezése egyszerű és a védelem akár nyolc hónapig is tarthat.

Hogyan működnek a bolhanyakörvek?

A bolhanyakörvek egyszerű módon juttatják ki a bolhák elpusztításához vagy elriasztásához szükséges hatóanyagokat. Egyes nyakörvek érintéssel terítik szét a hatóanyagokat a háziállat testén.

Az újabb innovációk lehetővé teszik, hogy a nyakörvek úgy működjenek, mint egy gát.

Mintha csak szabályozott mennyiségű vizet engednénk a patakba:

a hatóanyagok a magas koncentrációjú és tárolási területről (a bolhanyakörv) az alacsony koncentrációjú területre (a kutya, vagy macska szőre, szőrzete és bőre) áramlanak.

A nyakörv lassan bocsátja ki a hatóanyagokat a kutya, vagy macska testén, és a bolhák elpusztulnak, amikor ezekkel érintkeznek. Ehhez még megcsípniük sem kell a kutyát, vagy macskát. Ez a folyamat addig folytatódik, amíg a nyakörvet ki nem kell cserélni.

A bolhanyakörvek valóban működnek?

Igen! A bolhanyakörveket úgy tervezték, hogy elpusztítsák a bolhákat. Egyes nyakörvek csak a kifejlett bolhákat célozzák meg, míg mások a bolhák fiatalabb stádiumainak egy részét is képesek elpusztítani.

Bolhanyakörv macskáknak

Mikor kell bolhanyakörvet használni? Tények és tévhitek

Általánosan elterjedt tévhit, hogy az élősködőktől csak tavasszal és ősszel kell megvédenünk kedvenceinket. Igaz, hogy ilyenkor a bolhák gyakoribb látogatói a szőrős négylábúak bundájának. Ettől függetlenül egész évben érdemes védekeznünk ellenük.

Tudtad? A lakásban tartott macskák is lehetnek bolhásak! A gazdik cipőjéről szinte észrevétlenül juthat be a lakásba e kis élősködő, más fertőző betegségek kórokozóival együtt. Emiatt akkor is érdemes elgondolkodnod a bolhanyakörv használatán, ha cicád 100%-ban lakásban él.

Hogyan kell alkalmazni a bolhanyakörvet?

A bolhanyakörvek kényelme megkönnyíti, hogy segíts megvédeni kedvenced a bolha csípéseitől. A megfelelő illeszkedés a kulcsa annak, hogy a legtöbbet hozd ki a nyakörvből. Mindig kövesd a gyártó utasításait, de tartsd szem előtt ezeket az általános tippeket:

  1. A nyakörveket mindig a leírásnak megfelelően kell alkalmazni és illeszteni. Ellenőrizd a termék leírását a konkrétumokért.
  2. A hatékony védelem érdekében mindig cseréld a nyakörvet a gyártó által ajánlott ütemezés szerint.

A nyakörv felhelyezésének általános menete:

  1. Használat előtt távolítsd el a nyakörv védőcsomagolását.
  2. Tekerd ki a nyakörvet, és a belső feléről szedd le az esetlegesen ott maradt műanyag összekötő kapcsokat.
  3. Helyezd a nyakörvet a kedvenced nyakára. Ha két ujjadat kényelmesen be tudod csúsztatni a pánt és az állat nyaka közé, akkor jó.
  4. Rendszeresen ellenőrizd a nyakörvet, és ha szükséges, igazítsd meg, főleg akkor, ha növésben levő kölyökkutyáról van szó.

Bolhanyakörv kutyáknak

A külső élősködők elleni készítmények széles skáláján a legtöbb termék már nem csak a bolha ellen véd. Egyre több készítmény már védelmet nyújt kullancs és szúnyog ellen is. Ráadásul e készítmények között nem csupán nyakörv, hanem akár rácsepegtető oldat formájában is kaphatók.

Hogyan válassz bolhanyakörvet?

Mivel a választék igen nagy, egy gazdi számára nehéz lehet eldönteni, melyik termék a legmegfelelőbb kedvence számára. Az azonban biztos, hogy a vásárlás során az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

  1. mennyi ideig hatékony a készítmény az élősködők ellen
  2. milyen típusú élősködők ellen nyújt megoldást (bolha, kullancs, de léteznek már kombinált, szúnyog ellen is védelmet nyújtó eszközök)
  3. milyen állatnak szánod és ő milyen gyakran találkozhat bolhával, kullanccsal (pl. csak lakásban tartott, vagy kijárós macska…stb.)

Így ellenőrizd a bolhanyakörvet

Hasznos tudni, hogy a nyakörvek hatóanyagai jellemzően azonosak. Ettől függetlenül gyártanak külön-külön testméretre és akár állatfajra specializált bolhanyakörveket is. Hogy mekkora nyakörvet vegyél, sokszor függ a kedvenced testtömegétől, illetve a nyaka körméretétől is.

Egyes bolhanyakörvek éppúgy alkalmasak kiskutyának (kistestű, vagy kölyök) és macskának is, hiszen ezeket az állatok mérete szerint lehet választani.

Miért kell megóvni a kutyát és macskát az élősködőktől?

A külső élősködők csípésen keresztül számos betegséggel képesek megfertőzni a kutyákat és macskákat.

A bolhák okozhatnak allergiás reakciókat, de egy fertőzött bolha lenyelésével akár féregfertőzéssel is találkozhatunk.

A kullancs csípése Lyme-kórhoz, babesiosishoz, anaplasmosishoz vagy rickettsiosishoz vethet, nem beszélve a szúnyogok által terjesztett szívférgességről. Ezek a betegségek az időben megkezdett és megfelelő kezelés hiányában akár az állat életét is veszélyeztethetik.

Ahhoz, hogy ne kelljen szembesülnöd a fenti betegségekkel, a legjobb, ha megelőzöd a bajt. Bár elsőre drágának tűnhet egy-egy nyakörv, amit időnként cserélni kell. Hosszútávon azonban a megelőzés mindig pénztárca kímélőbb, mint egy kórházi gyógykezelés. Így tehát nem csak a kellemetlen vakarózástól óvhatod meg kedvenced, hanem pénzt is takaríthatsz meg vele.

Ha bizonytalan vagy a bolhanyakörv biztonságosságát illetően vagy a felhelyezésében, bátran kérd állatorvosod segítségét ezekben a kérdésekben is!

Tetszett írásunk? Olvasd el a többi kutyás cikkünket is!

Tovább a blogra!

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.