Loading...
Ingyenes házhozszállítás
Grandopet
Blog
Kutya bűzmirigy: minden, amit tudnod kell a bűzmirigyről
2024.05.02
11:18
Dr. Zsigmond Gábor állatorvos közreműködésével írta Demkó Kata
Kutya bűzmirigy: minden, amit tudnod kell a bűzmirigyről

Kutya bűzmirigy: minden, amit tudnod kell a bűzmirigyről

Mi az a bűzmirigy és miért kell rá figyelni? Honnan tudhatod, ha a kutya bűzmirigy begyulladt? Mivel előzhető meg a bűzmirigy gyulladás? Olvasd el cikkünket, mert többek közt ezekre a kérdésekre adunk most választ!

Mi az a bűzmirigy?

A bűzmirigy (paraproctalis mirigy), két kis, belső váladékot termelő zsák, ami a kutyák, macskák és más állatok végbélnyílása közelében helyezkedik el. Ezek a mirigyek a végbélnyílás közelében körülbelül 4 és 8 óra irányában találhatók, és egy jellegzetes szagú, olajos váladékot termelnek. Ezt jó esetben az állatok székletürítéskor ürítik. A bűzmirigyek gyakran okoznak problémát házi kedvenceinknek, különösen, ha elzáródnak vagy begyulladnak. Az elzáródás jele lehet a csúszkálás a fenéken (szánkázás), a farok alatti terület nyalogatása, székrekedés, vagy duzzanat a végbélnyílás körül. Ha nem kezelik, fertőzésekhez és tályogokhoz vezethetnek.

A bűzmirigyek tisztán tartása és rendszeres ellenőrzése segíthet megelőzni ezeket a problémákat.

Mi a kutya bűzmirigy funkciója?

Bűzmirigyekkel nem csak kutyák és macskák rendelkeznek, hanem számos más állatfaj is, különösen azok, amelyek a ragadozók közé tartoznak vagy olyan környezetben élnek, ahol fontos a területjelölés és a kommunikáció. A bűzmirigyek fő funkciója tehát a kommunikáció és a területjelölés az állatok között. Ezek a mirigyek rendkívül fontos szervek az állatok számára, különféle illatanyagokat termelnek, ezzel segítenek a területjelölésben, a szociális kötődések kialakításában és a ragadozók elriasztásában is.

Mi okozhatja a bűzmirigy gyulladást?

A kutya bűzmirigy gyulladása több tényező együttes hatására alakulhat ki, gyakran komplex okok állnak a háttérben. A gyulladást leggyakrabban az elzáródás váltja ki, amikor a mirigyekben termelődő váladék nem tud rendesen kiürülni. Ez a pangó váladék ideális környezetet biztosít a baktériumok szaporodásához, amely fertőzést és gyulladást okozhat.

Az elzáródást elősegíthetik bizonyos külső és belső tényezők, például, ha a kutya széklete rendszeresen túl puha vagy túl kemény, ami megakadályozza a bűzmirigyek természetes ürülését. A túlsúly és a kevés mozgás is hozzájárulhat a bűzmirigyek rendellenes működéséhez, mivel ezek a tényezők befolyásolják a mirigyek körüli zsír és izomszövet állapotát, ezáltal a mirigyek nyomása és kiürülése is változhat. Az allergiák vagy egyéb bőrproblémák hátterében bűzmirigy gyulladás is állhat, amely irritálja a területet és gyulladásos reakciót vált ki. 

Fontos, hogy ha a kutya gyakran szenved bűzmirigy problémáktól, egyeztess állatorvosoddal, hogy kizárható legyen minden lehetséges alapbetegség, és megfelelő kezelést lehessen alkalmazni.

Mik a kutya bűzmirigy gyulladás tünetei?

A kutya bűzmirigy gyulladása több jellegzetes tünettel járhat. Ha a kutya bűzmirigy gyulladásban szenved, a következő jeleket és tüneteket veheted észre:

  1. Szánkázás (csúszás a fenéken): a kutyák gyakran "csúszkálnak" a fenekükön a padlón, füvön vagy más felületeken. Ez arra utalhat, hogy próbálják enyhíteni a végbélnyílás körüli irritációt vagy viszketést. Érdekesség, hogy szánkázni nem csak a bűzmirigy miatt szoktak a kutyák, hanem egyes parazitafertőzöttség esetén is.
  2. Fokozott nyalogatás és harapdálás: ha a kutya gyakran nyalogatja vagy harapdálja a farok alatti területet szintén jelezheti a bűzmirigyekkel kapcsolatos problémát. Valószínűleg viszket neki.
  3. Kellemetlen szag: a bűzmirigyek által termelt váladék erősen szagos. Ha ez a szag állandósul, az arra utalhat, hogy a mirigyek nem ürülnek rendesen.
  4. Duzzanat: a gyulladt bűzmirigyek megduzzadhatnak, amik tömör, sokszor fájdalmas területként érzékelhetőek a kutya végbélnyílása közelében.
  5. Fájdalom vagy kényelmetlenség: a kutya esetleg láthatóan fájdalmat érez, amikor a farok környékét megérintik vagy amikor ül. Lehetséges, hogy ingerlékenyebb lesz, ha ezen a területen próbálják megfogni vagy simogatni.
  6. Vér vagy genny a székleten: ha a gyulladás súlyosabbá válik, előfordulhat, hogy vér vagy genny látható a kutya székletén vagy a végbélnyílás körül.
  7. Láz vagy általános rossz közérzet: súlyos esetekben a gyulladás általános egészségügyi problémákat is okozhat, beleértve a lázat és a letargiát.

Ha ezek közül bármelyik tünetet észleled kedvencednél, ajánlott állatorvoshoz fordulni, mert a gyulladás komolyabb szövődményekhez vezethet. 

Hogyan lehet megelőzni a bűzmirigy gyulladást?

A bűzmirigy gyulladás megelőzése érdekében fontos a rostban gazdag táplálás, a széklet megfelelő állagának fenntartása érdekében. Ez elősegíti a bűzmirigyek természetes kiürülését. Hasznos tudni, hogy a túlsúly növelheti a bűzmirigy problémák kockázatát, ezért fordíts figyelmet kedvenced kondijára és rendszeres fizikai aktivitására is. Ez segít megőrizni a kutya egészséges testsúlyát és támogatja az emésztőrendszer egészséges működését, így csökkentve a bűzmirigyek elzáródásának esélyét. A stressz kezelése szintén lényeges lehet, hiszen a stresszes állapot befolyásolhatja a kutya emésztését és általános egészségi állapotát. 

A kutya szőrzetének és a végbélnyílás körüli területének tisztán tartása is elengedhetetlen, különösen a hosszú szőrű fajtáknál, ahol a szennyeződések könnyebben megragadhatnak. 

Kutya bűzmirigy

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre a bűzmirigy problémákra?

A kutya bűzmirigy problémáinak kezelése többféleképpen történhet, attól függően, hogy a probléma mennyire súlyos. Gyakran elegendő a bűzmirigyek manuális kiürítése, amit állatorvos vagy kutyakozmetikus végezhet, hogy megszabadítsák a kutyát a felgyülemlett váladéktól. Ez különösen akkor szükséges, ha a mirigyek nem ürülnek ki természetesen. 

Ha a bűzmirigyek gyulladtak vagy fertőzöttek, az állatorvos gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszereket írhat fel. Fertőzés esetén antibiotikumos kezelésre is szükség lehet, amelyet az állatorvos a diagnózis alapján ír elő. Súlyos és ismétlődő esetekben sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet, amely magába foglalhatja a bűzmirigyek eltávolítását is.

Hogy kell a kutya bűzmirigyét kinyomni?

A kutya bűzmirigyének kinyomása házilag is megoldható, de fontos, hogy csak akkor végezd el, ha biztos vagy a helyes technikában. A túl erős, vagy a túl gyakori nyomkodás ronthat a helyzeten.

Bár technikailag megfelelő tudás és gyakorlottság elegendő ahhoz, hogy otthon is megoldd ezt a problémát, ám a kedvenced érdekében ezt mi mégsem ajánljuk. Ennek oka, hogy a procedúra igen kellemetlen, akár fájhat is kedvencednek és ez a rossz élmény befolyással lehet kettőtök kapcsolatára is. Bizonyára te sem szeretnéd, ha imádott négylábú barátod egy ilyen akció után féljen tőled. 

Ha a bűzmirigy gyulladt, vagy ha tályogot, esetleg erős irritációt észlelsz, mindenképpen állatorvosi kezelésre van szükség. Gyulladás esetén a kutyának fájdalma lehet, ezért fontos, hogy szakember felügyelete mellett történjen a kezelés. Az állatorvos szükség esetén antibiotikumokat és gyulladáscsökkentő gyógyszereket is előírhat.

Mikor szükséges állatorvosi segítséget kérni?

Állatorvosi segítséget akkor érdemes kérni, ha a kutya bűzmirigyével kapcsolatos problémák otthoni kezelése nem vezet eredményre vagy ha a tünetek súlyosbodnak. Ha észreveszed, hogy a kutya folyamatosan húzza a fenekét a földön, rendszeresen nyalogatja vagy harapdálja a végbélnyílás környékét, ezek már jelezhetik a mirigyek elzáródását vagy gyulladását. Ha duzzanatot, vörösséget látsz a végbélnyílás körül, vagy a kutya láthatóan fájdalmat érez az érintett területen, komolyabb problémákra is gyanakodhatsz. Súlyos esetekben sebészeti beavatkozás is szükséges lehet a probléma megoldására. 

Ezért, ha bármilyen aggasztó jelet észlelsz, vagy ha bizonytalan vagy a helyzet súlyosságában, mindig fordulj állatorvoshoz, aki segít a gyógykezelésben, elkerülve a további komplikációk kialakulását.

Tények és tévhitek

A kutya bűzmirigyekkel kapcsolatban számos tény és tévhit létezik. Íme néhány:

Tények

  1. a kutya bűzmirigyek alapvető funkciója a kommunikáció. A mirigyek által termelt váladék segít a kutyáknak jelölést hagyni a környezetükben, ami információt hordozhat más kutyák számára
  2. a bűzmirigyek a kutya végbélnyílásának két oldalán helyezkednek el, körülbelül a 4 és 8 óra irányában
  3. a bűzmirigy gyulladás és az elzáródás a leggyakoribb problémák, amelyek kutyáknál előfordulhatnak ezzel kapcsolatban. Jelenlétük fájdalommal jár. 

Tévhitek

  1. Minden kutya állatorvosi kezelésre szorul: nem minden kutya szorul rendszeres állatorvosi beavatkozásra a bűzmirigyek kiürítéséhez. Sok kutya képes természetesen üríteni a bűzmirigyeket székletürítés közben
  2. Csak nagyobb kutyáknál jelentkezhet probléma: valójában a kisebb testű kutyák hajlamosabbak a bűzmirigy-problémákra, mivel náluk gyakrabban fordul elő, hogy a mirigyek nem ürülnek ki megfelelően
  3. A bűzmirigyek eltávolítása egyszerű megoldás: a bűzmirigyek eltávolítása jelentős műtét, amelyet csak súlyos vagy ismétlődő problémák esetén szoktak javasolni. 

Ha kérdésed merült fel a bűzmiriggyel kapcsolatban, kérdezd bátran állatorvosunkat az Állatorvos válaszol rovatunkban, vagy konzultálj személyesen állatorvosoddal.

Hasznosnak találta cikkünket?
VIDEÓK
Kutya
Macska
Minden más
Kutya
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kölyökkutya kisokos
Kutyatáp és még sok más a kis kedvencednek!
Dr. Fodor Kinga, állatorvos - TÉVHITEK a "csirkeallergiáról"
Bőrférgesség - csak egyszerűen
Toxoplazmózis - csak egyszerűen
Veszettség - csak egyszerűen
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (2. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)
A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (3. rész)
Orsóférgesség - csak egyszerűen
Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen
Koronavírus (COVID-19) összefoglaló 2020.02.21. (FIGYELEM! EGYES RÉSZEI MÁR ELAVULTAK!
Élménydús hétköznapok kedvenceddel
Kölyökkutya kezdőcsomag
Macska
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
Macskaeledel és sok minden más macskáknak
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (2. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (1. rész)
A bolhák csudálatos világa - csak egyszerűen (3. rész)
Minden más
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Grandopet Webáruház | Ahonnan a táp házhoz megy
Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (2. rész)
Külső parazitaellenes készítmények - csak egyszerűen (1. rész)
Szívférgesség - csak egyszerűen
A KORONAVÍRUS szabadlábon! (COVID-19 Q&A 1. rész)

Az újra rendelés gyakoriságát a kosár megjelenítése után tudod megadni a kiválasztott termék esetében.